Mulberry: засаждане, отглеждане и грижи (снимка), различни

Черница или черница, черница, е дете на юг.

Нейната родина - топли страни. Има различни видове черница - черно, бяло, червено.

Родината е бяла - Китай, черен - Иран, Афганистан, червен - Северна Америка.

И видовете черница се наричат ​​според цвета на кората, а не на плодовете.

Отглеждане на моркови в Русия

Изглежда, че този южняк е термофилен целувка, неспособен да понесе суровите зими на Русия. Но се оказа, че това не е така. През последните десетилетия, благодарение на усилията на любителите градинари, черната боровинка драматично се развива на север. Изненадващо, това се оказа много пластична култура, способна да се адаптира към различни климатични условия.

Това интересно дърво се развива успешно в района на Москва и близо до Санкт Петербург, в района на Псков и Нижни Новгород. Ентусиасти го засаждат в Урал и южен Сибир.

Но всичко това се отнася за бялата черница. Черното е термофилно и не може да расте в средната зона на Русия. Червеният черница в нашата страна практически не се среща.

В средната лента, бялата черница не надвишава шест метра. В студените зими годишните клонове замръзват, но растението бързо се възстановява поради високата му способност да стреля.

В края на май, заедно с разгръщането на листата, започва цъфтежа. Вярно е, че не очарова красотата, всичко изглежда доста скромно: цветята са малки, събрани в съцветия - обеци. Реколта черница дава ежегодно. Растежът на леторастите продължава до измръзване.

Особености на отглеждането на черница

черница - едно двуцветно растение, тоест, едно дърво е женско растение, а другото е мъжко растение. Тази характеристика трябва да се има предвид при избора на разсад за засаждане, защото от мъжки екземпляр на културата не чака. Трябва да купите разсад, размножен чрез вегетативно - инокулиране или резници.

Мънистата могат да бъдат както женски, така и мъжки екземпляри. Невъзможно е да се определи тяхната полова идентичност преди въвеждането на дървото в плода.

Вярно е, че има цъфтящи дървета в цветя и от двата пола. Тези растения са в състояние да свързват плодове със самоопрашване. Черното е замърсено от вятъра.

Интересно е, че отломките и подрязването на клоните, откъсването на листата може да предизвика промяната на пода с дърво.

Засаждане на черница

Изберете местоположение

За черницата вземете в градината най-топлото и най-светло място, недостъпно за студените ветрове.

По-добре е да посадите черен морков върху парцел от южната страна. Той се нуждае от слънчева светлина и защита от северните и източните ветрове. Почти всеки състав на земята е подходящ за засаждане на черница. Но доброто плодородие може да се очаква на плодородни богати на хранителни вещества почви. Тя не търпи млечни блатни места, влажни низини с дълги застой на вода. Най-доброто от всичко е, че тази култура е добре изцедена с висока способност за задържане на почвената влага.

Когато засаждате, трябва да се има предвид, че черната боровинка е голяма, така че между дърветата остават от пет до шест метра.

приземяване

Разсадите са засадени рано през пролетта или след падането на есента. Оформянето на дупки се извършва в размер 80 х 80 х 60 см. Корените на черната боровинка са крехки, когато се навиват, сокът се отделя от тях, затова не се препоръчва да бъдат отрязани.

Mulberry Seedling

Добавете плодородна почва към шахтите за засаждане. Сместа се приготвя от листова пръст, хумус, пясък (2: 1: 2). добавен

• суперфосфат — 60—80 г,

• Калиев хлорид - 40-50 g.

Вместо това, можете да вземете сложен тор - 150 г.

Торовете се смесват с почвената смес. Излишно поливано и мулчирано с дървени стърготини или дървесна кора. Трансплантация разсад са добре толерирани, особено лесно да се корен две-годишен.

Първите две години след засаждането, разсадките от моркови са защитени за зимата, не се изискват възрастни копия на подготовката за зимата.

Грижа за черната боровинка

поливане

поливане требуется только в сухое время: на взрослое дерево 10 л воды один раз в неделю.

хранене

Когато дървото навлезе във времето на плод, дойде времето за редовно хранене. Обикновено достатъчно за сезона.

В началото на пролетта, по време на фазата на отваряне на пъпките, беше въведена нитроаммофоска (50 g на 10 литра вода)

• Ако е необходимо, горната превръзка се извършва в началото на юни. През лятото се въвеждат комплексни торове с микроелементи (например "Kemiru-Universal" 20 гр. На 1 кв. М.).

• През есента, по време на копаене, е полезно да добавим дървесна пепел като 200 грама на 1 кв. М. м. Когато почвата е уплътнена под млади насаждения, земята се разхлабва.

Заедно с напояването е възможно оплождането на дърветата с ферментирала разредена оборска тор. Живея с вода почти пет до шест пъти. Използвайте вместо тор и птичи тор. Той се разрежда от десет до дванадесет пъти. От средата на лятото азотът не се използва с горната превръзка, за да се предотврати растежа на младите филизи, които нямат време да узреят преди измръзване.

Подрязване и оформяне

храст

По-добре е да се формира растение под формата на храст до три метра височина. Такъв размер на черницата значително улеснява грижите и събирането на реколтата.

храстовидная форма шелковицы

Оттеглянето на такава корона е подобно на образуването на малко ябълково дърво. Проводникът е прекъснат през третия или четвъртия силен изстрел на надморска височина на около половин метър от земята, образувайки нисък ствол. Те слагат скелет от осем до десет клона. Крън може да расте свободно, естествено. Излишните издънки се изтръгват през лятото в тревно състояние.

Плодоносните дървета обикновено се изтъняват, опитвайки се да запазят размера на короната в рамките на определените граници.

Штамбовая формировка

По-естествено за едно дърво е една барел дръжка. За да се постигне това, се оформя стъбло. Годишните издънки редовно се удрят (щипват). Тази техника ограничава бързия растеж на дървото. Вятърът се извършва през лятото, опитвайки се да го завърши в началото на август.

През първите години от живота, черните боровинки растат много динамично. До пет години техният растеж е три метра. В средния колан свободно растящите черни черни са сравними по размер с ябълковото дърво. При редовно подрязване височината на стъблото на черницата не надвишава 4-5 м.

Краищата на младите издънки, които нямат време да растат по-леки до студа, обикновено замръзват през зимата. Това обаче не оказва влияние върху добива, тъй като плодородие на черница на трайни клони. Периодично се наблюдава силно замръзване на дървото в Средния пояс. Приблизително веднъж на десетилетие, слана засяга дори скелетни клони. Благодарение на мощните, устойчиви на замръзване корени, дървото бързо се възстановява, като дава мощни млади издънки. През сезона те могат да нараснат до два или повече метра.

Намаляване на короната от черница

Гъвкавите клони на черната боровинка често увяхват. Ако освен това те са обезопасени с опънати, това ще помогне за намаляване на короната и ще даде на дървото живописен външен вид.

жътва

Сигнални плодове върху вегетативно размножено дърво могат да се видят още през втората или третата година след засаждането. Редовните плодове започват около петата година. През първите години, дори в големи плодове форми на черничево плодове са малки. От година на година размерът на плодовете нараства с нарастването на дървото, достигайки максималните параметри от осем до девет години.

Съберете черната боровинка

В една обща черница, плодовете лесно се отделят от педикелите, се разпадат от клоните и се разпространява земята под дървото. Прибирането не представлява трудности. Под клонките се разстила тъканта и се разклащат плодовете по нея. За обработка те се отстраняват леко незрели.

По-трудно е да се събере царското черно морско дърво. Бобовите плодове държат здраво дървото и се затварят трудно.

Share:
Comments