Отглеждане на тютюн за пушене в частен парцел, сортове.

Влезте в сайта си тютюн не е трудно.

Методът за отглеждане на тютюн за пушене или преработка на зеленчуци е почти същият като този на други соланови култури.

Има две разновидности на тази култура:

1. Тютюн общ - растение до 3 м височина с розови съцветия. Настоящият тютюн много харесва топлината, поради тази причина идеално се развива в горещи райони;

2. Обикновена макорка - растение с височина не повече от 120 см, с жълтеникави съцветия. В него съдържанието на никотин е два пъти по-малко от два пъти по-голямо от това на конвенционалния тютюн.

Снимка - makhorka

От една храсталака при подходящи условия е възможно да се съберат около 30 g сух тютюн, отглеждат се 6-7 храста на 1 m2. Сортовете с големи листа се засаждат в съответствие със схемата от 70x30 см, а марука и сортовете със средни листа се засаждат по схемата от 70 х 20 см. Ако сте израснали прекалено силен тютюн, можете да го направите по-слаб, като смесвате земните стволове.

Видове тютюн за пушене

Има много разновидности на това растение. Както при отглеждането на зеленчуци, по-добре е да се сее разновидности на местния подбор.

В бившия СССР бяха популярни:

• Трапецът Кубанец. Този сорт има вегетационен период от засяването на семена до времето на последното счупване на листата 103-134 дни;

• Трапезен 92. Устойчив на вирусни заболявания и различни фактори, влияещи на растенията. Сортът има кратък вегетационен период, листата са счупени за 95-100 дни;

• Samsun 85. Отнася се за среднозрели, бързорастящи разновидности на счупващите се листа на възраст от 105 до 110 дни;

• Юбилеен нов 142. Размножаването на сорта, преди да се счупи листата, оставя 78-82 дни. Сортът има сложна устойчивост на различни заболявания;

• Холи 316. Разнообразие от късно съзряване, листата се развиват интензивно. Растението съдържа малко никотин, периодът преди края на счупването на 120 дни.

Сеене на тютюн за пушене

Семената на тютюна са много малки, поради тази причина те ще се нуждаят от много малко. Грамата на макорка съдържа около 4000 семена, а тютюнът е приблизително 12 000.

Освен това от тях няма да се изисква да купуват повече, 2-3 растения ще осигурят достатъчно семена за един хектар. Семена от тази култура запазват кълняемостта от дълго време, можете да получите разсад от старите семена материал, разбира се, трябва да се вземе предвид, че тяхното покълване ще намалее.

Отглеждане на тютюн за пушене се прави с помощта на разсад, той може да се получи дори и на южния перваз на прозореца.

Необходимата възраст за засаждане на посадъчен материал в почвата е 40-45 дни.

Ако имате нужда от много тютюн, тогава в южните райони, културата се засажда директно в почвата или се отглежда в разсад в оранжерии и оранжерии. Посадете семена повърхностно, просто ги разпръснете на предварително навлажнена почва.

Внимание! Дълбочината на сеитба на тази култура не трябва да надвишава 7 мм (за махорка 3 мм). Разпространяване на повърхността на семена материал, леко натиснат в земята и леко навлажнени, така че семената не са потопени в почвата.

Можете да посеете вече засадени семена, за това в продължение на 4 дни те са напоени и изложени върху влажна кърпа, този метод ще съкрати появата на издънки в продължение на 7 дни. За кълняемост оптималната температура варира между 25-28 градуса. Силно вода на разсад на тютюн не си струва, че е желателно да се овлажняват всеки ден леко.

Засаждане на разсад

Разсадите се засаждат на легло, след като се издигнат с 15 см (образува се 5-6 листа).

Разсад на тютюн умират от пролетни слани, почвата трябва да се затопли до дълбочина от 10 см. 7 дни преди засаждане на разсад трябва да сезон растения, свикнали да го отвори.

За 2-3 дни поливането се спира, навлажнявайки почвата само 2-3 часа преди кацане в земята.

Разсадите се поставят един по един във всяко кладенче, като предварително се наливат 1 литър вода. Трансплантацията е шок за младата растителност. По тази причина е необходимо да се запази, а не да се унищожи земната бучка върху корените.

Грижа за тютюна

По време на развитието на растенията е необходимо систематично да се разхлабят почвата, водата, да се хранят растенията и да се премахнат плевелите.

те ги хранят със същата честота и в същото количество като доматите. Напоени рядко, достатъчно 6-8 литра на храст, разходите 2-3 поенета на лято.

Добре развит тютюнев храст има кореновата система, която е нараснала няколко метра, а опитни тютюнопроизводители твърдят, че поливането на възрастни растения от тази култура е вредно.

В храсти с оформени съцветия те са отсечени и е необходимо да се засадят растенията.

Почва за растения

Тютюнът е по-добре да расте на свежи земи, се засажда след зимни култури или пара. Тютюнът не може да бъде засаден след картофи и цвекло.

Най-добре за тази култура, подходяща пясъчна глина, в която има много азот и калий.

Тютюнът е най-добре оплоден - кравешки тор, добро хранене за птичи тор.

В райони с висока киселинност, почвата е варова, има положителен ефект върху растежа на растенията и върху пълнотата на изгаряне на крайния продукт.

Прибирането започва, когато цветът на листата се промени.

Тъй като на един храст можете да намерите листа от различни цветове, почистването им продължава няколко седмици.

Основните заболявания

Черният крак, Разсадите започват да лежат на земята, след което умират, стъблото над почвата става черно и става тънка.

Заразиха, Паразитът се развива върху кореновата система, захранва се за сметка на гостоприемника, образувайки разклонен виолетов стебло. В резултат на инфекция на растенията broomrape влошава качеството на суровините и намалява добива.

мозайка, В болните храсти листа с променлива светлина и зелени площи. След известно време светлинните петна умират, инфекцията се получава от остатъците от болни растения.

Бактериальная рябуха. Създава се в краищата на листа, разсад, омокряне или петна. При висока влажност те започват да се гниет и да се разпространяват в храсталака. Причиняващият агент е на инструменти, тютюнев прах или листа.

Сушка и ферментация

Отговорна работа в подготовката на тютюна - сушене на суровини и последваща ферментация. След прибиране на реколтата, листата са окачени във вентилирано помещение, необходимо е да се постави контейнер с вода наблизо, за да се увеличи влажността. Листата ще изсъхнат за около месец.

След това, изсушените тютюневи листа се навлажняват от пистолета и се подреждат, поставени в пластмасова торбичка и оставени да престои 24 часа, за да се хидратират напълно. В резултат на това те не трябва да са влажни, а само влажни. След това те се поставят в стъклени буркани, в които ще се извърши ферментация.

Ферментацията е процес, който отнема няколко седмици при температура от 50 градуса. Тази операция със суровини се прави, за да се намали съдържанието на катран и никотин, да се подобри вкусът и да се намали силата на тютюна. Този процес може да се извърши в електрическа фурна при температура 50-60 градуса. Често е по-удобно и лесно да се изсушават не цели листа, а предварително натрошени суровини.

Готовият тютюн се използва за преработка на растения, в тръби за пушене, цигари се сгъват (цигарена хартия и специални машини могат да бъдат закупени в специални магазини). От него можете дори да си направите пура - това е интересна и доста проста работа.

Share:
Comments