Пресаждането на рози през есента на друго място е опасно или

Перлата на градината, любимата на всички градинари е градинска роза. Нейният цъфтеж и аромат е най-добрата награда за работа и грижа. Много е жалко да се смущава и трансплантира розата през есента на друго място, но понякога е невъзможно да се избегне такава процедура.

Изчерпването на почвата, изграждането или просто видението на цветната градина се промени - и сега розата трябва да бъде преместена на друго място. След като сте направили необходимата подготовка, презасаждайки храсталака по всички правила, не може да се страхувате да разрушите любимото си растение. Травматичното събитие ще се превърне в полезно.

Подготовка - ключът към успешната трансплантация на рози през есента

Хората отглеждат рози толкова отдавна, че всички правила за грижата, засаждането и размножаването на това цвете вече са били тествани на практика хиляди пъти. Дори древните римляни са успели да ги отглеждат в огромни количества, а през зимата в специални оранжерии. Ето защо не действайте произволно, просто следвайте правилата:

1. В края на септември, началото на октомври - най-доброто време за трансплантация на рози през есента. На друго място храстите са по-лесни за установяване, в които започва изтичането на хранителни вещества от въздушната част до корените.

2. Подгответе растението за трансплантация предварително. Още през август, спрете да хранете, намалете поливането, оставете клоните вилващи съцветия.

3. Мястото на новото местообитание трябва да е слънчево, с добър отлив на влага. Стагнацията на водата през зимата води до прекомерно изкривяване на корена.

4. Почвата за засаждане трябва да бъде свободна, оплодена. В идеалния случай, ако мястото е имало време да "почива" от насаждения най-малко една година, в противен случай почвата трябва да бъде заменена с плодородна.

При пресаждането на рози през есента на ново място (на снимката), особено внимание се отделя на запазването на всеки корен. Голямото напояване преди изкопаването на храсталака ще създаде пръст от пръст, с който растението се прехвърля на мястото на засаждане.

Ако искате да преместите изкопаното растение на значително разстояние, няма да е излишно да го поставите върху плата, да го увиете с бучка земя и да го завържете на нивото на кореновата шийка. В този случай, можете да засадите с "опаковка", просто го развържете, тъканта бързо ще се разложи във влажна почва.

Подрязване на храст при пресаждането на рози през есента на друго място

Розовият храст, избран за трансплантация, копае много, опитвайки се да запази кореновата система. Основният прът, с дълбоко легло, се нарязва с лопата на най-достъпната дълбочина и внимателно отстранява корените от земята.

Ако една бучка почвата не може да бъде спасена и се разпадна, използвайте това, за да проверите състоянието на подземната част. Премахнете всички болни и повредени зони, подрязвайте корена със стъпало на бяла, здрава тъкан. Независимо отрязани върховете на разсад с отворени коренища, това стимулира растежа на абсорбиращи корени и подобрява храненето на младата роза.

Обратите внимание! След подрязване дължината на корените трябва да бъде равна на или малко по-голяма от надземната част.

Има две становища за това как да се справят с клоновете и листата, когато преместите растението на ново място:

• скъсяване до 10 см височина, пълно заравяне на клоните, отстраняване на листата;

• оставяйте цялата храста, с клони и листа, за използване на корен от хранителни вещества, натрупани в въздушната част.

Когато есента е топла и влажността е висока, прекъсването на издънките може да доведе до събуждане на спалните пъпки. Вместо да се подготвя за зимен сън, растението ще се лекува в "пролетния" режим. Ще има млади клонки, които все още нямат време да растат по-леки и ще умрат през зимата, коренът ще загуби много енергия. При такива метеорологични условия клоните и листата не трябва да се докосват веднага. Ако желаете, можете да ги отрежете, когато остане студено.

Ако есента е хладна и докато очакваните слани останат най-малко три седмици, тогава трансплантираните храсти ще имат време да се подготвят за зимата, млад растеж няма да се появи. Така че храстите могат да бъдат отрязани преди засаждане. Растението е необходимо и в случай на засаждане с горен корен.

Правилно подрязване за успешно пресаждане на рози през есента на друго място

Характеристики на пресаждането на рози през есента на друго място

Ямата трябва да надвишава размера на корените, обикновено 50x50 см и до 70 см дълбочина. Разстоянието между храстите зависи от характеристиките на сорта, за нормалните цъфтящи рози се нуждаят от много пространство. Но рядкото засаждане не е толкова декоративно, почвата изсъхва по-бързо, повече плевели растат.

Допълнителните действия се различават в зависимост от състоянието на кореновата система. Два начина за засаждане на рози:

1. Кацане с буца земя. Той просто е поставен на дъното на ямата, като запълва останалите кухини с плодородна почвена смес. Всеки слой е добре натрошен и разлят с вода. Не трябва да има въздушни джобове - от контакта с тях, корените умират.

2. Засаждане с голи корени. В центъра на завършената яма е изпълнена плодородна почва с хълм. Засадена е с разсад, а корените са разпределени по хълма, така че да не се огъват нагоре, а да се спускат до дъното на депресията. Малко по малко те запълват ямата със земя, разсипвайки я и я подтискат.

Когато кореновата система е отворена, процесът на засаждане е малко по-различен, но в този случай е важно също така добре да се удвои земята и да се разлее земята, за да не се "запушат" корените.

Разсадът е настроен така, че кореновата шийка (и следователно мястото на присаждане) да е на 3-5 см под нивото на почвата. Това ще спаси растението от появата на див растеж в бъдеще.

След запълване на земята и поливане на дупки, проверете дълбочината на засаждане и се изсипва около храст на сушата.

Как да покрием рози за зимата, трансплантирани през есента на друго място?

Коренът на трансплантираното растение все още не е напълно възстановен и се нуждае от подслон от замръзване. Има няколко начина за покриване на младите разсад през зимата:

• утаяване с пръст;

• подслон с лапиника от иглолистни дървета;

• Корпус от бордове;

• използване на съвременни покривни материали, филми.

Всеки градинар избира приют въз основа на неговите възможности, метеорологични условия и разнообразие от рози. Основното правило не е да се покрият храстите с истинския студ. Малките първи студове заздравяват растенията.

Ние правим трансплантацията полезна за розовите храсти

Ако не избягвате пресаждането на рози през есента, можете да ги прехвърлите на друго място с предимството:

1. Подобряване качеството на почвата. Плодородната почва може да се закупи в магазина за градината или да се приготви сами. Добавете една част от хумус и торф към една част от градината. Добавете пясък към глинеста почва, глина до пясъчна почва.

2. Контролирайте киселинността на почвата. Обикновено с времето почвата се подкислява. Той може да бъде коригиран чрез добавяне на пепел, креда или доломито.

3. Подобрете кореновата система. Има възможност да се премахнат болните места, да се проверят за наличието на вредители.

Бъдете внимателни! През есента е опасно захранването на растенията с азот, може да започне бурен растеж вместо период на почивка. От минералните торове е по-добре да избирате поташ, те да допринасят за узряването на леторастите и по-доброто зимуване.

Пресаждането на рози през есента на друго място ви позволява да добавите енергия към корените по цялата дълбочина. В крайна сметка основната красота на градината изисква плодороден слой до 40 см. Компетентният трансплантант няма да отслаби храста, но ще го направи още по-красив. Но трябва да се помни, че следващия път, когато розите могат да бъдат трансплантирани само след три години, трябва сериозно да се приближите до избора на място и качеството на засаждане.

Share:
Comments