Начало тинктура на ябълки - бързо, полезно, достъпно,

Историята на появата на тинктури, без преувеличение, е свързана с магията, защото древните лечители са били считани за магьосници и магьосници - най-вероятно те притежават идеята да приготвят лекарствени отвари, приготвени от билки, корени, листа и плодове. Отначало това бяха водни инфузии.

По-късно, с появата на алкохол започва да се подготвят лечебни тинктури с по-дълъг срок на годност.

Пикът на разпространението на медицински инфузии дойде през Средновековието, а техните тайни рецепти, излизащи от стените на манастирите, постепенно се променят до такава степен, че към тяхната терапевтична цел се прибавя нова функция - да служи като елемент на празника, да доставя забавление и удоволствие.

През този период асортиментът от инфузии се е разширил до такава степен, че тази категория напитки практически не се поддава на точна класификация.

В допълнение към тинктури, например, ликьори и балсами са известни - алкохолни напитки, сходни в технологията на подготовка с тинктури.

След като се появява в десети век на територията на нашата страна като лекарство, технологията на инфузиите започва да се използва с времето, за да се подобри мирисът на лунната светлина.

Продължавайки да изпълнява ролята на медицината, тинктурата се превръща в нова, подобрена алкохолна напитка и списъкът на съставките за нейната подготовка се е разширил значително - в допълнение към билковите съставки, състава на напитката е добавен плодове и плодове, мед.

Начало тинктура на ябълки - основните технологични принципи

Същността на процеса на приготвяне на тинктури е извличането - разтваряне на веществата, които съставляват растителните суровини, в алкохол, водка и други силни алкохолни напитки. Колкото по-висока е степента на алкохолната напитка, която играе ролята на разтворителя, толкова по-бързо и по-добре цветът и ароматът на растителните компоненти ще преминат в съдържащата алкохол течност. Това е основната същност на процеса.

За да подготвите домашна тинктура от ябълки, трябва да се запознаете и с други методи, които ви позволяват да ускорите процеса на добиване и значително да подобрите качеството му.

Подготовка на суровини

Като растителни компоненти се използват като сушени билки, корени, подправки, пресни листа, цветя и плодове. В допълнение, плодовите сокове, сиропите, плодовете и зърната могат да служат като съставки за инфузии - те спомагат за подобряване на вкуса, аромата на напитката и с помощта на течни компоненти, на водна или плодова основа, се регулира силата на тинктурата.

Плодови тинктури, Като правило, те се създават въз основа на един плодов компонент, въпреки че те често се допускат да се смесват с пикантни добавки. Например, домашната тинктура от ябълки с канела е класическа комбинация от композиции. Има и други примери - ябълка и планинска пепел, ябълка и мента. Apple е плод, който има неутрален вкус и аромат, така че не е трудно да се намерят компоненти за него.

За подготовка на тинктура Суровините трябва да бъдат внимателно сортирани, измити и изсушени, когато става дума за пресни суровини. Следващият етап е смилането на растителни съставки. Това е важно. Колкото по-малки са частите, толкова по-добре и по-бързо всички съдържащи се в тях вещества се екстрахират в алкохолна база.

Соковете и сиропите трябва да се смесват добре с алкохолна основа и след няколко часа напитката, наречена "алкохолизиран сок", е готова за употреба. Алкохолизираните сокове също са мигновени тинктури, въпреки че по технология този вид тинктури е по-скоро смесване (приготвяне на коктейл), отколкото извличане.

Методи за ускоряване на екстракцията

В допълнение към предварителното смилане на растителни и плодови суровини има и други начини, чрез които процесът на узряване на алкохолния екстракт може да се ускори.

Допълнителен механичен метод, приемлив у дома - смесване или, от професионална гледна точка, центрофужно извличане. Идеален за тази цел е подходящ - стационарен миксер. Но тя може да се използва само в първия етап на подготовка на домашна тинктура от ябълки. При преминаването, миксерът допълнително ще смаже ябълките. Но миксерът не се затваря толкова плътно, за да предотврати изтичането на аромати и витамини. Следователно, за да го поддържа в едно питие за продължителността на съзряване не е приемливо, и постоянното преработване тинктури от резервоарите за съхранение в блендер не е благоприятна за подобряване на качеството на тинктурата. Но този метод може да се използва, ако поставите смес от алкохол и зеленчукови съставки в плътно затворен буркан и периодично го разбърквайте, разклащайки се.

В допълнение, бурканът с екстракта може да се постави в саксия с вода и да се ускори извличането на тинктурата с нагряване. Този метод се използва и в индустриалното производство на тинктури.

Продължителност на инфузията - от 7-10 дни до 2-6 месеца. Такива термини се дължат на плътността на извлечените суровини, начина, по който се преработват, силата на разтворителя (алкохол). Висока концентрация на тинктура може да се постигне чрез постепенно добавяне на компоненти.

Изтегленият екстракт от алкохол внимателно се филтрира, след това се разрежда с вода, сокове и се довежда до необходимата сила.

Довършителното докосване на всяка тинктура е подслаждащо. За това се използва захар, мед. Понякога, за подготовка на домашните инфузии на ябълки като подсладител с помощта на стевия, фруктоза, с оглед на тинктура може да се използва за хора, страдащи от диабет. Броят на подсладителите всъщност зависи от създателя на определена рецепта. Но като цяло тинктурите са горчиви, полускъпоценни и сладки. Това означава, че захарта в тинктурата не може да се прибави изобщо или да се коригира количеството му на вкус. В домашната тинктура от ябълки, захарта присъства във всеки случай, тъй като тя е в плодовете, от 10 до 20%. Това означава, че домашната тинктура на ябълките не може да бъде горчива. Съотношението на захар и алкохол в течната домакинство тинктура на ябълки може да се регулира като обемът на ябълки и алкохол, както и въвеждането на допълнителни подсладители. В допълнение към съдържанието на захар, тинктурите се класифицират според силата. Обикновено съдържанието на алкохол в тинктурите е 18-25%, за медицинските инфузии и балсами тази цифра може да достигне 50% и по-висока.

1. Домашна тинктура от ябълки с канела, полусмачкана

Съставки:

 • Водка (40%) 0,7 л

 • Ябълки, сладки 1 кг

 • Захар 150гр

 • Канела - 1 пръчка

Получаване:

Налейте водка в буркан (2,0 л), поставете захар и канела. За домашна тинктура от ябълки е желателно да избирате зрели и ароматни плодове. Те трябва да бъдат измити, извадени от сърцевината, повредени и нарязани на малки кубчета или тънки пластини. Веднага, докато рязате, поставете парчетата в буркан с водка, като не позволявате да се окисляват. Затворете буркана плътно и го държите на рафта в една от кухненските шкафове, без да забравяте да разклащате съдържанието му ежедневно. Препоръчително е да правите това по-често, 2-3 пъти на ден. За един месец можете да опитате напитката. Ако ароматът не е подходящ, добавете към буркана кората, взета от нова част от ябълките, и държите буркана за още един месец. Ако желаете, добавете захар. Ако вкусът на канела е достатъчно ярък, тогава канелата се отстранява от кутията. Когато вкусът напълно удовлетвори исканията, пропуснете съдържанието на кутията чрез плътния филтър. Можете да натиснете дебелия. Отново изсипете тинктурата в буркана. Оставете го да остане 2-3 дни, за да можете да сте сигурни, че филтрирането е извършено качествено. Ако се появи утайка, повторете филтрацията. След като излеете готовата тинктура в бутилката.

2. Начало тинктура от ябълки и

Съставки:

 • Плодове от горска пепел 0,5 кг

 • Захар 300 гр

 • Ябълки, обелени (с люспа) 1 кг

 • Алкохол (70%) 0,5 л

Получаване:

В емайлираните ястия поставете изпечените и обработени плодове, "без опашки". Добавете тънко нарязани ябълки и захар. Оставете плодовата смес да издържи сока. Загрейте масата до температура 35-40 ° C и я прехвърлете в буркан и я напълнете с алкохол. Затворете незабавно капака. Загрявайте тинктурата в продължение на една седмица, но не позволявайте кипене. След естествено охлаждане, занесете го на тъмно място. След една седмица прекарайте тинктурата през филтъра, изсипете го обратно в буркана и го оставете да се утаи още 2-3 дни. Ако видите утайка, внимателно отстранете инфузия, като се използва пластмасов или гумен маркуч, я понижава до 2 см над нивото на утайките и изпомпване на вливане в друга купа.

3. Начало тинктура от ябълки и грозде, сладко

Съставки:

 • Торта от ябълки 1 кг

 • Стафиди, червено 250 гр

 • Водка 1,0 л

Получаване:

След приготвянето на сокове, винаги остава тортата, която е пълна с витамини. Такива ценни отпадъци могат да бъдат рециклирани за втори път, подготвяйки тинктура от тях, според една много проста рецепта. Свеж торта от сокоизстисквачката, прехвърлете в буркан, веднага излейте водка и добавете измити стафиди. Цялата тинктура е готова. След 2-3 седмици го опънете. Вкарайте вкуса, добавете захар и разбъркайте, докато се разтвори напълно. Нека да застанем в случай, още 3-4 дни, за да бъдем убедени в прозрачността. Ако на дъното се появи утайка, внимателно отцедете добре тинктурата в чист контейнер.

4. Начало тинктура от ябълки с портокали за настроението на Нова година

Съставки:

 • Сок, ябълка 0,5 л

 • Сироп, захар 150 гр

 • Коняк 0.5 литра

 • Оранжева кора (прясна) 100 гр

 • Ванилия 3 гр

Процедура:

Предварително загрейте избистряния ябълков сок и разтваряйте захарта в него. Оранжева кора за 15-20 дни в коняк. Натоварете коняка и го комбинирайте със сладък сок. Добавете ванилата. Разклатете буркана, за да смесите сока с коняк. Един ден по-късно тинктурата е готова.

5. Домашна тинктура от ябълки и анасон, сладко

Съставки:

 • Водка 0,5 л

 • Ябълков сок 250 мл

 • Анис (лошо, звезда) 3 "звезди"

 • Мед 200гр

Получаване:

Водката настоява за две седмици със значка. Изсипете в буркан и добавете мед с ябълков сок. Накиснете питието за 24 часа. Тази тинктура може да се използва за настинки, за кашлица.

6. Домашна тинктура от ябълки с мента на мед, силна

Съставки:

 • Ябълки (сушене) 200 гр

 • Калина 5-6 гроздей

 • Мята (свежая) 100 г

 • Мед 200гр

 • Водка 1,0 л

Метод за приготвяне:

Сушените яйца се измиват. Kalina pereboret, измийте, леко изсушени, разбийте с лъжица. Mint котлетът. Всички компоненти са сгънати в буркан, затворете капака, разбъркайте и затоплете във водна баня. Оставя се да се влива в продължение на 7-10 дни, щам. Готовата тинктура, използвайте 50 мл на ден - в студения сезон и с грипните епидемии - това е отличен инструмент за поддържане на имунитета.

Начало тинктура на ябълки - трикове и съвети

За да направите домашна ябълка тинктура, не е нужно да използвате цели ябълки. Всички най-ценни витамини и минерали, както и ароматни вещества, се намират в ябълковата кора. Ето защо, когато подготвяте ястие от ябълки, където технологията осигурява отстраняване на кожата, не я изхвърляйте. Сложете буркан с алкохол, някъде близо до ръка и всеки път добавете прясна ябълкова коричка. Когато саксията се напълни плътно, изтеглете алкохола, можете да изхвърлите кората и да излеете алкохола обратно в буркана. Когато тя ще излъчва богат аромат на ябълка, просто добавете сладък ябълков сок - ще получите нова рецепта за тинктура. Този алкохол може да се добави като парфюм за ястия от ябълки, сладки пайове с ябълки, шарлоти, домашни птици, ябълкови десерти.

Share:
Comments