Правила за отглеждане на дини в сибир: избор на сорт, финост

В северните райони на страната и Сибир, не си струва да се откаже от отглеждане на дини. Но на първо място, трябва да се запознаете със селскостопанската технология на културата, така че резултатът да не се разочарова. Тежките условия диктуват правилата си, трябва да изберете подходящ сорт за засаждане, предимството днес е, че няма проблеми и следвайте точно всички инструкции.

Разновидности на дини за отглеждане в Сибир

Изборът на правилния сорт е основният компонент на успеха. За узряване на пъпеши и тиквички изисква много топлина и светлина, така че в северните райони ранните зреещи сортове се оценяват. Те са в състояние в кратък период от време не само да увеличат зелената маса, но и да дадат добра реколта.

Сред градинарите, ранните зреещи сортове са по-популярни, по-малко взискателни за условията на отглеждане:

• Блясъкът е доказан през годините разнообразие с малки тъмнозелени плодове. Теглото на дините не надвишава 2 кг, но вкусът на плодовете е наситен, умерено сладък.

• Crimson Sweet е голямо разнообразие от ягоди, масата на дини достига 5 кг, пулпата е сочна и вкусна. С определени правила дините се държат добре няколко месеца.

• Сибиряк - хибрид, извлечен специално за отглеждане в суров климат, устойчив на температурни промени. Плодовете сочни, достигат тегло около 5 кг.

• Ултра рано - храста е средно разпръснат, плодовете са малки, сладки. Растителният период е 80 дни.

Това не са всички сортове, които заслужават внимание. Основното при избора на сорт е периодът на неговия вегетационен период. Изберете сортове с кратък срок, в който от издънки до колекцията от плодове минава не повече от 60-100 дни. Като правило тези сортове са добре обособени, устойчиви на болести, температурни промени и имат дълъг срок на годност.

Как да отглеждаме дини в Сибир

В условията на кратко лято, пъпеши се засаждат само в разсад. Ето защо те успяват да дадат добра реколта.

Отглеждането на посадъчен материал започва в средата на април. Първо те подготвят семената, затова се накисват в разтвор на калиев перманганат в продължение на 20-30 минути, след което водата се сменя. Следващото накисване се извършва с добавянето на растежен промотор и тор. Така оставяйте семената за 1 ден в топла стая и след това отидете на стадия на втвърдяване. В продължение на 7 дни материалът за засаждане се държи в студено състояние, в долната част на хладилника, в мазето, в неподредена веранда са подходящи.

Предварително засаждане лечението позволява да се постигне приятелски издънки, стимулира растежа на кълнове, повишава имунитета на растенията. Забелязва се, че в бъдеще те дават висока култура в сравнение с други храсти.

Технологията на отглеждане на дини в суровите райони е проста, не за разлика от обикновените култури, но има тайни. Така че летните жители предпочитат да отглеждат дини на открито и оранжерии. Какъв начин да изберем, за да решим само градинаря, всеки от тях има свои собствени характеристики.

Засаждане и отглеждане на дини на открито в Сибир

Готовите разсад са преместени на постоянно място през първата половина на юни, когато заплахата от нощни студове премина. Преди това със сигурност е закоравяно да се подготви за по-нататъшно отглеждане.

За засаждане изберете най-топлото място. Пригответе предварително високи легла, така че да няма стагнация на водата в корените, в противен случай проблемите не могат да бъдат избегнати. Можете да покриете градината с черен покриващ материал, така че да се затопли по-бързо, а след това разсадът бързо се адаптира към новото място.

Разсадите се засаждат по метода на претоварване, за да се спести колкото се може повече земя, камшиците се изправя в различни посоки или се насочват към подпорите. Цъфтежът започва 2 седмици след засаждането. Опрашването на пъпеши в северния район ще трябва да се извърши сама. С растежа на яйчниците, добивът се нормализира, от 2 до 5 плодове остават на едно растение. Първите дини узряват след един месец след появата на яйчниците.

Съвет! За да се получи добра реколта, дините са памфлетирани и листа, които са много разширени.

Културата на пъпеш не изисква специални грижи, но по време на изливането на яйчниците е много изискване за поливане, то трябва да е редовно. Но в периода на узряване, напротив, режимът на напояване се намалява. И зрялост на диня може да се съди по неговия връх, тя трябва да бъде суха.

Как да отглеждаме дини в Сибир: засаждане в оранжерия

Ако се очаква студено лято, е по-добре да се хеджират и засадят дини в оранжерия. Този метод е по-надежден, макар и скъп.

За образуването на яйчниците и растежа им е необходимо температурата да се поддържа на ниво от 20-24 следобяд и 18 през нощта. Важно е те да осигуряват достатъчно слънчева светлина по време на периода на зреене. Оранжерията трябва да бъде направена от съвременни материали, отдаване под наем на ултравиолетови лъчи.

Отглеждайте дини с настилка или върху подпори. Храстите се засаждат на разстояние от 70-100 см един от друг. Отначало те засенчват с хартия или покриващ материал. Разсадът се засажда в края на май, когато земята се затопли достатъчно. Времевите рамки могат да се различават в съвременните оранжерии с използването на специално оборудване.

Те се грижат за дините точно както на открито. Реколта плодове в 35-45 дни от времето на тяхното формиране.

Проблеми при отглеждането на дини в Сибир

Реален проблем при отглеждане на дини в суров климат са гъбични и бактериални заболявания. Те се развиват във влажно и студено време.

Болестите могат да намалят тези заболявания:

• Fusarium wilt;

• мучнистая роса;

• бяло гниене;

• кореново гниене;

• бактериоз;

• антракноз.

За да се избегнат проблеми, растенията трябва редовно да се напръскват с химически препарати за превенция. Най-популярен сред градинарите е "Oksihom", той показа добри резултати при сурови условия. Ако все още се появи лезията, трябва да премахнете всички болни части на растението и незабавно да извършите лечението с медни препарати.

Гледайте напоителния режим, не намокрете почвата, за да не предизвиквате корени от корените. Коренът на маточната шийка трябва да остане на повърхността на почвата при засаждане. Периодично дезинфектирайте почвата с разтвор на калиев перманганат и поръсете с пепел. Заболяването настъпва, веднага щом се затопли топло време, няма да има резки колебания между дневните и нощните температури.

В допълнение към болестта, дините страдат от пъпеши и краставици. Вредителят засяга долната страна на листата, докато те се обрат, добивът намалява, растежът на растенията спира и скоро умира. Размножени листни въшки при влажно време.

За да избегнете поражение, отстранете плевелите от леглото, спазвайте техниките на култивиране, праширайте храстите с пепел, тютюнев прах или поръсете с инфузия с чесън. Ако тези методи не помогнат, употребата на химични лекарства не може да бъде избегната. От тях най-популярен е Inta-Vir. Пръскането се повтаря след 10-14 дни.

Share:
Comments