Как да отглеждаме ягода у дома - кралицата на плодовете.

Никой няма да спори, че ягодата е пълна с вкус и свежест.

Тя е и една от най-простите и най-полезните растения за отглеждане в градината или в контейнери.

Отглеждане на ягоди в дома: Основни принципи

В супермаркетите, плодовете обикновено имат гроздова текстура. Това е така, защото естествената захар се превръща в нишесте, веднага щом ягодите се разкъсат от леглата. Ако имате такава възможност, опитайте колко е вълнуващо и полезно да отглеждате ягоди у дома. А богат и ароматен вкус ще ви убеди в точността на това решение.

Първо, трябва да разберете жизнения цикъл на ягода. Подобно на повечето мразоустойчиви трайни насаждения, умира през зимата и започва да расте интензивно, когато почвата се затопли през пролетта. След като растението ще донесе плодове, много видове ягоди произвеждат многобройни издънки с бебета от нови растения в краищата. Тези бегачи често се озоват наблизо и остават прикрепени към растението майка. Тези видове ягоди ще произвеждат повече плодове, ако отрежете повечето бегачи, позволявайки на всяко растение да произвежда не повече от 3 дъщерни растения всяко лято. При топло, слънчево време, плодовете се узряват около 30 дни след оплождането на цветята.

За успешен резултат и за отговор на въпроса как да се отглеждат ягоди у дома, е необходимо да се спазват редица правила и условия, като например:

Слънчево място, Ягода харесва области, които получават много пряка слънчева светлина без сянка. Те също оценяват минималния вятър, така че да не отнема необходимата влага от растението и да не пречи на опрашването.

Умерена влажност, Направете своевременно поливане. Излишъкът може да доведе до гниене на плодове, и недостатък - до смърт на растението.

Засаждане и плевене, Най-добре е да засадите ягоди през пролетта. Почвата трябва да бъде добре оплодена. Съхранявайте достатъчно разстояние между растенията, за да им осигурите необходимото количество светлина и топлина. Плевели често и задълбочено. Те поемат властта от здраво растение и дават малка, малка култура.

съседи, Не се препоръчва да се засаждат на място, където наскоро имаше ягоди, домати, чушки, патладжани и картофи. Идеални съседи - царевица и слънчогледи.

Направете навременни превантивни мерки за защита срещу болести и вредители, което помага да се избегне смъртта на растението.

Как да отглеждаме ягоди у дома: избор на сорт и посадъчен материал

Първо, определете кой тип ягоди е най-подходящ за вас, въз основа на техните нужди. Има следните неща видове ягодови растения, които могат да бъдат разделени на:

- рано (1-15 юни) - Вима Занта, Дероайл, Камароза, Кент, Кимбърли, Ламбада, Дона, Диана;

- среден (20 юни - 10 юли) - Дукат, корона, полк, Сузи, Таго, Фигаро, Монтерей, Сан Андреас, Портола, Албион;

-по-късно (15-30 июля) — Занга-Зенгана, Мизе Шиндлер, Богема, Симфония, Вима Тарда, Флоренс.

Също така, при избора на сорт ягоди, трябва също така да разгледате вашите собствени заявки:

- по вкус: сладък (Кимбърли, Мери), сладък и кисел (зори), кисел (връх Еверест);

- за доходност: висока (фестивал) или ниска;

- по размерам ягод: маленькие (Московский деликатес), среден (Любава) или крупные (Гигантелла Максим, Брайтон)

- целите на заявлението: да готвя с тях сладко (Valeri), или прясно от леглото (Mashenka).

Видове ягоди

Оригиналните сортове ягоди са:

- ремонтантная (Королева Елизавета ІІ, Альбион, Искушение)

- Ампел (Мерлан)

- вьющаяся (Гирлянда)

При избора на посадъчен материал трябва да се помни, че трябва да се вземе от храсти, които са на възраст най-малко 3 години. Ако купувате разсад на пазара или в магазина, желателно е в затворени саксии. Дължината на корените е не по-малка от 5 см. Те не трябва да имат признаци на гниене. На храста трябва да има два или три здрави листа. Опитайте се да не купувате цъфтящи растения, тъй като ще бъде по-лошо да оцелеете.

Не се страхувайте да опитате да експериментирате с отглеждането на различни сортове ягоди. Такъв е случаят, когато резултатът е печеливш!

Ягода от семена: технология за отглеждане

За отглеждане на ягоди у дома, има няколко начина:

- вкореняване антени, Ягодовите разсад са мустаци, на които има малък млад храст. След вкореняване храстът става самостоятелно растение и може да бъде трансплантиран на друго място;

Възпроизвеждането на ягоди с мустаци

- разделяне на храстите, За някои разновидности на ягоди (най-вече ремонтни), се използва само този метод. Тя представлява разделянето на храста на две части и засаждането им като две млади растения;

- сеитба на семена.

Просто искам да ви предупредя, че е трудно да се отглеждат ягоди от семена. И това е необходимо да започнем толкова дълго преди растението да донесе плод. Извършвайте сеитбата в точното време. Това зависи от вида на ягоди, който сте избрали, така че прочетете етикета или се свържете с продавача. Сортовете с високи добиви се засяват най-добре през лятото, не по-късно от първата половина на август. Алпийски ягоди - през юли-август. Но в повечето случаи се препоръчва да се засяват ягоди през зимата, тъй като това ще даде повече време на растението да има здрава кореновата система.

Най-добрите оценки са: Гурме, Баго, Сахалин, Брайтън, Женева.

Можете да ги подготвите сами. За да направите това, трябва да отрежете горния слой на падналите плодове, да ги изсушите и да ги разтриете, внимателно да освободите семената от ягода.

Преди сеитбата получените семена трябва да бъдат проверени за кълняемост. За да направите това, те трябва да бъдат поставени във влажна среда. И след като растат, за да започнат да растат разсад от ягоди от семена.

Първо, подгответе контейнера с изпускателни отвори. Попълнете го с почва, която трябва да се навлажни. С пръста си направете жлебове в почвата на около 6 мм една от друга с интервал от 15 см един от друг. Поставете 3 семена във всяка ямка и просто натиснете с пръст. Не разтрошавайте тежко на земята, в противен случай семената ще трябва да се бият, за да израснат. Покрийте с полиетиленово фолио, което ще ви помогне да намерите семена във влажна почва.

Поставете контейнера на осветено място. Ако направите зимно кацане през периода, поставете го в близост до радиатора. Почвата трябва да е влажна през цялото време. Поливането се извършва с помощта на спрей, в противен случай водата ще измие всички семена.

След като семената покълнат и най-важното, те дават пълна зеле, премахват филма и оставят семената да се развиват допълнително. Не забравяйте да проверите влагата на почвата.

Трансплантационните растения в чашите могат да бъдат след появата на младите листа.

Разсад на ягоди: грижи и слизане

За да отговорите на въпроса как да отглеждате ягоди в дома, трябва да знаете всички правила за прилагане на необходимата грижа.

осветление, Топло слънчево място. Ягодите изискват 6-10 часа дневна светлина и пряка слънчева светлина. Тя може да произведе растение в частична сянка, ако е необходимо, но реколтата никога няма да бъде толкова плодотворна.

Почва, Добавете много компост или оборски тор няколко месеца преди засаждането, за да обогатите почвата и да премахнете всички плевели заедно с корените. Ако почвата е тежка глина или има лош пясък, добавете добре разложен органичен материал. Мястото за засаждане трябва да бъде добре изцедено. Ако е необходимо, променете предварително киселинността на почвата.

приземяване, Изкопайте дупка в почвата. Поставете растението на ягода в дупката, като държите главата над повърхността. Натиснете плътно и внимателно почвата около основата на разсада. Мулчиране след засаждане, за да се защити повърхността и да се запази чистата ягоди.

Извършвайте редовно поливане, Ягодите се нуждаят от много вода, когато цветята се развият и отново през есента, когато растенията узреят. Избягвайте да подавате вода върху плодовете, за да не изгният. Поради топлината и сушата, плодовете могат да бъдат малки по размер. Започнете поливането и това ще помогне да се увеличи размерът им.

Допълнително торене, Използвайте течен тор, за да осигурите хранене на ягоди. Но сведете до минимум използването на водоразтворим тор с високо съдържание на азот. Тя ще насърчи растежа на листата, а не да се съсредоточи върху плодоносещите плодове.

Процес на грижа, Нарежете първите цветя. С премахването на първите цветя, които се появяват, вие давате на ягода шанс да развиете по-силна коренова система.

Засаждането на разсад трябва да се направи около май или когато през пролетта ще бъде възможно да се работи върху почвата. На подготвената почва направете отворите за разтоварване достатъчно дълбоки, за да победите цялата коренова система, без да я огъвате. И не засаждайте растението твърде дълбоко: корените трябва да бъдат покрити, но короната трябва да е точно на повърхността на почвата.

Осигурете достатъчно място за така наречените. разтягане на растението. Разстоянието трябва да е 35-40 см един от друг и 90 см между редовете. Корените не трябва да са по-дълги от 20 см. Ако е необходимо, ги нарязайте.

Засадете нови растения всяка година, за да поддържате висококачествени плодове всеки сезон.

Бъдете внимателни при плевене. Премахнете плевелите ръчно, особено през първите месеци след засаждането.

Отглеждане на ягоди у дома - условия за максимален добив

За да постигнете високи добиви, трябва да следвате правилата за грижа в комплекса. Нарушаването на едно от условията може да не доведе до желания резултат.

Препоръчва се ягодови храсти да бъдат трансплантирани на всеки пет години. В противен случай те губят доходността си. В идеалния случай също трябва да промените сортовете растения. Необходимо е да се направи това не само заради необичайно любопитство. Така че взимате ягода по ваше желание и намалявате заплахата от вредители и разпространението на болестта.

Почвата, върху която ще растете ягоди у дома, също играе важна роля. Най-добрите са черноземните и сивите горски почви. На тежка глинеста или козела-подзолична, няма да получите богата реколта. Киселинността трябва да е слаба (pH от 5.5 до 6.5. Обърнете внимание и на водната маса. Ако по време на дъждовния сезон в избрания район на вагите, краката падат в земята, тогава такъв сайт не е подходящ.

През първата година, нарязани цветя, за да се предотврати носенето на плодове. Поради това централата ще изразходва енергийните си запаси за развитието на здрави корени. Резултатът ще бъде много по-голям през втората година. При първото и второто поколение доходността е по-висока.

Ягода в дома: защо умре?

Една от причините за смъртта на ягоди, отглеждани у дома, е вредители. Най-често срещаните са:

1 Яйца акари - През пролетта тя поставя яйцата в листата, като изсмуква сока от тях. Поради това листата стават набръчкани, а плодовете са много малки. Отстранете засегнатите листа и лекувайте растението с инфузия на белен лук.

2 Мучнистая роса - Листа, чувствителни към тази болест, навита лодка, стават лилави с характерно мека покритие. Тя ще помогне с тази болест пръскане плантации с меден сапун разтвор (в 10 литра вода е необходимо да се разтваря 20 грама сапун, 20 грама меден сулфат и 10 грама топаз).

3 Spider акар - със силна лезия, листата на ягодите са заплетени в паяжина, което ги кара да станат жълти и да изсъхнат. Можете да се борите с пръскането на растението с топъл разтвор на carbofos (3 супени лъжици на кофа вода). В този случай е важно, култивирани легла (уверете се, че няма плодове), покрийте с филм за около три часа. Този метод ще ви помогне да се отървете от други вредители.

4 листна въшка - за да контролирате листни въшки, напълнете няколко чесъна глави 3 литра студена вода и нека варя за една седмица. Полученият разтвор, използвайки пулверизатор, обработва необходимите области.

5 Слизни - Дъвчете дупки в ягода. В този случай отвара от невен може да помогне. За да направите това, изсипете 1 литър вряща вода 1 супена лъжица. сушени цветя или 2 супени лъжици. свеж. Дайте бульон да варя и да ги напръска цялата повредена повърхност, като не липсва разстоянието между редовете. Можете също да поръсите почвата с разтвор на вода (5 л) и 1 супена лъжица. амоняк.

Болната ягоди на ягоди

Гъбичните заболявания причиняват образуването на тъмни петна по листата. Премахването на листата от ягоди може да помогне да се отървете от вредители и болести.

Досега най-лошите вредители на ягодите са птиците. За да запазят плодовете, те могат да бъдат покрити с някакъв вид мрежа. Също така опитайте така оригинален начин: разпространение около леглата на червени стъклени топки преди появата на плодове. Това може да ви помогне да уплашите птиците.

Като удовлетворите всички капризи на нашата кралица, ще получите изключителен аромат на ягоди и уникален аромат!

Share:
Comments