Какво ще стане, ако краставицата изсъхне? подробно

Един рядък собственик на градината не засажда краставици по неговия парцел.

За нас е удоволствие да съберем реколтата и да ядем самата храна!

Въпреки това, често срещан проблем с отглеждането на краставици е, че те изсъхват.

Началото може да се постави с пожълтяване на листата, а плодовите храсти могат да изсъхнат.

Каква може да бъде причината и как да се справим с това - помислете подробно.

Защо краставиците изсъхват?

Краставиците се засаждат по два начина - директно в дупките на открито или под формата на разсад у дома. И за двата метода, някои грешки, поради което краставиците изсъхват. Ето основните причини за това явление:

Недостаток света, Ако говорим за вече узрели издънки, тогава проблемът може да бъде пренебрегнат. Като правило, краставиците растат, създавайки яростна джунгла и не е изненадващо, че някои листа нямат светлина.

Липса на влага или излишък, С поливане краставици трябва да бъдат предпазливи. Изненадващо краставиците могат да изсъхнат дори при дъждовно време - от излишната влага, корените започват да гният, което ще доведе до жълти листа или изсушаване на яйчниците. През горещия сезон ще е необходимо да се напоява земята всеки ден, а в обичайното лято ще е достатъчно 2-3 пъти седмично за напояване. С липсата на влага корени краставици се опита да го търси, и може да стигне до повърхността. Честото напояване е от значение само за краставици, засадени на открито! Домашните разсад не са склонни към климатични влияния.

Липса на хранителни вещества, В зависимост от изместването на пожълтяване или изсушаване на листа, можете да определите кои елементи липсват разсад. Ако ръбовете на листата станаха жълти и започнаха да изсъхват - растението няма магнезий или калий. Ако само горните листа изсъхват, това е сигнал за липсата на мед. Между другото, не може да се пренебрегне факторът на твърде тясно откриване на яйчниците един към друг. Плътният квартал също причинява липса на храна.

Гъбични заболявания, Първите симптоми на гъбични заболявания са появата на листа на ръждиви петна. Отначало ще са малко, но целият лист ще покрие, ще изсъхне и ще изчезне напълно. Трупът също ще повлияе на болестта - те ще станат бавни като парцал и ще спрат да се напояват.

Наличие на вредители, Сред тях са листни въшки, паякообразни акари, бяла муха, вихрово зеле. Вредителите се хранят с "сокове" на листата и в резултат на това краставиците изсъхват. Смъртта на растението ще бъде постепенно - първо листата могат да се сгънат, после ще изсъхнат и ще паднат. Цветята ще паднат с тях, а реколтата ще стане невъзможна надежда.

Краставици изсъхне: какво да направите, ако причините за времето са виновни?

В допълнение към причините за времето, като дъжд и силно слънце, което може да повлияе неблагоприятно на растенията, бих искал да обмисля общите правила за засаждане и отглеждане на краставици. Разбира се, никой не е в състояние да регулира климатичните условия, но можем да защитим краставиците от изсушаване или смърт.

Краставиците - много деликатно и чувствително растение, така че засаждането му трябва да бъде направено правилно. Не бива да се позволява да засаждате краставици на място, което е подложено на силни ветрове и е в сянка. Веднага след засаждането на семената на краставиците, най-добре е да не изсъхне за известно време: така че семената ще имат достатъчно въздух, за да покълнат, а почвата не може да образува коричка, която се появява след поливането.

Важно е да се разбере, че кореновата система на краставиците е много близка до повърхността на почвата, така че понякога краставиците изсъхват от факта, че корените не могат да доставят на растението достатъчно влага. Веднага щом се появят първите яйчници, поливането трябва да се извършва по-често - всеки ден и коренът трябва да се напоява. Когато температурата през деня надвишава 25 градуса, издънките се нуждаят от поръсване - напояване от каната за напояване на листата на растението. Процедурите се извършват изключително сутрин или вечер, в противен случай листата, на които падат капчици вода, ще се изгорят и покрият с петна. Почистването трябва да се избягва, ако температурата е под 25 градуса през деня. В този случай можете само да провокирате появата на гъбични заболявания.

Ако листата вече са започнали да изсъхват поради силно слънце или лошо поливане (може би няколко дни в градината нямаше никой, който да напоява растенията), е необходимо водата краставица добре. Ако директното излагане на слънчева светлина е неизбежно, по-добре е да излезете с някакъв балдахин за листата. Специалистите съветват само със сушенето на листата сушенето на краставици със слаб разтвор на калиев перманганат.

Краставици изсъхват: какво да направя, ако причината е вредители и болести?

Краставиците принадлежат към семейството на тиква, а всички растения от тази група подлежат на образование бяло гниене, който също се нарича корен. Особено остра фаза на болестта се случва точно в момента, когато краставиците започват да дават плод. Определя началото на корените гниене може да бъде от стъбла, по-близо до корена - те започват да се покриват с кафяви петна, а след това стане напълно кафяво. В този момент коренът е засегнат и растението престава да получава влага и хранителни вещества, което означава, че краставиците изсъхват, листата и стъблата умират. Ако това е проблемът, лечението на растението с лекарството ще помогне «Триходермин», Прахът трябва да се разрежда, да се издържа и да се третира със засегнатите краставици.

Ако причината за изсъхване, пожълтяване или изсушаване на листата са листни въшки, можете да си купите специални медикаменти или да използвате народни средства. За да откриете листни въшки, трябва внимателно да разгледате дъното на повредените листа - ако те са тъмни или полупрозрачни бъгове, се запознайте - листна въшка.

Помощ може да има такъв наркотик като «Искра».

От народните средства можем да различим следното:

• Чистота. 200 г сухи листа трябва да се изсипят с 10 литра гореща вода, да се впръскват за 2 дни, след което се поръсва краставицата с получения разтвор.

• Дървена пепел и сапун за пране. Необходимо е да смесите 2 чаши пепел и преработен доматен сапун (половин бар), налейте всичките 10 литра вода и оставете да се варят 2-3 часа. След това пръскайте растенията с разтвор.

Ако има предложение, че растението е в болка, е необходимо да се вземат мерки - отлепете засегнатите листа и пригответе разтвора от креда и мангана. Помощ също така наркотиците - "Корневин", "Фотоспорин", "Гитоуин".

Краставиците изсъхват и причините не са установени

Има и друга причина, поради която краставиците изсъхват без видима причина. Това е недостатъчно опрашване. Ако са избрани хибридни сортове за засаждане, важно е да разберете, че те основно формират женски цветя. Необходимо е да се засадят редица краставици с мъжки цветя и да се осигури достъп на насекоми. Можете сами да направите опрашване, като сте скъсали мъжкото цвете и го донесете на женското.

За да предотвратите проблеми при отглеждане на краставици, можете да използвате популярни методи за превенция. Например засаждането може да се пръска с 1% разтвор на Бордо или 0.4% меден хлорид - това ще даде на растенията по-голяма сила за растеж и плод.

Share:
Comments