Как да почистите костур бързо и ефективно без много усилия.

Костур - много вкусна и питателна риба, но проблемите с нейното почистване често се случват повече, отколкото при самия препарат.

Перките и дори самите везни са много уязвими, така че неопитни почистващи средства сериозно наранят ръцете си. Но това може да се избегне, като се имат предвид няколкото нюанса, които са важни по време на почистване и рязане на риба.

Така че, основният въпрос - как да почистите костур без да навредите на себе си, но в същото време качествено и бързо.

Чисто или не

В много случаи не е необходимо да се почиства костурът. Същевременно ястията, приготвени от такива риби, не са по-малко вкусни, отколкото ако са били подложени на тази процедура.

Случаи, когато не е необходимо почистване:

• При печене на скара;

• В случай на осоляване и допълнително изсушаване на риба;

• Ако костурът е мъртъв;

• Когато се използва риба за приготвяне на бульонна супа;

• Завършената костур не изисква почистване.

Във всеки от тези случаи не се изисква премахване на скалите, но въпреки това са необходими някои мерки за елиминиране на иглите. Например, за ушите и печенето, вътрешностите и хрилете са напълно отстранени. Ако това не стане, то ястието може да е горчиво или да получи вкус на езеро. В други случаи, костурът е подложен на радиално третиране, затова не изисква никакви почистващи мерки.

Правила за точно и бързо почистване

Ако рибата се нуждае от пържене или варене и има впечатляващ размер, е необходимо да изчистите изцяло рибата: извадете хрилете, издърпайте камшика, свалете везните. Няколко хора знаят как да почистят костур в тези кутии за готвене правилно, но всъщност е много лесно.

Какви правила трябва да се спазват, за да не се изхвърля кухнята с люспи, да го направите бързо и да не наранявате едновременно:

1. Когато купувате, трябва да изберете рибата възможно най-свежа - тя се почиства много по-лесно, отколкото няколко пъти замразена.

2. Преди почистване на коша, остри ребра се прекъсват. Обикновено това се прави с ножици, но можете да отрежете перка с нож с долната част.

3. По време на премахването на люспите може да носите ръкавици. Така че е възможно да се избегнат наранявания от перките и везните.

4. За да може везните да бъдат почистени качествено, трябва да опънете прешлените на рибата. Дръж здраво опашката, издърпайте бисерата до главата.

5. Необходимо е правилно да махнете везните: процедурата се извършва с остър нож, с върха; посоката на движенията е диагонална - от корема до гърба и обратно; Останалите везни се отстраняват с нож в посока от опашката към главата.

Това са скали, които причиняват толкова много проблеми при почистването, така че често се лекуват предварително по няколко начина:

• Костурът може да бъде покрит със сол за 12 часа, след което кожата и люспите ще се омекотят малко.

• Корпусът е леко замразен преди почистване.

• Дайте на врящата риба вода или я оставете за няколко секунди в гореща вода.

• Използвайте специални инструменти за премахване на везните. Можете да ги купите в магазина или да ги направите сами. Аналогът за дома е чаша за бира, фиксирана върху пръчка.

• Ако почиствате рибата във вода или под кран, скалите няма да се разпръснат в цялата стая.

Начини на рязане

Как да се чисти костур е ясно, но как правилно да се намали остава загадка. Това трябва да се направи така, че да не се повреди кожата и да не се разкъсва месото, в противен случай ястието от костур ще има неестетичен външен вид.

За готвене на някои ястия от костур, трябва да премахнете кожата от нея. Тази процедура се извършва на няколко етапа:

1. С помощта на нож се правят разрези по гръбнака отдолу и отгоре на трупа;

2. Изрежете напълно перките;

3. Кожата около главата от багажника се разделя повърхностно;

4. Кожата се отстранява от опашката до главата;

5. Когато процесът достигне главата, той се отрязва с кожена подметка.

По този начин е възможно да се избегне мащабиране. Главата е добре разделена и вътрешностите лесно се опъват.

Отстранете вътрешностите и отделете филетата от костите, също е много лесно. Инцизия по гръбнака е направена на корема. С помощта на лъжица вътрешностите могат да бъдат премахнати. За да се отървете от черния филм, който покрива ребрата, трябва да го почистите с нож. При задържане на търсенето е възможно да се продължи с фрезоването.

Този процес все още се произвежда по-често, след като кожата се отстрани от рибата. Рибата се поставя на дъската за рязане и се притиска здраво отгоре с дланта. За рязане се нуждаете от нож с остри и широки ножове. Започвайки от опашката и се движи към главата, се прави разрез по гръбначния стълб. Така се случва, от друга страна.

Когато гръбнакът е напълно отделен, можете да започнете да отстранявате малките кости, които са в задната част, а също и да премахнете ребрата. Това се прави с клещи. За да проверите наличието на камъни е просто - просто задръжте повърхността на месото с пръсти.

Пригответе такава вкусна хапка по различни начини и няма абсолютно никаква нужда да се притеснявате за скалите или костите в чинията - това не е въпрос.

Share:
Comments