Разсад на домати жълти: причините за това какво да направя.

Какво може да разстрои начинаещите фермери и "опитни" летни обитатели еднакво силни? Разсад на домати жълто! Защо и какво да правя?

Да. Това често се случва по този начин. Листата на храстите от домати започват да жълт както на прозореца, така и в оранжерията. Това е без съмнение - на растенията липсва нещо.

Засяването на домати на разсад трябва да се извършва в рамките на определен период от време, ако разсадът растат - проблемите започват.

Защо цвета на листата се променя при разсад?

Основният елемент на тъканите на зелено растение е хлорофилът. В клетките на листата, под въздействието на слънчевата светлина, въглеродният диоксид и водата се превръщат в органични вещества. Пожълтяването на растенията предполага, че синтезата на хлорофила е нарушена по една от много причини. Това заболяване на растенията се нарича хлороза, причините за това как може да се прояви много.

Най-често се получава в резултат на нарушение на хранителния режим на корените. Това се случва, когато те са подохладени или физически повредени. Ако трансплантацията е причинила увреждане на кореновата система, тогава растенията стават жълти долни листа, е необходимо да се изчака възстановяването на корените на разсада и хлорозата ще изчезне. При силен спад в температурата на почвата хлорозата става забележима в цялата централа.

За да разберете защо се е появило хлороза, е необходимо да разгледате листата на доматите. Ако пожълтяване докосне само долните (най-старите) остриета на листа, тогава един от хранителните им елементи може да е кратък. Най-често пожълтяването на разсада показва липса на азот. В този случай, вените на листата получават синкавочервен оттенък, а дори и малките листа променят цвета си.

Зачервяването може да се появи с липса на калий, но в този случай процесът може да премине твърде далеч в резултат на натрупването на амониев азот в тъканите, което води до дехидратация на вегетативната маса и усукване на листата, процесът достига следи от тъканна некроза.

Друга причина, поради която доматният разсад става жълт, може да има недостиг на цинк. Този дефект може да бъде определен от множеството малки жълти точки на листовото острие. В този случай тъканна некроза (смърт) настъпва в листата и резултатът става забележим много бързо.

Хлороза, разпространяваща се от основата на нови листа и обезцветяване на плочите. Ако обезцветяването на листовото острие възниква от жълто-зелено до лимоненожълто и дори достига жълто-бял оттенък, показва силен недостиг на желязо. Такива промени се случват изключително на млади листа, старата зеленина не се проявява. В този случай е необходимо да се оплодят растенията с препарати, съдържащи желязо, разсадът може да бъде възстановен дори няколко часа след началото на лечението.

Няколко причини за сушене листата на домати

Разсадът на домати трябва да бъде надлежно навременен гмуркане и да следи отблизо състоянието му.

Влага и недостатъчно осветление, В повечето случаи разсадът започва да пожълтява с висока влажност на почвата или липса на осветление. Това се случва по-често в средните и северните райони, тъй като там, през пролетта, няма достатъчно слънчева светлина за растенията.

Липса на микроелементи. Ако с правилната грижа за листата, хлорозата започне да е една и съща - след това да оцените как се променя сянката на листата. Вероятно няма достатъчно микроелементи за разсад.

Изсушаването на върховете на листата от разсад, Възможно е да има няколко причини, първо да погледнете растенията, които са наблизо, нямат ли подобни белези? Ако има нещо подобно, то въздухът може да е прекалено сух, ситуацията може да бъде поправена чрез поставяне на контейнер с вода наблизо.

Жълти и бели петна, Това се случва, ако почвата е физиологичен разтвор.

Поява на петна по разсад, Това може да се дължи на изгаряния на листа. Растенията се развиват по-добре на слънце, но ако засадят разсад, който не е свикнал с лъчите на слънцето, силен поток от слънчева светлина може да изгори листата. На легла, добре осветени от слънцето, е необходимо да засенчвате разсад за първи път.

Болест на Septoria, Появява се на листа мръсни бели петна, казва, че разсад е заразен с това заболяване, той се предава през почвата. Болестта се разпространява с висока влажност. Най-лесно е в този случай да унищожите болните растения.

Черният крак, Това е ужасно заболяване за разсад. Болните растения изсъхват и падат, корените им започват да се гноят близо до повърхността на почвата, тъмно постепенно стесняващ се стъбло на засегнатата тъкан се появява на дръжката. За борба с черния крак се предприемат превантивни мерки.

Отключване на кореновата система, Понякога можете да видите, че разсадът е пожълтяван и листата сухи за един ден. В този случай, разсад не могат да бъдат спасени, причината е умората от кореновата система на доматите.

Как да се предотврати разпространението на повечето заболявания на домати

Не забравяйте, че почвата за разсад не може да бъде силно навлажнена, почвата трябва да се полива със средна активност, да се изсуши малко до по-нататъшно поливане.

Съхранявайте разсадките на прозореца или в оранжерията на слънчевата страна.

При първите признаци на болестта разсадите трябва да бъдат спасени. Тя трябва да бъде трансплантирана с пълна замяна на почвата, корените трябва да бъдат напълно освободени от почвата, оценка на тяхното състояние, те трябва да са бели (ако кореновата система на разсад от различен цвят няма смисъл да спаси такива разсад). И вие трябва да ги трансплантирате в нова пропарена, лекувана с лекарства от болести почва. Всеки посадъчен материал от домат трябва да се излива с 20-30 ml калиев перманганат, след което растенията поставят южния прозорец или в южната част на оранжерията. Използвайте дишаща почвена смес за трансплантация.

Може би по време на трансплантацията на доматени разсад, вие случайно нарани тяхната коренова система, В този случай е необходимо да го сложите за известно време в светла сянка, когато корените за засаждане могат да бъдат прехвърлени на светло място!

При голяма соленост на почвата, корените на растенията не абсорбират влагата, а напротив - изсмукват го от храсталака на домат и го отделят на земята. Почвата може да стане физиологичен разтвор при поливане с твърда вода и при прилагане на много торове. С този проблем, трябва да премахнете слой от почва 3 см дебелина, водата разсад с дестилирана или сняг (дъжд) вода, след което не за няколко седмици да се хранят на разсад.

Как да открием липсата на хранителни вещества

Дори опитен градинар не винаги знаят какво и как да се хранят разсад на домати.

Често е необходимо да се разбере без анализ какви вещества липсват доматният разсад. Външни признаци за липса на хранителни елементи:

Азот. Листата на листа по краищата, сякаш са изгорени, листата бързо става жълта и умира. За да "излекува" разсада на домат, е необходимо да се оплоди с азотен тор;

Калий. Новите листа стават "къдрави", по-възрастните листа стават жълти и умират. Можете да помогнете на разсада, ако захранвате калиев нитрат или калиев сулфат;

Магнезият. Листата започват да изсъхват, пожълтяват на вените и се огъват, необходимо е да се лекуват с разтвор на английска сол или магнезиев нитрат;

Цинк. На повърхността на листата, кафяви петна стават забележими, те изсъхват и умират. Превръзката на листа с цинков сулфат ще помогне;

Молибден. Повърхността на листата е усукана и става по-лека, разсадът трябва да бъде допълнен с разтвор на амониев молибдат;

Желязо. Листата от домати придобиват бял или жълто-зелен оттенък, необходимо е листно покритие с препарати, съдържащи желязо.

Share:
Comments