Прахова мана върху касис - мерки за превенция и контрол.

Прахта, или както се нарича шушулка, е заболяване, причинено от различни видове микроскопични ектопаразитни гъбички.

Как изглежда олющената мана върху касис?

Прашецът може лесно да се разпознае чрез белезникаво покритие върху листа и издънки, които не могат да бъдат изтрити с пръсти. Инфекцията на растението започва с долните листа и постепенно мицелът се разпространява в тънките тъкани.

Прахообразна мана върху листата на касис

При по-нататъшно развитие на заболяването върху мицела (мека покритие), спорите стават зрели, след дисперсията им има капчици течност. Следователно заболяването се нарича "прах". С течение на времето, белезникавите петна стават по-плътни и кафяви.

Какво представлява опасната прахова мана върху касис?

Прахообразна мана - бързо се разпространява и може да унищожи засаждането през 1-2 сезона:

• Силно отслабва храстите от касис (спира развитието им) и намалява тяхната устойчивост на замръзване. В резултат на това, дори ако растението не умре в първата зима след заразяването, това ще се случи през следващия сезон;

• културата рязко намалява - плодовете, повредени от брашнеста плесен, пукнатини, гниене, преждевременно рухване;

• заразените съцветия не образуват плодове;

• издънките са деформирани, изостават в растежа, интермодите са скъсени върху тях;

• Листата стават плитки, стават грозни, хлорират (получават мраморен цвят) и бързо изсъхват.

Повредени с бобови листа от касис

Как и кога се разпространява мраморницата?

Инфекция с брашнеста мана възниква в края на пролетта-началото на лятото. По това време, върху превишен миниклиум, се развиват спори, които се разпространяват от вятъра, насекомите, дъждовните капки или водата за напояване.

Ускоряване прогресията на заболяването, такива фактори като:

• Остър рязък скок на температурата и влажността (оптимално за развитието на прахова плесен е + 20-25 ° C и влажност на въздуха е повече от 80%);

• излишък от азотни торове;

• Ниска интензивност на слънчевата светлина (поради това заболяването започва с долните нива на храста).

При такива условия лигавицата се намалява, което улеснява кълняването на гъбични спори в растителната тъкан. Болните листа се проясняват, стават крехки, къдрят нагоре и изсъхват.

Отслабени и генетично неотносими разновидности на храстовидни храсти са "уловени" от прахова плесен на първо място.

Източници на инфекция с брашнеста мана

Източниците на инфекция с пелиница са летни кондиии на гъбичките, които водят до спор през лятото на 8-20 поколения. До есенните зимни кондии се развиват, които остават жизнеспособни до 6 години. Те преживяват хибернация върху растителни остатъци (паднали листа, фекалии и др.) Когато се появят благоприятни условия (плюс температури на въздуха и висока влажност), те активно започват да покълват.

Мерки за контрол: биофунгициди, химическа защита, народни методи

Прашецът е труден за унищожаване. Ето защо при първите си прояви е необходимо да действате незабавно. Преди да преработите касис, изрежете всички засегнати части от храста. След това се извършва пръскане на растения с разтвори на препарати, които потискат развитието на патогенни гъбички.

Химически торове

Действие biofungicide основава на използването на различни щамове на Bacillus Subtilis бактерии, които разрушават патогенните гъбички. Такива препарати са безопасни за околната среда както за хората, така и за животните и полезни опрашители на насекоми, те могат да се използват дори и през периода на узряване на плодовете. Въпреки това, те са по-малко ефективни от химически лекарства: продължителността им е доста кратко (7-20 дни), те лесно се отмива от дъждовете, те трябва да бъдат съхранявани правилно, така че да ги използвате няколко пъти (всяка седмица по чувствителни сортове на брашнеста мана и cherez14 дни на стабилен като превантивна мярка). Най-известните химически торове са като fitosporin, Gamair, Bactofit, Alirin-B Planriz, Rapsol.

Химикали срещу брашнеста мана

За да се унищожи прахообразната мана по касис от химически фунгициди, използвайте такива: Топсин-М, Топаз, Фундазол, Скор, Превикур, Акробат, Раек.

При прилагането им е важно строго да се спазват дозировката и времето на третиране на растенията. Разтворите за разпръскване на тези лекарства се провеждат в сухо, безветрено време.

След планираните или санитарни резитбични каси, както и земята около тях, напоявайте 3% разтвор на нитрафен (дебит 0,15-0,25 л / 1 м2 разтоварвания). Лекарството може да причини изгаряния на листа, така че пръскането се извършва в ранна пролет до фаза "зелена мъгла" или през есента, след като листата падне.

От химически препарати 1% разтвори на меден сулфат, колоидна сяра, вар-сярен бульон се считат за най-безопасни за човек за лечение на растения от гъбични заболявания. Пръскането с тези препарати се извършва два пъти: в стадия на покълване и след избелване преди образуването на яйчниците.

Народни средства за защита

Химикали в контрола на брашнеста мана могат да бъдат използвани ограничен брой пъти, така че опитни градинари използват изпитани от времето народни средства:

1. Сапун и сода разтвор

Вземете 50 g калцинирана или конвенционална сода за хляб и същото количество домакински (или течен) сапун (той ще бъде като лепило), разтваря се в 10 литра гореща вода и се охлажда преди употреба. Поръсете листата от касис от двете страни. Повторното лечение трябва да се направи в рамките на една седмица.

2. Отвара от областта на хвощ

100 грама прясно събрани трева хвощ ден поле настояват в 1 литър вода. Получената инфузия се вари при бавен огън за 2 часа, охлажда се и се филтрира. Съхранявайте концентрата в хладилника (7 дни). Преди употреба се разрежда 1: 5 с вода. Броят на леченията е 3-4, интервалът между тях е 5 дни.

3. Емулсия на сапун с меден сулфат

5 g (1 чаена лъжичка) меден сулфат, разтворени в 200 ml гореща вода и внимателно разбъркване в сапунен разтвор (50 g сапун / 10 литра вода). Получената емулсия 2-3 пъти на всеки 7 дни пръски болни храсти от френско грозде.

4. Рапсовое масло

1% разтвор на рапично масло (10 mg / l вода) намалява броя на патогенните гъби 200 пъти 10-14 дни след третирането с растения. Използвайте разтвора в рамките на 2 часа.

5. Разтвор на ферментирала суроватка

Серумът се разрежда 1:10 с вода и се напръсква с растения три пъти на всеки 3 дни. Филмът, образуван върху повърхността на листата, инхибира дишането на мицела от патогенни гъбички. Този метод се използва само при сухо време.

6. Mullein инфузия

1/3 кофи от кравешки тор се добавят с вода към пълния обем на контейнера. След 3-4 дни инфузията се разрежда с вода (1:10). В тази форма е готова за употреба. Обработката се извършва вечер след залез слънце, за да се избегне изгарянето на растението.

7. Отвара от загадката

Като превантивна мярка срещу брашнеста мана се препоръчва да се използва отвара от загадката. 300 грама прясно изсечена трева (или 30 грама суха) излее за 24 часа 10 литра вода. След това инфузията се вари в продължение на 2 часа при ниска температура, натоварване и прохлада. Така че отвара през пролетта след топене на сняг се пръска с почва под фъстъци храсти, за да унищожи гъбички mycelial зимуване в почвата.

8. Сапун-пепел разтвор

Изсипете вряла вода (10 литра) 1 кг дървесна пепел, настояват 1-2 дни. Добавете 50 g сапун като лепило. Обработвайте храстите два пъти след 7-10 дни.

9. Вливане на чесън

1/2 кофа с чесън стрелка или 250 грама чесън мелене и се оставя за един ден да се влива в 10 литра вода. Филтрирайте инфузията, за да третирате касис, така че двете страни на листата да са намокрени.

10. Разтвор на калий на манганова киселина

В началните етапи на развитие на това заболяване, лечението с разтвор на калиев перманганат (1/2 чаена лъжичка / на 10-литрова кофа вода) ще помогне. Дезинфекцията на насажденията на касис се извършва три пъти на всеки 5 дни.

11. Горчив разтвор

2 супени лъжици суха горчица се отглеждат в кофа с гореща вода. Спрей растенията с хладен разтвор.

Предотвратяване на болестта "касис" с брашнеста мана

Както знаете, болестта е по-добре да предупреждавате, отколкото да лекувате. Превантивните мерки срещу пеплиците включват:

• култивиране на сортове, устойчиви на това заболяване

• разумен избор на разсад (за да ги придобиете по-безопасно в доказани разсадници);

• задължително дезинфекция на новозакупени посадъчен материал с фунгициди, съдържащи мед;

• Правилното засаждане на горски храсти (плътното засаждане създава сянка, почвата под храстите изсъхва зле, висока влажност благоприятства развитието на патогенни гъбички);

• разрушаването на плевелите (те са резерви на различни болести);

• контрол на насекоми вредители, които носят инфекцията;

• отстраняване и изгаряне на заразени части от храсти;

• санитарна обработка на площадката и насаждения (събиране на растителни остатъци през есента, отстраняване на болни екземпляри, инспекция на насажденията);

• правилно подрязване на храстовидни храсти (силно разредените растения стават отслабени и по-податливи на болести);

• ограничаване на горната превръзка (излишъкът от азотни торове укрепва развитието на гъбични заболявания, включително мраморна плесен).

Share:
Comments