Засаждане на лалета през есента в почвата: времето на кацане

Разцъфналите лалета са украшение на всяка градина.

Много градинари култивират това цвете на мястото си в средната зона.

За успешното отглеждане на лалетата е необходимо да се спазват условията за трансплантация и слизане на луковици, както и да се осигурят добри грижи за растенията.

Описание и характеристики на лалетата

Лалетата са джуджета, чийто размер не надвишава 10 см височина. Някои сортове произвеждат цветни стъбла до 1 метър. Кореновата система на тези растения е представена от подчинени корени, които израстват от крушката на крушката и умират всяка година.

Цветът на лалета обикновено е един, разположен на педала. Но има разновидности и разновидности на растения с няколко пъпки по един педал. Навън подобно растение прилича на букет.

Цветът и структурата на венчелистчетата зависят от растителния сорт. Има лалета с двойни, гофрирани и вълнообразни венчелистчета. Тяхното оцветяване е много разнообразно: бяло, лилаво, червено, жълто и черно.

Пъпките на лалета се отварят сутрин при ясно време и се затварят с появата на тъмнината. В скучно, дъждовно време растението не разтваря пъпката.

Грижата за лалетата не е толкова сложна, колкото изглежда. Но някои градинари не се занимават с ежегодно изкопаване на крушки, което води до дегенерация на насажденията. Всяко растение има свои собствени характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора на култура, а лалетата не са изключение.

Характеристики на есенното засаждане на лалетата

Цветарите трябва строго да наблюдават времето на засаждане на лалетата на открито. На това зависи качеството на цъфтящи растения и неговото здраве. Когато растат лалетата, на първо място, трябва да знаете всички тънкостите на грижата за културата.

• Необходимо е да се установи точното време за разполагане на луковиците. Условията на метеорологията често се променят и старите методи, знаците на хората няма да помогнат точно да изчислят времето за засаждане на крушки.

• Определете периода на засаждане в лентата на Централна Русия чрез измерване на температурата на почвата. Измерванията трябва да се извършват на дълбочина до 15 см през цялата седмица. Ако през този период индикаторите ще се колебаят в диапазона от 8-10 градуса, тогава можете да настроите крушките.

Как правило, Условията на есенното засаждане на лалетата в предградията варират от началото на септември до средата на октомври. При по-късно засаждане се препоръчва районът да се покрие с лакник.

Ако засаждането се извършва прекалено рано, то през топлата есен крушките ще бъдат покълнали, леторастите няма да понасят замръзване и да умрат. Освен това, докато замръзналите са стабилни, плевелите ще преодолеят с плевели, които през пролетта няма да позволят лалетата да се развиват нормално.

Есенно засаждане на лалета в саксии за дестилация + снимка

Опитни градинари провеждат принуждаването на лалетата до определени дати. Отрязването се извършва в цветни саксии, най-добре от всички керамични.

1. Всяка ваза трябва да има дренажни отвори за по-добро оттичане на течности.

2. Дренажният слой е изработен от чакъл или керамични парчета. Наличието на дренажен слой не позволява запушване на отворите и потокът от течност преминава по-бързо.

3. От ръба на цветарството измервайте височината на засаждането на крушката и покрийте земята с необходимия знак.

4. Субстрата композира и разпределя посадъчния материал върху него, като го притиска към земята.

5. Луковиците са покрити с хранителна почва до самите ръбове на саксията.

6. След засаждането лалетата се изсипват от поливната каша, но така, че да не се измива почвата.

Контейнерите със засадени лалета се съхраняват на хладно място. Ако потът е на балкона, то трябва да е добре покрит. Засаждането трябва да се проверява редовно и да се проветрява. Когато времето е наред, подслонът от резервоарите се отстранява и малко се полива засаждане. Първите кълнове се виждат след няколко седмици.

Засаждане на лалета през есента на открито

Есенното засаждане на луковици е много важна мярка, за успеха на която зависи по-нататъшното цъфтене и образуването на семена.

Преди есенното засаждане на лалета в почвата, почвата е подготвена. За да направите това, тя е изкопана на дълбочина от 20-25 см. В зависимост от това коя земя в областта, определена от лалето зависи от количеството на внесените торове. Земята е обогатена с обрасъл компост, оборски тор и пепел. Лалетата предпочитат лесна хранителна среда с леко алкална реакция.

Тънкостите на засаждането на лалетата през есента на открито:

1. Правилно изберете мястото за отглеждане на лалетата. Мястото под цветята е направо направо, без видими вдлъбнатини, добре осветени и безветрени.

2. Лалетата не понасят застояла вода в корените, така че мястото за засаждане трябва да е сухо. В противен случай болестите и гниенето на посадъчен материал не могат да бъдат избегнати.

3. Провеждайте обогатяване на почвата с хранителни вещества, оборудвайте дренаж от пясък и счупени тухли.

4. Готовите луковици се засаждат на правилната дълбочина, което зависи от техния размер.

5. За пълен растеж и развитие, лалетата се нуждаят от достатъчно пространство. Луковиците са засадени на разстояние 10-15 см.

6. За да оформите красива цветна градина, в центъра на дупката се поставят големи крушки, а по-малки отстрани.

7. Всеки посадъчен материал трябва да бъде подложен на внимателен подбор и угояване. Премахнете всички развалени по време на съхранение крушки, с пукнатини и разфасовки, следи от заболявания. Само здравият материал се засажда на леглото.

Важно! Растителни лалета в сортове, което прави по-лесно да се грижи за тях.

По време на есенното засаждане на лалета в земята, трябва да предпазите крушките от гризачи. След кацането не е необходимо поливане на обекта.

Предварително третиране на лалетата с лалета

Дезинфекцията и третирането на лалетата на лалета се извършва два пъти. Това намалява риска от различни заболявания, които се предават с посадъчен материал.

Първата обработка се извършва непосредствено след разкопаването на растенията, преди да се постави за съхранение. Луковиците се измиват, почистват от останките от корени, пръст и стари люспи. След това те се сортират и изхвърлят всички заразени, повредени крушки. Приготвеният лук се държи в разтвор на калиев перманганат, добре изсушен и сортиран. Съхранявайте крушките на хладно място.

Когато периодът на съхранение приключи, посадъчният материал отново се сортира, изхвърля. Останалите крушки на лалета отново се дезинфекцират и се сортират. Сушени крушки са засадени в градината.

Не пренебрегвайте третирането на семенните растения, тъй като дори една крушка, заразена с гъбични заболявания, може да зарази цялата цветна градина. Това ще доведе до смъртта на цялото цветно легло с лалета.

Съвети за отглеждане на лалетата

1. Навременното засаждане на крушки в земята ви позволява да получите здрави дръжки, здрави растения, които ще се уголемяват с ярки цъфтеж.

2. Когато есента засаждане на лалета в предградията, градината трябва да бъде mulched с торф. В случай на приближаващи студове, този метод ще помогне на непрекъснатите растения да ги прехвърлят добре.

3. Грижата за лалетата през есента е също толкова необходима, колкото през пролетта. Хибридните сортове лук имат същия жизнен цикъл като техните диви роднини. Следователно, такива лалета се засаждат през есента.

4. С настъпването на пролетните дни, целият мулчиран материал се отстранява от леглото, в противен случай луковиците могат да бъдат зашити.

5. Пресаждането на лалета на ново място се извършва на всеки 4 години. За това се избира нов обект, в който през последните години не се отглеждат луковици. Върнете лалетата на старото място след 4 години.

6. Лалетата се размножават като луковици за деца, които цъфтят само след няколко години.

7. Малките бебета се отглеждат отделно от големи родителски растения. Такива крушки могат да се отглеждат без годишни разкопки за около 3 години, след което е необходимо трансплантация на растенията.

8. Опитни производители съветват да се използват за засаждане само големи крушки, които могат да цъфтят красиво. Луковици със средни размери се използват за домашно принуждаване на лалетата. И децата растат отделно на специални легла.

След това страдате от лалета

Повечето бульонни растения страдат от гъбични, вирусни заболявания и са повредени от вредители, сред които най-често срещаните са гризачи.

Вирусните заболявания се предават с посадъчен материал, така че при първите признаци на растението трябва да бъдат унищожени. Уверете се, че предварително насадете лука, което помага за намаляване на риска от вирусни заболявания. Наличието на вируса може да бъде оценено от външния вид на растението:

• необичайна за различни разводи на венчелистчета;

• неестествени петна, удари и ивици по листата на растението.

Важно! Не се опитвайте да лекувате вирусни заболявания, те не лекуват. В резултат на това времето ще бъде пропуснато и вирусът ще удари повечето от растенията.

Гъбичните заболявания имат следните характерни особености:

• извити цветни стъбла и цветя;

• Нехарактерни тъмни петна и петна върху лука.

Засегнатите растения се изхвърлят и останалата ямка се излива с разтвор на калиев перманганат и се покрива с пепел. Цветното легло с лалета се напръсква с основа.

Гъбичните заболявания се развиват при определени условия, особено ако пролетта е дъждовна. За да предпазите лалетата, невен, невен и натурциум, ще помогнете. Тези растения се засаждат на мястото на лалетата след изкопаването на луковиците. През летния период те ще произвеждат достатъчно phytoncids в почвата, а от есенното засаждане на борови растения мястото ще бъде безопасно.

Важно! За да го предотвратите, можете да излеете цветното легло с фунгициди преди залесяването.

Вредителите също често развалят луковиците на лалетата. Можете да се отървете от тях по различни начини.

1. Срещу кълвачицата от лаврови лалета се използва термично преплантирано третиране на луковици. За тази цел те се поставят в гореща вода в продължение на 5 минути. Температурата на водата за тази процедура трябва да бъде в рамките на 45 градуса.

2. Мечките, охлювите и охлювите могат да бъдат улавяни от специални капани, поставени в уединени ъгли на цветната градина.

3. Изгарянето на гризачи ще помогне за третирането на луковици преди засаждане с железен восък. Също така, опитни градинари съветват засадени лалета в специални кошници, за да се предпазят от гризачи.

4. Някои цветари засаждат градина с балсами растения, които плашат от гризачи.

Сортове и сортове лалета с снимка

В световен мащаб е приета единна класификация на лалетата, чийто регистър е съставен от холандски производители на цветя. Според него всички съществуващи видове са разделени на четири групи и 15 класа.

• Лалетата от първата група - ранните цъфтящи видове.

Сред тях са растения от първа и втора класа. Първите включват прости лалета със стабилни ниски дръжки на около 40 см, формата на цветето е чаша. Цветът на тези растения е жълт или червен. Известни сортове: Деметра, Златна Олга.

Втората група включва двойни сортове ранни лалета. Цветовата им палитра се състои от топли нюанси. Известни сортове: Мадам Тету, Шунорд.

• Лалетата от втората група са среди-леки сортове.

Сред тях са лалетата Triumph от трета класа, дръжките, които достигат 70 см. Цветята им са много големи, с форма на чаша. Цветът на венчелистчетата е много разнообразен. Изключителни сортове: Кратер, Златен Еди, Сноустар.

Четвъртият клас лалета е представен от лалетата на Дарвинските хибриди. Плодовете им се намират на дръжки с височина до 80 см. Цветовата палитра е червена, но има и двуцветни сортове. Луковиците понасят добре зимата и са устойчиви на заболявания. Любими сортове градинари: Apeldoorn, Vivex.

• Третата група е видове с къс цъфтеж.

Това включва обикновени лалета, лилия, фибри, зелен цвят, папагал. Цветът и формата на цветята зависят от разнообразието. Най-често срещаните сортове: Ница, Дискавъри, Самурай, Екзотика, Джисела, Бакхус.

• Четвърта група - ботанически лалета.

Това са закръглени, ранно узряване сортове с разнообразие от цветове. Известни видове: генерал, Зампа, зомби, корона.

Share:
Comments