Гузмания: грижа у дома (снимка), правила и препоръки за

Гусмания е екзотично ярко цвете, до което горите на Индия и Южна Америка принадлежат към семейството на Бромелиадите и наброяват повече от 130 вида вечнозелени тревисти растения.

Гузмания е великолепно растение, представено от дълги, монофонични или райеви листа, които се оформят като елегантен и оригинален розет.

Цветарите и просто любителите на всичко красиво оценяват това цвете за красотата на ярките си венчелистчета, събрани в големи съцветия от жълти, оранжеви, червени и тъмно-бордови цветове.

На прозорците в къщи, guzmany не е особено висока, достигайки височина не повече от 45 см.

Но въпреки факта, че тази тропическа растителност от друг континент с други климатични условия, за да го отглежда у дома, не е трудна, особено ако се спазват определени правила и познания за спецификата на нейното отглеждане.

Гузмания и особеностите на отглеждането на това цвете у дома

• За да се развие guzmania, е необходимо да изберете правилно пота. Тя трябва да бъде малка по размер и не много дълбока в складовете, тъй като кореновата система на това цвете е доста компактна.

• Гузмания е тропическа растителност и расте естествено в дървесни стволове в естествената среда, обикновена почва, защото тя ще бъде неподходяща и неприемлива за отглеждане в дома. Почвата за отглеждане на guzmany трябва да се състои от sphagnum, торф отпадъци, трева и пясък. Всички компоненти трябва да се вземат от съотношението 1/1.

• За да се храни с гузмания е необходимо през пролетния период и трансплантацията да се извърши по време на нейното придобиване.

• Отглеждане на гузмания през зимата е необходимо при температурен режим от 18-20ºC, а през лятото от 18-25ºC.

• поливанеането трябва да се извърши по следния начин - на малки порции се изсипва вода директно в изхода на централата, а през лятото трябва да се пръска редовно.

• Най-подходящото осветление за гузмания е разсеяната слънчева светлина. Директната слънчева светлина може да увреди гузманията под формата на изгаряния, които се появяват на листа или брекетите.

Гузмания: домашни грижи - размножаване

Когато цикълът на цъфтежа на растението достигне края на гузманията, той постепенно умира. В процеса на изчезването си, гузманията в дълбините на листата си образува розетки, които също се наричат ​​деца.

Освен това децата развиват кореновата си система и в близко бъдеще са готови да се развиват и развиват самостоятелно, отделно в собствения си саксия. За по-бързото развитие на младите кълнове трябва да се отстранят цветовете на цветовете на гузмания. И за да не изгниват листата в основата им, направете вода директно в гърнето след изсъхването на субстрата.

Когато кълнялото расте до средата на растението майка, то трябва да бъде отделено от корените с нож с нож и отстранено от гузмания и поставено в специално подготвена почва.

Децата на Гузмания растат на жребий. След разделянето на съществуващите кълнове не е необходимо да се премахват растенията за избледняване. След определен период, малки розетки (бебета) ще се появят отново на него, по-слаби, но доста жизнеспособни. Подобни процеси трябва да получат възможност да станат по-силни в стария пот.

Важно е да се създаде необходимото осветление за децата на Гузмания, тъй като в слабата светлина розетите им ще се затворят и ще приличат на спирала. Ако за гузманията да задържи необходимото ярко осветление, младите растения ще разгърнат листата си и розетите ще изглеждат съвсем естествени.

Гузмания: домашна грижа - почви, осветление, условия за цъфтеж

Ако за guzmania е правилно да изберете състав на почвата и с познания, за да направите трансплантация в необходимата почва - растението ще благодари на цветар, с великолепни и ярки цъфтеж.

Почва

За гузмания е необходимо да се избере специфичен състав на почвата, състоящ се от следните компоненти:

• Пясъчна кутия.

• Торфни отпадъци.

• Дёрн.

• торфен мъх.

Тези компоненти, взети в съотношение 1: 1, се изсипват слоево по слой в саксията, без да се забравя да се покрие дъното на съществуващия контейнер със слой от дренаж.

Тъй като в тази тропическа растителна кореновата система е нежна и уязвима за трансплантация на гузмани с повишено внимание. В резултат на неточно и прибързано засаждане е възможно да се повредят корените на растението, така че гузманията да умре.

осветление

Най-добре е да поставите гюммания върху перваза, чийто прозорец излиза, на югоизток, североизток или запад.

Ако гузманията расте и цъфти на прозореца, обърнат на юг, стъклото ще трябва да бъде засенчено, за да се предотврати изгарянето на листата от падащите директни лъчи на слънцето.

С настъпването на есента или през зимата, близо до завода, е необходимо да се инсталират допълнителни крушки, тъй като светлинният ден по това време на годината не е много дълъг.

Температурният режим, избран за растежа и развитието на това екзотично растение, особено когато е в покой, трябва да бъде равен на 18-22ºC.

И във вегетационния сезон и когато цъфти гузмания, температурата трябва да бъде в рамките на 23-26ºC.

С такива условия, създадени за guzmania, благодарна растение в продължение на 90 дни ще зарадва домакинството си с красотата на ненадминатите си цветове.

Условия за цъфтеж

Въпреки факта, че guzmania не е особено причудливо цвете, аматьорските цветари често трябва да "търсят" младите растения, за да получават бракти.

За да получите цъфтеж, особено преди времето, необходимо guzmania ще изисква от цветар - ярко осветление, постоянно висока температура и необходими за нейното хранене.

Въпреки това, любителите на цветята и майсторите на всички занаяти са могли да произвеждат рецепта, чието използване предполага разцъфването на гузмания по всяко време.

Този метод е както следва:

Завод в гърне с плодове (банани или ябълки) трябва да се постави в опаковка като вид оранжерия. Когато плодът започне да гние, те ще отделят газ, наречен ацетилен, който след това ще стимулира цъфтежа на растението.

Преди появата на първото съцветие опаковката от завода не трябва да се изважда. Но замяната на плодовете трябва да бъде направена, като по този начин замества старите банани или ябълки в матрицата с нови плодове.

Началото на цъфтежа в гузмания ще се случи в момент, когато в центъра на розетката се появяват млади светло оцветени листа, които с течение на времето ще придобият богат цвят и ще се простират, формирайки пълна и елегантна съцветие.

Гузмания: грижа за дома - торене и поливане

Гузмания, както и много други цветя, се нуждаят от подходяща грижа, особено у дома, която включва и поливане и хранене, необходими за живота на растението.

Допълнително торене

За да може guzmany да угоди на цветар с изобилен и цветни цъфтеж, растението трябва да се научат как да се хранят.

Съставът на храненето трябва да включва минерали и органични компоненти, които лесно могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Самият той няма да може да подготви превръзката за цветаря, тъй като се произвежда с голяма точност и чрез проверка на състава в специални лабораторни условия.

За да се захрани растение, е необходимо от края на лятото почти в момента на началото на цъфтежа. Препоръчва се торене на всеки две седмици или месец.

Допълнително торене, разведенная водой ни в коем случае не должна попасть под растение или в грунт, а прямо в розетку.

Цъфтежът на гузмания може, в рамките на няколко месеца, и ако през този период растението се чувства отлично и угодно на производителя с ярките си цветове - тогава по това време човек може да се въздържа от хранене на това екзотично цвете.

Важно! Прекомерното подаване на гузмания може да доведе фабриката до факта, че тя ще започне да боли и да умре от излишната влага и минерални компоненти.

поливане

В природната среда, gusmania абсорбира влага, откъдето идва, но по-голямата част от въздуха на тропическите гори. Във връзка с това за гузмания е необходимо да се създадат всички условия, така че да им напомнят, най-малкото по някакъв начин, за обичайното си местообитание.

Правилното поливане е най-важният фактор, който е толкова необходим за растежа и просперитета на това тропическо растение.

поливане должен производиться, следующим образом:

• Водката трябва да се изсипва директно в изхода и след известно време да изчака до момента, в който растението да абсорбира необходимото количество течност. Остатъчната вода се препоръчва да се източи веднага.

• Почвата под растението се препоръчва да се навлажнява само в много горещ сезон, когато температурата на въздуха е твърде висока.

• За да поддържате необходимата влажност през горещия сезон за гузмания, може да оставите малко количество вода в тигана.

• Не се препоръчва vodichka да застане в розетката на растението.

• поливане гузмании необходимо производить ежедневно в летний период, и пару раз в неделю зимой.

• Няма значение какво струва времето извън прозореца, основното е ежедневното пръскане на гузмания, въпреки сезона.

• Но най-важното нещо за напояване не е да прекалявате, или прекомерната влага може лесно да унищожи цветето.

Gusmania дома грижи: защо тя умира?

Има три причини, поради които красотата на гузманията изчезва:

• Неправилна грижа за растението.

• Насекоми - вредители.

• Болести.

При неправилна грижа за растението, например, с прекомерно и изобилно поливане - коренната система на гузмания може да корумпира. В началото тя се проявява чрез разпадане на стъблото, а след това чрез кореновата си система. Ако спешно не предприемете мерки за реанимация на болно растение, то ще умре много бързо.

насекоми - Основните врагове за гузмани сред тях са паяка и червеи. Те се установяват и живеят на листа на гузмания, повреждат ги и ги унищожават. За да се изкорени тези вредители, листата на гузмания трябва редовно да се избърсват с тъкан, навлажнена в сапунена вода или поръсена със специални разтвори.

болест - в guzmania се проявява под формата на гъба, която засяга листата и стъблото на растението със сиви или черни петна. За да се отървете от това заболяване, е необходимо да пръскате засегнатите области на цветята с разтвор на фунгицид.

С правилната и безпрепятствена грижа на растението, спазвайки всички правила и познаването на собствения бизнес - гузманията отдавна ще излъчва здравето и ще зарадва домакинството си с бурни цветни цъфтежи.

Share:
Comments