Как правилно да корени роза у дома: прости начини и стъпка

Не е толкова трудно да се възпроизвеждат самостоятелно розите. По метода на размножаване може да се получи много посадъчен материал.

Но за първи път не всички се вкореняват в дома, но си заслужава да опитате. За да избегнете грешки, внимателно прочетете всички тънкости.

Всички предимства на издънките

Възможно е растенията да се развиват независимо чрез метод на инокулация и размножаване. За ваксинация у дома трябва да имате опит и умения, а резките са много прости. Освен това има редица предимства:

• Кореновата система на разсад е добре развита, има компактни размери;

• Розите, които са собственост на корени, търпят добре студове, а при замразяване дават пълен храст от спалния бъбрек;

• цъфтежът на такива рози е по-дълъг.

В допълнение, получи резници за вкоренени рози у дома не е трудно, цветя от букет или издънки, които са останали след резитба градина роза ще направи.

Важно! През първата зима розовите розови корени трябва да бъдат добре покрити, така че крехките растения да не загиват.

Правила за подготовка на резници от рози за вкореняване в дома

Можете да подготвите резници през целия сезон, но летните издънки са най-добре вкоренени. Забелязва се, че юнивите резници са добри за растеж, но корените, отсечени в началото на есента, са слабо оформени. Най-лошото от всички домашни корени рози от зимни букети. Тъй като стъблата им се обработват със специални препарати, цветът не избледнява за дълго време и способността за корен е загубена.

За да получите качествен посадъчен материал, при рязане на резници, спазвайте следните правила:

• Изберете напълно зрели и здрави издънки с дебелина минимум 5 мм;

• нарязвайте парчетата така, че всеки да има три до пет бъбрека;

• Направете горната нарязана права и на 2 см над бъбреците, но нарязайте долния ръб диагонално точно под бъбреците;

• Отстранете всички листа, оставяйки само първите две, те трябва да бъдат изрязани наполовина.

Цялата работа се извършва с остри инструменти, дезинфекцирайте ги преди работа, за да не заразите посадъчния материал. Можете да избършете прасчото с разтвор на калиев перманганат или алкохол.

Рязане на резници от букет

Ако решите да използвате дарените рози за засаждане, тогава редовно да променяте водата във вазата, в противен случай стъблата ще изгният, резките няма да дадат корени. Не чакайте пълното изсъхване на цветя, използвайте свеж букет за работа.

Отрязани резници на дължина от около 15-25 см, като долният край на стъблото е свален. Остатъкът се отрязва, както е описано по-горе. След това поставете посадъчния материал в разтвора на стимулатора на растежа в продължение на 6-8 часа.Ако няма стимулант, можете да използвате сок от алое, да го разреждате с чиста вода в съотношение 1: 9 или разтвор на мед (за 500 мл вода - 0.5 ч. мед). Продължителността на накисването е 24 часа.

Ефективни лекарства за стимулиране на вкореняване:

• Kornevin - биопрепарат, консумация от 1 g на литър вода;

• Radifarm - биопрепарат, консумация на 2 капки на литър течност;

• Эпин — 1 ампула на 2 литра воды;

• Циркон — 1 мл на 10 л жидкости;

• Хетероауксин - 1 таблетка на 2,5 литра вода.

Те дават добър резултат, способността за корен в растенията се увеличава понякога.

Всички начини на вкоренени резници на рози у дома

Има много методи за закореняване на посадъчния материал, които дават добри резултати. Нека да разгледаме по-подробно всеки един от тях.

Укоренение в воде

Най-простият метод е кълняването на резници във вода. Въпреки това, той има много нюанси. Издънките се покълват в чиста, за предпочитане изворна вода. Ако използвате чешмяна вода, оставете я да остане поне 24 часа. Не се взима хлорирана вода, тъй като в нея няма да има вкореняване.

Правила укоренения:

1. • Използвайте само стъклени контейнери, за да следите състоянието на стъблата.

2. • Не излагайте на пряка слънчева светлина, в противен случай водата ще започне да се влошава, издънките ще изгният.

3. Потопете само върховете на посадъчния материал във водата, а не цялото стъбло.

4. Сменете водата в контейнера на всеки 2 дни.

Първите корени ще се появят в рамките на 15-25 дни, след което издънките могат да бъдат засадени на постоянно място. Опитните градинари обаче се съветват да изчакат, докато се развият по-силни корени.

Методът има недостатъци. Процентът на укрепени резници е нисък, тъй като корените не се развиват добре във водата, много издънки гниене. Не е подходящ за всички растения.

Вкореняване на резници от рози в почвената смес

Подходящи условия за вкореняване могат да бъдат създадени в мини-оранжерия или саксия. Процесът на образуване на корени е по-бърз, което води до по-силни и устойчиви растения.

Правила укоренения:

1. Изберете контейнери за едно растение с размери най-малко 0,5 литра. Ако вкореняването се извършва в обща кутия, тогава резките се оставят на 5 см.

2. • Дезинфекцирайте саксията, запълнете с хранителна почва за стайни растения или разсад. Земята може да бъде подготвена сама, но тя трябва да бъде свободна.

3. • Не забравяйте да поставите дренаж, чийто слой е най-малко 2-3 см.

4. • Направете дупка и спуснете стъблото там, така че един бъбрек да е под земята. Добре е засаждането.

5. • Покрийте пота с бурканче или торба, за да създадете парников ефект.

Закореняването трае около месец, зависи от растителния сорт. През цялото това време температурата през деня се поддържа на + 25 ° C, а нощната температура е най-малко 18 ° С. Редовно вентилирайте засаждането, напръскайте с топла вода от пистолета. Веднага щом се появят първите кълнове, можем да предположим, че процесът е бил успешен. На постоянно място на растение да се трансплантация не бързат, те трябва да се получи добре.

Укоренение в картофельном клубне

Нов, но не по-малко популярен метод за вкореняване на резници от рози у дома с помощта на картофени клубени. Същността на това е, че издънките са постоянно в мокро състояние, те получават допълнителни хранителни вещества. Разсадът е силен, кореновата система се развива добре.

Правила проращивания:

1. Изберете здрава клубена, изплакнете, премахнете очите, дезинфектирайте с разтвор на калиев перманганат и изсушете.

2. Направете дълбоки отвори в картофите, обработвайте резбите с стимулант за растежа и ги вмъкнете в отворите.

3. Изкопайте изкопа с дълбочина около 15 см, положете клубените и го напълнете с пръст. Оставете само горния бъбрек на повърхността на почвата.

Вкореняването отнема до две седмици. През цялото това време резници се държат под филм, редовно напоени и проветрявани. Използва се отделен клубен за всяка издънка.

Как да корени рози в пакет

За да работите, имате нужда от вестник, тъмна опаковка и подготвени резници.

1. Потопете издънките за един ден във вода, поставете върху слой вестници и направете парцел. Добре е да се овлажни с вода и да се позволи излишната влага да се отцеди.

2. • Завийте опаковката в торба, поставете я в помещение, където температурата се поддържа на +20 ° С.

3. След седмица разгънете опаковката, проверете дали има изгнили резници, отстранете болните, отново ги нагънете и овлажнете добре.

Процесът на образуване на корена отнема 2-3 седмици, след което се появяват издънки върху резници.

Както можете да видите, няма нищо трудно в домашни корени рози. Основното нещо е да се следват всички съвети, да се избере правилния материал за семена и да се следи състоянието на растенията.

Share:
Comments