Колко калории в захарта

Захарта е сладък хранителен продукт с характерна кристализирана структура. Има 2 вида продукти. За извличане на кафява захар се използва тръстика, бяло цвекло. Всеки ден добавяме този продукт в чай ​​или кафе, тесто, различни ястия. Той е източник на бързи въглехидрати и енергизира. В същото време прекомерната консумация на продукта причинява зависимост. Знаете ли колко калории са в различни видове захар? За това, както и полезните и вредни свойства на продукта, ще говорим днес.

Състав и хранителна стойност

Всъщност продуктът е обикновена захароза. Съставът на захарта включва калций, натрий, желязо, калий. Истината е в минимални количества. От компонентите на BJU липсват протеини и мазнини. Но 100 грама от продукта съдържа 99,8 грама въглехидрати. Веднъж в стомаха, захарозата почти незабавно се разлага на глюкоза и фруктоза. Затова захарта се нарича "празни въглехидрати" - организмът не изразходва никаква енергия за разцепването или смилането им. Гликемичният индекс на продукта е 75.

|

Калорийно съдържание на захар на 100 грама

Малко вероятно е да има хора в света, които никога не са вкусили захар. Някой не си представя, без сладък живот, някой, напротив, се опитва да не го погълне. Какво мога да кажа тук: учените продължават да спорят за ползите и опасностите от това вещество. Но нещо не се поставя под съмнение, например, висококалоричното съдържание на продукта. Нека разберем колко калории са в една супена лъжица захар или 100 грама от веществото. Ние веднага отбелязваме, че практически не се различава, независимо от вида на захарта.

В рафинаде

Захарта може да се нарече рафинирана захар, ако е претърпяла допълнително пречистване, като състава на продукта е възможно най-близо до чиста захароза. Произвежда се чрез обработка на захар от цвекло или тръстика. В първия случай е бял, във втория случай е кафяв. Продадени под формата на малки пресовани кубчета или парчета. Калорийното съдържание на продукта е 400 килокалории на 100 грама. Колко калории са в парче рафинирана захар? Точно 20 kcal, тъй като тежи 5 грама.

Според някои хора тръстиката има по-интензивен и изразен вкус. Ето защо този продукт е по-подходящ за добавяне към напитки или сладкиши. Райската рафинирана захар съдържа органични примеси, които обогатяват състава с витамини и микроелементи. Благодарение на тези добавки, продуктът също има тъмен цвят. Райската рафинирана захар струва повече от цвекло по две причини: по-сложен производствен процес и допълнителни разходи за доставка (произвежда се основно в чужбина).

В захарния пясък

Захарният пясък се отнася до продукт, който не преминава през процеса на пресоване. Захарозата се получава чрез обработка на цвекло или тръстика. Захарният пясък представлява бял или жълтеникав кристал с размери 0,2-2 милиметра. Съдържанието на захароза в крайния продукт е 99.7%. Време е да разберете колко калории има в него:

  • При 100 грама - 398 kcal;
  • 1 чаена лъжичка (с пързалка) - 32 kcal;
  • 1 супена лъжица - 99 ккал;
  • В 200 грама стъкло - 796 ккал.

Във ванилова захар

Ванилова захар е ароматен и сладък продукт, широко използван в производството на сладкарски изделия. Включва 2 съставки: гранулирана захар и ванилов прах. От технологична гледна точка, процесът на подготовка на продукта е прост. Захарта се втрива внимателно в фин прах. След това на прахообразната маса се прибавят естествен ванилин, ванилова супа или екстракт от ванилия. Прахът бързо попива приятната миризма и вкус. Резултатът е ароматен прах, който се добавя към тестото, поръсена с сладкиши или десерти. В 100 грама ванилова захар 394 килокалории.

В кафяво

Бялата захар, продавана в магазините, е рафинирана, т.е. преработена. Браун може да се нарече "основен", непреработен. Интересно е, че нерафинираният продукт от цвекло не се продава изобщо: това е твърде непривлекателен вкус. Ето защо, всички естествени кафява захар е задължително тръстика. Поддържането на калориите в него прави всичките 398 kcal на 100 грама. Не се различава и капацитетът на въглехидратите.

Но по отношение на съдържанието на В витамини и минерали - като калций, желязо, цинк, магнезий, тръстиков продукт, надминава своя "бял" брат. Витаминно-минералният състав на това вещество се счита за обогатен. Въпреки високата цена много любители на сладките предпочитат кафява захар, чийто вкус и аромат са по-изразени.

Ако искате да опитате този продукт, знайте, че различните сортове се продават. Във всички случаи няма да ви се предлага природна тръстикова захар. Понякога се постига кафява сянка с помощта на бои и трикове на други производители. Под прикритието на захар от захарна тръстика можете да си купите рафинирано (цвекло), боядисано. Природният продукт също получава кафяв цвят и уникален вкус, дължащ се на меласа (меласа).

В сахарозаменителе

Има естествени, синтетични подсладители. могат да бъдат естествени или синтетични. Първите включват ксилитол, сорбитол, пчелен мед, фруктоза, захароза, стевия. Техната енергийна стойност е същата като тази на захарта. Синтетичните заместители са супразин, аспартам, захарин. Те се произвеждат химически и не съдържат калории. Да разгледаме калоричното съдържание на най-популярните естествени заместители (на 100 грама):

  • Сахароза – 396 ккал;
  • Фруктоза – 376 ккал;
  • Ксилит – 240-400 ккал;
  • Сорбит – 240-400 ккал;
  • Кленовый сахар – 354 ккал;
  • Мел – 310-420 ккал.

Защо в този списък няма синтетичен заместител? Приносът им за калоричното съдържание на храната не се взема предвид. Нека се опитаме да обясним защо. Въпреки че 1 грам аспартам и има енергийна стойност от 4 ккал, това вещество е 200-400 пъти по-сладко от захарозата. За да направите продукта толкова сладък, колкото при добавяне на 100 грама захар, достатъчно е да използвате 0.25-0.5 грама аспартам. И това е незначително количество, съдържащо максимум 2 килокалории.

Share:
Comments