10 златни правила за използването на етерични масла. как да

Етеричните масла са щедър дар на природата, който може да се използва с ползи за здравето и красотата. Незнанието на прости правила и предпазни мерки обаче може да има обратен и неочакван ефект.

Как трябва да се държим, за да се възползваме най-много от ароматерапията и да избегнем негативните последици?

Правило номер 1. Изберете само висококачествени етерични масла

Днес пазарът буквално се залива с огромно количество етерични масла от различни производители. Шейни с естествено чудо могат да бъдат закупени в супермаркети, козметични магазини, аптеки и пазари. Това обаче не трябва да се прави. Качествен продукт ще ви предложим само в специализиран магазин за ароматерапия, който сътрудничи със сериозни доставчици.

В лабораториите и центровете за ароматерапия на суровините се извършва пълен качествен контрол, а завършеното етерично масло е хроматографски анализ. Разбира се, такъв продукт не може да бъде евтин и продаван на рафтовете до потребителски стоки.

Правило номер 2. Преди да приложите новото етерично масло, проверете допустимото отклонение на компонентите

Нетърпимостта към определено етерично масло може да се превърне в тъжно последствие, без значение колко приятен е неговият аромат. Тестът се състои от две части.

Първата част. Нанесете 1 капка масло върху задната част на ръката. В началото може да почувствате леко усещане за парене - това е нормална реакция. Ако след няколко часа имате "оплакващо" възпаление, фокусирайте се върху ръката си, вие сте обезпокоени от неприятни усещания (болка, сърбеж), а след това спрете да използвате етерично масло. Ако тези отрицателни симптоми не са налице, преминете към следващата част от теста.

Втората част. Добавете 1 капка етерично масло към носната кърпичка. През деня периодично вдишвайте аромата му. Ако сте разтревожени от воднисти очи, кихане, задух или възпалено гърло, тогава ще трябва да заключите, че етеричното масло е непоносимо.

Правило № 3. Недопустимост на рязък преход

Да предположим, че сте установили, че носите специално етерично масло. Но дори и в този случай, не се опитвайте да прегърнете огромното прилагане на големи дози от ново вещество. Достатъчни малки количества етерично масло, така че тя да започне да повлиява на тялото. Една или две капки ще бъдат достатъчни. И тогава, ако всичко върви добре, можете постепенно да увеличите дозата.

Ако прекарате първия път с аромат на стаята, то не трябва да трае повече от 20-30 минути.

Правило номер 4. Спазвайте дозата на масла, посочени в инструкциите

Излишните дози от етерични масла могат да доведат до интоксикация на тялото и да причинят такива неприятни симптоми като главоболие, мускулна слабост, гадене, повръщане, алергични реакции, затруднено дишане.

Също така е важно да се разбере, че в ръководството са дадени само приблизителни цифри. Дозирането на масло за конкретно лице трябва да се определи постепенно, като се вземе предвид препоръчителният диапазон. Като правило децата са по-податливи на етерични масла, хора с хронични заболявания, възрастни хора. Съответно, препоръчваната доза за тях може да бъде намалена.

Правило номер 5. Не използвайте етерични масла в чиста форма

Единственото изключение са маслата от лавандула и чаено дърво, които могат да бъдат приложени по посока на проблемите на кожата. Други масла имат много силна концентрация на активни съставки, така че когато се използват самостоятелно, могат да причинят поне дразнене на кожата и изгаряния.

Етеричните масла могат да се разпространяват по кожата по време на ароматен масаж (3-5 капки етерично масло на 30 ml базово масло) или чрез предварително обогатяване на неутралната козметика.

Преди вземане на баня етеричните масла трябва да се разтварят в емулгатор, който може да се използва като морска или обикновена сол, мед, захар, сметана, течен сапун.

Правило номер 6. Внимавайте с етерични масла от цитрусови плодове.

В никакъв случай не трябва да използвате етерични масла от цитрусови плодове, преди да излезете на слънце. Това може да причини слънчево изгаряне и да доведе до образуването на пигментирани петна.

Правило номер 7. Повярвай на вътрешните си чувства

Всяко етерично масло засяга не само кожата и вътрешните органи, но и психо-емоционалното състояние. Вдишайте аромата. Ако не ви харесва, не използвайте етерично масло. Независимо от прекрасните свойства, които не притежава, положителният ефект от неприятен аромат е малко вероятно да дойде.

Правило номер 8. Внимателно проучете свойствата на избраното ви етерично масло

Като правило, етеричното масло има широк спектър от действия. Но някои от неговите свойства може да имат функции за всеки отделен човек. Така че, има доста етерични масла, които подобряват настроението. Но някои от тях правят това за сметка на увеличаване на тона на тялото, а други, напротив, поради отпускане. Така че, ако страдате през нощта от безсъние поради лоши мисли, по-добре да използвате етерично масло от лавандула, то се успокоява добре. Ако пръскате оранжево масло във въздуха, тогава лошите мисли най-вероятно ще изчезнат, но все още не можете да заспите, тъй като оранжевото оживява.

Правило № 9. Съхранявайте етерични масла при подходящи условия

Етеричните масла се влияят неблагоприятно от следните фактори: слънчева светлина, твърде високи и ниски температури, висока влажност. Затова съхранявайте тези вещества на тъмно, сухо място при стайна температура (етерични масла - в хладилника, тъй като те бързо се окисляват при високи температури).

Етеричните масла имат срок на годност, обикновено са 2-3 години, но има изключения.

Правило номер 10. Не използвайте етерични масла без консултация с специалист по време на бременност или при наличие на хронични заболявания

По този начин, по време на бременност, етерично масло от босилек е противопоказано, когато хипотонията не се препоръчва за употреба на цитрусово масло, а хората, страдащи от епилепсия, като цяло, си струва да се въздържат от използването на много масла. В такива случаи се консултирайте с ароматерапевт.

Share:
Comments