Отглеждане на салата на площадката. начини за отглеждане на

Отглеждането на салата не натоварва собственика на частна къща, а ползите от този продукт са доста.

В състава на листата маруля има много минерали и органични киселини.

Употребата на този продукт в храната благоприятства храносмилането, нормализира и подобрява метаболизма.

Много салати в страната ни могат да се отглеждат целогодишно: при топло време на открито и зимен сезон в защитена земя.

Това растение доставя добив на витамини в самото начало на годината, а салатата расте добре на перваза на прозореца.

Има повече от сто различни салати, сред които има и видове зеле, които не оформят глави, а само розетка листа, розетка се формира в сортовете зеле, а след това се разраства главата.

Отглеждане на салата. Избор на посадъчен материал, семена

Видове салата

Маруля растения се наричат ​​маруля, листа зеле, обикновена и цикория салата, рукола, полска салата и др

Видове салатни растения

Uysun, Разнообразието от аспержи от маруля с тесни листа е Uysun, основно култивирано в Непал, Индия, Япония, Китай и Монголия. На масата, листата и издънките на растението растат до 120 см височина. Листата се използват изключително за прясна храна, а стъблата са толкова свежи, колкото са много вкусни в осолена или пържена форма. Пресни листа от тази култура са перфектно съчетани с яйца, лук, краставици и репички.

Фрисланд, Нарича се също къдрава ендива, това е един вид салата цикория листа от тази култура са известни със своята много горчивина. Пикантната горчивина на тази билка се вписва добре с цитрусови плодове, сирене, скариди и риба.

Ромен, Влакнестите зеленчуци на тази салата образуват удължена, разхлабена глава с пикантен вкус. Съчетава се с пикантни растения и сос от сметана.

Батавия, Полу-подготвена салата, създадена във Франция. Има листа с вълнообразна зелена или червеникава повърхност, събрана в голяма леко разперена розетка. Битките с ядки и месо са добре комбинирани.

ендивия, Широколистната салата, това е един от видовете салата цикория. Тартантският вкус се комбинира успешно със шунка, зеле, зелен грах, български пипер.

Овесена каша салата, Листните пластини на растение, зелено или червено, образуват розетка, леко наподобяваща дъбов лист. Това растение има оригинален вкусен вкус, добре съчетан с ястия от риба, гъби и нежни сосове. Листата на растението са чувствителни към резки промени в температурата.

Endivii, Този вид салата, образува розетка от продълговати листа, обикновено се отглежда през есента и зимата. Цветът на тази салата, в зависимост от сорта, може да бъде различен - тъмнозелен или жълтеникав. За да се намали горчивината на листата, те са напоени в солена вода или варени. Готовите продукти са задушени, използвани за супи, различни странични ястия и за салати, приготвят салати от пресни зелени.

vitluf. Этот цикорный салат, называют еще французским или бельгийским эндивием. Его выращивают по-особому — берут корнеплоды, полностью выросшие летом, и в зимний период в отсутствии света, выгоняют из них желтоватые или белые кочанчики. vitluf используют в пищу в сыром виде или после тепловой обработки — запечь или потушить.

Radiččio, Това е вид обикновена цикория, чиито глави растат постепенно розови по време на растежа. Салата с горчив вкус, добре запазена в хладилника. Използвайте за ядене пресни, и пържени.

Айсберг, Тази салата е малко подобна на бялото зеле. Името, което получи, благодарение на земеделските стопани в Калифорния, които транспортираха готовия продукт, заспиваха с фин лед. Растението има сочни, светло зелени листа, с малки денички по ръба. Тесната глава нараства до 1 кг, използвайте я главно в съдове със зеленчуци или зеленчуци.

Коралска салата, Червеникави или зелени, къдрави, деликатни листа с леко горчив вкус и вкус се пазят добре. Този вид салата се вписва добре при пърженото месо.

Отглеждане на салата. Сеитба (време, хранене, подслон, температура, почва и т.н.)

Салата в селскостопанската си технология - една от най-ненужните култури. Поради малкия вегетационен период растенията не засягат болести и вредители. Сложността на салатната култура включва само трудоемки култури и необходимостта от разбиване на разсад или гмуркане, когато се отглеждат с разсад.

Салата на покълнали семена

Посейте маруля може да бъде 10-12 дни, но се вземе предвид, че тъй като в края на май, растенията могат да образуват пъпки и горчиви треви растат. Същото може да се случи, когато се сее в суха почва, поради тази причина, през цялото лято посев сортове, устойчиви. Докато салата и добра устойчивост на намаляване на температурата с ранно засяване (след размразяване сняг) под свиня е желателно agrovoloknom или филм. Между растенията оставя пропуски за Кочан класове 10-12 см между ред разстояние от 30 cm, за polukochannyh интервали от 8-10 см и 4-5 см сортове листа с крила на 20 см, дълбочина на засяване 1,5-2 см.

За отглеждането на салата не е необходимо да се използват солонетни и солени площи с висока киселинност (най-подходящата киселинност за тази култура е 6-7.2 pH) и на глинести и тежки почви. По принцип тази култура е непретенциозна, а добра растителност може да се отглежда с минерални торове в райони с високо съдържание на хумус.

Парцелът трябва да бъде подготвен дълго преди сеитбата, най-добре - през есенния период. На първо място е необходимо да се отглеждат дългосрочни плевели (bindweed, pyrea, gorchak и bone), след което те се третират с хербицид. След това чакат две седмици, позволявайки на хербицида да суче в коренището. След това можете да извършите основното почвено третиране на обекта.

Заквасена почва, вар и солонети правят мазилка, ако почвата е с ниско съдържание на калий и фосфор, тогава е възможно да се въведат подходящи торове под копаене. Почвата се изкопава на 22-25 см и веднага се изравнява и поразява.

Тъй като растението на марулята се развива бързо и е малко, броят на използваните хранителни вещества за формиране на вегетативната маса е малък и необходимостта от захранване на растенията в малки количества. Тази култура е слабо развита както по отношение на хранителните вещества в почвата, така и поради липсата им. В горещ период е важно да следите захранването с калций - това ще ви помогне да избегнете вътрешна некроза.

Необходимо е да напоявате салатата навреме, по време на топлината, навлажнете почвата под растенията всеки ден, ако е хладно - веднъж на два или три дни. Листата маруля не трябва да се овлажняват, за да не провокира развитието на гъбични заболявания, най-добре е да се водят растения с помощта на капково напояване.

Разтоварване на разсад

Разсадът се отглежда само в саксии или в торфени тухли без трансплантация, причината е, че кореновата система на разсада на тази култура не понася щети. За да засадите подготвената салатна дресинг е необходимо много фино - по такъв начин, че да не бъде напълно потопено от земна бучка, в почвата оставяйки 0.5-1 см от височината си на повърхността. Ако разсадът е засаден дълбоко, тогава долните листа могат да изгният. Ако не беше възможно да се добавят калиеви или фосфорни торове на площадката, е възможно да се направят по време на засаждането на разсад.

Разсад, готов за слизане

По-добре е да изберете сортове, които са устойчиви на най-разпространеното заболяване на тази култура - шоковете и най-опасните вредители - листни въшки. Това ще намали броя на химическото третиране на растенията от вредители и болести и това е важно за култура с малък вегетационен период.

жътва

Събиране на салата Зелените сутрин, преди топлина, е желателно веднага да се охлади на продукти на 2-5 градуса. Така че салатата е по-добре транспортирана и остава свежа за 12-15 дни.

Салата с разсад

С помощта на разсад е по-лесно да се отглеждат зелени салати много по-рано, отколкото когато се засяват в земята и същевременно се избягва изчерпване на труда. В последните дни на февруари посейте едно семе в саксии или чаши. След появата на кълнове, те незабавно трябва да бъдат прехвърлени в добре осветена, но хладна стая, поддържайки там 12-15 градуса през деня и 8-10 градуса през нощта. След като образувате 1-2 от тези листовки, засадете разсадките под временно подслон, като премахнете слабите разсад. Оплодим разсад на салата може да бъде директно на леглото за две седмици (ако не се оплоди пролетта).

Основните вредители и начини да се справят с тях

Салата растение образува компактен храст от долните листа, на кратък дръжка, което води до задържане на влагата и впоследствие инфектирани с болестите. Най-често срещаните заболявания на салатата:

• Разсад - черен крак;

• Възрастни растения - сиво и бяло гниене, гъсти мана;

• Физиологично увреждане на растението - изгаря ръбовете на листовата плоча.

Черният крак, Появата на гниене върху семена и разсад на маруля е възможно, когато са създадени условия, които възпрепятстват покълването на семената, с лоша аерация и висока влажност. За да се намали рискът от заболяване на семена, е необходимо семената да се засяват в дезинфекцирани и пара-третирани почвени смеси, може да се използва пясък от перлит. Един месец преди сеитбата семената се третират със специални дезинфектанти.

Сиво гниене. Заболевание поражает зеленую массу растения, на листьях и стеблях на участках соприкосновения с сырым грунтом образуются некротические пятна. Сиво гниене развивается при пасмурной погоде и высокой влажности. При сборе урожая нижние зараженные листья в обязательном порядке удаляют и сжигают. Болезнь очень опасна в предуборочный период.

Пухкава плесен, Паразитната гъбичка засяга само салатата и свързаните с нея култури. Има дълго време на плевели или след прибиране на реколтата остатъци от салата. При влажно време гъбичките проникват в растителната тъкан и се разпространяват вътре в нея. Най-ефективните методи са премахването на растителни остатъци, засаждането на устойчиви сортове, унищожаването на плевелите, поддържането на микроклимата.

Бялото гниене, Успешно се развива с постоянна култура, без почвена обработка срещу инфекция. Растенията се разболяват в началната фаза на растежа и след като листата на растението са затворени. Болестта засяга листата, разположени върху почвата, и стъблото близо до закрепването към стъблото на долните листа. Листата са белязани от водни гниене, разпространяващи се до основата на листата и стъблото, тъканите се трансформират в мека маса. Спорите на гъбичките продължават да съществуват в почвата за дълго време и могат да убиват краставици и домати освен салата.

Най-ефективният начин за борба е да дезинфекцирате почвата с пара. Борбата с тази болест се състои в поддържане на почвената влага в рамките на 65-70% от HB и добра вентилация.

Запишете ръба на листа - болест на салата от физиологичен характер. Тя може да бъде открита чрез появата на кафяв цвят по ръба на листа и последващата смърт на тъканите. Такива симптоми могат да бъдат намерени на няколко, както и на много листа на храстови храст. Това заболяване може да се дължи на нарушение в грижите за растенията (внезапни промени в влажността и температурата, сушенето на субстрата). Различните сортове салата се различават по отношение на устойчивостта към болестта.

Вредители

Периодът на растеж на салата е много кратък и повечето вредители нямат време да го наранят. Но с настъпването на пролетта къщите започват да отварят прозорци за проветряване, в които вредителите летят по улиците. Това са главно листни въшки, изсмукващи сока от растенията, което ги подтиска значително. По време на храненето тези листни въшки изяждат сладка течност - подложка, която служи като субстрат за развитието на гъбичките.

Тля на салате

На открито земята контрола на листни въшки се осъществява предимно чрез агротехническия метод, който се състои в унищожаването на плевелите в близост до леглата и салатата. Използвайте за това и химическия метод - превантивно пръскане на разсад с 0,10% разтвор на фитовърм във фаза на 2 реални листа.

Също така салата се уврежда от бяла муха, оранжерия, ларвите й потискат младо растение и в същото време служат като носител на вирусна инфекция.

Начини на борба: унищожаване на плевели в близост до легла и салата, стерилизация на почвена смес, инсектицидно третиране на разсад и оранжерийни конструкции, използване на ентомофаги и капани за лепило.

Share:
Comments