Как да отглеждаме лобъл от семе: красивото цвете изисква

За лобелите е напълно покрита с цветя, растението се нуждае от специални грижи. Неопитните градинари често правят грешки, които водят до смъртта на цветята. Как да растем и да се грижим за лобелите.

Засяване на семена от лобелия

Засяване на семена от лобелия — это самый трудоемкий процесс во время выращивания. Дело в том, что семена у цветка очень мелкие, больше напоминают пыль. Новичкам в садоводстве придется столкнуться с рядом трудностей. Чтобы этого не случилось, для начала выбирайте семена в гранулах, что значительно облегчит процесс посадки.

Отглеждане на лобелия и грижа за нея не е трудно. Най-добре е да подготвите разсад, отколкото да посеете семената на открито. Тъй като цъфтежът започва само след 3-3,5 месеца след засаждането. Ако посеете семената веднага на леглото, тогава цъфтеж лобелия ще бъде само в началото на есента.

Правилно отглежданите разсад ви позволяват да се насладите на ярките цветове през юни. По-добре е да започнете сеитба в началото на февруари. Подгответе разсада предварително и продължете със засаждането.

1. Подгответе почвата за засаждане на лобелия, затова градинската почва се смесва с пясък и се пече във фурната, за да се дезинфекцира.

2. В долната част на резервоарите за семена, направете дупка за отводняване на водата, поставете дебел слой от експандирана глина.

3. Контейнерите се пълнят с подготвена пръст, изравняват повърхността и леко уплътняват.

4. Овлажнете почвата от спрея с топла вода с добавяне на калиев перманганат.

5. Семената се разпределят равномерно по повърхността на почвата, опитвайки се да не се сгъстяват. Тук семена в гранули ще помогне да се улесни задачата.

6. Капацитетът е покрит със стъкло или пакет и се почиства на топло и добре осветено място.

Важно! Сгъстяването на насажденията води до смъртта на крехки леторасти. Честото изтъняване вреди на нежните корени.

За да разпредели семена от лобелите равномерно върху почвената повърхност, всеки градинар има свои собствени трикове:

• Преди сеитбата семената се смесват с пясък, след което се поставят върху празен лист хартия. При предпазливи движения семената се изсипват с канали на повърхността на почвата;

• семената се разпределят с клечка за зъби. За да направите това, неговият край се навлажнява във вода и се спуска в торба от семена, след което лесно може да се разпространява на почвата;

• слой сняг се изсипва върху почвата в резервоара за семена, след което семената се изсипват внимателно върху него. Те са ясно видими на бялата си повърхност и лесно се разпространяват.

За кълняемостта на семената, лобелите се нуждаят от светлина, така че да не се поръсват с пръст. Но контейнерите трябва да са в помещение, където температурата не е по-ниска от 20 градуса. Първите издънки ще бъдат видими след две седмици. След това стъклото се изважда от контейнерите.

Грижа за разсад на лобелия

При отглеждането на лобелия грижата за нея започва веднага след появата.

1. Когато имаше масови издънки на лобелия, е необходимо температурата да се понижи до 15-18 градуса.

2. Незабавно премахнете приюта не се препоръчва, тъй като нежните стреля се нуждаят от висока влажност.

3. Ежедневно се налага да изгорите разсад в продължение на поне 30 минути и да избършете стъклото.

Lobelia расте много бавно и образуването на листа започва едва през втория месец от живота. Следователно, бране се извършва след като две двойки листа се появяват на растенията, те ще станат по-силни.

При клечките трябва да има отвор за оттичане на течността, така че цветните разсадници да не са засегнати от черния крак. Разсадът се разстила на няколко парчета в един контейнер.

През цялото време на растеж, лобелията се грижи добре. Поливането се извършва в палет, за да не се накисват нежни растения.

Първото торене на разсад се извършва една седмица след пика. За тази цел, прилагайте тор за цъфтящи вътрешни цветя, намалявайки дозата наполовина.

След 15 дни след избирането те започват да образуват храст от лобелия. За по-добро разклоняване и образуване на голям брой издънки, точката на растеж се притиска. В бъдеще образуването на храста се извършва, когато е необходимо. Прекалено обраслите бичи лоби могат да се режат на една трета от дължината.

Засаждане на посадъчен материал от лобелия в земята

Lobelia - годишно, така че се отглежда като растение в саксии. Можете да засадите разсад директно на леглото, а амперовите сортове - в окачен съд.

Засаждането на посадъчен материал започва в средата на май, когато заплахата от студове премина. Първоначално тържествените растения са защитени през нощта.

Ако лобелия се отглежда в контейнер, то за нормално развитие на кореновата система, тя се нуждае от достатъчно място. Диаметърът на гърнетата не трябва да е по-малък от 20 см.

Почвата за засаждане на лобелия е избрана да бъде неутрална по отношение на киселинността. В кисели почви цветът забавя растежа. Също така, не използвайте прекалено мазна почва, в противен случай растението ще расте в зелено, в ущърб на цъфтежа.

За да се засадят лобели е необходимо на пет растения на един контейнер, които ще дадат по-голяма блясък на храсталака. След снегование контейнерът с разсад се събира на място, защитено от вятър и слънце. След няколко дни цветът напълно се адаптира към новите условия на местообитанията.

На постоянно място, саксиите се прехвърлят след три до четири дни. За отглеждане на лобелите изберете добре осветено място, където директната слънчева светлина и дъждовната вода не достигат. Резервоарите са поставени на удобна височина, така че грижата за лобелите не създава проблеми.

Поливане и горно превръзка на лобелия

Изсипете саксии с цвете всеки ден, но в условията на сухо лято може да се наложи по-често поливане. В същото време водата се използва за постоянна или дъждовна вода.

Веднъж седмично, уверете се, че по време на напояването корените на растението не са оголени, ако трябва да излеете прясна земя.

Често не е необходимо да се наторява лобелия, тъй като тя ще престане да цъфти. Достатъчно е да се оплоди цветето веднъж месечно със сложен тор.

Нарежете храста

Подрязването на лобелите трябва да се извърши след първата вълна на цъфтене, за да се стимулира полагането на нови цветни пъпки. По време на резитбата, всички издънки се скъсяват до височина около 5 см от земята. Това е тази прическа, която позволява на цветето да растат нови камшици, които по-добре бият и цъфтят по-дълго. Оставяйки по-дълги камшици, повторното цъфтене не може да чака.

Вторият път косата на лобелите се извършва селективно, съкращава се и се издълбават само слабите и повредени издънки.

За да се любувате на красивите цветя на лобелия до сламените, цветът трябва да бъде отрязан отново през август. Направете каквото правите по време на първото подрязване, като напълно отрязвате всички издънки. След това цветът трябва да се храни.

Важно! За да се съберат семена от лобелия, третият път не е необходимо да бъде отрязан, в противен случай семената няма да имат време да узреят.

Възпроизвеждане на лобел: метод на семената и вегетативно

Lobelia умножава семена, така че за по-нататъшно отглеждане те трябва да бъдат събрани във времето.

Семената на лобелите са много малки и могат да се разпаднат, така че трябва да следите състоянието на цветята. Когато те напълно избледняват, леторастите са внимателно обвързани заедно, след което са изхвърлени от семената на бяла хартия.

Събраните семена от лобелия се съхраняват в хартиени торби или контейнери.

Много градинари възпроизвеждат чрез плетене с резници. За това цветът трябва да се съхранява до пролетта. Lobelia не толерира замръзване, така че не може да остане навън за зимата. В къщата се внася пот, където се създават удобни условия за зимуване.

В стаята растението цъфти почти до декември. След това отсечете всички издънки на нивото на земята и изпратете растението на зимата в студена стая. В покой, лобелията е до април. С настъпването на пролетта контейнер с растение се вкарва в стаята, а храста е разделен на няколко части. Всеки процес се засажда в отделен контейнер.

Share:
Comments