Тумор на млечната жлеза при котки - как да се идентифицират

За съжаление, такова заболяване като тумори на рак се срещат и в нашите домашни любимци. При котки не е обичайно и в повечето случаи е тумор на млечните жлези.

Тумори на млечната жлеза при котки

Туморът е неоплазма, който се появява в млечните жлези и засяга тъканите. Най-често се среща при не-кастрирани животни след 7-10 години живот.

Онкологичното заболяване има своя специфичност в зависимост от вида на тумора в домашния любимец. Те са разделени на доброкачествени и злокачествени.

Първият - той е по-лесен за лечение, тъй като доброкачествените тумори имат строго ограничено местоположение, не давайте място. Основната характеристика е следната: разпространението се извършва бавно, не покълва в други тъкани и има чиста площ. Но за съжаление, доброкачествените тумори са по-редки. В този случай е важно да се наблюдава здравето на домашния любимец, тъй като често доброкачествените образувания се превръщат в злокачествени и е невъзможно да се пропусне този момент, защото е много опасно.

Злокачественият тумор се нарича карцином, той се състои от клетки в гърдите, които са мутирали. Те в резултат на това формират уплътнение в жлезата, тъй като мутиралите клетки стават по-големи и покълват в съседни тъкани. В резултат на това се наблюдава бързо развитие и много сложно третиране.

Причините за рак при котки

Това заболяване може да се появи при всички котки, с изключение на младите индивиди, които са стерилизирани преди първото затопляне. Но котките в първите десет години от живота също рядко имат това заболяване. Обикновено това се случва при котки, независимо от стерилизирането, ако котката има време да ходи с мъжа и след като достигне минимум седем години.

Точната причина за лекуването на тумори не може да се каже, точните причини не са проучени. Въпреки това, хормоналните медикаменти без съмнение значително влошават състоянието на домашния любимец. Най-често те се използват за потискане на симптомите на естрията, те силно натискат хормоналния фон, а неуспехите в работата му значително променят функционирането на тялото.

Друга възможна причина е генетичното предразположение, една мутация може да се предава от майката на всички деца.

Симптоматични тумори на млечната жлеза при котки

Цялата диагноза зависи от етапа на развитие на тумора. Това се отнася до злокачествени тумори:

1) Първият етап се характеризира с тумор с размери до максимум един и половина сантиметра. На този етап няма специална симптоматика, не се наблюдават промени в поведението и апетита.

2) Вторият етап се характеризира с тумор с размер до три сантиметра, тъй като туморът започва да расте много бързо. Животното все още не показва никакви външни признаци.

3) Третият етап се характеризира с тумор с размер до пет сантиметра. През този период започва влошаване на здравето на домашния любимец, се появява неприятна миризма и котката губи апетита си.

4) Четвъртият етап се характеризира с появата на язви на тумори. Размерът бързо се увеличава, в този момент започва проникването в съседни тъкани. При котка състоянието се влошава рязко, специфичната миризма продължава.

Важно е да се отбележи, че доброкачественият тумор може да се превърне в злокачествен, така че трябва постоянно да проверявате състоянието на вашия домашен любимец.

Диагностика и лечение на тумори на млечната жлеза при котки

На първо място, трябва да проверявате редовно своя домашен любимец. Ако откриете промени в областта на млечните жлези, незабавно вземете котката си до най-близката ветеринарна клиника! Колкото по-скоро откриете болестта, толкова повече шанс за успешно лечение.

Професионален лекар ще извърши преглед на животното, особено в областта на вероятния тумор. Необходимо е да се провери кой стадий на заболяването, така че се извършва пълен преглед, фокусът на тумора се палпира, за да се провери състоянието на съседните тъкани.

Следващата стъпка е биопсия, която е необходима, за да разберете кои клетки се сменят. От място, за което се подозира, че е място на мутация, се взема клетъчна проба и се извършва задълбочен анализ. Провежда се биохимичен и клиничен кръвен тест. Необходимо е да се изключат всички допълнителни рискове. Други изследвания, ултразвуково изследване на коремната кухина или рентгеново изследване на белите дробове са възможни, ако има съмнения за метастази в други органи.

Лечението се състои основно от хирургична интервенция. Операцията се нарича едностранна мастектомия, в нейния процес всички жлези в един ред, заедно с тази заразена жлеза, се отстраняват. Причината за това е да се предотврати по-нататъшното разпространение на мутацията, в противен случай операцията няма да доведе до резултати.

Когато операцията е планирана за премахване на двата редици от млечни жлези, то тогава пълната мастектомия преминава на два етапа - от по-голямата част до по-малко пренебрегваната.

В допълнение към операцията по препоръка на лекар може да добавите химиотерапия, с корекция за всеки домашен любимец поотделно. Трябва стриктно да следвате хода на лечението, най-важното е да следвате всички съвети на вашия ветеринарен лекар.

Необходимо е да се проверява на всеки няколко месеца след курса на лечение, тъй като е възможно опрощаване и трябва да бъде уловен в началния етап.

Превантивни мерки

На първо място, основният гарант на факта, че вашата котка никога няма да страда от тумори на гърдата, е стерилизация преди първия естра. Ако не планирате да се размножавате, трябва да обмислите своевременно стерилизацията. След първото загряване процентът на гаранцията се намалява до осемдесет процента, а след втората топлина и по-нататък - никой лекар не може да даде никакви гаранции.

Следващата точка на превенция е необходимостта от постоянни изследвания. Важно е да се провеждат домашни прегледи и най-малко веднъж на всеки шест месеца да се подлага на рутинна проверка с ветеринарен лекар.

Важно е също да се отбележи, че не е необходимо редовно да се дават хормонални препарати. Това не само увеличава риска от развитие на тумори, но може и да причини други нарушения.

Share:
Comments