Занаяти за съкровища със собствените си ръце: бебешко слънце

В руската култура обичайно се организират фолклорни фестивали в края на зимата. Такова весело гледане на студ се нарича палачинка седмица.

Празникът продължава цяла седмица. В местата за обществени събирания, панаири, игри, народни песни се пеят.

Кулминацията на забавлението е изгарянето на сламен манекен и яденето в огромен брой палачинки.

Всички видове слънчеви символи са добре дошли.

Слънцето от хартия до карнавал със собствените си ръце

Това домашно слънце присъства на всеки Масленица. Лесно се произвежда у дома от импровизирани материали. Най-често те се занимават с деца с близка приятелска компания.

Материали и инструменти: цветна хартия, картон, акварелна боя, четка, канцеларски лепило, ножици, компаси, дървена пръчка.

Стъпка 1

На цветната жълта хартия се изрязва кръгла форма на бъдещото слънце.

Стъпка 2

Полученият кръг се поставя върху картон, който е издълбан според формата на слънцето.

Стъпка 3

От цветната хартия с червени, жълти и оранжеви цветове се изрязват ленти с ширина 2 см. Те ще станат бъдещите лъчи на слънцето. Всяка лента има и двата края залепени един към друг.

Стъпка 4

Многоцветните греди са залепени за слънцето от задната страна, където е картонът.

Стъпка 5

На гърба на картона също е залепен кръг от жълта хартия. Препоръчително е да поставите пръчката вътре (между хартия и картон) вече на този етап. Тя трябва да запълни целия диаметър на слънцето и да изпъкне 30 см.

Стъпка 6

Слънцето с четка и бои черпи усмивка и очи.

Между другото, в старите дни сладки бонбони на пръчки под формата на слънце са били подготвени специално за празника. Сахара не виждаше светлината по онова време. Ето защо в състава на сладките имаше конфитюр и плодове.

Куклен за палачинка със собствените си ръце

Такива камъни се правят във всяко семейство всяка година. Смята се, че за една година куклата, която е в къщата, е натрупала много информация, защитавайки жителите от тъга и скръб, и трябва да бъде изгорена. В хижата можеха да има много кукли, всеки от които отговаряше за определена личност или задача. Те са били заменени всяка година от нови домашни палачи-пазещи в огнището.

Материали и инструменти: парче плат за рокля, парче плат за пола и шал, синтетичен пълнител, гъста ленена нишка от червен цвят, щифтове.

Стъпка 1

Изважда се капак от обикновена бяла кърпа. От него се изрязва квадрат със страна от 20 см. Той ще се използва, за да направи главата и тялото на плавателния съд за карнавал със собствените си ръце.

Стъпка 2

Два квадрата със страни от по 10 см са изрязани от същия скрап, за да се направят ръцете на кубата.

Стъпка 3

Два квадрата със страна от 20 см са изрязани от клапа на ярка тъкан. Това ще бъде пола.

Стъпка 4

Носна кърпичка е изрязана от триъгълен парченце. Дългата страна на триъгълника е 12 см.

Стъпка 5

От синтетичния пълнител се формира мека топка. Намира се в центъра на белия квадрат. Тогава тъканта с топката се завърта във въздуха. Едната ръка подкрепя топката, а другата - тъканта около синтетичния пълнител се сгъва в подобието на главата. С помощта на червена конец, приликата на шията под топката се затяга. Конецът е затегнат по посока на часовниковата стрелка. Това символизира движението на слънцето в небето. Използването на червена нишка също е задължително. В старите времена този цвят е използван за защита от тъмни сили, които също носят силата на огъня със светлина.

Стъпка 6

От малките бели квадратчета са извити дръжки за ръчно изработени предмети. За да направите това, тъканта се огъва, както е показано на фигурата.

Стъпка 7

Червената нишка на куклата е обвързана с китката. Спуснатите дръжки са прикрепени към тялото, така че винаги да са нагоре - те изглежда се простират към слънцето. За китките, тогава куклата може да бъде завързана и окачена във въздуха, която често се прави преди.

Цялата конструкция е обвита в червена резба по посока на часовниковата стрелка.

Стъпка 8

Два цветни квадрата за бъдещата пола са сгънати наполовина в триъгълник.

Стъпка 9

Ръчно изработени за "Шевролет" със собствените си ръце се поставят върху парчетата, както е показано на снимката.

Стъпка 10

Визуалният багажник на кабата се превръща в тези парчета.

Така един триъгълник ще се припокрие, а другият ще се завърти с първия.

Стъпка 11

Полата е увита около червената нишка в талията по посока на часовниковата стрелка.

Стъпка 12

На кукла, направена от собствените си ръце, се поставя носна кърпичка и се привързва към врата.

Оказа се красива кукла за Масленица със собствените си ръце. Такива занаяти често се дават на роднини и приятели за пролетен празник. Смятало се, че по време на тъкането на такова нещо, трябва да прочетете магическия заговор, без да се спирате, така че да не навлизат в тялото на кубата допълнителни мисли. Такъв пазач на огнището беше поставен на чест в къщата или окачен на печката. Децата в химикалите нямаха право да играят. Имаха специални детски кукли за мотоциклети.

Share:
Comments