Кученцата са се разраснали и зъбите им се променят. как се

Здравите зъби на кучето са показател за благосъстоянието. Ето защо, за да смените млечните зъби при кученцата за постоянно, е необходимо да сте готови: да обърнете специално внимание на здравето и да се грижите за домашния любимец.

Когато кученцата растат бебешки зъби

Малките трохи изглеждат леко слепи, абсолютно беззащитни и без зъби. Само по-близо до края на първия месец от живота им започват да изригват млечните зъби.

Джуджето и декоративните скали ще бъдат изключение. Те стават зъби едва на един и половина месеца.

До края на третия месец броят на първите зъби е точно 32 броя (16 нагоре и отдолу). В кученцата няма радикални зъби.

Когато кученцата променят зъбите си

При всички кучета, практически в същия период от време, млечните зъби преминават към постоянни зъби. Това се случва на 3-годишна възраст.

Резачките са първите, които се променят. В основата на млечния зъб започва да се образува и отглежда постоянен зъб. Колкото порасне, коренът на млякото се срутва и старият зъб изчезва.

На 4-годишна възраст премоларите се променят. И на шест-месечна възраст зъбите се променят и кореновите започнат да растат.

Ако кучето е здраво и правилно се развива до края на 9-ия месец, то трябва да има всичките 42 здрави, равномерни и бели зъби.

Редовна проверка на устата

За да не се нарушава формирането на челюстта и ухапването на кучето, всеки грижовен собственик е просто задължен да изследва устата на своя домашен любимец ежедневно.

При кучета от големи породи зъбите се променят по-бързо. При малките и късокосмести кучета размерът на венците е малък, дъвкателната мускулатура е слабо развита. Те се хранят с меки фуражи. Всички тези фактори забавят загубата на предишни зъби. Оказва се, че постоянно расте вместо млечни продукти и до него.

Следователно собственикът на кучето трябва да помогне на кученцето по време на смяната на зъбите. Ако старият длето прониква, трябва да използвате превръзка или парче марля, за да вземете зъба и внимателно да го развиете.

Старият зъб се отстранява само след като се покаже новата корона. След това тя бързо се издига до постоянното си място. Ако короната все още не се е появила, не се намесвайте в естествения процес, това само ще усложни ситуацията и ще предотврати правилния растеж.

Има моменти, когато предните зъби се стегнат и новите започват да се деформират. Това е неприемливо за кучета, които участват в изложби или се държат за разплод. Ето защо трябва незабавно да се свържете с ветеринарен лекар.

Ако го оставите така, както е, животните развиват табелка върху зъбите, кариес и зъбен камък, задържане и други зъбни заболявания, които водят до преждевременна загуба на зъби. Те също са причина за други болести по кучетата.

Общо неразположение на тялото на кученцето

Всяко куче поотделно страда от такъв период. Тези месеци са стресиращи за кучето, защото имунната система е отслабена. Животното става слабо и слабо, апетитът му се влошава.

Има общо неразположение на целия организъм, температурата се повишава, диарията е възможна. Следователно, чиста и прясна питейна вода за бебето винаги трябва да бъде.

Необходимо е да ходите три пъти дневно с четирикраки домашни любимци. Въпреки това, не зареждайте кученцето при ходене с активно развлечение или тренировка. Необходимо е да се осигури на кучето удобни условия на живот и да се гарантира, че той не е преохладен или прегряван на слънце.

По време на промяната на зъбите при кученце, ветеринарните лекари не препоръчват извършването на ваксинации. Това трябва да се направи преди или две седмици след това. По това време тялото на домашния любимец ще се възстанови и ще стане по-силно.

Какво мога да направя, за да помогна на моето кученце по време на смяна на зъбите?

При някои това се случва почти незабележимо. Други, напротив, ще громят всичко, което ще бъде на път - мебели, обувки и т.н. Дори ако страдате от любимите си маратонки, трябва да сте толерантни и да не наказвате кученцето, сега е толкова трудно за него.

За да избегнете това, трябва да помогнете на бебето да се справи със сърбежа и болезненото състояние на венците, докато реже нови зъби.

Всяко животно трябва да масажира венците всеки ден, което значително улеснява състоянието му. За да помогне да дойдат специални играчки масажисти, кости от изсушена кожа, ръж хрускам и различни хрущяли. Те трябва да са полу-меки, еластични, без ъгли и вдлъбнатини, така че да не наранят челюстта на кучето.

Не можете да дадете "надраскване на зъбите" с обикновени тръбни кости. Кученцето ще го загърби с цялата си сила, докато парчето, което може да се окаже смъртоносно за здравето, се разпада.

Не местете и не давайте кучето известно време на други хора, които не са запознати с него. Не радикално изменяйте диетата, отивате от прясно приготвена храна, за да ядете смеси или обратно. Такива действия допълнително ще изострят стреса.

Правилното хранене

Много внимание трябва да се обърне на правилното и балансирано хранене на кученцето. В крайна сметка тя играе специална роля в навременната промяна на млечните зъби до постоянни и силни.

В храната трябва да присъстват минерали и микроелементи (калций, калий, фосфор, магнезий и флуор). Ето защо, млечни продукти - кефир, нискомаслено извара и сирене. Зеленчуци, месо и зърнени храни трябва да присъстват в храната на кучето дневно. Много от развъдчиците на кучета на етап активен растеж на домашни любимци, особено по време на смяната на зъбите, дават желатин, напоен с топла вода, един по един на ден, за да се смесват в кърмата.

Освен това, добавете към хранителния вид морски зърнастец, рибено масло и пивоварна мая. Задължителното приемане на витаминни добавки.

Пълното хранене ще допринесе не само за бърза промяна на зъбите, но и за правилното формиране на скелета на нарастващото тяло на кучето.

Орална грижа

Фактът, че зъбите на животното са се променили напълно, не означава, че това е направено. Хигиенната грижа на устната кухина е много важна. Укрепване на емайла и предотвратяване появата на камък, специални минерални кости и крекери.

Освен това ветеринарните лекари не са съгласни. Някои съветват веднъж седмично да четкат зъбите на животните, а втората казват, че това не е необходимо.

Share:
Comments