Щедростта ви кара да се чувствате по-богати и по-щастливи

Много пари не ви правят непременно щастливи, но щедрост, дори и в малък мащаб, а дори и да не сте богати, да се чувствате по-богати и по-щастливи.

Това звучи парадоксално, но наистина е, казва авторът на изследването Майкъл Нортън от Харвардското бизнес училище, който стигна до такива заключения с поредица от нови изследвания.

Оказва се, че когато хората дават пари, те получават чувство на "субективно богатство" или колко богати се чувстват. При мисълта нещо подобно се случва: "Ако имам толкова много пари, че мога да им дам, бизнесът ми не е толкова лош." Хората изглежда вземат щастие поради своето просоциално поведение.

За едно от изследванията, Norton използва данните от проучването Gallup World Poll. Участниците бяха помолени да докладват как са изразходвали неочаквана сума пари миналата година. Те бяха запитани какъв процент от тях дариха на благотворителност и как се чувстваха финансовото им положение.

Като цяло 559 от интервюираните над 2000 души са имали достатъчно късмет, за да получат такъв неочакван доход. С изключение на трима души, които излязоха рязко от другите, защото неочакваният им доход беше повече от 1 милион долара, средната сума на непредвидените приходи беше оценена на $ 1,500. От тези хора 99 са заявили, че са дарили около 3% от парите си за благотворителност.

Всички те имаха чувство на субективно богатство. И според Нортън, давайки 500 долара, човек изпитва същото чувство за субективно богатство, сякаш спечели още 10 000 долара.

Защо е толкова важно да се чувствате по-богати? Чувствайки се по-богати, хората изпитват по-голямо удовлетворение от живота, казват психолозите.

Share:
Comments