Захарна маска за домашно приготвена торта: на мляко,

Домашната торта е най-вкусният десерт и готвач е в състояние да много домакини.

Всички етапи на неговото изготвяне, при условие, че рецептата се спазва и се използват пресни и качествени продукти, не са особено трудни.

Освен това, модерните домашни уреди значително улесняват труда и съкращават времето, прекарано в кухнята, което е голямо предимство в сравнение с тези по-близки времена, когато да се получи великолепен крем или бисквитена, е било необходимо ролката да се върти до изчерпване на ръка.

Цената на домашно приготвените десерти е допълнителен аргумент в полза на тяхното готвене със собствените си ръце.

Но въпросът за декорирането на домашна торта за мнозина предизвиква най-малкото чувство на несигурност. Има различни начини за решаване на този проблем: тортата просто не украсява или използва готови сладкарски изделия - шоколадови медальони, парчета мармалад, ядки или стафиди в шоколад или в глазура. Разбира се, това е изходът. Но такъв изход не удовлетворява онези, за които сладкарството е любимо хоби, в което има желание постоянно да подобрява уменията си.

Орнаменти от захарна мастика за торти у дома бяха изобретени в средата на миналия век, когато нямаше електрически миксери и "умни" пещи с таймери и термометри, но необходимостта от създаване на красота във всичко вече съществуваше. Следователно, начините за създаване на бижута са измислени прости и съвсем приложими. Един от тези методи е захарната мастика за тортата. В къщи тази версия на декорацията не е абсолютно никакъв проблем. За да се преодолее преувеличения страх - "Аз определено не мога", достатъчно е да си припомним как в детството всеки от нас изваял фигури от пластилин. Тогава, в края на краищата, нямаше страх? Така че всичко ще се окаже.

Можете да си купите в магазините готов захар от маслини за торта. Вкъщи готвенето също не е трудно.

Захарна мастика за торта у дома - основните технологични принципи

Първо, нека да разгледаме въпроса какво представлява мастика и какъв резултат е необходимо, за да може лесно да се създаде бижута от всякаква сложност от захарната мастика за торта у дома.

Както вече беше споменато, в консистенция трябва да изглежда като пластилин: гъвкава, със свързана структура, без бучки. Замразен захар мастик за торта у дома не трябва веднага. Това условие е възможно при използване на подходящи компоненти за свързване.

Такива свойства са присъщи дори и при обичайния тест на пшенично брашно: тестото също изсъхва, запазвайки определена форма, ако остане във въздуха. Ако се произвежда пшеничното брашно, то се превръща в лепкава маса. Но тази съставка не отговаря напълно на вкусовите свойства на захарната паста. Ето защо, като основна съставка, професионалистите въведоха захарно брашно в захарната мастика, прах. Углеводы составляют почти 100% в массе сахара. Они, хотя и обладают связывающими свойствами, не имеют гибкости, присущей муке, из-за отсутствия белка, в отличие от муки. Мука содержит примерно 70% углеводов, но остальные 30 % содержат влагу и жиры, а также белки, способные поглощать и удерживать влагу. То есть этого незначительного количества белков достаточно для создания необходимой пластичности. Но жиры, содержащиеся в муке, существенно утяжелят мастику. Поэтому нужен другой компонент, с более лёгкой структурой. Крахмал не содержит жиров, обладает одновременно рыхлой структурой и связывающими свойствами, поэтому его добавление в сахарную прах создаёт нужную консистенцию сахарной мастики для торта в домашних условиях. Кондитерская мастика в промышленных условиях создаётся на базата на колаген, съдържащи се в желатин, Поради използването на промишлени технологии се получава паста с по-високо качество. Желатинът не съдържа мазнини, а високото съдържание на животински протеин позволява свързването на кристалните въглехидрати на захарта, за да се получи пластична паста.

Захарната маска може да има различна плътност, като се има предвид нейната цел. Така че, когато добавяте повече вода, можете да получите доста течна консистенция, за да покриете повърхността на тортата чрез изливане. Изработването на фигури, цветя, дантели от захарна мастика за торта у дома изисква дебело захарно тесто, за да запази желаната форма.

Накратко, за да научите бързо и лесно как да работите с мастика, трябва да знаете неговия биохимичен състав и физични свойства.

Това ще ви помогне не само да се справите успешно със сладкарски мастик, закупени в специализирани магазини, но и да подготвите себе си необходимата паста.

Добавянето на киселина към мастика не само добавя вкус към сладкарският продукт. Лимоновият сок или кристалите на киселината, разредени във вода, потискат изсушаването на мастика и дават допълнително време, за да имат време да създадат украшение преди мастиката да изсъхне.

Захарните цветя са ароматизирани с различни вкусове, с помощта на добавки. За тази цел е възможно използването на плодови сиропи, но количеството добавена вода трябва да бъде намалено, като се вземе предвид влагата, съдържаща се в сиропа.

Друг важен нюанс: често в състава на захарната мастика има съставки като глицерин и глюкоза. Моля, имайте предвид, че тези компоненти се продават само в специализирани магазини. Макар че имат подобно наименование като компонентите, използвани в производството на сладкарски изделия, те са малко по-различни в състава си от глюкоза за инжектиране и глицерин за външна употреба, продаван в аптеките. Качеството на цветовете на храната, които спомагат за създаването на кулинарни шедьоври, също трябва да се обърне внимание. Когато купувате многоцветни прахове, уверете се, че са годни за консумация. В противен случай е по-добре да се използват импровизирани естествени цветове, съдържащи се в конвенционалните продукти. Ето няколко примера:

Оранжев цвят могат да бъдат получени от сок от моркови;

Жълт цвят - при добавяне на куркума на прах, индийски шафран към захарта мастика за торта у дома;

пурпурен, всички нюанси на розово - от сок от цвекло;

Червен цвят - от сок от червена боровинка, нар, ягода, малина, череша; Ако добавите малко сок от лимон към сока от череша, ще получите син цвят;

Син цвят също могат да бъдат получени от сок от червено зеле, боровинки, червено грозде;

За да се получи зелен е необходимо да се стисне сокът от листата на спанака (има неутрален вкус, без ароматни масла);

Кафяв цвят за мастика може да се получи чрез смесване на прахообразната захар с какао на прах или добавяне на разтопен черен шоколад към мастика.

Останалите цветове и нюанси могат да бъдат получени чрез комбиниране на изброените цветове на храната. Не забравяйте, че оранжевите и червените плодове съдържат мастноразтворим витамин, β-каротин: за да се получи богат цвят, плодовият сок трябва да се изолира с малко количество растителна или животинска мазнина. Можете да получите желания цвят, като настоявате изброените продукти в алкохол, последвано от тяхното изпаряване.

Сега можете да получите захар мастика за торта у дома във всеки цвят и реализирате най-смелите и най-изисканите идеи за декориране на вашия собствен кулинарен шедьовър. Остава само да се подготви мастика, като се избере приемлива рецепта.

Рецепта 1. Захарната мастика за торта у дома, на млечна основа

Състав съставки:

Прахообразен прах 120 g

Сух крем със съдържание на мазнини 160 g

Царевично нишесте 80 г

Кондензирано мляко 8.5% 110 гр

Глицерин (специален) 50 мл

Ванилия или плодов аромат, алкохол

Лимонена киселина 5 g

Вода за киселинен разтвор 20 ml

Получаване:

При употребата на сухи млечни концентрати могат да се използват продукти със съдържание на мазнини, тъй като сухото вещество, при смесване на захарната торта за торта у дома, няма да има време да трансформира съдържащите се в него мазнини и да ги предаде на теста. Мазнините ще започнат да работят вече с употребата на продукта, участващи в създаването на вкус и в процеса на храносмилането.

Лимонную кислоту разведите в воде. Можно вместо неё использовать лимонный сок. Соедините все сухие компоненты мастики. Если необходима мастика разных цветов, то красители можно растворить в кислом растворе, разделив его на нужное количество цветов. В этом случае будет уместно заменить воду для раствора лимонной кислоты, например, соком свёклы, который позволит получить мастику ярко-розового или малинового цвета. Чтобы добиться бледно-розовых оттенков, соедините свекольный сок с водой, чтобы уменьшить концентрацию пищевого красителя, но не уменьшайте содержание кислоты, иначе мастика будет очень быстро пересыхать, что помешает работать с ней, создавая украшения. Просейте обязательно прах, чтобы мастика получилась очень пластичной и кристаллики сахара не разрывали структуру. В сгущённое молоко добавляйте сухую смесь, размешивая вначале интенсивно силиконовой лопаточкой, а затем переложите тесто на силиконовую поверхность и продолжайте замешивать руками. При изготовлении украшений берите нужное количество мастики, а остальную накрывайте плёнкой, чтобы она не обветривалась и не пересыхала. Раскатывать мастику тонким слоем также лучше при помощи силиконовых скалок разной толщины. При необходимости рабочую поверхность притрушивают пудрой. Для придания глянца готовые изделия из мастики смазывают кисточкой, смоченной в сиропе с добавлением глицерина.

Рецепта 2. Захарна мастика за торта у дома на желатин

Състав съставки:

Пудра 600 г

Лимонов сок 30 мл

Нишесте, царевица 50 гр

Желатин 20 г

Глицерин 1 ст. л.

Вода 200 ml (върху целувката и за да се разтвори желатината)

Ванилия 2-3 г

Глюкоза 10 мл

Получаване:

Крахмал заварите на воде. Когда он остынет до комнатной температуры, добавьте в полученный кисель глицерин и глюкозу. Отдельно растворите желатин, на водяной бане, не доводя температуру прогревания выше 40ºϹ. Просейте сахарную прах больше требуемого количества для приготовления мастики, чтобы при необходимости использовать её для нужной консистенции, присыпать поверхность рабочего стола, на котором будете замешивать сахарное тесто. Из основной массы пудры замесите тесто, влив в него сначала крахмальный кисель, а затем растопленный желатин. Добавляйте жидкие ингредиенты постепенно, одновременно интенсивно работая силиконовой лопаточкой и перемешивая всю массу. Продолжайте замешивать мастику на столе или силиконовом коврике, пока мастика не приобретёт нужную пластичность, однородность и при этом перестанет слишком прилипать к рукам. Готовую массу накройте плёнкой и оставьте на некоторое время, чтобы все ингредиенты вступили в реакцию между собой.

Если нужно получить мастику разных цветов, то разделите готовую белую мастику на части, введите растворенный краситель и продолжайте вымешивать тесто до получения ровного, однородного цвета. При лепке цветов и фигур используйте для раскатывания пластов сахарную прах, присыпая сахарное тесто. В процессе лепки все цвета мастики должны быть накрыты плёнкой, чтобы не образовалась сухая корка: берите только то количество, которое необходимо, чтобы сделать цветок или фигуру, а остальное сразу прячьте под плёнку. Заранее продумайте, как уложить нужные цветы и фигуры для просушки, приготовьте для них необходимые формы, чтобы зафиксировать тесто в нужном положении.

Рецепта 3. Захарната маска за торта у дома, натоварване

съставки:

Молоко 200 мл

Вода 200 л

Пудра 800 г

аромат

Лимонов сок 50 мл

Желатин 40 г

Получаване:

Консистенцията на готовата мастика трябва да изглежда като дебела заквасена сметана. Този мастик е предназначен за гладко покриване на повърхността на тортата, когато не са необходими сложни релефни модели.

В кипящее молоко засыпьте сахарную прах и, растворив её при помешивании, снимите молочный сироп с огня и охладите его до 30-40ºϹ. В воде растворите желатин и, процедив его, влейте в молочную массу, взбивая обе части миксером на небольшой скорости. Добавьте ваниль или нужную отдушку, краситель, если надо придать покрытию определённый цвет и сок лимона. Когда готовая мастика остынет и немного загустеет, вылейте её на поверхность торта, начиная от центра: масса должна стекать с торта произвольно. Торт положите на подставку с бортиком, чтобы мастика не растеклась по рабочей поверхности и не испачкала полки холодильника. Поверхность тора должна быть идеально гладкой. Чтобы мастика не скользила по его поверхности, желательно сделать прослойку из марципана, или притрусить верх торта крахмалом, порошком какао или сахарной пудрой — в зависимости от того, какие ингредиенты подойдут к изделию. Также перед те как заливать торт мастикой желательно его хорошо охладить, чтобы мастика застыла быстрее. Остатки жидкой мастики, сбежавшие на блюдо при заливке, аккуратно соберите. В них можно добавить сахарную прах, замесить крутое сахарное тесто и сделать фигурные украшения для торта: бордюр, бант, кружева. Приклеивать детали сахарных фигурок друг к другу нужно с помощью кисточки, смоченной в воде.

Рецепта 4. Захарна мастика за торта у дома, протеин

съставки:

Протеини 5 бр.

Коняк или алкохол

ванилия

Лимонов сок 50 мл

Пудра 1,0 кг

Желатин 30 г

Вода 100 мл

Глицерин 40 мл

Получаване:

Взбейте охлаждённые яичные белки до устойчивой пены, постепенно добавляйте просеянную прах, не прекращая взбивания. Введите в белковую массу сок лимона, добавьте ваниль и коньяк. Растворив желатин, горячим вливайте его в белки, продолжая замешивать тесто. Когда масса загустеет, переложите её на рабочую поверхность, присыпанную пудрой и доведите мастику до состояния крутого теста, накройте плёнкой и через пару часов мастика готова к работе с ней.

Рецепта 5. Захарната мастика за торта у дома с меден шоколад

съставки:

Червен шоколад 2 броя

Скъпа, цвете 1 част

Получаване:

За шоколадови торти или сладкиши, покрити с шоколадова глазура, тази рецепта за захарна мастика е истинска находка, която ви позволява да декорирате стилно шоколадовия десерт. Пригответе макаронени шоколадови бонбони доста лесно. Единственият недостатък: шоколадовият мед трябва да се приготви предварително, тъй като за пластичност той трябва да се съхранява най-малко 24 часа в хладилника в пластмасови опаковки.

Разтопете шоколада в една двойка и изсипете мед, без да спирате разбъркването, докато дебелата маса, която ще се отдели от съдовете. Леко готино, увийте мастика във филм.

Рецепта 6. Захарната мастика за торта у дома с блатна мида

Ефективен начин да получите точната консистенция на захарната мастика за торта у дома е бонбон блатото. Те са бонбони на основата на желатин и царевичен сироп. В индустриални условия тези съставки се бият на гъбата, като се добавят аромати и хранителни оцветители. Прибавянето на тези сладкиши към състава на захарната мастика за торта у дома значително улеснява задачата за приготвяне на тесто за захар. Ако искате да получите най-добрия възможен резултат, използвайте тези сладкиши само като допълнителна съставка за вискозитета на тестото в комбинация с желатинов мастик, приготвен съгласно рецептата 2, описана по-горе.

съставки:

Част 1 на маршмалона

Желатиновая мастика 2 части

Получаване:

Омесете захарното тесто, както е посочено във втората рецепта по-горе. Разтопете marshmallow за двойка, но не прегрявайте. Нарежете шоколадовите бонбони, така че да се разтварят възможно най-бързо. Не използвайте микровълнова печка: тя ще изсъхне marshmallow, което прави трудно да се работи с теста. След като ги нагреете на чифт и с овлажнено тегло, улеснявайте се да работите в тестото. Само за да се подготви мастика с блатото трябва предварително да се остави да лежи при стайна температура в херметически опаковки. Уверете се, че използваните бонбони са свежи и изберете бял цвят, така че мастикът да не се окаже грозен, със сив или кафяв оттенък.

Рецепта 7. Захарната мастика за торта у дома от мармалад

Структурата на мармалад включва плодова основа и агар-агар. Само мармалад за мастика трябва да се сортира по цвят, така че да се получи определен цвят на мастика.

съставки:

Захар на прах 700 гр

Мармелад 250 г

Вода 50 мл (или сок лимона)

Получаване:

Приготовьте водяную баню для мармелада. Нарежьте его мелкими кусочками, уложите в меньшую ёмкость, залейте водой и поставьте подогревать на пару, постоянно помешивая силиконовой лопаткой. Доведите фруктовую массу до температуры 60-70ºϹ, чтобы она приобрела студенистую консистенцию. Просейте прах, высыпьте её горкой на силиконовую поверхность и сделайте углубление, в которое выливайте растопленный мармелад маленькими порциями и быстро замешивайте мастику. Для такой мастики необходимо тепло. При работе с ней держите массу запечатанной в плёнке, рядом с источником тепла.

Плодовото желе може да се използва за производство на цветя. За да затегне повърхността на тортата, добавете още вода към масата и използвайте метода за пълнене.

Захар мастик за торта у дома - полезни съвети и трикове

  • Захарната маска е обезпокоителен вид декорация. За да се уверите, че декорацията от нея ще се окаже успешна, предварително подгответе мастика и бижутата преди да започнете тортата.

  • Захарната маса в запечатана опаковка може да се съхранява до два месеца на студено, с изключение на протеиновия мастик. Готовите декорации трябва да се изсушават на закрито, при ниска влажност.

  • За да го направите удобно да покриете тортата със слой захар, използвайте силиконова мат и филм. Завъртете мастика върху силиконов килим, покривайки тестото с филм. За да прехвърлите валцувания мастик в тортата, ще бъде достатъчно да извадите филма от едната страна и да завъртите килима, изгладете мастика през него върху повърхността на тортата.

  • За да работите с мастика от едната страна, е удобно да смазвате ръцете и да прилепяте към глицерина на храната, но от друга страна, готовността на захарното тесто може да се определи от това колко лесно се разпада от ръцете. Малко преди консистенцията на мастика да стане визуално пластична, за да го проверите, измийте глицериновия филм от ръцете си и опитайте масата със захар с ръцете си без предпазно покритие, за да определите наличността му.

Share:
Comments