Всичко за храненето на крушата: как и кога да го направите.

Почти всяка градина расте круша. За да получите добра реколта, дървото се нуждае от грижи и хранене. Задачата на всеки градинар е да разбере какво и кога да изхранва крушата.

Върховно обличане по всички правила

Само правилното прилагане на торове допълва хранителните запаси на дървото и не уврежда здравето му. Опитните туристи се съветват редовно да наторяват, което прави възможно събирането на стабилна реколта.

Някои градинари не прилагат торове на плодови дървета, ако се отглеждат на плодородна почва. Това е фундаментално погрешно! Всяка почва е изчерпана с времето, снабдяването с хранителни вещества намалява. За хранене на дърво е необходимо, в противен случай недостигът на полезни вещества ще повлияе върху плодовете.

Като се започне от това, първото торене на крушата трябва да бъде направено преди засаждането. Как? Преди засаждането на посадъчния материал, почвата се обработва, минералните торове се въвеждат и копаят добре. Освен това въвеждането на хранителни смеси се извършва два пъти в сезон. Като правило, това се прави през есента и пролетта.

Какво да се храни с круша през есента?

Есенно торене на овощни дървета се извършва в зоната на стъблото кръг. Тя позволява на дървото да съхранява всички необходими хранителни вещества за дълъг период на зимуване. Такова торене се извършва след прибиране на реколтата, когато листата на дървото са пожълтели с повече от 30%. Младите разсадчета се хранят с друга технология. Торовете се поставят под копаене.

Важно! Най-горното обличане на дървета започва от втората година на отглеждане.

Младите круши не се нуждаят от допълнително хранене, ако се извършва култивиране на почвата пред растение и ямата е пълна с торове по всички правила. Доставката на хранителни вещества трябва да бъде достатъчна за едно дърво в продължение на две години.

Как да се хранят круша градина през есента?

През есенния период храненето трябва да насити дървото преди зимата, но да не причини бърз растеж. Ето защо употребата на азотсъдържащи смеси в този период е противопоказана. По правило през есента крушите се оплождат с минерални вещества. От тях се приготвят хранителни разтвори, които помагат на дървото.

Рецепта за минерално торене № 1

• Калиев хлорид - 1 супена лъжица. л;

• Суперфосфат — 2 ст. л;

• Вода — 10 литров.

Всички компоненти се смесват във вода, тласкача се напоява с готов разтвор.

Съвет! Добавете 150 грама пепел на 1 квадратен метър под есенното копаене. м на почвата. Крушата е много отзивчива към такива торове.

През есенния период е важно да се обличат сложни минерални торове.

Рецепта за сложна горна превръзка №2

• Урея - 1 супена лъжица. л;

• Суперфосфат — 2 ст. л;

• Фосфоритная мука — 1,5 ст. л;

• Калиев сулфат - 1 супена лъжица. л;

• Калиев хлорид - 1 супена лъжица. л;

• Дървесна пепел - 500 гр .;

• Аммофоска — 3 ст. л.

Опитните градинари използват торф и хумус като есенно хранене. Зимното мулчиране на близкия ствол от организма не само запазва кореновата система на дървото, но и го подхранва. Дебелината на мулчиращия слой трябва да бъде най-малко 15 см.

В края на лятото може да се направи превръзка на листа. Това ще помогне на дървото да се развие добре и да постави нови пъпки за бъдещата реколта. За тази цел се използват калиеви и фосфорни препарати.

Есенната превръзка на градината е много важна, но излишъкът от хранителни вещества е също толкова вреден, колкото и дефицитът им. Всички вещества в смесите трябва да бъдат балансирани. Изчисляването на торовете се извършва въз основа на областта на хранене и кореновата система на дървото. При разсад от 1 до 4 години площта на хранене е не повече от 5 квадратни метра. м. При дървета под 8 години площта е увеличена до 10 квадратни метра. м.

Как да натоваряте круша през пролетта?

С настъпването на топлите дни, градинарят има много задачи. Събуждането на дърветата изисква допълнително хранене и допълване. През този период торовете се прилагат както в течна, така и в гранулирана форма.

Ако пролетта е дъждовна, тогава е по-добре да направите хранителните вещества за повторно коване. Гранулите се затварят на дълбочина до не повече от 10 см. Сухите метеорологични условия задължават градинаря да подготви хранителни разтвори, които се извършват чрез кореново и листно покритие.

Пролетното торене се извършва на няколко етапа:

• преди цъфтежа на пъпките;

• преди цъфтежа;

• след цъфтежа;

На различни етапи от развитието на дървото се нуждае от различно хранене.

Какво да нахраним крушата през пролетта?

Първото торене се извършва с торове, съдържащи азот, които допринасят за активния растеж на младите филизи. Добре доказан карбамид, нитрат, пилешки изпражнения.

Рецепти от първите пролетни превръзки

1. 2 супени лъжици. л. Солттер се отглежда в 10 литра вода. Разтворът се използва за торене на овощни дървета.

2. 100 грама карбамид се разрежда в 5 литра вода. Хранителната смес е предназначена за едно дърво.

3. 500 грама пилешки тор се отглеждат в кофа с топла вода и се оставя да престои около един ден. Това решение напоява кореновата зона.

В периода след цъфтежа крушата се нуждае от торене, което повишава качеството на плодовете. През този период се използват зелени торове, които са затворени на дълбочина до 10 см. Освен това е полезно да се захранва дървото с нитроамон. Той се разрежда с вода в съотношение 1: 200, т.е. 200 литра вода, от която се нуждаете 1 кг от лекарството. Крушата се напоява с разтвор в размер на 3 кофи на дърво.

Когато плодът се свързва, крушата се опложда с фосфор-калиеви смеси. Липсата на тези елементи води до факта, че яйчниците растат по-малки, падат и листата губят цвета си. Ако пружината е студена, е полезно да се извърши пръскане, което влияе положително на растенията. Факт е, че в студено, дъждовно време корените вече не поглъщат полезни вещества от почвата. Помогнете на растението да бъде чрез листни превръзки.

Съвети от опитни градинари

• Необходимо е редовно да се прилагат органични материали за крушите, като правило това се прави на всеки три години.

• Не можете едновременно да произвеждате различни видове торове. За всеки сезон, техните собствени торене. Ако не спазвате това правило, ще получите изгаряне на кореновата система, което ще доведе до смъртта на растението.

• Когато засаждате крушови семена, в ямата се поставят само минерални торове. Добавянето на калиеви или азотни препарати води до увреждане на кореновата система.

• Определете кой елемент липсва дърво по външния му вид.

• Неразвитите и избледнели листа говорят за липсата на азот.

• Излишъкът от азот в почвата води до намаляване на зимната устойчивост на дървото, лошо съзряване на кората.

• В средата на септември завършват всички хранения с азотни препарати.

• Цветните пъпки не се залагат и цъфтежът е закъснял? Това показва липса на фосфор.

• Листата на калий се появява на листата, те бързо изсъхват и бръчкат.

• Плътните листа показват липса на калций в почвата. Под крушата редовно добавете пепел.

• Разтворът на пепелта се използва като листно приложение на круши, които не само захранват дървото, но и помагат в борбата срещу вредните насекоми.

• Течните органични торове се използват само след ферментация. Пилешки тор, тор настояват най-малко 5 дни.

Без значение колко е полезно торенето, тяхната употреба е оправдана, само ако е необходимо. Основната задача на градинаря е да използва правилно торовете и да ги прави внимателно. Излишъкът от хранителни вещества води до заболявания и оказва влияние върху добива.

Share:
Comments