Спален чувал със собствените си ръце е най-доброто решение.

Отивате в природата с нощувка, ще ви трябва спален чувал. Можете да го шиете сами със собствените си ръце, особено след като не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Спална чанта със собствени ръце: материали

За да шиете топла спална чанта сама, ще трябва да имате следните материали под ръка:

- водоустойчива дъждобрана за външната облицовка на спалното чувал и приятна за тялото от памук за вътрешна декорация. Също така за материали за интериорни декори, като например поплин, груби калико и сатен, са подходящи;

- синтепон или холофар;

- мълния (1 или 2 броя в зависимост от модела);

- свързано оборудване (ножици, сантиметрична лента, игли или щифтове, шевна машина).

Също така еластичната лента или допълнителният пълнител може да са полезни в зависимост от модела.

Възможности за модели за спални чанти със собствени ръце

Според принципа на работа спалните чували могат драстично да се различават един от друг. Има торбички със стегнати гумени ленти около лицето и има свободни такива. Има дори модели за най-придирчиви, имащи слотове в най-неочакваните места за краката и ръцете.

Спален чувал плик

Такава торба за рязане и шиене не е трудна. За работа ще ви трябват два типа плат (външен водоустойчив и вътрешен памук) и цип с дължина 100 см. И ако искате да направите допълнителни дупки за комфорта на ръцете и краката, получавате допълнителна светкавица в планираните дупки.

Нарежете две еднакви парчета във формата на правоъгълник от различни тъкани. Височина 190-250 см и широчина 160-180 см. Със същите правоъгълници със същите размери, нарязани две или три части на синтепон, в зависимост от това колко топло искате да направите спален чувал.

Сгънете парчетата нарязани на слоеве в следния ред: слоевете на пълнежа и на върха на плата, прегънати в предната част на другата. Протегнете слоевете около периметъра, като се отдръпнете от ръба на най-малко един сантиметър. Оставете малко пространство, което не е завършено, за да завъртите частта през него. Развийте го, като го шиете с таен шев.

Имате голям правоъгълник. Тя трябва да бъде препечена. Направете това под формата на напречни линии, които минават на едно и също разстояние един от друг.

Сгънете продукта наполовина вертикално с вътрешна кърпа за лице. Свийте краищата един към друг с един шев, който започва и минава по долния ръб и се издига отстрани до главата. Не забравяйте да добавите и шиете цип от средата на шева.

Развийте чантата от предната страна. Имате един плик, сгънат на две, с цип, вграден от едната страна.

За любителите на по-комфортен сън можете да усложнявате този модел, като направите дупки в него за ръцете и краката.

За да направите това, е необходимо да направите рязания по дебелите линии в завършената торба в горната част на тъканта. Поставете светкавица между слоевете и като завъртите нарязаните ръбове навътре, изрежете шева. По този начин, ако желаете, можете да разархивирате ципа и да залепите крака или ръката си от торбата. Направете толкова дупки, колкото искате. Спална чанта със собствените си ръце е готова. В този модел ще бъде по-удобно да спите, ако вземете с вас малка възглавница за главата.

Също така е модерно да направим за този модел допълнителна разглобяема част за главата, която ще бъде закрепена и разкопчана с помощта на мълния. Той е пришит на същия принцип като цялата торба, а именно, че е сгъната на пластове, излиза, а след това е пришита към ципа за закрепване със спален чувал. Ето как изглежда този детайл.

Ако поставите повече слоеве пълнител в него, отколкото в самата торба, тя ще служи като пълна възглавница и няма да ви се налага да вземате нищо допълнително с вас.

Също така моделът може да бъде подобрен, като направите трансформаторна торбичка и 2-в-1 одеало от нея. За да направите това, шийте на ръба на ципа не до средата на торбата, а през целия шев с огъване на шева в краката. В този случай, ако разкопчаете целия цип, можете да получите пълно одеяло.

Модел "Cocoon"

Тази версия на спалното чувал се различава от предишната, тъй като нейната ширина се стеснява до краката, а отворът на главата е снабден с затегателна гумена лента с брави.

За да зашиете такава спална чанта, ще ви трябва следните материали: плат от два вида (външната тъкан е плътна и вътрешната е по-тънка), еластична лента, две брави и цип. Що се отнася до мълнията, толкова по-дълго е, толкова по-добре.

За да започнете да шиете такава торба, трябва да направите шарки от тъканта. Едно парче от всеки тип плат.

За да направите това, вземете плат под формата на правоъгълник, където дължината ще бъде 230-260 см, а ширината 120-150 см. Сгънете правоъгълника наполовина. Изрежете парчето от сгънатия плат, както е показано на снимката по-долу, където лявата страна на шаблона ще премине по сгънатия ръб на тъканта. По същия начин направете две части от синтепон.

Ако искате да направите чантата по-топла, можете да поставите не два, а три или четири слоя пълнител, в зависимост от това какви метеорологични условия имате намерение да останете.

Сгънете тъканите заедно на една плоска повърхност със слоеве. На долния слой поставете два слоя от синтепон, върху горните два слоя тъкан, сгънати лице в лице. Стич по периметъра, отдръпващ се на 1 см от ръба. Разстилката на лицето за лицето, лежала нишка или каучукова лента, така че нейните краища да са вплетени между тъканите, а средата лежи по обрязания заоблен ръб на частта.

Дупките, през които дантелата ще излезе от тъканта, не се забиват, в противен случай няма да е възможно да се регулира. Оставете сегмент от 20 см в краката, които не са зашити, през него, завъртете продукта навън. След като шият този сегмент ръчно по таен начин.

Имате разработена торбичка с краищата на дантелените ивици отстрани (или еластична лента). Незабавно прикрепете фиксаторите към върховете, защото те могат да бъдат затегнати в чантата и след това да се опитате да ги махнете.

Сгънете чантата наполовина навън, закопчайте ципа в посока от раменете към краката. Светкавицата може да достигне средата на чантата и може би до дъното. Ако светкавицата свърши в средата, тогава върху останалия сегмент шийте ръбовете заедно.

Сега, за да шиете един шев в краката си, сгънете чувала така, както трябва да е точно навътре. Стигнете долните ръбове заедно. Шепът ще премине перпендикулярно на предишния.

Развийте чантата от предната страна. Спящата чанта с ръце под формата на пашкул е готова.

Спална чанта със собствени ръце: съвет от професионалисти

• Когато купувате дъждобран, изберете гъста, водоустойчива плат. Не спасявайте, в противен случай резултатът може да се разстрои и работата ще се обърка.

• Слоят за пълнене в долната част на торбата, който ще бъде поставен на земята под гърба ви, трябва да е по-дебел от горната част на торбата. Важно е да лежите на студеното място вътре в чантата си, топло и удобно. Ако внезапно вие, намирайки се в чувал, се почувствате студено от земята, това означава, че не е подходящо за сън в природата.

• Не отделяйте материали и пари, когато правите спално чувалче.

Share:
Comments