Клематис - култивиране, грижи, трансплантация и репродукция

Род Клематисы (Clematis) от семейството на пеперуда включва до 300 растителни вида, които имат различни форми, цветове и размери на цветята, което ги прави по-привлекателни за градинарите. Руското име clematis е клематис.

В Европа клематисът започва да се култивира през 16 век и се среща от Япония, където отглеждането му има много дълга история. В руските оранжерии това растение се появява в началото на XIX век, но не е активно култивирано до средата на 20-ти век. Днес clematis е един от най-популярните растения за вертикално градинарство и има много фини сортове и форми, създадени в резултат на селекционната работа.

Clematis е многогодишна тревиста лиана, която има селски стъбла и гъвкави издънки, издигащи се на височина повече от 3 м. В зависимост от размера на клематис цветето е с цвят на цвят (с диаметър на цвета 2-5 см) и с големи цветове (с диаметър на цвета 5-15 см). Те цъфтят изобилно и дълги, до 3 месеца и с добра грижа в един храст могат да цъфтят едновременно до 500 цветя, които могат да имат бяло, жълто, розово, малина, череша червено, синкаво и виолетово.

Всичко това причинява широко приложение на клематис в декоративното градинарство. Най-грандиозният външен вид са възхитителни композиции с всякакви цветови комбинации от клематис.

Clematis - култивиране и грижи

Клематис са леколюбиви растения, така че те трябва да бъдат засадени на слънчеви места, защитени от вятъра. За доброто развитие на растенията и богатия цъфтеж, те се нуждаят от водопропускливо, леко, леко алкално или неутрално, плодородно, добре оплодено и насипно почвено. На солена, влажна, тежка, киселинна почва Clematis няма да оцелее. Все пак трябва да се има предвид, че пресният тор може да бъде повреден.

Clematis са много чувствителни към излишната влага, така че и райони с тясно разположени подземни води също не са подходящи за тяхното отглеждане. В този случай е възможно растенията да се засаждат на хълма в допълнение към изсипаната почва, в противен случай корените им, които достигат дължина от 1 метър или повече, ще изгният. В глинеста почва е необходимо да се направи дренажен жлеб от площадката за разтоварване на клемати, за да се премахне излишната вода.

Тези растения са много благодарни, че отговарят на храненето, което трябва да се извършва най-малко четири пъти в сезон. За да направите това, използвайте пълен минерален тор с микроелементи, който се приема в количество от 20 до 40 грама. за 10 литра вода. Минералната и органичната покривка трябва да се редуват.

Тъй като clematis са много чувствителни към прегряване и сухота на почвата, след първото пролетно напояване и разхлабване на засаждане, те са залят с торф, хумус или дървени стърготини.

Клематис - пересадка и размножение

Засаждането и трансплантацията на клематис се извършва от третото десетилетие на април до 15 май, но можете да го направите и в края на август-септември. Трябва да предхожда засаждане почва копаене на дълбочина около 60 сантиметра. В дъното на ямата трябва да излее дренажен слой, който трябва да бъде около 10 см (може да отнеме счупена тухла, камък и др до него). Grandiflora растения в ред трябва да бъдат разделени един от друг с около 0.8-1.2 m, melkotsvetkovye -. 2-3 m При засаждане или разсаждане на повет в отвора за засаждане трябва да се добави суперфосфат (3-4 супени лъжици) и пълна тор с микроелементи (2-3 броя лъжица), както и хумус или компост (1,2-2 кофи). В кисела почва добавете 100 гр. изгоряла вар или дървена пепел (до 3 чаши). Кореновата шийка трябва да бъде погребана на 8-10 см за младите растения и до 15 см за възрастни, когато се засаждат, корените на растението не замръзват през зимата и не прегряват през лятото.

Също така, когато се качвате на борда или трансплантирате, трябва незабавно да инсталирате подложките за лианите, така че да не нараните кореновата система.

Умножаващият клематис може да бъде вегетативен (разделяне на храсти или размножаване с есенни и летни слоеве) и семена. В този случай методът за размножаване на семената не е подходящ за хибрида с голям цвят клематис, тъй като така получените разсади нямат майчинство. Ето защо се препоръчва да се разпространяват само малките цветни клематични видове.

За да се разделят храстите, клематисът се заема до 7-годишна възраст, тъй като при по-старите растения е много трудно да се отдели мощна кореновата система. След като изкопаят храстите на растенията, те трябва да бъдат освободени от земята и нарязани на парчета с шкурка или нож по такъв начин, че всяко растение да има бъбреци на кореновата шийка.

За да се получи резници за размножаване, трябва да се режат през октомври с всички листа и стреля изсъхналата част на добре развита пъпки. Обвързването на леторастите в сноп (трябва да се направи много внимателно), те се поставят в жлебовете, чрез изливане на горния и долния слой от торф. Освен това, за запечатване на върха на земята, растението е добро пристанище, а често и обилно напоени за следващата година. Кога ще леторастите, повърхността на почвата трябва да zamulchirovat хумус, мъх, торф, както и от есента на тези млади покълнали растения може да се използва за засаждане. Това може да се извърши полагане резници през пролетта, но тогава има опасност от замръзване през зимните студове.

Клематис - болезни и вредители

В повечето случаи може да се сравнява Clematis ботритис, Fusarium, кафяви петна, ръжда, брашнеста мана, увяхване (искаш). Последната болест за растението е особено опасна. Тази инфекция води до внезапно и бързо увяхване на младите филизи, а дори и цялата надземна част на растението. Болестта прониква през увредените основи на леторастите. Ако това се случи, то е необходимо да се извършва рязане и изгаряне заразени издънки или дори цялото растение, както и за лечение на здрави остатъци и почви използвани fundazol разтвор на калиев перманганат или мед сапун емулсия (което се получава от 10 л вода, 20 г. Меден сулфат и 200 от сапун).

Предотвратяването на гъбични заболявания на клематис се извършва в началото на пролетта и преди есенното покритие на обработката на почвата и основите на леторастите с разтвор на основата (20 г на 10 литра вода).

Също така клематисът може да бъде засегнат от вредители: листни въшки, паякообразни, охлюви, охлюви, гъсеници, мечки, мишки. Но най-опасният вредител за растението е корен-възел нематод. Малките червеи, проникващи в корените, ги паразитизират. Това може да доведе до влошаване на растежа на клематис, смъртта на корените, раздробяването на цветя и дори смъртта на растенията. Растенията, заразени с нематоди, са подложени на незабавно унищожаване, почвата в мястото на техния растеж трябва да бъде третирана с нематоцид. Clematis не са засегнати от нематоди, ако растат в квартала с невен, невен, магданоз, копър, кориандър, крем.

Share:
Comments