Как да се грижим за алоето у дома: тайните на отглеждането

Алое (стогодишни) - популярна растение, което има много лечебни свойства.

Тя не изисква специални грижи и рядко е изложена на вредители и болести.

Алое добре толерира топлината, сушата, но не харесва пресушаването на почвата и прекомерното засенчване.

Светлинни и температурни условия

Алоевата стая е светлолюбиво растение, лесно толерира пряка слънчева светлина. От края на пролетта до началото на есента растението може да бъде отведено до добре осветена тераса. През лятото идеалната температура за алоето е 23-27 градуса, а през зимата 14-18. Ако температурата е под 5 градуса, цветът може да умре.

В един апартамент, градински чай трябва да се съхранява на прозорец с южно или югоизточно изложение. Ако растението изсъхне през лятото, след това го преместете на леко затъмнено място. Алое не се нуждае от пръскане, но трябва периодично да се избърсва с влажна кърпа (салфетка).

През зимата растението е в покой, но не си заслужава да го държите на тъмно място. Ако алоето е зимувало на сенчести прозоречни первази, то от началото на лятото трябва да бъде закалено. За да направите това, постепенно увеличете времето на пребиваване на слънчево място, в противен случай лечебните листа на алоето ще получат слънчево изгаряне.

Трансплантация: как да се грижим за алоето на ново място

Stoletnik се нуждае от трансплантация на всеки 2-3 години. Растението ще се чувства най-добре в глинен съд, но е добре да се грижи за алоето, може да се постигне добър растеж, дори и когато се засаждат в пластмасови саксии.

Най-добрата почва за засаждане на алое е почвена смес за кактуси и сукуленти. Тя трябва да се състои от суха земя, хумус, листа и груб пясък в съотношение 2: 1: 1: 1. Възможно е да се добавят въглища и счупени тухли за разхлабване и дезинфекция.

Като горна превръзка за алое се използват кактуси и сочни или универсални минерални торове. През периода на растеж и развитие (от средата на пролетта до началото на есента), растението се опложда два пъти месечно, а през зимата то не се хранва изобщо.

поливане

Агаве не се нуждае от чести поливане. От април до октомври е по-добре да се измива 1-2 пъти седмично, а през почивката (от октомври до март) - веднъж на две седмици. За тази цел използвайте застояла вода малко над стайната.

При напояване, трябва да се ръководи от пълно изсушаване на горния слой на почвата, не позволява да се waterodged. Застоялата вода може да предизвика гниене на кореновата система, което ще доведе до бърза смърт на цветето. Най-добрият начин за напояване е радикалното овлажняване на почвата с помощта на поливателна кутия.

Когато поливате, водата не трябва да попада в гънките на алоето между листата. Ако това се случи, избършете очната линия с памучен тампон сух, в противен случай гърлото на растението може да изгние.

Възпроизвеждането: как да се грижим за алое

- Възпроизвеждането с резници (странични издънки) се извършва най-добре през топлия сезон. За да направите това, отделете алоето от основата с остър нож. Разделите се поръсват с дърво или с активен въглен.

Изсушете корените на тъмно място за 1-2 дни и продължете да изграждате корените. За да направите това, засадете младите резници в влажен пясък, като направите максимум 1 см, а разстоянието между децата трябва да бъде 4-5 см. Уверете се, че пясъкът е винаги влажен.

Через неделю черенки можно высаживать в отдельные горшки. Для посадки понадобятся осколки красного битого кирпича и грунт для кактусов. поливанеать и ухаживать за алоэ следует также, как и за взрослым растением.

- Възпроизвеждането с лист е направено почти както и резници. Нарежете листата от алое в основата с остър нож и го поставете на тъмно място за няколко дни, за да изсъхне среза. След засаждане във влажен пясък на дълбочина 3 см, за да се изградят корените.

- Възпроизвеждането от деца е най-лесният начин, тъй като младите леторасти вече имат свои собствени корени. Бебето трябва да бъде внимателно изкопано и засадено в смес от трева и листна пръст, хумус и пясък, а на дъното на гърнето може да се добави и счупена тухла.

- Възпроизвеждането с връх се извършва по следния начин: отрежете горната част, така че да има 5-7 листа. Поставете в чаша с вода, за да изградите корени. И след тяхното формиране, трансплантирайте в отделен съд.

- Възпроизвеждането със семена е много труден и дълъг процес. Засадете семена в почвена смес от трева, пясък, хумус и листна земя в съотношение 2: 2: 1: 1. В същото време температурата на въздуха трябва да е поне 20 градуса. След това младите разсадници трябва да се гмурнат в плитки кутии със същата почва. Година по-късно през топлия сезон младите растения трябва да извършват трансбордиране.

Болести и вредители: как да се грижим за алоето, за да предотврати появата им

Основната опасност за столетника е разпадът на шията и кореновата система. Този проблем се проявява в резултат на неправилна грижа за алоето и най-често води до смърт. Ако всичко това се случи, можете да опитате незабавно да запишете растението.

1. Извадете растението от гърнето.

2. Изплакнете корените под поток от топла вода.

3. Проверявайте кореновата система внимателно: оставете силни светлинни корени и отстранете всички меки кафяви.

4. Засадете цветята на свежа почва за кактуси и сукуленти с високо съдържание на пясък.

5. Ако изобщо няма здрави корени, коренирайте горната част или листата във вода или пясък.

Алоето е засегнато от гниене поради вкореняване. Това се дължи на липсата на дренажен слой и твърде често поливане. Следователно, след пресаждането на растението в прясна почва, водата го само след като горният слой е напълно изсъхнал.

С поражението на века на сухо гниене листата изсъхват отвътре и цветът няма да бъде излекуван. За да се предотврати тази болест, се препоръчва периодично пръскане на растението със системни фунгициди.

Напрегнатите стъбла и листа на алое вера показват прекомерно поливане през зимата и липса на слънчева светлина. Ето защо, осигурете доброто осветление на централата и нагласете поливането.

Най-често червеният е изложен на скалите. Те са кафяви удължени плаки върху горната и долната страна на листата на растенията. За да се справите с тях, изпълнете следните стъпки:

• накиснете памучен тампон в оцет или алкохол;

• Използвайте го за отстраняване на вредители;

• обработайте алое инсектицидами.

Нематодите могат да повредят кореновата система на века. Ето защо, за да се борим с тях, отстранете повредените корени и отново коренирайте растението. При поливането на почвата се използват допълнително препаратите "Tekta" и "Vidat".

Share:
Comments