Ягода в собствения си сок за зимата: как да запазите аромата

Сезонът на ягоди е много кратък и искам да спестя възможно най-много тази зима за това вкусно и ароматно ягодоплодни. Ягодите са по-скоро капризни и човек трябва да се постарае много да се поглези с вкусни плодове през зимата. Можете, разбира се, замразяване на плодове, но, уви, след размразяване губи външния си вид. Този вид зрънце може да се използва само за приготвяне на пълнеж за пайове или за приготвяне на компот и желе.

Ягодите в собствения си сок за зимата - основните принципи на готвене

Ягодите могат да бъдат събрани за зимата по много начини. От него варят компоти, конфитюри и конфитюри. Но в същото време на ягодоплодни бръчки, и самата препарат изисква голямо количество захар.

Най-успешният начин е да приготвите ягоди в собствения си сок. Да, този метод изисква повече време и усилия, но резултатът си заслужава.

За приготвяне на ягоди в собствения си сок за зимата използват половин литър буркани, тъй като стерилизация в тях изисква малко време, което означава, че плодове ще запази по-добро и вкус. Банките се измиват със сода и се изплакват обилно. След това те се стерилизират върху гореща пара или в пещ и се изсушават. Капаните също се стерилизират.

Ягодите се сортират, повредените и изгнили се отстраняват, след което се измиват добре. След това плодовете се разстилат върху кърпата и леко се изсушават.

Ягодите се прехвърлят в емайлиран басейн и се покриват със захар, чието количество е посочено в рецептата, и оставени за една нощ, за да позволят на зърната да отделят сока.

След това ягодите се поставят върху стерилни кутии и се стерилизират в широка тенджера, като се постави кърпа на дъното или се постави решетка.

Рецепта 1. Ягодите в собствения си сок за зимата (1 път)

Съставките

пет килограма ягоди;

1000 г сахара.

Метод за приготвяне

1. Ягодите се сортират, оставяйки само цели, без признаци на щети и разпад. Премахнете стъблата и изплакнете.

2. Джанти, обем от половин литър мина със сода, и ги изплакнете обилно. След това ги стерилизираме над пара или във фурната.

3. Подредете плодовете на чисти, сухи буркани и ги напълнете на върха. Трябва да са около 15 буркани. Във всяка от тях изсипваме 100 грама гранулирана захар и я изпращаме през нощта в хладилника, така че зърната да започне да дава сока.

4. Ягода ще изпразни сока и ще се уталожи. Сега разпределете ягоди със сок от една буркана от другите две, пълнете ги до "закачалки" и покрийте с капак. Същото се прави и с останалите банки.

5. Слагаме бурканчетата в широк тиган и го напълваме с топла вода, така че нивото му достига до "раменете" на кутиите. Сложете тенджерата на силен огън и занесете водата в хлад. Стерилизирайте кутиите за около пет минути. След това извадете бурканите, бързо съединете плътно с капаци. Ако в дъното има захарни кристали, внимателно обърнете буркана, докато се разтварят. Съхраняваме детайла в мазето.

Рецепта 2. Ягодите в собствения си сок за зимата (2 посоки)

Съставките

три четвърти чаша захар;

300 г ягоди.

Метод за приготвяне

1. Внимателно преминете през ягоди, отстранете натрошените и развалени плодове. Отделете стъблата. Излива се ягодите със студена вода и се оставя за пет минути. След това извадете ягодите от водата и ги прехвърлете в чука.

2. Подгответе капаци и буркани. Измийте със сода. Сварете капачките за три минути. Измийте кутиите и ги стерилизирайте за няколко минути или в пещта за пет минути. Стерилната може да изсъхне със стерилна кутия. Изсипете във всяка две лъжици чаша захар.

3. Поставете слой от ягоди над захарта, изсипете плодовете със захар (в количество 1,5 супени лъжици). Напълнете бурканите с ягоди, докато те заливат със захар. След това внимателно разклатете буркана, така че всички кухини да се напълнят и да излее останалата захар.

4. Покрийте с марля или трислойна превръзка и ги оставете сами за три часа. Плодовете ще дадат сок, захарта ще се разтвори леко, а съдържанието на буркана ще се уталожи леко.

5. Покрийте бурканите с капаци и ги поставете в една широка тенджера с топла вода, като предварително поставите дъното, сгънато три пъти с кърпа на бурканите.

6. Поставете водата в тенджера при ниска температура до кипене и стерилизирайте бурканчетата за половин час. Внимавайте да не заври врящата вода. Стерилизираните буркани плътно затварят, завийте капака надолу и го охладете, без да го обвивате. Съхранявайте ягоди в собствения си сок в сутерена или друго хладно място.

Рецепта 3. Ягоди в собствения си сок за зимата с лимон

Съставките

700 г ягоди;

половинка лимона;

200 г сахара;

100 ml вряла вода.

Метод за приготвяне

1. Ягодите трябва да са сочни и големи. Избирайте плодовете, отстранете повредените и отлепете опашките и листата. Измийте ягодите, поставете ги в гарнитура и ги оставете да се отървете от излишната влага. След това разстийте плодовете на кърпа и изсушете.

2. Нарежете плодовете наполовина и ги поставете на един слой в купа. Поръсете със захар. По този начин, изложени всички ягоди, наливайки със захар. За да направите това, използвайте половината от нормата на захарта. След това, купа на плодове затегнете храна филм и поставени на слънчево място. След час и половина ягодата ще изхвърли сока.

3. Изсипете ягода в тигана и излейте водата. Това се прави, за да се гарантира, че сиропът е "правилната" последователност, защото ние готвяме ягоди в нашия собствен сок, а не сладко.

4. Поставете останалата захар. Половин лимон нарязани на кубчета и добавете към ягода.

5. Поставете тигана на огъня и гответе за една четвърт час. Ягода маса не трябва да се вари интензивно! Извадете парчета лимон и ги изхвърлете. Лимонът трябва да придаде на плодовете лек цитрусов вкус.

6. Изсипете съдържанието на тигана в стерилен буркан и плътно затворете капака. Охлаждайте ягодите в собствения си сок под гъста кърпа или каре. Съхранявайте детайла в сутерена или на друго хладно място.

Рецепта 4. Ягода в собствения си сок с лимонена киселина

Съставките

клубника — 1000 г;

лимонена киселина - 3 g;

гранулирана захар - 350 г.

Метод за приготвяне

1. Ягоди за тази рецепта, не прекалено големи. Бери, за предпочитане наскоро откъснати от леглата, изстържете и премахнете гнило и повредени. Разбъркайте добре ягодите, поставете ги в сито и оставете да изтекат вода. След това поставете плодовете върху салфетка, така че те са леко изсъхнали. Прехвърлете подготвените ягоди в емайловия басейн и го изсипете със захар. Оставете плодовете през нощта.

2. Изсипете разпределения сок от ягода в отделен тиган и го изпратете до огъня. Сокът доближава до кипене и добавя лимонена киселина към него.

3. Половин литровите кутии се измиват със сода за хляб, изплакват се добре и се стерилизират върху пара или във фурната. Почистете добре бурканите. Сварете капачките за пет минути. Подредете плодовете в буркани и изсипете горещия сок от ягода, така че нивото му да не достига два сантиметра до шията.

Поставете дъното на широк тиган с кърпа или поставете специална решетка. Налейте вода в нея и я поставете на огъня. Сварете водата, поставете бурканчета от ягодите в нея и ги стерилизирайте от момента на варене в продължение на десет минути. Плътно навийте капаците на бурканите и охладете, без да се преобръщате. Съхранявайте ягоди в собствен сок в изба или друго хладно място.

Рецепта 5. Ягодите в собствения си сок за зимата в сироп

Съставките

захар - 700 g;

клубника — 1000 г.

Метод за приготвяне

1. Сортираме ягоди, изтриваме повредените и развалени плодове. Ние почистваме плодовете от опашките и листата. Измийте добре ягодите, разстилайте ги в цедка и изчакайте да изтече цялата вода. След това изсушаваме плодовете на кърпа.

2. Прехвърлете ягоди в емайлиран басейн и го излейте със захар. Оставяме на хладно място за нощта, за да стартира сока.

3. Филтрирайте сока в тенджерата. Слагаме солето на огъня и го задушаваме. На цедка разстиламе ягодите в един слой и ги потапяме внимателно във врящ сироп. Бланширайте плодовете за около 20 секунди. Прехвърлете бланшираните ягоди в сухи стерилни буркани и ги напълнете с една трета. Ние стека така всички плодове на ягода.

4. В сиропа изсипете останалата захар, носете, разбърквайте непрекъснато, заври и налейте получените сиропни плодове в буркани. Ние покриваме с капаци.

5. Дъното на широк тиган е покрито с нагъната трикратна салфетка, поставяме в нея буркани с ягоди и се налива вода над закачалките. Слагаме огън и стерилизираме от момента на варенето, десет минути. Обилно затворете бурканчетата и го охладете, без опаковка.

Ягода в собствения си сок за зимата - съвети и трикове

  • За консервиране по този начин използвайте средно големи плодове с еднакъв размер. Така че те ще се нагреят равномерно.
  • Опитайте се да използвате само пресни плодове, които са били изтръгнати в същия ден.
  • Ягода в собствения си сок може да се използва за готвене кнедли, пайове или пайове, а от сиропа ще получите ароматен и вкусни mors.
Share:
Comments