Малайзия - почивка, забележителности, време, кухня,

Малайзия се намира в югоизточната част на Азия. Тя се състои от две части, които са свързани от Южнокорейско море. Частите са наречени Западна и Източна Малайзия. Страната граничи на юг със Сингапур и Индонезия, с Тайланд и Бруней на север.

Данните за преброяването на населението през 2010 г. са регистрирали 28,3 милиона души. Характерна черта на Малайзия е етническото многообразие. Около 60.3% от страната принадлежи към австронезийските народи, наречени bumiputra. Това включва Малайзия и коренното население, които заемат тези земи много преди пристигането на малайзийската националност. Друга значима етническа група в страната са китайците. Те съставляват 24,6% от общото население. Третата най-важна диаспора е индианците (7.1%).

Официалният език на страната беше Малайзия. Но всички административни институции използват английски в ежедневието си. В етнически разнородни области често се чува разговор на национални езици. Така че китайците в Малайзия използват своя роден език, а индианците в процеса Тамил.

Съгласно конституцията на държавата гражданите на страната имат свобода в религията. Но само ислямът стана официалната държавна религия в Малайзия. Той представлява 61,3% от общия брой вярващи. Будистите са много по-малко - само 19,8%, християните - 9,2%, а хиндуизма, конфуцианството и даоизма са изключително малко.

Официалната валута на Малайзия беше пръстенът, състоящ се от 100 цента. 10 ringgit са приблизително равни на 3,18 немски марки.

Малайзия - столицата и големите градове

Столицата на Малайзия е град Куала Лумпур. В превода това име означава "мръсна уста". Столицата се намира в югозападната част на Малайския полуостров. Населението на града е 1,8 милиона души.

Куала Лумпур е най-големият град на държавата. Тук са концентрирани всички важни културни ценности. Столицата е не само административен, но и модерен индустриален и туристически център на Малайзия. Има отлични стилове, които се отнасят до различни епохи. Столицата на държавата изглежда много впечатляваща и модерна, въпреки наличието на голям брой архитектурни паметници от различни времена.

Тук можете да намерите сгради, направени в нео-мавриций, тудорски, викториански, нео-готически стилове. Също така във всички разнообразие са представени конструкции от различни етнически и религиозни тенденции.

Други големи градове в страната са Субанг-Джая (1,32 млн.), Кланг (1,05 млн.), Джохор Бахру (895 хил.), Ампан Джая (756 000) др.

Малайзия - почивки и екскурзии

Развитието на туризма през последните десетилетия се дължи на особеностите на икономическата политика на Малайзия. Нейното правителство се опитва да сведе до минимум зависимостта от вноса на чуждестранни стоки, като разшири обхвата на туристическите компании. Днес туризмът е третият компонент от бюджета на страната.

• Екскурзии. Програмата за разглеждане на забележителности в Малайзия е много разнообразна. За туристите се интересуват от тропическите гори, богатия животински свят на националните паркове, запазените водни площи, планините на остров Борнео с пещерите, разположени тук.

Архитектурното многообразие привлича красотата на сгради, свързани с различни периоди от историята на страната.

• Плажна почивка - неразделна част от Разни в Малайзия. Най-посещаваните острови са Пенанг и Лангкауи. Те са в северозападната част на брега. Тук лятото никога не спира. През най-студения зимен месец термометърът е на + 30 градуса. Островите се отличават с великолепно оборудвани плажове и близостта на дивата природа. Тук, най-чистата вода, така че водни дейности също са на разположение на туристите.

• Гмуркане - любим вид дейности на открито за много гости на страната. Най-добрите месеци за гмуркане с гмуркане са декември-март в западната част на страната и март-октомври на изток. Едно от най-добрите места в света за гмуркане е остров Сипадан. Поради топлия ток, в крайбрежните води живеят различни екзотични същества, които са предмети за разглеждане от многобройни туристи.

• Сърфирането е забавление за отчаяните. На източния бряг на вятъра има такива сили, които за любителите на екстремния отдих се създават най-благоприятните условия. Най-добрият период за кънки по вълните е времето от ноември до април.

• Екотуризъм - отдих за любителите на флората и фауната. Разглеждане на богатата флора и фауна на Малайзия е възможно в националните паркове и защитените природни територии. Най-значителен брой паркове се намират в държавите Сабах и Саравах. Характерна черта на такъв туризъм е надземното разположение на пътеките. Те преминават през окачени мостове над повърхността на зелената зона.

Малайзия — достопримечательности

В столицата на Малайзия - Куала Лумпур има много интересни места за разглеждане. Сред тях са: • Джамия Masjid Jamek, • Национална джамия, • ЖП гара, • Султански дворец на Istan Negara, • Британска съдебна сграда, • Twin Petronas кули и много други.

На няколко километра от града е построен Националният зоопарк с аквариум. Събрала около 200 различни вида животни, птици, влечуги. А невероятният размер на аквариума показва на посетителите 80 вида риби и морски животни.

Истинска колекция от естествена жива красота е "Езерото Градина". Това е парк, който е концентрирал на своята територия местообитанието на елени, пеперуди, екзотични птици и великолепна орхидея градина.

В Бату са известни сталактитни пещери. Тази област е едно от най-посещаваните места в Малайзия. Към световноизвестната "Храмска пещера" има стълбище, състоящо се от 272 стъпала. Тези пещери се считат за хиндуистки храмове, а годишно те са посещавани от хиляди поклонници от цял ​​свят.

Малайзия — погода (климат)

В Малайзия има горещ и влажен екваториален климат. Тук слънцето свети през цялата година. Средната годишна температура на въздуха е + 27 градуса. На територията на страната падат около 2.5 хиляди мм валеж.

Времето се определя от два муона: североизток и югозапад. Климатът зависи главно от терена. Следователно, той обикновено е разделен на климата на крайбрежните зони, низините и хълмовете. Най-готините в по-високите части на страната.

Поради многото дъждове, Малайзия често се наводнява. Но самата територия, на която се намира държавата, е стабилна от сеизмична гледна точка. Подземни трепери могат да бъдат почувствани от съседни, сеизмично активни региони - Филипините и Индонезия.

Времето в Малайзия сега:

Малайзия — кухня

Кухнята на Малайзия също е разнообразна, както и населението на тази страна. Смес от култури и традиции от различни региони и народи определя естеството и начините за приготвяне на ястия.

В древни времена, през земите на Малайзия, Spice Road лежат, така че тук те са свикнали да добавят различни подправки към храната. Междувременно може да се забележат значителни разлики между кухните от различните държави.

Основният продукт на малайзийската маса е фиг. На него се подготвя традиционната национална храна "наци лемак". Това е нарязан на пара ориз, напълнен с кокосово мляко. Най-често се сервират пържени аншоа, краставици, ядки, твърдо сварени яйца и горещ сос с люти чушки.

Доста често се приготвя странично ястие от ориз в гарнитура от ориз - "rendang". В тази комбинация, ястието е много питателна и има високо съдържание на калории.

Подобно на "нази лемак" е ястието "nasi dang". Той се приготвя в източната част на Малайзия. Вместо ориз, той използва юфка.

Тъй като част от територията на Малайзия се намира в крайбрежната зона, изобилието от морски дарове стана неразделна част от менюто на жителите на страната.

От месото, тук се предпочита говеждо месо, тъй като по-голямата част от населението е мюсюлманин. Свинското месо се консумира само от представители на други религии.

Малайзия - интересни факти

Малайзийците имат много празници, които се празнуват както на национално, така и на държавно ниво. Много от датите са свързани с религиозни традиции. Основните празници за всяка група вярващи се считат за държавни.

31 август - Ден на независимостта. Тя е обявена през 1957 г., а оттогава тази дата се празнува ежегодно.

16 септември - Ден на Малайзия. Празникът е посветен на събитията от 1963 г., отбелязващи федералната система.

1 май - Ден на труда.

1 седмица на юли - Ден на краля.

Сред религиозни празници: Uraza-Bairam, Kurban-Bayram, китайска Нова година, Diwali и др.

Малайзия - обработка на визи

За руските граждани не се издава виза при влизане в Малайзия. В същото време, периодът на престой в страната не трябва да надвишава 30 дни. Паспортът трябва да има минимален период от шест месеца. За виза се обърнете към посолството в случай на по-продължително пътуване.

Малайзия — посольство

В Москва посолството на Малайзия се намира по улица Mosfilmovskaya, къща 50. Телефон: 147-15-23.

Карта на Малайзия

Share:
Comments