Инокулацията на ябълкови дървета е отговорен въпрос: как

Инокулацията на ябълкови дървета е идеален вариант, който ви позволява да отглеждате правилния сорт ябълки в градината. Знаейки как да извършите тази операция, можете да подготвите разсад от семена или да използвате диво дърво като подложка.

Ваксината може да бъде сравнена с хирургическа операция. Но тя ви позволява значително да намалите разходите за придобиване на разсад от сорта, необходими за градинарство, да ускори плодът на младите дървета, да отглеждат различни сортове на парцела и дори да отглеждат други култури на ябълково дърво.

Инструментите и материалите, необходими за присаждане на ябълкови дървета

По отношение на запаса (растението, на което е засадено) не само могат да се размножават различни видове, но и различни видове присадки (растения, които са засадени), например, ябълката и крушата могат да растат наведнъж.

Преди започване на ваксинацията, трябва да произведете следното:

• Подложката, която не е заразена с болести, може да се използва за тази цел със старо дърво и се нарязва на пъстърва;

• Бъдещето на присадката е стъблото на сорта, необходим на градинаря;

• Добре заземен нож, шлайф и градински трион;

• Градинска люлка, необходима за разнасяне на рани (вместо това може да се използва маслена боя, смесена с масло с малко количество меден сулфат);

• Лента за жартиера на склада (разрешена за замяна с ленти от полиетилен, изолационна лента).

Ваксинацията трябва да се извършва възможно най-бързо, необходимо е всичко да се направи за 1 минута, за да се предпазят местата от изсъхване, затова е препоръчително да се практикувате добре предварително. Често, за да се запази влагата на присадката, тя се овлажнява по време на работа, по време на подготовката на запаса.

Кога да засаждате ябълкови дървета

Най-добре е да засаждате ябълкови дървета през пролетта, в този период на рапица е по-добре да затегне раните. Само това е необходимо да бъде навреме, преди да започне пролетния ток на сока. През летния период ще бъде възможно да се установи дали младата клонка се е установила. Есенната ваксинация може да не работи, тъй като съществува риск, че присадката просто ще замрази.

Оптималното време за събиране на резници

Най-добре е да засадите ябълковото дърво през пролетта, оптималното време за тази работа в повечето региони идва от 10-15 април и продължава до последното десетилетие на май. Най-добре е да ваксинирате в облачен и сух ден. Не започвайте тази работа по време на дъжд или при горещо време.

Резени за инокулиране трябва да бъдат отрязани в края на есента, след началото на студове, е необходимо да се събират годишни издънки и да ги обвиват във влажна кърпа, поставени през зимния период в хладилник или изба. Ако не беше възможно да се направи това през есента, трябва да подготвим резките в началото на пролетта, преди пъпките да започнат да набъбват. Преди да започнете работа, трябва да дезинфекцирате инструмента и да миете добре ръцете си, за да намалите риска от нанасяне на нова рана за инфекция.

Методи за присаждане на ябълка през пролетта

Яблон може да бъде ваксиниран по няколко начина:

1. Инокулиране от моста;

2.•Прививка за кору;

3. Инокулиране в разцепването;

4. Копулация (с език, нормален, подобрен);

5.•Окулировка.

По-рядко, в някои случаи, вместо издънките, те се оглеждат с кореноплодни.

Метод на копулация

Тази технология се използва само при използване на присадка и запас със същия диаметър. Необходимо е да се направят абсолютно идентични разфасовки върху тях (така че кората на стрехите да съвпада колкото е възможно по целия диаметър). Присадката за присаждане извършва същите разфасовки и издънките ще се справят добре. Работата трябва да се извърши много бързо, но не повече от една минута. Сухият парче ще затрудни значително сливането на леторастите.

Усъвършенстването на езика е по-трудно, но е необходимо да се направят по-нататъшно нарязване, както на провода, така и на склад, отгоре от направените напречни сечения.

Натискайки подготвените разрезки, трябва внимателно да поставите издънките един в друг, така че клонките да не се счупят допълнително. В този случай камбиумът (тъканта, която се намира между дървото и дървото) расте много по-бързо и рискът от изместване на издънките намалява. Мястото, където се прави ваксината, е необходимо да се размаже с градинска марля и да се увие плътно с полиетиленово фолио или специална лента.

Инокулиране при разцепване

Това е популярен метод на инокулация, често се използва благодарение на неговата простота и добро оцеляване. Изберете същото за дебелината на склада и присадката, ако е необходимо, в съответствие с тази технология, можете да инокулирате тънки резници на дебел клон, да го нарязвате равномерно и да направите разцепване в средата с остър нож. В получения прорез се вмъкват предварително изрязани резници по такъв начин, че камбиумът на клона и резбите да съвпадат точно.

Инокулации на кора

Неусловен начин, при който рязането бързо нараства до подложката.

Прийво е необходимо да се подготви по този начин:

• Нарежете парчето заедно с малко количество дървесина, тази част е прикрепена към най-близкия клон (необходимо е да направите идеално гладко нарязване);

• Създайте вертикална част от дървото, след което внимателно отлепете кората с нож;

• Под нея се вкарва присадка и докинг зоната на издънките се потапя с градинска глина, след което те се обвиват наоколо с полиетиленово фолио отдолу и отгоре.

Инокулиране на страничен разрез

Тази технология прилича на присадка в цепнатина, като единствената разлика между тях е, че разцепването се извършва върху равномерно нарязан клон, в който се вкарва стъблото, присажда се в страничния разрез, няма нужда да се отрязва клона на дървото (присадката и основата са свързани помежду си, създавайки конструкция подобна на копие).

На първо място, върху изрезките се произвеждат две наклонени разфасовки, които трябва да бъдат свързани отдолу. Разрезът се прави върху подложката и кората е внимателно сгъната, под нея се въвежда подправка, така че кората и камбиума на двата лопата да се съединяват възможно най-плоски. Мястото, където е извършено инокулацията, трябва да се размаже с лак и да се увие плътно с филм.

Как да засаждаме различни видове дървета един върху друг

Възможно е да се създаде истинска градина на едно дърво, където се развиват не само различни сортове, но и няколко вида овощни растения.

Има такива сортове:

1. • Интраспецифични инокулации (комбинация от различни сортове от същия вид);

2. Ваксиниране в местен вид (например, инокулиране на череши в череши);

3. Инокулация между поколенията (например, арония на ябълково дърво).

Съвместимост на подложките и присадките

Не можете да комбинирате дървета, поради тази причина трябва да разберете коя от присадките може да се вкоренява в определен подложка и с която дори няма смисъл да експериментирате. Например, една круша може да бъде засадена на ябълково дърво, ако се избере правилният метод за ваксинация и работата се извършва точно.

Познавайки различните видове присаждане на ябълкови дървета, лесно е да се намери подходящ и прост метод. Един неопитен градинар по-добре растителни дървета в разцепването, това е ефективна и проста технология, въпреки че ще изисква известна труд.

Share:
Comments