Jam от орехи: как да готвя конфитюри от ядки

Jam от орехи - общо описание

Jam е чудесен начин да се почерпите с необичаен аромат през студената зима и същевременно да запазите цялото предимство на даровете на природата. Jam от орехи наречен "цар" на сладкия свят, който освен оригиналния вкус ще предостави безценни ползи за тялото. Кой би помислил, че магическият деликатес има бактерициден, антислеротичен, противовъзпалителен ефект. Богато е линолевата и олеиновата киселина, витамините C, PP, група В, съдържат йод, магнезий, цинк, мед и фитонциди.

Правилният избор на ядките е наполовина успех, така че трябва да се обърнете към процеса с цялата отговорност. За готвене е необходимо да изберете големи ядки с идеална форма, без черни петна и други недостатъци. Плодовете трябва да са зелени, с нежна, млечно-восъчна обвивка вътре. Проверете ги за "владеене" може да бъде, както следва: пробийте гайката с клечка за зъби, ако е безпрепятствено направо, тогава суровините са с отлично качество. Най-доброто време за прибиране на реколтата е втората половина на юни.

Jam от орехи — подготовка посуды

Също толкова важно е да изберете подходящ готварски съдове. Противно на общоприетото схващане, медните басейни далеч не са най-добрият вариант, защото медните йони разрушават аскорбиновата киселина. Алуминий - и за тази цел не е подходящ: високата киселинност на конфитюра нарушава оксидния филм и металът навлиза в продукта. Най-добрият вариант за днес е емайлираните контейнери или неръждаемата стоманена посуда.

Калъфи и буркани трябва да се измият с разтвор на сода за хляб (1 ч.л. / 1 ​​литър вода), изгаряни и изсушени. Капаните допълнително се кипят.

Jam от орехи — подготовка плодов

Преди да пристъпите директно към готвенето, гайките трябва да бъдат приготвени: обелени от зелената кора и напоени в продължение на 2 дни със студена вода, която трябва да се смени най-малко 3 пъти на ден. След това изтеглете водата и потопете яйцата в разтвора с вар (5 литра студена вода / 500 грама хидратирана вар), която се държи 4 часа и се филтрира. Това е необходимо, за да се премахне горчивият послевкус на бъдещото конфитюр.

След това ядките се измиват добре под течаща вода, пробити на няколко места с вилица и накиснати в студена вода за още 2 дни.

Jam от орехи — рецепт 1

Тя ще отнеме: 100 бр. ядки, 2 кг захар, 2 чаши вода, 10 скилидки с карамфил, 1 лимон. Приготвените ядки се потапят във вряща вода, която ги покрива напълно и се вари за 10 мин., нагънато на сито. Захарта се смесва с 2 чаши вода, заври, извадете пяната. Полученият сироп се спуска с ядки, карамфил, лимонов сок. Привеждане на масата до кипене. След като конфитюрът се охлади, трябва да го заври отново. Повторете три пъти и готвяйте, докато го направите. Предварително опаковани в стерилни буркани.

Jam от орехи — рецепт 2

Тя ще отнеме: 100 бр. зелени ядки, 2 кг захар, 8 чаши вода, 10 скилидки карамфил, 2 ч.л. канела, 5 бр. Има 8 чаши вода в басейна, 2 кг захар се изсипва, след варенето, подготвените ядки се спускат. По време на готвенето в съда се поставя торба с подправки: карамфил, канела, кардамон. Кук до готовност - черни гланц ядки. Добавете ванилин. Охлажда се конфитюр в буркани.

Jam от орехи — рецепт 3 (по-армянски)

За 100 парчета зелени ядки, 400 мл вода, 1 кг захар, 10 карамфил от карамфил, 10 грама канела и 2 лимона, пригответе сироп от вода и захар, охладете. Поставете яйцата в нея, добавете сок от два лимона. Запалете и оставете за един ден. Повторете три пъти и готвяйте докато стане готов, докато гайките са напълно меки. Деликатес да се прехвърлят в стерилизирани консервни кутии, изсипете останалия сироп, корк.

Jam от орехи — рецепт 4 (по-болгарски)

Тази рецепта изисква търпение, но резултатът обещава да бъде несравним. Изисква: 1.1 кг ядки, 1 чаша вода, 1 кг захар, лимонена киселина (10 д.). Пречистените ядки потапят в разтвор на лимонена киселина (0.5%) в продължение на 1 час. Те готвят по метода на редуването. Първо го поставят в кипяща вода в продължение на 4 минути, а след това в студена вода в продължение на 10 минути. Процедурата се повтаря много пъти, най-малко 7 пъти. Сварете вода и захарен сироп, за да се измести го ядки и варете, докато готвят. 10 минути преди края на готвенето добавете лимонена киселина към конфитюра. Препарирайте конфитюр в буркани, навийте се.

Jam от орехи — рецепт 5 (по-украински)

Необходими са: 1 кг ядки, 1,2 кг захар, 1 лимон, карамфил (10 пъпки). Подготвените ядки се измиват добре, пробиват се с гъста игла, спускат се в кипяща вода в продължение на 20 минути и след това се охлаждат в студена вода. Изсипете сироп от вода и захар, добавете към него лимонов сок, карамфил. Полученият разтвор се излива с ядки, варени за 5 минути, след което се оставят за един час, след това се привеждат обратно в кипене и готвят в продължение на 5 минути (само 3 пъти). Четвъртият път се приготвя, докато се приготви, охлади се хвърли в бурканите.

Jam от орехи — советы опытных кулинаров

При отрязването на орехите не забравяйте да носите ръкавици, в противен случай йодът, съдържащ се в големи количества, ще оцвети кожата на ръцете в тъмен цвят.

За да получите наистина вкусно и вкусно сладко, препоръчваме да го готвите на три ястия. Джемът ще се натрупа, ако след първото готвене изчакайте, докато се охлади напълно.

Искате ли да получите необичаен вкус? Добавете сладко от портокалова кора, смесена с канела и ванилия - вкусен аромат и незабравим вкус!

Задръжте конфитюра на тъмно място, при температура не по-висока от 25 градуса.

Share:
Comments