10 начина да подобрите здравето си за 1 минута

Живеем в яростен ритъм и понякога дните минават толкова богато, че няма абсолютно никакво време, което може да се даде на здравето ни.

И когато накрая се появява такова време, динамичният ритъм се заменя с отпускаща мързел. И отново не сме здрави.

Как да бъдем? Предлагаме Ви 10 много прости и бързи начини за подобряване на здравето, което нито бизнес, нито мързел ще пречи - ще ви отнеме само минута.

1. Прегърни някого

Повечето от сегашните здравословни проблеми - храносмилателни нарушения, затлъстяване, безсъние, депресия, преждевременно стареене, диабет, рак - или са причинени, или се усложняват от стреса. За щастие, хората имат способността да успокояват телата си с физически контакт: по време на допир тялото произвежда хормон, наречен окситоцин. Окситоцинът дава сигнал на мозъка, че сте в безопасност, намалява чувството за агресия и ви позволява да фокусирате вниманието на тялото си върху поддържането на функционирането на системите на тялото. Така че прегърни някого! За една минута.

2. Докоснете се

Тъй като друг човек може да активира хормона окситоцин във вас, винаги можете да го направите сами. Просто сложите длани на гърдите си и усетете топлината на тялото си.

3. Използвайте зъбния конец

Проучванията показват, че лошата хигиена на устната кухина може да доведе до възпаление на венците, язви и различни инфекции. Зъбният нишки премахват остатъците от храна, която вашата четка за зъби няма да достигне.

4. Изкачете стълбите вместо асансьора

Трябва само минута, за да се изкачите пеша на пода, ако не живеете по-високо от петия. Това е добро обучение за краката, мускулите на глутея и сърдечно-съдовата система. Ако живеете високо, тогава идеалният вариант е да слезете по стъпалата пеша (само ако не сте на петите). Ще тренирате не само краката си, но и вестибуларния апарат :)

5. Поставете кухненската гъба в микровълновата фурна.

Кухненските гъби са куп неприятни микроби, които могат да влязат в храната или на ръцете ви. Вземете навика да поставяте гъба в микровълнова фурна всеки ден и да я пуснете на пълна мощност за 30 секунди - този път е достатъчно, за да убиете всички микроби. И не забравяйте да смените кухненските гъби за нови на всеки две седмици.

Обадете се на родителите си.

Изследванията показват, че когато чуете гласа на родителите си, тялото ви произвежда допълнителен окситоцин, който, между другото, помага да се лекуват рани - буквално.

7. Измийте плодовете

Дори и да не сте гладни, измийте плодовете веднага след като идвате от магазина. Изплакнете кошницата с боровинки и поставете плодовете в купа в хладилника или на масата. След това, когато искате да имате лека закуска, ще имате здравословен вариант и няма да бъдете изкушени от опаковането на чипс или шоколад. Основното нещо е здравословните навици!

8. Направете график за тренировка

Изберете минута, за да добавите график за обучение към календара за една седмица. От психологическа гледна точка, ако заделяте време за планиране на график за клас в салона, ще бъде по-малко вероятно да ги пропуснете и да потърсите извинения, за да не отидете на класове. С други думи, отделете малко време, за да създадете допълнителна мотивация и в следствие на това ще спечелите много от ефективно обучение.

9. Проверете гърдите си

Това не е най-приятното занимание, но редовното изследване на гърдата може да помогне за откриването на потенциално опасен възел. Най-доброто време за изследване на гърдата е първата седмица от деня на началото на цикъла. Ако чувствате дискомфорт или бучка по време на палпиране, обадете се на Вашия лекар.

10. Кликнете върху "положителната точка"

Кликнете върху точката между веждите (алтернативно - масажирайте с пръста си) за една минута, за да подобрите доброто си състояние. Тази манипулация ще насочи кръвта към префронталната кора, което ви помага да вземате информирани решения. Натискането на точката между веждите оказва положително влияние върху ума и тялото.

Share:
Comments