Всички тайни на отглеждането на пепино: резници, торене,

Крушата от пепино или пъпеш е зеленчук от южноамерикански произход. За вечнозеления храст, насладен с ароматни и вкусни плодове, трябва да знаете всички тайни на неговото култивиране.

Грижата за пепиното не е трудна, затова растението постепенно набира популярност в нашите географски ширини.

Характеристика пепино

Pepino е вечнозелен нисък храст. Плодове произвеждат ярки и сочни плодове, чиято форма е подобна на круша. Вкусът на пепино е като сладък пъпеш, можете да усетите лек вкус на ананас или манго. Структурата на плътта е по-скоро като пъпеш.

Pepino е 90% вода, така че се препоръчва да се включи в менюто за диети. От плодовете на круша пъпеш можете да правите различни приготовления: конфитюри, компоти, пюре или яде сурови. В допълнение, пипер е отличен в сушене и замразяване, докато ценното качество на храната се поддържа.

Преди да се яде, зеленчукът за предпочитане е отлепен, тъй като има горчив вкус. Но семена не трябва да бъдат отстранени. Плодовете на крушата от пъпеш са добре запазени, те лесно транспортират транспорт. В Америка пепиното се отглежда за търговия.

По вид на растежа, pepino е повече като домат или черен пипер. Този храст, който расте строго нагоре, може да образува няколко стъбла. Разработва се сравнително бързо, се нуждае от подкрепа. Пет месеца след вкореняване на резници, растението цъфти и се свързва.

Как да расте пепино в условията на Русия

Не забравяйте това Пепино е от Южна Америка. В тежки руски зими, храсти се отглеждат като кад растение. Крушата от пъпеш може да издържи на краткосрочен спад на температурата до -5 градуса, но няма да понася стабилна слана.

Отглеждането на пепиното и грижата за храста ще изискват определени умения. Най-добре е да разпространявате крушата от пъпеш с резници, което позволява увеличаване на добива на растението. При сеитба на пепино семе, хранителната стойност на плодовете се губи, те се получават чрез сокоизстискване и полезни и добивът е рязко намален.

Освен това Пепино настоява за напояване и напояване, въпреки че може да издържи на краткосрочна суша. При неблагоприятни условия храстът спира растежа и изхвърля листата.

Култивиране на пепино от резници

За вегетативно възпроизвеждане ще бъде необходим мозък изрезки, можете да корен доведени деца растения. Те запазват сортови характеристики, лесно се установяват, разсадът цъфти по-рано.

Всяка година, за да растете пепино сами, трябва да имате маточен храст. Избраното здравословно растение през есента се трансплантира във ваната и се вкарва в къщата. Стрепките на скариди се съкращават с около една трета от дължината, намалява се поливането. Температурата в помещението трябва да е поне 8 градуса.

В начале весны горшок переносят в помещение с температурой до 16 градусов, постепенно увеличивают полив и вносят подкормки. Когда появляются побеги, их вырезают и укореняют в легком субстрате. В это период изрезки нуждаются во влажной среде, поэтому емкость с черенками накрывают пакетом или помещают в тепличку.

На фото укорененные изрезки пепино перед посадкой

За засаждане на резници всяка земя е подходяща, тъй като храсталакът не е придирчив към състава на почвата. По-нататъшното отглеждане на пепино продължава в оранжерията, на балкона или в стаята.

Засаждане на резници на pepino в оранжерия

По-ранното засаждане на пепинките в земята, колкото по-скоро храстът започва да дава плодове. Дебаркирането се извършва в съответствие със следните правила.

1. През първото тримесечие. до 3 растения.

2. Температурата на почвата не трябва да е под +20 градуса.

3. Температурата на въздуха в оранжерията не трябва да пада под 22-25 градуса през деня и 18 през нощта.

Преди засаждането на разсад в земята, тя трябва да бъде подготвена. Добрите предшественици на пепино са краставици, лук, боб или чесън. Леглата се разхлабват и изкопават от есента.

Засаждането на пепин се извършва в окопи, чиято дълбочина е до 25 см. Разстоянието между редиците е около 7 см. През пролетта върху леглата се нанасят торове:

• отблъснат оборски тор - 3-4 кг / 1 кв. М. m;

• зрял компост - 4-5 кг / 1 кв. М. m;

• пепел.

Засадете кефалните посадъчни растения по размазан начин, задълбочавайки ги с няколко сантиметра. След засаждане pepin добре напоени и mulched на почвата, което помага да се запази почвената влага. Пепиновите разсад са много добре утвърдени, при благоприятни условия индексите са 100%.

Когато растенията се адаптират, по дължината на редиците перките се настройват така, че храстите да не се счупят от гравитацията на плода.

Спустя 2-3 недели можно приступать к формированию кустарника. Оставляем только 2 стебля, удаляем все лишние побеги и доведени деца. Они значительно снижают урожайность растения.

Пепино сильно кустится, доведени деца выламывают каждые три дня, оставляя небольшие пенечки в пазухах. Такой прием не позволяет новым пасынкам образовываться в этих же пазухах.

Как да се грижим правилно за пепино

Всички грижи за храста се свеждат до основните действия:

• редовно разхлабване на почвата, което увеличава аерирането на почвата;

• премахване на плевелите;

• редовно напояване и пръскане;

• допълнително торене;

• пръскане от вредители и болести.

Пепин вода на всеки няколко дни, което позволява на почвата да изсъхне между водите. Храненето ви позволява да постигнете изобилие от плодове.

Първият път, когато се поставят допълнителни храни, се поставят 10-12 дни след засаждането на разсад в земята. Най-добре е на този етап да се използва разтвор от мляко или птичи тор. Най-виското превръзка се извършва на влажна почва. Ако разтворът е паднал върху деликатни листа, то трябва да се измие.

Вторият път пепне се хранят след цъфтежа, когато плодът е вързан. Използвайте вливане на зелени торове.

Третият начин на хранене се извършва в период на изобилие от плод. Най-добре е да използвате минерални торове:

• аммиачная селитра — 15 гр;

• суперфосфат — 10 гр;

• Калиев сулфат - 15 гр.

Всички компоненти се смесват и се разтварят в 10 литра вода. Носете горна дресинг вечер или рано сутринта след поливането.

Контрол на вредителите и болестите

Pepino наскоро се появи на нашите легла, но храстите вече са били избрани от вредители. Най-често срещаните от тях са:

• колорадский жук;

• листни въшки;

• Spider mite;

• бяла муха.

В допълнение, пепино е засегната от заболявания като късна победа и бактериално гниене. Специално разработени препарати за пепино там. За борба с болести и вредители използвайте комплексни фунгициди и инсектициди, които се препоръчват за домати, чушки и патладжани.

Защитете срещу вредители и заболявания, които се нуждаете не само за засаждане на пепино, но и на маточни растения. През зимата за борба с болести и вредители е по-добре да се използват инфузии от тютюн, хвощ, невен, пелин или луковици. Пръскането се извършва няколко пъти с интервал от 5 дни.

Възраждането на пепиновите плодове

В зависимост от метода на отглеждане келът усеща плодовете два пъти годишно: през есента и през пролетта. Ако отглеждате храст в оранжерия, реколтата се извършва през август-септември.

Плодовете пепино узряват 2,5 месеца. Зрелият зеленчук е мек, цветът му се променя на сметана или светло жълто, тъмните характерни ивици се виждат върху кората. Събиране на плодовете на pepino може да бъде незрели, те са в състояние да стигнат до трезора или в хладилника. Но не го забавяйте с почистване. Преобърненият плод губи вкусовите си качества, лошо се съхранява.

Ако спазвате всички правила на грижата, отглеждането на пепино не причинява много проблеми. Важно е да запомните, че храсталаците се нуждаят от слънчева светлина, торене, поливане и насипна почва. Филизи могат да бъдат засадени по всяко време на годината.

Share:
Comments