Характеристики на отглеждането на иберис. иберис грижи:

Иберис е красиво тревисто цвете, което принадлежи на семейството на кръстоносците.

Различни форми и видове растения са известни в природата:

• Ежегодни топлиннобилни тревисти растения;

• Многогодишни, устойчиви на замръзване храсти.

Иберис расте под формата на малък храст, който се разклонява добре. Стрелята може да бъде изправена или преследвана. Бушът е украсен с тъмнозелени листа, а в периода на цъфтеж е покрит с бели, розови, червени или лилави цветя. Продължителността на цъфтежа е два месеца. Първите пъпки цъфтят през май.

Родината на Иберис е Испания, въпреки че може да се намери в Кавказ и в Европа. Красиво цвете често се използва за украсяване на пътеки, цветни лехи, алпийски хълмове. Годишните Иберийци са подходящи за отглеждане в контейнери. С тяхна помощ зелени лоджии, тераси и украсяват букети от булки.

Най-известните сортове и видове Iberis (снимка)

В природата се откриват повече от 40 вида декоративни растения, но най-търсените в сферата на цветарството са следните:

• скалисти;

• горчив;

• чадър;

• гибралтарский;

• Петна;

• вечнозеленый;

• вечно растение.

Иберис Рок

Покрива се на височина до 15 см. Оформя много плътни завеси, издънки клон добре.

Иберис горчив

Годишен храст до 20 см височина. Стъблата му са покрити с кюлчета, разклонени нагоре. Цъфти с май с ароматни бели цветя.

Iberis чадър

Едногодишно красиво цъфтящо растение до 30 см. Стреляно, добре разклонено. Цъфтежа започва рано, разнообразие от оцветяващи цветя се събират в гъсти съцветия чадър. Най-популярни са сортовете с чадъри за цветя хиацинт.

Иберис гибралтарский

Растението принадлежи на трайни видове, расте под формата на компактен храст, чиято височина достига 50 см. Сортовете с лилаво съцветия са най-декоративни.

Iberis motley

Една ароматна ежегодно с пъстри листа. В периода на цъфтеж е покрита с бели цветя.

Иберис вечнозеленый

Многогодишно растение, което цъфти изобилно през лятото. Има сортове с многократно есенно цъфтене. Красиви бели цветя се събират в чадър.

Iberis Eternally Цъфти

Сортът се характеризира с големи бели цветя. Подходящ за отглеждане в вани. Крехът достига височина до 50 см.

Посадка ибериса в сад

Това растение се отличава с нетърпение и простота, отнася се за цветята от категорията "засадени и забравени". Култивирането на Iberis не създава проблеми дори за начинаещи в цветарството.

Иберис предпочита камениста или пясъчна почва. Дори най-грозният ъгъл на градината е подходящ за отглеждане на този храст. Единственото условие за избор на местоположението на цветята е наличието на слънчева светлина и не твърде влажни почви.

Iberis се засажда през пролетта, веднага щом топлото време се срива в различни региони по различни начини. Оптималният период за засаждане на растение е периодът от март до май. Младите сагени трябва да станат по-силни след засаждането, в студените нощи храстът е покрит.

Почвата преди засаждане е по-добре да се третира срещу гъбични заболявания, може просто да се отдели разтвор на калиев перманганат. Иберийската свобода на любовта, така че разстоянието между растенията трябва да е достатъчно за пълен растеж и хранене. Като правило, спазвайте интервал от 20 см. След засаждане младите растения се напояват, повторно поливане се извършва само когато цветът е увенчал на ново място.

Култивиране на Iberis: всички начини на възпроизвеждане (снимка)

Отглеждайте Iberis от семена, които се засяват на открито или чрез разсад. Опитни градинари прекарват резници от любимите сортове, можете също така просто да прибегне до разделянето на стария храст. Доста често е възможно да се получи семена от растения.

Култивиране на Iberis при сеитба на открито

Семена от семена на открито се извършва веднага след загряването на земята през април-май. Почвата е предварително смилана и уплътнена. В подготвените бразди се засяват семена на дълбочина 1 см. Първите издънки могат да се видят само след две седмици. Цъфтежа в такива растения се случва 1,5-2 месеца след засаждането.

Опитни градинари засаждат иберийците на открито в края на есента. Трябва да направите това преди самата слана, така че семената да нямат време да се движат в растеж. Периодът на цъфтеж за такива храсти започва рано, обикновено през април.

Важно! Семена семена в края на есента, можете да получите закалени, силни растения, както и защита на цветето от кръстоцветни бълхи.

Много често можете да получите добри растения от самозасяването. Когато семената узреят, те се разпадат и покълват през пролетта.

Отглеждане на разсад Iberis

На разсад семена от Iberis се засяват у дома. Оптималното време за засаждане е края на зимата или началото на пролетта, а през май разсадът може да бъде прехвърлен в градината.

Съвет! Iberis се отнася за крехки растения, които не харесват трансплантацията, така че се засажда в градината чрез метода на претоварване или заедно с контейнера, на който е отрязано дъното. Можете да използвате торфени саксии, за да отглеждате разсад.

Семената се засяват в готовите контейнери, първите издънки се появяват след 14 дни. В мъгливи дни разсадите трябва да бъдат осветени. Грижа за разсад, трябва да се наблюдава влагата на почвата, да се избегне прекомерно натрупване на влага. Поливането на разсада трябва да се извърши, ако е необходимо.

Филизи от Iberis

Нарязани резници от растенията от миналата година, дължината на един рязан трябва да бъде до 10 см. В края на лятото подготвените резници се засаждат в оранжерия, където се извършва вкореняването. Първите зимни млади разсад се държат в оранжерия, а през пролетта на следващата година те се трансплантират в градината.

Възпроизвеждането на Iberis по храстова дивизия

Оптималното време за разделяне на храста е пружина. Старият храст е разделен на няколко парцела, а стрелците трябва да бъдат съкратени с 1/3 от дължината. Кацането се извършва в подготвена добре дренирана земя.

Уход за иберисом

Иберия се отнася до непретенциозни растения, грижа за това е доста проста.

Съвети за грижа:

• Необходимо е да се следи напоителния режим, а не да се пренебрегва почвата. Носете вода по-добре в много сухо време.

• Iberis може да расте без използването на торове, но ако желаете, можете да нахраните растението с минерални комплекси за цъфтящи растения. Първото торене се извършва с появата на листата, а второто - по време на израстването.

• Когато растението избледнява, издънките трябва да се съкратят с 1/3 от дължината, докато всички изсушени пъпки трябва да бъдат отрязани. Годишните сортове се изкореняват заедно с корена.

Важно! Многогодишните сортове Iberians се нуждаят от трансплантация от три до четири години. През това време растението расте, губи декоративност, цветята растат по-малки.

Проблеми при отглеждането на Иберис (снимка)

Най-често срещаният проблем при отглеждането на иберийците са гъбични заболявания, или по-точно - гниене на корени. Работата е, че кореновата система на растението е много уязвима и чувствителна към влагата.

Като правило третирането на едногодишни сортове се свежда до отстраняване на повредени части и дезинфекция на почвата. Многогодишните видове се третират с използването на специални препарати.

В допълнение към възможните гъбични заболявания съществува риск от инфекция от вредители:

• меки червеи;

• кръстоцветни бълхи;

• Tleu.

Когато са заразени от вредители, листата на храстала стават жълти и падат, цъфтежът става оскъден, декоративен се губи. В борбата с паразитите се използват химически препарати и народни средства. Можете да разпръснете Iberis с разтвор на пепел-сапун. Обработките се извършват няколко пъти.

Share:
Comments