Кайсия: есента засаждане на фиданки, грижи и подготовка за

Кайсия е един от любимите ви плодове, отглежда се с удоволствие в почти всяка градина. Как да засаждаме кайсия през есента, за да получим добра реколта в бъдеще? За да отговорите на този въпрос, ще помогнете на опитни градинари.

Как да засаждате кайсия правилно

Дървото се понася добре от студа и сушата. На едно място кайсия може да расте до 30 години, без да губи своя доход. Следователно, преди засаждането е важно да се определи мястото и времето.

Време за засаждане на разсад

Най-доброто време за засаждане на разсад е през есента. Във всеки регион времето за засаждане е малко по-различно. В южните географски ширини е по-добре да се извърши цялата работа в началото на октомври, а в средните условия малко по-рано.

Важно! Работите, свързани със засаждането на разсад, трябва да приключат един месец преди замръзването.

Избиране на местоположението на градината с кайсии

Кайсията е ориенталска култура, така че е по-добре да засаждате дървета на добре осветени места. Местоположението на бъдещата градина трябва да бъде добре защитено от студените северни ветрове от всички страни.

Въпреки факта, че кайсия принадлежи към дървета, които обичат влагата, е за предпочитане да се засаждат на относително суха площ. Дълбочината на подпочвените води не трябва да бъде повече от 1,5 метра. Растението не понася намокрянето на кореновата система, особено в ранна възраст.

Важно е да се обърне внимание на почвата, в която се планира да се отглеждат кайсии. При пясъчните почви без допълнително напояване дърветата стават рано, рискът от летни изгаряния се увеличава. На чернозем, кайсия е късно да дават плодове, добивът е много нисък. Кайсията не може да се отглежда на тежки глинести почви. За предпочитане е младите дървета да се засаждат върху леки почви с неутрална реакция.

Как да подготвим разтоварващата яма

Плочата за засаждане на разсад се приготвя предварително, приблизително 2-3 седмици преди предложената работа. Дълбочината на дупката трябва да съответства на кореновата система на разсада. Опитните градинари препоръчват дълбочина 70-80 см.

Преди кацане ямата е добре запълнена с торове. За да направите това, земята трябва да се смесва с хумус, суперфосфат и калий.

За един отвор за кацане:

• Хумус - 2 кофи;

• Сернокислый калий — 500 гр;

• Суперфосфат — 600 гр.

Торовете се смесват добре с почвата и се изсипват в ямата. Ямата е оставена до момента на кацане. През това време земята ще се уталожи.

Как да изберем кафяв разсад за засаждане през есента

За засаждане на дърво е по-добре да се даде предпочитание на закупени разсад, които се отглеждат в съответствие с всички изисквания. В допълнение, независимото отглеждане на кайсии от костите е неприятен бизнес, изискващ специални познания.

Най-добрият материал за засаждане са младите разсад, чиято възраст не надвишава 3 години. Те бързо се установяват на ново място, по-лесно се грижат за тях. Какво да търсите при закупуване на разсад, така че вместо културно дърво да не можете да придобиете дива природа:

1. Малък разсад на сортова кайсия има дебели скелетни клони без шипове.

2. Обърнете внимание на мястото на ваксинацията. В основата му трябва да има малък скок.

3. В допълнение, кореновата система на разсада трябва да бъде жива, в противен случай растението няма да оцелее.

Есен засаждане кайсия: как да се проведе

Преди качване на борда подгответе разсад. Трябва да го разгледате внимателно, да премахнете всички изгнили и сухи корени. Здравите корени трябва да бъдат намалени с 1/3. След това, разсадът се поставя в глинен канал, в който е желателно да се добави мелене.

Растението кайсия в предварително подготвени добре, Необходимо е да се наблюдава положението на кореновата шийка. Тя трябва да бъде над нивото на почвата с 5-6 см. Ако е затворена, рискът от гъбични заболявания на дървото се увеличава.

По-удобно е да се извършва цялата работа, свързана със засаждането заедно. Разсадът е спретнато поставен в яма, разпространете корените и покрийте с пръст, След това почвата около дървото се натрошава и напоява изобилно. За да се запази влагата допълнително мулчиране на булото с хумус.

Ако имате намерение да засадите няколко дървета, важно е да наблюдавате разстоянието между разсадите. Възрастните кайсии изискват голяма площ до 5 квадратни метра. m на едно дърво.

Как да се грижи за кайсия през есента след засаждане

След като растението е засадено, то трябва да бъде подготвено за зимата. Специално внимание трябва да се обърне на багажника и скелетните клони. Те трябва да бъдат избелени, за да се предпазят от пролетни изгаряния. Към работния разтвор се прибавя меден витриол. Тази смес помага да се унищожат вредителите, които зимуват под кората на едно дърво. Почивка от дърво се извършва, когато времето се установи и дъждовният сезон минава.

Освен това младите разсадници трябва да бъдат защитени от гризачи, които причиняват вреда. За това, клон клонки са прикрепени към багажника. Въпреки факта, че кайсията е устойчива на замръзване растение, в ранна възраст се нуждае от допълнително затопляне. Когато падне сняг, те прегъват стъблото на растението.

Важно! В периодите на размразяване е необходимо да се премахне разтопения сняг от кореновата шийка на растението, така че влагата да не застане на това място.

Защита на кайсия от вредители и болести

Кайсията е нестабилна за вредители и болести. През есента, след засаждането, кайсията се обработва със сложни препарати. Есенна употреба меден сулфат или течност Бордо. Едновременно с обработките се извършва допълнително напръскване със Zircon и EcoBerin. Те повишават устойчивостта на разсад на климатични условия и болести.

Как да отрежете кайсия през есента

Подрязването е важно събитие при отглеждането на кайсии. Провежда се през пролетта, лятото и есента. Есенното подрязване се извършва на етапа на подготовка на дървото за зимата.

В този период е важно да се обърне внимание на счупени и повредени издънки, които трябва да бъдат премахнати. Изрежете също всички болни и сухи клони. В допълнение, те отрязват всички растящи вътре и сгъстяващи издънки.

Важно! Първото подрязване на дървото се извършва една година след засаждането.

Възможно ли е да трансплантация кайсия през есента?

На едно място дървото расте достатъчно дълго и не толерира трансплантацията. Но ако има нужда, тогава е възможно да се трансплантация млади разсад. Най-добре е да направите това през есента. Освен това е важно да се спазват някои правила за трансплантация на кайсии.

1. Трансплантацията на кайсия може да се извърши, ако възрастта на разсада не надвишава 5 години.

2. При трансплантацията е важно да се запази пръст с корени.

3. Кайсията се отстранява внимателно от земята и се прехвърля на ново място, като е изкопало глината в уволнението.

При спазването на тези прости правила е възможно кайсиевата трансплантация да стане по-малко болезнена. Благодарение на това растението ще се възстанови по-бързо.

Напоследък кайсиевите дървета са много популярни. Новостите на селекцията позволяват да се развива тази култура дори в условията на северните региони. Кайсия непрекъснато се нуждае от грижи, особено през есента, когато дървото трябва да бъде подготвено за зимата. Спазвайки всички правила за засаждане и грижи, трудолюбивият градинар ще бъде възнаграден с вкусни плодове. Срамно е, когато пролетта се окаже, че кайсия е изсъхнала.

Share:
Comments