Кок-риби: грижи и поддръжка в домашен аквариум. как да се

Великолепно, невероятно, страхотно, магическо, загадъчно - този списък от думи на възхищение може да продължи дълго време. И всички те принадлежат към една малка, но много красива риба, която всеки един самоуважаващ се селекционера със сигурност иска да види в аквариума си. И името на тази подводна красота е жаба жаба. Грижата и поддръжката зад тази интелигентна творба изисква определени знания и практически умения. Нека да разработим заедно как да се грижим за пърженето на керкела в затворена системна среда.

Описание, видове риби-мъжки

Традиционното местообитание за мъжете е топлите води на югоизточната част на Азия. Петушки предпочитат сладководните езерца на тропическия и екваториалния пояс, които имат бавен ток или вода. Следователно, индонезийските острови, Виетнам и Тайланд - места с климатични условия, идеални за местообитанието на тези риби. Европа се срещна с керкели в края на 19 век. Първите държави, в които тези риби са били общопризнати, са Германия и Франция. В началото на 20-ти век мъжките дошли в Съединените щати. В тази страна се появи първата "цветна" версия на тези невероятни риби. Русия за първи път се запознава с тези същества през 1896 година.

петлета риба (Betta Блестящото) са част от голямото семейство на gourami и са лабиринт риба. Тези риби имат специален орган - лабиринт, който им позволява да използват атмосферен въздух за дишане. Рибите не се различават по размер. Тяхната дължина е само около 5 см. В същото време женските са малко по-малки от мъжките. Рибите се различават в различни цветове. Тя може да бъде едновременно монофонична и включва всички цветове на дъгата. По време на периода на хвърляне на хайвера, цветът на мъжките е особено ярък. В момента има повече от 70 вида от тези риби. Всички те се различават помежду си по оцветяването, както и във формата и размера на перките.

Подреждане на аквариум

Обемът на аквариума за рибките

Грижата и поддръжката на рибената риба не е голям проблем за селекционера, но има редица характеристики, които трябва да бъдат изпълнени. Нека да започнем с обема на вашия аквариум. Тъй като рибата не е голяма, капацитетът на вашата затворена система може да бъде доста малък. Всичко зависи от броя на хората, които държите в него. Едно копие изисква приблизително 3-4 литра течност.

Когато оборудвате вашето езерце, не забравяйте за физиологичните характеристики на този вид. Тъй като рибите са лабиринта, те от време на време, да скача от водата на по-високо на достатъчно разстояние от повърхността. Така че те дишат. За Вашия домашен любимец, изведнъж се появиха точно под краката си, е необходимо да оборудвате аквариума шарнирен капак от прозрачен материал или фина мрежа. Такава бариера във времето ще ги спре прекалено висок полет, като ги спаси и от допълнителните проблеми. Ако капакът е твърд, тогава е необходимо да пробиете няколко дупки, през които ще преминава въздухът.

Важно! Развъдчиците трябва да помнят, че мъжките мъжки риби, въпреки красотата си, имат много раздразнителен характер и наистина се борят с природата. Следователно, при съвместната поддръжка на няколко индивида в един аквариум, е по-добре да се прави разлика между техните местообитания чрез прозрачни прегради. Това ще предотврати прекомерна проява на агресия, която често завършва с боеве и наранявания. Естествено, за да се извърши това действие, аквариумният капацитет трябва да има подходящ обем, способен да осигури на рибата удобно съществуване.

Изискването за вода в аквариума

Правилната грижа и поддръжка на рибните храни е неразривно свързана с качеството на водата. Също така е предмет на определени изисквания, които са задължителни за спазване на изискванията. Да започнем с температурата. Оптималните стойности за този вид са показателите при 24-28 градуса по Целзий. Въпреки тропическите и екваториални местообитания, мъжете могат да издържат на цикличен спад на температурата до 18 градуса по Целзий. Все пак трябва да се знае, че систематичното откриване на тези риби в прекалено студена вода за тях е изпълнено със сериозни здравословни проблеми. Ето защо всеки развъдчик трябва да има термометър и термостат в аквариума. Наличието на тези устройства ще спомогне за поддържането на оптималния температурен режим в затворената система.

Този вид риба не е взискателен към състава на водната среда. Но ще бъде по-добре, ако селекционерът все още се придържа към определени показатели за твърдостта и киселинността на водното вещество. Твърдостта на водата трябва да бъде в рамките на 4-15 градуса твърдост. Киселинността трябва да бъде в диапазона от 6-7,5 рН. За да коригирате състава на водата и да предотвратите заболявания, можете да използвате специална аквариумна сол. Промяната на водата в аквариума трябва да се извършва на всеки две седмици. Ако аквариум капацитет на малък обем, тогава водата се заменя на всеки три дни. Необходимо почистване на аквариума от остатъците от фураж.

Важно! Петушки са лабиринтни риби. Тази характеристика предполага минимални изисквания за аериране на аквариума. Достатъчно е един развъдчик да инсталира филтър с ниска мощност и своевременно да премахне бактериалния филм и излишната растителност от водната повърхност, което може да създаде трудности при появата на риба във въздуха за дишане. Това може да се направи с лист хартия, клещи и други специализирани инструменти.

Грънт, растения, пейзажи

Земята на аквариума може да се купи в специализирани магазини или да се използва за тази цел чакъл или речен пясък. Преди да се поставят в контейнер, почвените фракции се калцинират или се измиват обилно с гореща вода.

Можете да използвате и двете живи растения и техните изкуствени колеги. Ако се направи избор в полза на изкуствен планктон, трябва да се изберат екземпляри, които нямат остри ръбове, които могат да наранят рибата. Най-добрият вариант са копринените продукти. Ако изборът е направен в полза на естествените растения, трябва да се има предвид, че те се нуждаят от систематична грижа. Не забравяйте да ги разрежете навреме и да премахнете изгнилите листа.

Кокерите много харесват плуването сред различните препятствия. Развъдчикът трябва да се погрижи за това в аквариума му има различни бариери, пещери, стълбове от камъни. Като импровизирани пещери могат да се използват цветни саксии. Основното изискване е, че краищата на продуктите не могат да наранят вашите домашни любимци и, разбира се, че всички те са направени от екологични материали. Изяснихме основните въпроси по темата: как да се грижим за рибените котки. Нека разгледаме въпроса за храненето на тези великолепни риби.

Важно! Всеки обект преди поставянето му в аквариума трябва да бъде подложен на цялостна дезинфекция. Бактериите, уловени в затворена водна среда, могат да причинят сериозни заболявания на вашите домашни любимци. Най-често срещаните заболявания на рибите са мъжете, капките, ихтиотироидизмът, гниенето на перките!

Хранене за пържена риба

Тези риби са непретенциозни в храната. Можете да кажете, че мъжките са всеядни. Те също така ядат суха, жива и замразена храна. И все пак се препоръчва на селекционера да даде предимство на живата храна. Можете да нахраните тези риби с кръвни червеи, земни червеи, охлюви, представители на зоопланктона. При храненето е необходимо да се вземат под внимание и индивидуалните гастрономически предпочитания на рибите. Хранителните мъже трябва да бъдат 1-2 пъти на ден. Размерът на частта се определя чрез експерименталния метод. Ако храната не се яде от рибата в продължение на 15 минути и се утаи на дъното на аквариума, тогава частта трябва да се увеличи. Прекалената риба не може, тъй като може да причини прекомерно отлагане на мазнини в домашни любимци, което от своя страна може да причини други болести.

Ако искате да научите повече как да се грижите за жабите правилно, след това гледайте този видеоклип.

Share:
Comments