Защо черешата изсъхна: неправилна грижа, време, вредители и

Черешня — теплолюбивое растение.

Въпреки факта, че сега са развъждани сортове, устойчиви на студ, най-голямата реколта ще бъде все още в южните дървета.

За разлика от неговите черешови роднини, това ядро ​​има по-голям размер и по-малко чувствителност към болести.

Вредителите на черешите също се появяват по-рядко.

Въпреки това, тя все още е обект на ужасен бич - изсушаване.

Защо сладкото черешово владее и какво трябва да направя?

В момента, когато клоните започват да изсъхват на сладката череша, градинарят трябва да звучи тревожно. Ако оставите този факт без подходящо внимание, дървото скоро скоро ще изсъхне. Необходимо е да се определи причината за сушенето възможно най-скоро и незабавно да се отстрани.

Тук трябва незабавно да направите резервация по въпроса за грешките при засаждането на череши. Тя обича много светлина и добре вентилирана зона, за предпочитане на хълм, дори изкуствена. Подобно на всяко топлинно приятно растение, дори и устойчиви на замръзване сортове трябва да бъдат защитени от северните ветрове. Най-благоприятната почва е пясъчна глинеста почва или средна глинеста почва. Неспазването на тези правила може значително да повлияе върху развитието и растежа на черешите.

Защо изсъхва черешата според всички правила?

Възможни причини:

- неблагоприятни метеорологични условия;

- болести;

- вредители.

Неблагоприятни метеорологични условия

Липсата на селекция от черешови видове е, че устойчивите на замръзване сортове тормози сушата изключително зле и обратно, сортовете, които се чувстват перфектно в условия на висока температура, не търпят измръзване.

Сладката череша изсъхва от топлината - какво да правим?

В най-горещите години горещото слънце буквално изгаря почвата и цялата растителност. Основната причина за сушенето на череши през този период е липсата на влага. Редовното и изобилно поливане ще помогне да се поправи ситуацията. За да накарате влагата да проникне колкото е възможно по-дълбоко, можете да изкопаете малка дупка около багажника.

Някои градинари след поливане покриват почвата около багажника на сладката череша с големи листа или изкуствени материали.

Какво трябва да направя, за да не помръдна сладката череша?

Неподготвени за зимата череша може да замръзне в силен студ. Най-безобидната от това, което може да се окаже - изсъхналите пъпки и младите издънки през пролетта. Най-лошият вариант е пукнатият багажник, който става беззащитен преди заболявания.

Как да избегнете замръзване:

- изобилно торене на кореновата зона през есента;

- подрязване на засегнатите клонове;

- откъсване на мъртвата кора;

- изрязване на багажника с разтвор на вар или покритие с боя на водна основа;

- младите разсадчета защитават, напълно покривайки ги с изолационен материал, като преди това са били разбити клечки около багажника и компактно сгъване на короната.

Череша изсъхва от болестта

Какво да правя с вертикалозата

Все по-често много градинари се оплакват от изсушаването на сладката череша без видима причина в началото на пролетта. Първо, малки клони започват да изсъхват, след това големи клони изсъхват и в продължение на 2-3 години дървото умира. Вероятната причина е болест с вертезилоза.

На първо място, младите дървета на възраст до 7 години страдат от тези проблеми. Ясен симптом на заболяването е изливащата се гума от ръждясал цвят от пукнатини върху кората. В най-лошите случаи черешата умира в един сезон.

Повечето зрели дървета се справят по-добре с тази гъбична болест, така че тя се движи по-бавно. Постепенно има пилинг на лентите на кората, има изобилие от венци. Преди пълното изсушаване на черешата може да отнеме 8 години.

Лечението на растението ще помогне на мощни противогъбични агенти, които в голям брой се предлагат в специализирани магазини. Венците трябва да се почистят и всички секции да се третират с градинска газирана вода. Преди зимата засегнатото дърво е покрито с разтвор на вар и меден сулфат.

За да изключите вероятността от заболяването, трябва внимателно да изберете мястото за кацане. Ако подземните води текат близо до повърхността, дренажът е задължителен. В близост до черешата не могат да се засадят ягоди, пъпеши, нощни растения и слънчоглед, тъй като те също са склонни към вертикалност.

Корените на черешите трябва да бъдат защитени от щети, тъй като гъбичките проникват през дървото през почвата. Той също така не възпрепятства в превантивните мерки пръскането на растението преди цъфтежа и преди течността на Bordeaux.

Какво да правим с монилий

Много видове каменни плодове са засегнати от молиноза. Cherry не е изключение. По време на периода на цъфтеж, спорите на гъбичките влизат в дървото през цветарника. След това падането на цветята последва, а след това и изсушаването на леторастите и клоните. Тя изглежда като последица от пожар, така че заболяването се нарича моминално изгаряне.

Мерки за лечение:

- Отстранете болните клони, като вземете малко здравословно място, за да се отървете от гъбичките, след което те изгарят;

- да се направи санитарно подрязване на короната за по-добра вентилация, след което секциите се третират с градински глинен съд;

- покрийте всички пукнатини в кората на сладката череша с градински спрей;

- След падането на падането, дълбоко копане на почвата около багажника, за да се унищожат спорите от гъбички, останали в листата;

- непосредствено след цъфтежа и месец след това третирайте дървото с течен или меден сулфат от Бордо.

Череша изсъхва поради вредители

Какво да направите, ако страдате от щит в Калифорния

Първият път след поражението на черешата със скутул е напълно незабележим, тъй като насекомите имат малък размер (възрастни индивиди около 2 мм). Освен това те имат защитно покритие. Само след няколко жизнени цикъла на кортекса се появяват израстъци от некротичните скулптури.

Щитът се храни със сок от сладката череша, така че в местата на натрупването му кората се разцепи и ексфолира, което също е видим знак за поражение. За да се отървете от вредители, отсечете засегнатите райони и ги изгорете. След това е необходимо дървото да се третира с пестициди. В противен случай сладката череша ще умре.

Какво да направите, ако сте пострадали от короятен бръмбар

Трябва веднага да се отбележи, че има няколко разновидности на кората бръмбар. Западният непродъжен бръмбар засяга абсолютно здрави дървета, което представлява опасност.

Плодовият сикофант избира главно стари и отслабени дървета. Младите и силни растения се противопоставят на тези вредители.

Първият знак за поражението на черешовите бръмбари е наличието на удари в сухите клони.

Методи на борба:

- необходима е добра грижа, включително редовно поливане, подрязване, поръсване и превръзка;

- засегнатата дървесина трябва да бъде третирана с препарата от короятен бръмбар в ранна пролет, докато цъфтяват пъпките;

- изсушените клони са подрязани и изгорени.

Какво да направите, ако причините за изсушаване на сладката череша не са определени

Ако черешата увяхва и описаните по-горе признаци и причини не са намерени, първо трябва да обърнете внимание на кореновата система. Вероятно сайтът е започнал да се запложда, да се храни с корени. Или може би това е мол или пълен мравуняк в корените? Помнете какъв вид тор сте направили под дървото, защото два пъти нормата на карбамид или азофоске може да убие едно дърво. Опитайте се да използвате разпръскващи стимуланти: Epin, Zircon и др. Това ще помогне на дървото да се възстанови от стреса.

Ако корените са добре, не се намират вредители и сладката череша избледнява пред очите ви, трябва да се свържете с агроном в овощните дървета. Очите на дори опитен градинар може да не видят какво ще видят очите на един професионалист.

В заключение, трябва да се отбележи, че по отношение на правилата за засаждане и полагане на грижи, черешата ще угоди на производителя с голяма реколта в продължение на много години. Работите на градинаря няма да бъдат оставени без награда, защото тези големи и вкусни плодове са сред много полезни за здравето.

Share:
Comments