Сламен сос: заквасена сметана от мляко - рецепти у дома.

В асортимента на заквасена сметана има толкова много неща, които можете да стоите на витрината с продукта за един час, но все още не можете да разберете кой производител трябва да бъде оценен като "отличен", дори ако вече знаете каква е разликата между заквасена сметана и "заквасена сметана", "заквасена сметана" "И други един-корен дума-вземане, крие състав на продукта любящ и уважение надпис на опаковката.

От какво се състои сметаната? Всъщност, преди половин век, никой нямаше да помисли да зададе такъв въпрос.

Заквасена сметана - от думата "почистване". Ясно е какво и къде да почистваме - крем от мляко. Но след като техническият прогрес е направил скок напред в млечната промишленост, заквасената сметана не само се отмива, а се извлича и дори се изглажда.

Когато те се състоят от млечни продукти, те са половин лоши, но когато има тайни съставки с немлечен произход в него, става неприятно - измамата е винаги неприятна, създава голямо недоверие и провокира отбранителна реакция.

Ето защо хората търсят заквасена сметана от мляко - рецепта у дома. Правилно прави това, което търсят.

Има голяма разлика между заквасена сметана и заквасена сметана, съхранявана на витрината за повече от 72 часа. Дори ако заквасената сметана има приятен вкус и плътна консистенция, тогава този вкус не може да се нарече млечен, а ако не свържете очите си с човека и кажете, че той се опитва, той няма да открие мириса на сметана.

Заквасена сметана от мляко - рецепта у дома с основните технологични принципи на готвене

Нека първо да го преброим и сравним, за да стигнем до правилното заключение за икономическата осъществимост на подготовката на самата сметана от мляко. За рецепти за домашни условия - малко по-късно.

950 мл пастьоризирано натурално мляко (3,7%) от добър, известен производител струва 86,00 рубли. А кутия заквасена сметана (25%), с тегло 330 грама, от същия производител в мрежата на дребно струва 90,00 рубли. Общо - 176.00 рубли. Но това е само 950 мл добро мляко и 330 г заквасена сметана.

Ние избираме мляко на пазара. В бутилка с обем 3 литра трябва да има не по-малко от 350-400 мл сметана. Избирайте само млякото, от което се нуждаете. В стъклен буркан, държан най-малко 8 часа, след вечерно доене, линията на отделяне на мляко и сметана е много ясно видима: кремът (мастната част на млякото) се излива и цветът е кремообразен, а млякото остава надолу, бяло. 350-400 ml крем е около 1/5 от бутилката. При много добро мляко, особено през зимата, кремът е много по-голям и в същата стъклария те заемат 1/3 част, до 700 ml.

Един литър домашно мляко струва средно 60.00 рубли, съответно 3 литра - 180.00 рубли. Това означава, че почти за същите пари можете да получите повече от два литра добро, пълномаслено мляко със съдържание на мазнини не по-малко от 10%, което, ако е необходимо, всяка домакиня може да се разрежда с вода на собствената си, и не се плащат пари за него. За два литра мляко, като бонус прикрепен 700 мл сметана, със съдържание от най-малко 25% мазнини - е, на практика, е 2 бурканчета с крем 330грама, цена на дребно, направени добър производител на млечни продукти. И пак, дори и този добър производител не посочва върху опаковката на състава на заквасена сметана и как естествено мляко запечатан в пластмасова бутилка с хубав етикет, може само сляпо доверие, особено ако купувачът има дълъг свикнала с вкуса на природни, а не напудрени млечни продукти, или дори не си спомням това.

Е, как? Има ли смисъл да се готви заквасена сметана от мляко? Рецепта у дома - много проста. Може би някой си спомня от детството в селото, тъй като баба събира лъжица от буркан от млечен крем, събран след утаяване, на повърхността на млякото. Тогава тези кремове ще се превърнат в кисело, сами, и ще бъдат добавени към борш или поднесени на палачинки с извара.

По-късно имаше ръчни сепаратори, а после - механични. Да, невъзможно е да се направи истинска заквасена сметана без сметана. Това е основната трудност при готвенето вкъщи.

Но, припомняйки сравнителната цена на заквасена сметана от мляко, домашната рецепта веднага изглежда като спестяваща слама от разходите за опаковане, реклама, транспорт и така нататък. В този случай можете дори да харчите пари за домакински сепаратор, който ще се изплати в преброените месеци, особено ако семейството харесва заквасена сметана, сметана, домашно приготвено масло и сирене. Между другото, с помощта на сепаратор е възможно да се регулира съдържанието на мазнини в сметаната и да се направи захарното съдържание на мазнини 15%, 20%, 25% и до 48%.

Ако сега няма пари, за да си купите разделител, започнете да спасявате стария дядо или по-скоро баба. Малко обезпокоителен, но с изключение на лъжица с наклонена на 90 градуса дръжка, която се огъва под ъгъл, няма да са необходими устройства. Просто извадете застоялия крем с лъжица и прехвърлете на приятел буркан, чист и сух.

Можете, разбира се, да твърдите, че домашното мляко не е безопасно за употреба, че освен него, освен полезни бактерии и витамини, то е пълно с патогенни микроорганизми. Да, ако не сте сигурни за покупката, млякото трябва да бъде пастьоризирано, особено ако е предназначено за деца. Но пастьоризацията струва толкова, колкото самия продукт, или в къщата няма пот, за да го пастьоризирате сами. Много любовници сега използват multivark. Това е идеален начин за пастьоризиране на млякото. Трябва само да настроите таймера за 5-7 минути, а температурата да е 70 ° C. Не е необходимо да се затопля повече, защото полезните бактерии ще умрат, а от витамините нищо не остава.

В интернет можете да намерите много съвети как да направите заквасена сметана от мляко, чието съдържание на мазнини е 3,2%. Но заквасената сметана трябва да има сладък и кисел вкус и от мляко, почти без мазнини, можете да получите само един добър извара. Най-малко ако направите сметана от мляко, съдържанието на мазнини трябва да бъде най-малко 15%. Ето защо, рецепти на извара мляко ще бъде оставен до следващия път, и как да се заквасена сметана от мляко, в рецепти за дома прочетете по-долу.

1. Заквасена сметана от мляко - рецепта. Вкъщи ние правим заквасена сметана по селски път (по първия начин)

Съставки:

  • Краве масло (вечер) 3,0 литра

  • Закваска - сметана 6 ст. л.

Получаване:

Събираме крем от бутилка с прясно, не пастьоризирано мляко. Ако има възможност, след това сложете буркана на сметана в мулти-марка, след като излеете малко вода в нея, като поставите матката. Загрява се до 35 ° С. Вземете буркана и влезте в квас, на базата на всяка чаша събрана сметана - две супени лъжици от предварително приготвената заквасена сметана. Ако направите заквасена сметана за първи път, след това купете кутия заквасена сметана на пазара, заедно с мляко. Тя ще бъде изразходвана само веднъж. В бъдеще оставете няколко лъжици заквасена сметана за квас на следващата порция.

Добавете заквасената сметана, внимателно смесена със сметана. Препоръчително е за няколко секунди да смесите масата със смесител, при ниска скорост, за да разчупите добре топлите топки и да постигнете хомогенна, пищна консистенция. При производството кремът се хомогенизира, повишавайки температурата на затопляне до 60 ° С в продължение на 20-30 секунди. Вземаме добри технологии с удоволствие. Просто не прекалявайте, за да не получите масло вместо заквасена сметана. След 24 часа при температура 18-23 ° C (времето за ферментация зависи от количеството и активността на вложеното в тестото), прехвърлете заквасената сметана в стерилен буркан с плътно прилягащ капак и я сложете в хладилника. Дръжте го за една седмица, ако не ядете по това време.

2. Заквасена сметана от мляко - рецепта. Вкъщи ние правим заквасена сметана по селски път (втори начин)

Суровини:

  • Мляко, цяла къща 3 л

Процедура:

Най-лесният начин за приготвяне на рустик заквасена сметана не изисква никаква подготовка. В бутилка прясно мляко, в което границата между млякото и сметаната вече е посочена, поставете 5-6 лъжици заквасена сметана, за да ускорите ферментацията. Млякото предварително се нагрява с буркан във водна баня. Поставете буркана на топло място, близо до печката, акумулатора, котела. Опаковайте нещо топло и чакайте да се изсипете. Бурканът трябва да бъде леко открепен, за да позволи свободен достъп на въздуха до бактериите от кисело мляко (те също дишат). Веднага щом забележете, че се е образувала тънък съсирек в дъното и започнал отделянето на суроватка, вземете лъжица, чиста сметана и събирайте заквасена сметана от повърхността на киселото мляко.

3. Заквасена сметана от мляко - рецепта. Вкъщи ние подготвяме диетичен продукт

Суровини:

  • Мляко домашно приготвено (10%) 1 литър

  • Специальная закваска (мезофильная) 5 г

  • Сух крем (15%) 200 гр

Метод на производство:

след това мляко се пастьоризира при нагряване до 70 ° С, охлажда се до 40 ° С, и въвеждане на сух крем с активно разбъркване. Оставя се получената стандартизирано мляко в продължение на 2-3 часа, за да набъбне сухото вещество отново се загрява до 60 ° С, докато се разбърква с миксер при ниска скорост: центробежната сила се създава налягане, в които мастните глобули са унищожени, докато се нагрява и насърчава образуването на единна структура. Охладете млякото на 20-23 ° C и добавете мезофилния стартер. Смесете отново. Изсипете млякото в кутии, затворете ги и след 5-6 часа извадете млякото в хладилника.

4. Заквасена сметана от мляко - рецепта. Вкъщи ние правим заквасена сметана от козе мляко

Суровини:

  • Козе мляко, домашно

Получаване:

Първо - малко въведение. Ако краве мляко е ценен продукт, тогава козата е лекарска. Той е напълно погълнат от човека, защото съставът е подходящ за ензими, които участват в храносмилането. Козе мляко съдържа антибиотици.

Мазнините му са по-малки от мазнините от краве мляко. Но именно поради структурата на протеините и мазнините е невъзможно да се отдели кремът от козе мляко без сепаратор. Ето защо, за мазна заквасена сметана от козе мляко, трябва да имате тази техника.

Разделяйки сметаната, те се загряват до 45 ° С, след това се държат при 23 ° С в продължение на 24 часа и се охлаждат в хладилник.

Вторият начин: за производството на заквасена сметана от 2 литра козе мляко, използвайте домашно приготвена заквасена сметана от краве мляко (100 гр.) или термофилен фермент (5% от общия обем) Млякото се затопля до 30-35 ° С, стартерът се поставя и се оставя да се сгъсти при стайна температура и след това се съхранява при 0 -6 ° С.

Заквасена сметана от мляко - рецепта за дома: полезни съвети и трикове

  • Ако добавите малко прясно мляко към заквасената сметана, то няма да се свие. Това може да се използва успешно, когато се сервира като сос за горещи ястия.

  • Ако заквасената сметана трябва да се разклати, например, за приготвяне на сметана, добавете яйчен белтък в нея, така че да стане дебела и да има стабилна консистенция.

Share:
Comments