Правилното кацане на нарциси: съвети от снимката.

Нарцитите са с право се смятат за украшение на пролетно цветно легло.

Тези блестящи трайни насаждения изискват минимално усилие от градинаря, което води до максимално удоволствие.

Те могат да бъдат засадени отделно или до други трайни насаждения в цветна градина. Нарциси като слънцето, но в по-дълбоката цветна порция цветята са по-големи и по-ярки.

Как да подготвим правилно почвата за засаждане на нарцис?

Растенията са непретенциозни при избора на почвата, но растат особено добре върху глината. Киселинността трябва да бъде 6,5-7,0. Луковиците съдържат много хранителни вещества, така че първата година ще бъде силна и в пясъчна почва. Тогава градинарят ще забележи, че цветята са малки и след това спрете да растете съвсем. В допълнение, такива почви лошо задържат топлината, с най-малката слана на нарциси ще умре.

Ако почвата ви е тежка и глина, в нея се излива пясък, а пясъчната почва, напротив, трябва да бъде оплодена с глина и хумус. Три месеца преди засаждането на луковиците трябва да направите компост, да възстановите тор, а след това внимателно да изкопаете мястото. В никакъв случай не бива да добавяте пресен тор на земята малко преди засаждането на нарциси. Минималният срок за това е една година. Направете лесен дренаж, в противен случай натрупаната влага ще разруши корените на растението.

Невъзможно е да се каже недвусмислено кога да се засадят луковиците на нарцис. Основното е, че температурата не надвишава 10 градуса. Очевидно в северната част на страната засаждането ще започне по-бързо, отколкото на юг.

Около края на септември, началото на октомври започват да се засаждат нарциси, Ако бъдат засадени по-рано, лукът може да бъде оставен да расте и да умре от замръзване. Луковиците са погребани 3-7 см, в зависимост от размера на самата крушка, колкото по-голяма е - толкова по-дълбоко е засадена.

Ако мястото е влажно, гостът на пясък се излива в дъното на площадката за кацане. Крушката се засажда с корена надолу, без да се натиска, за да не се повреди. Горната част е покрита със земя. За вода не е необходимо, ако има кацане през зимата. Би било хубаво в годината на засаждане да покрие земята с върховете - lapnikom или косене трева, в случай на тежка и без сняг зимата. Заслон през пролетта - премахнете колкото е възможно по-скоро, веднага след топене на сняг.

Ако на място има къртица или мечка, поставете крушки в пластмасовата бутилка, отрязани от двете страни, за по-малко от 2 литра обем.

Между другото, къртиците не харесват много нарциси и често напускат мястото, гъсто засадено с тези цветя.

Правилната грижа за нарциси: въвеждаме торове

Тъй като повечето растения започват да цъфтят през пролетта, засаждането се извършва през есента. В същото време трябва да оплодят нарциси. За да се нахрани почвата, добавете органични: хумус. Поръсете с водоразтворими минерални торове през пролетта. Те трябва да съдържат фосфор, натрий, калий и азот.

Същите елементи се въвеждат в периода, когато растението събира пъпки. И последно време след цъфтежа. Торовете през този период ще помогнат на крушките да натрупват хранителни вещества, за да оцелеят добре през зимата. Един добър начин да се даде сила на растението е да се добави течен превръзка. За тази цел смесете калиев сулфат и суперфосфат в съотношение 1: 2. На 1 квадрат. метър е необходимо да се вземат 60 грама тор. Това е вярно, ако почвата не е плодородна. За земя, богата на хумус, концентрацията може да бъде намалена наполовина.

Излишното поливане е основата за грижа за нарциси

Ако искате да отглеждате растения с големи и красиви цветя, трябва да обърнете специално внимание на поливането. Нарциси като влага, но от излишък трябва да се отървете от дренажи и отводняване. Започнете да напоявате, веднага щом се появят първите издънки след топене на сняг.

В средния пояс, растенията започват да отглеждат пъпки в края на април. По това време, нарциси трябва да получи достатъчно количество влага, в противен случай цветята може да не се образуват. Но веднага щом се появят, водата трябва да бъде внимателна. Намаляването на венчелистчетата ще доведе до бърз спад. След като растението изчезне, не можете веднага да спрете поливането. За крушки, за да получат сила, поне един месец.

Поливането е полезно сутрин. Веднага след като цветята изсъхнат, те се отрязват, за да запазят хранителните вещества. Но листата не докосват, докато не паднат.

Продължителност на разкопаването на нарциси

Трансплантационните растения всяка година не са необходими. Оптималният период е на всеки 4 години. Ако цветята започват да се стопят, тогава крушките се тълпят един друг. Струва си да ги копаем и да ги засаждаме на друго място, което трябва внимателно да се подготви.

Тъй като нарцисите нямат ясно изразено състояние на почивка, те не могат да бъдат съхранявани дълго време, като лалетата. Крушките по-късно се изкопават и се засаждат рано в почвата. Периодът между тези действия не може да бъде повече от 1-2 месеца.

Листата трябва да е почти напълно зачервена, т.е. луковиците да се извличат от земята през юни или юли, в зависимост от сорта. Направете го удобно с вилица за градина. Засаждането е през втората половина на август. Дръжте нарциси на хладно, тъмно място. Може да се постави в чист и сух палет. Скоро земята ще изсъхне, тогава ще можете да започнете да разделяте.

Ако планирате трансплантация през пролетта, първо трябва да сте сигурни, че всички крушки са оцелели добре през зимата. Червени, изгнили нарци са изхвърлени. Останалите внимателно се отстраняват от земята и се засаждат в подготвената почва. Колкото по-внимателно го направите, толкова по-добре растенията ще оцелеят. Тази опция е оптимална за тези, които искат да видят цъфтящи издънки в годината на трансплантацията.

Нарцис грижи: болести и вредители

Всички растения са засегнати от различни микроорганизми. Освен това те също са болни. Обмислете най-често срещаните заболявания, изследвайте вредители и контролни мерки срещу тях.

• Fusarium заболяването често се влияе от нарциси. Причиняващият агент е fusarium fusarium oxysporum, инфекцията настъпва чрез кореновата система. Можете лесно да разпознаете фузариозата от нарциси. Знаците са забавяне в развитието и растежа, потъмняване на корените. Ако луковиците са депозирани за съхранение, може да се установи, че много от тях гниене. Разбира се, всички болни растения са изхвърлени. Преди всяко засаждане на крушки за 8 часа, поставени в 1% разтвор на формалин или пръска със специален инструмент "Максим".

• Сивото гниене уврежда не само плодовете, но и болезнените растения, включително и наркотиците. Петна от светлокафяв цвят покриват листата, а след това болестта преминава по дръжката до корените. В резултат на това, цветът умира. За да се предотврати това, през вегетационния сезон се напръсква 1% разтвор на Бордо. Когато луковиците са изкопани, те трябва да бъдат лекувани със сяра.

• Специално луковични цветя са атакувани от лале скулерония. Симптом: подобен на памук бял мицел, който се образува върху крушка. Такова растение трябва да бъде изхвърлено, но най-добре е да го изгори. Предотвратяване: един месец преди засаждането почвата се третира с карбатион (3%). Самите крушки са гравирани в слаб разтвор на формалин.

• Бактериальная парша. Особено често заболяването се умножава по мокрите почви и там, където се инжектира много вар. По време на вегетационния сезон, листата могат да се видят червено-кафяви петна. Веднага щом вали, петна се разпадат. На луковицата се образуват язви. Ако лезията не е силна, растението може да бъде спасено чрез третиране на луковиците с разтвор на калиев перманганат или поръсено с натрошен въглен. Превантивни мерки: Преди засаждане децата да се държат в меден сулфат (3%).

• Разбира се, малцина са виждали бръмбари, много по-известни са техните ларви - телени червеи. За да се влошат условията на живот на тези вредители, трябва да копаете добре земята по време на подготовката на площадката за засаждане на нарциси. Въвеждането на вар и преработката на крушки с хексахлоранов прах (12%) са известни мерки за борба с телените червеи.

• Следващото решение ще ви помогне да се отървете от лука. Вземете 5-10 грама тиофос емулсия и разредете в кофа с вода.

• Зелената лъжица - един от основните вредители на градината, включително нарциси. Това е тъмно кафява пеперуда, която поставя ларвите през май-юни. Трябва да ги съберем навреме, внимателно да изкопаем обекта, така че никой да не остане в почвата. В специализирани магазини се продават средства за борба с този вредител.

• Служителите се хранят с листа, стъбла и пъпки на нарциси. Те трябва да се събират независимо от сайта. Повърхността на почвата е поръсена с суперфосфат, който служи както като тор, така и като пепел.

Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да създадете най-красивите нарциси, които ще зарадват окото през пролетта.

Share:
Comments