Стерилизация на краставици за зимата в банки - еволюцията на

Стерилизирането на краставици за зимата в банките и обмяната на най-добрите практики по този въпрос е обичаят на нашите домакини. Те винаги са в състояние на търсене на нова, неизпитана рецепта или метод за стерилизиране на краставици за зимата в кутии.

Стерилизация на краставици за зимата (в банките) - общи принципи на опазване

Всяка година, в сезона на узряването на краставиците, започва "консервиране". И все пак, всички рецепти отдавна са написани и пренаписани повече от десетина пъти, искам всичко да бъде проверено от самото начало, за да не пропуснете нищо. Няма много нови технологии за консервиране, така че търсенето продължава: как да направите консервационния процес по-малко обезпокоителен и отнема време.

Метод на съхранение 1: стерилизация

Някои експерти твърдят, че у дома, стерилизирането на краставици за зимата в кутии е възможно само ако има автоклав, с който можете да достигнете необходимата температура от 120oC.

Първо, създаването на дадена температура не е такъв проблем. За да направите това, само един литър вода трябва да се добави един килограм сол - доказан и безопасен метод.

И, второ, за стерилизация на краставици за зимата в банки такава температура не е необходимо. През деветнадесети век, когато е измислено консервирането на краставици, едва ли някой използва автоклава.

Вкъщи можете да стерилизирате кутиите във фурната, а друга микровълнова фурна ще направи. Но за това, буркани трябва да се напълни под нивото на ръба с 2 см, така че по време на варенето на съдържанието не изтича; Трябва да покриете бурканите с капаци, така че течността да не се изпарява. Марината или туршия трябва да покрие краставицата. Температурата за стерилизиране на краставици в кутии (120 ° C) може да се контролира чрез бутона за включване / изключване на фурната.

Време на стерилизация:

0,500 ml - 2-3 минути;

1,000 -1,500 мл — 5-7 минут.

Веднага след стерилизирането, краставиците в бурканчета трябва незабавно да се запушат, извадят от фурната и се обърнат.

Възможно ли е да се направи без стерилизация на краставици и без автоклав? Отговорът е: напълно. Дори сол ще бъде оставен в резерв, за готвене консерви месо. Методът на стерилизация при температура 120 ° С е описан за информационни цели: тази температура може да е необходима за други домашни препарати.

За стерилизирането на краставиците в кутии има достатъчно начини, описани по-долу.

Метод за съхранение 2: пастьоризация

Най-честият начин за запазване на домашните условия е пастьоризацията. Този метод в ежедневието често се нарича стерилизация, която от технологична гледна точка е погрешна.

Изпълнените кутии се потапят в голяма купа с вряща вода (100 ° C) и се пастьоризират за период от време, определен от рецептата и обема на кутиите. Опаковани краставици трябва да се напълнят с прясно приготвена, гореща марината буквално: сварената маринована маринада се изсипва от плочата и веднага се излива върху кутии, пълни с краставици, след което веднага слагат бурканчетата в съд за пастьоризация във вряща вода.

При пастьоризиране е по-добре да добавите оцет към марината непосредствено преди да излеете в кутии. Можете да добавите оцет към кутиите след пастьоризация, отделно от приготвената марината, но трябва ясно да проследите съотношението за всяка кутия и да използвате съдове за измерване.

Продължителността на пастьоризацията е пропорционална на обема на кутията:

Банки с капацитет от 0,500 мл са пастьоризирани - 5 минути;

1000 ml - 1500 ml - не по-малко от 10 минути;

2,000 мл — 15 минут;

3,000 мл — до 20 минут.

Банките са пастьоризирани и незабавно запечатани. Завъртете кутиите, проверете качеството на капачката и я оставете да се обърне, докато се охлади напълно при стайна температура.

Метод на консервиране 3: осоляване като алтернатива на стерилизацията и пастьоризацията

Това е стар начин за запазване, без стерилизация. Същността на тази консервация е, че без участието на оцетна и лимонена киселина, във влажна среда (саламура) зеленчуците се подлагат на ферментационен процес в млечна среда. Млечната киселина, например оцетната или лимонната, играе ролята на консервант и се формира естествено. Без стерилизация краставиците се съхраняват в саламура, в голям контейнер: от хранителна пластмаса, емайлирани или керамични съдове, в дъбови бъчви. Вярно е, че този начин на съхранение на многоетажна сграда в апартамент е невъзможен: освен горепосочените условия, е необходимо и мазе.

В бъчви, осолените краставици са трудни за съхранение, а в банките, както се оказа, е възможно.

Изкуствени домашни любимци кисели краставички от бъчви, кофи и басейни се прехвърлят в кутии, изсипва се в същата варена саламура, в която краставиците сол, пастьоризират и спокойно съхраняват солени краставици през цялата зима, при стайна температура.

В един градски апартамент приемлива опция е краткосрочен начин на корито. Това са леко осолени краставици, които не се нуждаят от дългосрочно съхранение.

Метод на запазване 4: двойно грундиране

Целият чар на този метод е да се намали времето на целия процес на консервация и да се отърве от необходимостта да се вари вода на печката или да се затопли фурната през юли топлина, превръщането на кухнята в парна баня или сауна.

Методът на двойно изливане е, както следва:

• Поставете подправки, краставици в бурканите, напълнете марината (90 - 95 °), но първоначално - без оцет;

• Консервите с краставици се оставят да се охладят при стайна температура;

• След това, с помощта на пластмасов капак, с отвори, марината от всяка кутия се излива обратно в тигана и отново се заври;

• Добавете оцет (лимонена киселина или аспирин) към варена марината, след това бързо я излейте отново върху кутиите и веднага я покрийте с капаци.

Стерилизация на краставици за зимата в кутии. Мариновани и туршия - два вида и разнообразие от нюанси на вкуса

За съхранение, в допълнение към процеса на стерилизиране на краставици в кутии за зимата, необходимото условие е добавянето на оцетна или лимонена киселина: създава среда в буркана, който спира растежа на микроорганизмите.

Съгласно съдържанието на оцетната киселина маринати са разделени на три вида:

• киселинни (от 6,5% до 9%);

• Средна киселинност (0,41% - 0,6%)

• Ниска киселинност (0.4%).

Определянето на концентрацията на киселина по време на стерилизация на краставици в кутии за зимата, у дома, може да бъде само органолептични: този показател е, в по-голяма степен, ароматизанти. Увеличаването на обема на оцетната киселина, надвишаващо изискуемия минимален стандарт, не повлиява на увеличението на срока на годност или за намаляване на времето за стерилизация на краставици в банките през зимата.

За разлика от саламура, където има млечна киселина, наличието на лимонена или оцетна киселина в марината не гарантира запазването на продукта без запечатано затваряне. Оцетната и лимонената киселина под въздействието на въздуха се подлагат на процес на окисляване, който унищожава полезните им свойства и оказва неблагоприятно влияние върху качеството на заготовките за зеленчуци.

Основната маринада

Дългогодишният опит за стерилизиране на краставици в кутии за зимата показва, че банките "експлодират" само ако в маринатата няма достатъчно оцет. От това следва, че солта и захарта в марината не са основните консерванти и тяхното количество не влияе върху качеството на консервацията. Минималният обем оцет в марината е 0,050 ml / 1,000 ml вода. Всички други рецепти за приготвяне на основната маринада, посочващи например този оцет, за същия обем вода, се нуждаете от 0,200 мл - импровизация на любителите на киселини.

По отношение на солта и захарта: тези съставки със сигурност са консерванти, но когато се добавят към марината, възможно е да се ръководят само от вкусови предпочитания. За нормален вкус на марината е достатъчно:

Оцетен оцет (9%) - 0,050 ml;

Соли (столова) - 0,060 g

Сахара — 0, 025 г;

Вода (пречистена) - 1000 ml.

За да приготвите марината, варете водата, добавете сол и захар, веднага щом течността се свари, добавете оцета. Добавете оцет, за да не се вари, тъй като той просто ще се изпари.

При стерилизирането на краставици в кутии за зимата те трябва да се излеят с много гореща марината: колкото по-висока е температурата на марината при изливане, толкова по-добре.

Основен бръмбар

За очистването на краставиците една важна съставка е захарта, тъй като причинява процеса на ферментация и образуването на млечна киселина. Оцет в саламура не се използва, солта се добавя, както в марината - 0,060 g / 1,000 ml вода.

Не е тайна, че леко солените краставици имат леко сладък вкус, защото процесът на ферментация в тях не е пълен. Леко осолени краставички могат да се консумират около един ден по-късно. За да завършите процеса на осоляване, са необходими 5 дни: през този период краставиците придобиват кисел вкус, цялата захар се обработва от млечнокисели бактерии. Ферментацията трябва да се извършва при температура не по-ниска от 18 ° C, като в същото време капацитетът със солени краставици трябва да бъде на място, недостъпно за течения.

За да се подготви основната саламура изисква:

Сахара — 0,075 г

Соли — 0,060 г

Пречистени води - 1000 ml

Готовият солен разтвор трябва да се излива в контейнер с приготвени краставици при температура от

45 ° С - 50 ° С. От горе е необходимо да се покрие с капак (диаметър по-малък от капацитета), да се остави угнетението и отново да се покрие цялата повърхност с иго.

Като допълнение към основната маринада или туршия, често се използват и гроздови, ябълкови и доматени сокове. Тези продукти съдържат киселината, необходима за съхранение, но оцет от маринованата рецепта не може да бъде напълно изключен, защото освен киселината соковете съдържат и захар, която, както е известно, допринася за ферментационния процес.

Стерилизация на краставици за зимата в кутии. Пикантни добавки и подправки

Подправките и пикантните добавки трябва да се обсъждат отделно.

Първо за тези, които са задължителни във всяка рецепта:

хрян: Можете да използвате листата на това растение, но корените са все още по-добри. Корените на конски ряпа подобряват вкуса на краставиците и повишават устойчивостта им към вредни организми.

чесън: допълнителен консервант, чийто пикантен аромат е незаменим в най-добрите рецепти за стерилизиране на краставици в кутии за зимата.

копър: всъщност ароматът на чадърите му прави осолени и кисели краставички, разпознаваеми от миризмата от разстояние.

Лист на залива: ароматизира саламура и марината, е естествен антисептик и следователно - консервант.

Пипер: Друг допълнителен консервант при стерилизиране на краставици в кутии за зимата, а освен това им дава пикантен, остър вкус.

Лук, сладки пиперки и моркови, когато стерилизирате краставички в кутии за зимата, добавете допълнителен, пикантен вкус.

Смес от чушки: обикновено за консервиране на сладък и черен пипер. В допълнение към ароматизиращия ефект, тези подправки имат свойства, които повишават устойчивостта на продукта към развитието на вредни микроорганизми.

Семена от горчица: засилват антимикробния ефект, дават сила на краставицата на банката.

Кора дуба: От незапомнени времена зеленчуците и плодовете са осолени, кисела и се накисват в дъбови бъчви. Ясно е, че дъбовите бъчви сега - голяма рядкост, и те са неудобни за съхраняване в град апартамент. Но дъбовата кора се продава във всяка аптека! Добавете щипка към стъклената буркана: танините, съдържащи се в кората, ще направят краставиците силни и хрупкави, а естествените антисептични свойства ще подобрят антимикробния ефект на оцетната киселина и други консерванти.

Листа от коприва: Коприва за очистване и мариниране е по-добре да се използва прясна, а не сушена. Изненадващо, това помага да се държат краставици в стерилизирани буркани в кутии, за зимата, ярко зелен цвят. За да не изгорите ръцете си, поставете ръкавици.

Фенове на екзотични аромати могат да използват семена от кардамон, листа от кориандър или мента (пресни) и много други интересни подправки. В допълнение към изброените компоненти, листата са черна касис и череша.

Вариация с подправки и подправки, със стерилизирането на краставици в буркани за зимата - безброй. Необходимо условие - пресни зеленчуци трябва да се измият обилно под течаща вода, да се изсушат и нарязват. Пикантни билки и подправки се поставят на дъното на кутиите и след това, след като стекате краставиците, ги покрийте върху друг слой зеленина.

Стерилизация на краставици в банките за зимата: степента на зрялост и степен - фактор за успешно събиране на реколтата

Що се отнася до подходящо разнообразие от краставици за опазване, сега има стотици, ако не и хиляди. Ето защо е много трудно да се разберат тези постижения в селекцията. В допълнение, отглеждането на определено разнообразие от краставици, подходящо за осоляване или консервиране, може да бъде ориентирано остро от климатичните зони или от предлагането на пазара, където, на първо място, те се ръководят от въпроса за цената.

Но въпреки това, изборът на различни краставици оказва влияние върху качеството на консервацията.

В този случай можете да определите следното: за очистване и стерилизиране на краставици в буркани за зимата, подходящи краставици, които имат лек "нос". Обикновено това са сортове със средно узряване.

В зависимост от рецептата (или капацитета на кутиите), краставиците се избират според размера. За осоляване е желателно краставицата да е гладка и малка. Големите краставици са подходящи за приготвяне на салати за зимата. Те могат също да бъдат мариновани, нарязани на филийки или пръстени.

Стерилизация на краставици за зимата в кутии - проверени рецепти

Като се има предвид, че времето и температурата на стерилизация на краставици за зимата в кутии са важни компоненти на успеха на заготовки, трябва да мислите над всяко малко нещо предварително. Трябва да започнете с накисване краставици: докато те лежат във водата, можете да имате време да подготви банките, необходимите съставки и инвентаризация.

Рецепта 1. Стерилизация на краставици за зимата в банките: класически

съставки:

• Краставици - 1900 кг;

• Чесън - 0,050 кг;

• Хрян (корен) - 0.030 кг;

• Пипер пикантен - на вкус;

• Моркови - 0,050 кг;

• Пипер за салата - 0,050 кг;

подправки:

• Черен пипер (грах) - 0.005 кг;

• Горчица (семена) — 0,005 кг;

• Пипер аромат (грах) - 0.005 кг;

• Кориандр - 0,005 кг;

• Лист (лавров) - 3-4 бр .;

• Кора дуба — 0,010 кг;

Зелените:

• Копър - 0,040 кг;

• Чери (листа) - 5-6 броя;

• Черно касис (листа) - 5-8 броя;

марината:

«Основната маринада» - 1,500 мл.

Метод за приготвяне:

Подготвени зеленчуци, подправки и подправки, които да се разпространят върху кутиите, да поставят избраните краставици;

Изсипете вряла вода, със сол и захар (без оцет), пастьоризирате за 15 минути. Преди да опаковате капаците, изсипете оцет в буркана.

Рецепта 2. Солени краставици на немски език

съставки:

В бурканчета (3000 ml):

• Краставици - 2 000 кг;

• лук, лук, 0.300 g;

подправки:

• Копър семена - 0.015 кг;

• Листа лаврового —0,002 кг;

• Хвойна (сушени плодове) - 0.005 кг;

• Мащерка (прясна) - 2-3 клона;

• Чесън - 0,050 кг;

За марината:

• Пречистена вода - 0.750 ml;

• оцет (ябълка) - 0,500 ml;

• Соли — 0,040 кг;

• Сахара — 0,070 кг.

Метод за приготвяне:

Измийте краставиците с вилица или клечка за зъби. Добавете солев разтвор (0.150 kg / 1.000 ml). След 7 часа измийте с течаща вода и поставете стерилен буркан с подправки. Подгответе маринатата и я охладете (до 70o C) и я налейте с краставици.

След два дни го поставете на хладно място. Изчакайте един месец и можете да ядете.

Рецепта 3. Стерилизация на краставици за зимата в банките: "Водка и закуска"

съставки:

На бутилката (3000 ml):

• Краставици - 2 000 кг;

• Копър семена - 0,020 кг

• Черешови листа - 0.005 кг;

• Листата на касис - 0.005 кг;

• Корени от хрян - 0,030 кг;

За марината:

• Пречистена вода - 1400 ml;

• Соли — 0, 070 г;

• Водка - 0, 100 мл.

Метод за приготвяне:

Измийте краставиците в ледена вода. Подгответе сварена саламура и го охладете. В чистите и сухи буркани поставете подправки, а след това и краставици; изсипете ги с водка, а след това добавете вода и сол. Подправките могат да се добавят по Ваша преценка. Контейнерът е запечатан плътно.

Съхранявайте в мазето. Тези краставици ще запазят своя естествен, яркозелен цвят до пролетта.

Рецепта 4. Горкини сол на български

съставки:

В бутилка (3000 ml):

• Корнишонов — 1,700 кг;

• Лука — 0,300 кг;

• Пипер сладко (червено) - 0,500 кг;

• Чесън - 0,100 кг;

• Копър семена - 0,050 кг;

• Копър (пресен) - 0, 200 кг;

• Корени от хрян - 0,080 кг;

• Магданоз - 0.150 кг;

• Прясно листа от целина - 0,100 кг;

подправки:

• Лаврового листа — 0,002 кг;

• Черен пипер (грах) - 0.005 кг;

• Карамфили - 0.002 кг;

За марината:

• Пречистена вода - 1,350 ml

• Оцет (9%) - 0.120 ml;

• Соли — 0, 080 кг;

• Сахара — 0, 080 кг;

Метод за приготвяне:

Зеленчуците и билките могат да бъдат нарязани на случаен принцип и опаковани в дъното на буркана. Над зеленчукова "възглавница" лежат краставиците на краставицата.

Време за пастьоризиране: 15 минути.

Рецепта 5. Краставици с френско грозде

съставки:

В бутилка (3000 ml):

• Краставици - 2 000 кг;

• лък (малък) - 0.150 кг;

• Копър семена - 0.025 кг;

• Корени от хрян - 0,080 кг;

• Чесън - 0,050 g;

• Червено френско грозде - 0.400 кг;

подправки:

• Листа лаврового 0,002 кг;

• Черен пипер (грах) - 0.005 кг;

За марината:

• Вода - 1500 ml;

• Соли — 0, 060 кг;

Оцетът не се използва, захарта е по избор.

Метод за приготвяне:

Поставете в бурканчето на подправки и подправки, а след това - краставици и френско грозде. Сварете водата със сол бързо да се изсипе в буркана. Не пастьоризирайте.

Рецепта 6. Краставици в кетчуп

съставки:

• Краставици - 2500 кг;

подправки:

• Пипер черен (грах) - 0.002 кг;

• Пипер аромат (грах) - 0.002 кг;

• Листа лаврового - 0,001 кг;

• Карамфили - 0,003 кг;

марината:

• Вода - 2000 литра;

• Кетчуп (вземете най-острата) - 0,800 ml;

• Соли — 0,080 кг;

• Сахара — 0,080 кг;

• Оцет - 0,050 мл.

Метод за приготвяне:

Нарежете големи краставици на резени или пръстени, увийте в буркани, налейте марината.

Време за пастьоризиране: 10 минути.

Рецепта 7. Зеленчуков "асортиран"

съставки:

На 3,000 мл:

• Краставици - 0,700 кг;

• Доматен "крем" - 0.700 кг;

• Пипер от салата (жълт) - 0,500 кг;

• Чесън - 0,050 кг;

• Корени от хрян - 0,030 кг;

• Пипер на изгаряне (пипер) - на вкус;

• Моркови — 0,250 г;

подправки:

• Черен пипер (грах) - 0.002 кг;

• Листа лаврового — 0,001 кг;

• Горчиво семе - 0.003 кг;

• Кориандра (семян) - 0,002 кг;

• Дъбова кора - 1-2 ч.л.

• Карамфили - 8-10 броя;

Зелените:

• Копър - 0,050 кг;

• Листа от череша -0.005 кг;

• Листа от касис - 0.010 кг;

марината:

• «Основната маринада» — 1,500 мл.

Метод за приготвяне:

Подправки и подправки да лежи на дъното на кутията, сложете последните домати.

Време за пастьоризиране: 10 минути.

Рецепта 8. Краставици в пикантна саламура

съставки:

• Краставици - 2 200 кг;

• Копър (семена) - 0,050 кг;

• Копър (зелен) - 0,050 кг;

• Чесън - 0,100 g;

• Пипер на лют червен пипер (пикантен) - на вкус;

подправки:

• Черен пипер (грах) - 15 бр.;

• Пипер аромат (грах) - 15 бр .;

• Кориандр (семена) — 1 ч. л.;

• Тмин (семена) — 1 ч. л.;

• Дубовая кора — 1 ч. л.;

• Черно касис (листа) - 12 бр.

разсол:

• Вода — 1,500 мл;

• Сол - 0,080 кг;

• Сахар — 0,150 кг.

Метод за приготвяне:

Краставиците лежат в бурканчета, поставят половината от подправките и зелените на върха, покриват се с топла саламура (50oC). Покрийте буркана с пластмасов капак и го оставете в продължение на 5 дни при стайна температура. Поставете купа или други ястия под буркана (солена вода ще изтече). Когато мехурчетата изчезнат от повърхността, краставиците са готови.

Изцедете саламура от буркана в тенджера, кипете. Краставиците се измиват с течаща вода, вземат друг (стерилизиран) буркан и слагат краставици в него. В буркана добавете пресни билки, подправки. Изсипете гореща саламура. Когато се охлади, отново изцеждане на саламура и го варете, незабавно се изсипва в буркан с краставици и корк.

Рецепта 9. Краставици за зимата в кутии: салата "Nezhinsky"

съставки:

• Краставици - 2500 кг;

• Пресен копър - 0,200 кг;

• Чесън - 0,100 кг;

• Сол и захар - на вкус;

• Оцет маса (9%) - 0,050 мл;

подправки: на вкус.

Метод за приготвяне:

Краставиците и лукът се нарязват на половин пръстени. Настържете чесъна. Смесете всички зеленчуци, добавете останалите съставки.

Когато марулята напусне сока, поставете го в приготвени буркани, покрийте го с капак и го поставете във фурната на тава за печене, веднага го включете при 150 ° C и го затворете.

Време на стерилизация във фурната: 15 минути.

Рецепта 10. Краставици в горчица

съставки:

• Краставици - 2500 кг;

• Моркови - 0,100 g;

• Чесън - 0,100 кг;

• Растително масло (рафинирано) - 0.100 ml;

• Сахар — 0,150 кг;

• Сол - 0, 050 кг;

• Оцет маса (9%) - 0.150 мл

подправки:

• Горчица (сух прах) - 0,050 кг;

• Черен пипер (на земята) - 0,020 кг;

Метод за приготвяне:

Краставици, нарязани с пръстени, натъркани моркови, нарязан чесън. Смесете зеленчуците с останалите съставки и ги поставете в буркани. Стерилизирайте в пещта при 150 ° C в продължение на 20 минути.

Рецепта 11. Краставици със зеленчуци, мента и коприва

съставки:

• Краставици - 1500 кг;

• Домати "крем" - 1000 кг;

Пипер на салата - 0,500 кг;

Пресни коприва - 0,100 кг;

Мента, пресен - 0.150 кг;

Прясно магданоз - 0,100 кг;

• Чесън - 0,050 кг;

• Растително масло (рафинирано) - 0.100 ml;

• Сахар — 0,100 кг;

• Сол - 0, 050 кг;

• Оцет маса (9%) - 0.150 мл

Метод за приготвяне:

Тази салата трябва да се приготвя само с ръкавици. Нарежете домати и краставици на филийки, нарязайте ситно зелените. Смесете зеленчуците със захар, сол, растително масло и оцет. Попълнете кутиите и стерилизирайте във фурната за 15 минути.

Стерилизация на краставици за зимата в банки - трикове и полезни съвети

• Както за саламура, така и за марината, трябва да използвате пречистена вода.

• Пресни, кисели краставички не могат да бъдат напоени, закупени на пазара трябва да лежи в студена вода за най-малко 6-8 часа.

• Можете да направите кубчета лед от останалите големи или грозни краставици след консервиране: ги смилате в блендер, поставете ги в ледени форми. Отлична козметика за зимата.

• В момента не е възможно да купувате копър с чадъри на пазара: купувайте копър семена в точното количество и ги съхранявайте в бурканче. Можете също да направите и с останалата част от билките.

Стерилизирането на краставици за зимата в банките е неприятен бизнес, но не е сложен. Внимателно спазвайте основните технологични нюанси и всичко ще бъде наред!

Share:
Comments