Филцова череша: засаждане и грижи (снимка). тайни на успешно

Филцът или китайският череша е далечен роднина на дива череша. Името, което е получила за пубертета, подобно на усещането и покриването на млади филизи, листа, педикали и плодове. Тази култура има следните предимства за отглеждане в градината:

• неприемливо;

• устойчив на замръзване (толерира замръзвания до -30-35 ° C);

• Ранно и стабилно плод (узрява преди обикновената череша в продължение на 1.5-2 седмици, от един храст можете да съберете до 10 кг жътва);

• плодовете не се разпадат;

• Декоративна (може да се използва за жив плет, граници, укрепване на склонове).

Филцова череша: засаждане (снимка)

Мястото за засаждане на череша трябва да бъде избрано правилно. Защото не е подходящ район с близкото разположение на подземните води, наводнени, както и сенчести. В тези райони черешата изостава в растежа, зимната си устойчивост и добивът намалява. Най-добрият вариант за това растение е плодородна добре дренирана почва с неутрална реакция. Също така, то не толерира квартала на иглолистните дървета (жизнеспособността му намалява).

Засадете 1-2-годишни посадъчен материал от тази култура по-добре през пролетта, преди пъпките да се разтворят.

Кореновата система на череша е повърхностна (разположена на дълбочина 0,3-0,35 м от нивото на почвата), така че не се нуждае от голяма площ за хранене. Преди засаждане, опитни градинари препоръчват рязане на дълги корени 20-25 см, за да се стимулира развитието на страничните корените, потапяне кореновата система на разсад в смес от глина, пепел и растеж стимулант, разреден до консистенция на заквасена сметана. Тази процедура е подходяща, ако разсадът има корени. Ако заводът е закупен в контейнер, такова манипулиране не е необходимо.

Ямата е направена 0.5x0.5x0.5 m. В дъното на шахтата излива дренажен слой на големи камъчета или натрошени тухли, и се излива върху малка купчина пръст смесва с компост или разлага тор (3 кофа основава на засаждане дупка 1), и тя се изправи разсад коренова система. За стабилност, дървото е свързано с изкормена подпора. След това основание отвор е изпълнен чрез прибавяне към него 500 г вар и 100 г амониев нитрат и фосфор-калиев тор, обилно напоени и уплътнени. Горният слой е покрит със сос или покрит с мулч. След засаждането, клоните на разсада се нарязват на 1/3 за по-добро разклоняване.

Засаждане на череша

Също така, когато засаждате череша, трябва да се има предвид, че не всички сортове са способни на самоопрашване. За самоплодородните сортове са: Натали, Алиса, Есенна Вировская. Samoplodnye сортове: Източна, приказка, лято, принцеса, красота, наслада и др. За да не остане без култура, е по-добре да засадите няколко копия от тази култура. Разстоянието в реда между дърветата трябва да бъде поне 1,5-2 м, а за многоредово засаждане - 3 м между редиците.

Важно! При засаждане на череша, не е препоръчително да проникне в кореновата шийка - това е изпълнено с корожаването и смъртта на растението.

Филцова череша: методи на отглеждане (снимка)

Агротехниката на черешите от филц е съвсем проста. Това растение се отглежда както от кости, така и вегетативно. Първият метод е най-простият и достъпен.

Отглеждане на филц от череши от ями

Костите за сеитба са взети от зрели плодове. За по-добра кълняемост те се нуждаят от естествена стратификация от около 3-3,5 месеца, така че е по-добре да ги посеете през септември-октомври. На подготвеното легло костите се затварят на дълбочина от 2 до 4 см и се поръсват с пясък. През пролетта, след появата на 3 истински листовки в разсад, те се разреждат, оставяйки разстояние между растенията 10 см. Когато младите растения достигат до 0.25-0.3 м височина, върховете им се набиват, за да стимулират разклоненията.

Трансплантация на разсад на постоянно място на третата пролет преди началото на пукането. Плодоносните млади разсадчета започват от 3-4 години растителност. Въпреки това, трябва да се помни, че растенията, отглеждани от костите, не запазват сортовите характеристики.

Выращивание войлочной вишни вегетативно

Ако в градината има възрастен храст от черешово череша, новите фиданки могат да се отглеждат на слоеве. За да направите това, млада и здрава клонка се наведе на земята и фиксирана с метална планка. Отгоре мястото на притискане се пръска със земя и периодично се навлажнява. Приблизително в рамките на 4-5 седмици на този сайт на бягство ще се появят корени. Новото растение е отделено от майчиното растение, но е трансплантирано до постоянно място следващата пролет.

За култивиране на череша от резници от резници се използват полу-екструдирани здрави клонки от порядък от 2-3. Те се нарязват на парчета с по 3 - 4 пъпки. След това резките се накисват в разтвор на Хетероауксин или Циркони и се засаждат в оранжерия в лек субстрат (долният слой е плодороден слой почва, горният слой е пясък). В този случай оранжерията трябва да е с висока влажност. При тези условия резките се вкореняват в рамките на един месец.

Също така, една череша може да се размножава чрез зелени резници. Те се нарязват на 6-10 см с 5-7 листа. 2, долните листа се отстраняват, основата на рязането се потапя в корозиращия агент и се засажда в оранжерия. Plodonosit такива растения ще започне за 3 години.

Възпроизвеждане на череши от филц от зелени резници

При възпроизвеждане на нови сортове, черешово черешово е засадено на подложки, кайсии, черешови сливи, Cherry сортове "Владимирска".

Филцова череша: грижа (снимка)

Грижа за черешата е плевене на плевели, разхлабване на почвата в стволовете, поливане в сухо време, торене, подрязване, борба с вредители с болести.

хранене

За първи път се прилага торене при засаждане на разсад. При последващото прилагане на минерални торове се извършват всяка пролет по време на периода на цъфтеж. Едната храста изисква 70-80 грама фосфор, 30-50 грама азот, 20-30 калий. Ефективността на инжекциите ще бъде по-висока при варовикане на почвата (на всеки 5 години при скорост от 200-300 g вар / м2). Органичните продукти (преработен тор или компост) се доставят през есента след подрязване на храсти. Всяко растение на възраст над 3 години ще изисква 4 кофи с такива торове. След това стволовете са изкопани или дълбоко разхлабени.

резитба

Филето череша расте бързо и остарява. Ето защо, за формирането на короната и подмладяването, резитбата се извършва всяка година.

Клоните на младите храсти (1-2 години) се изрязват до 1 / 3-1 / 4, ако дължината им надвишава 0.6 см. В същото време премахнете излишните издънки, оставяйки 10-12 силни.

Първо изрязване на череша

Започвайки от 6-7 годишна възраст, черешата рязко намалява добива (само младите издънки носят плодове), затова е необходимо подмладяване на подрязването. В този случай центърът на короната се изтънява. За това старите клонове от първи и втори ред се изтриват на "пръстена". В резултат на това, в непосредствена близост до рязането, се появяват нови издънки, от които остават най-силните листа.

Санитарното подрязване се извършва ежегодно: отстраняват се само мъртви и слаби клони. 15-годишните растения трябва да бъдат заменени с нови.

Болести и вредители от череши

Най-опасните заболявания за черешата са монилното изгаряне и клеастерозиозията.

Мънлиалното изгаряне или монилиозата е мокро плодово гниене, причинено от патогенни гъбички. Растителна инфекция през пролетта по време на цъфтежа: спори, навлизайки в цветарника, поникват в подлежащата тъкан. За да се отбележи, болестта е проста: цветя, листа и клони ще повярват. Те изглеждат като изгорени, оттук и името на болестта. Монилиозата се развива бързо при дъждовно време. В случай на масова инфекция, храстите на филцова череша са отслабени, след 2-3 години растенията най-накрая умират.

Проявление монилиоза

С klyasterosporiose листата са покрити с малки кафяви петна, на мястото на които се образуват по-късно "дупки". Плодовете са покрити със струпеи и гниене. Преждевременно падащите листа и отслабването на растението се появяват.

Друго гъбично заболяване на черешови джобове. В същото време от засегнатите яйчници се образуват кухи (без ями) захарни плодове с нежелана пулпа.

За борба с тези заболявания по време на "зеления конус" (подуване на бъбреците) е необходимо да се напръскат растенията с фунгицидни препарати: 3% течност Бордо, 0,5% меден витриол, 0,1% разтвор на базазаен (10 g / 10 l вода). Заразените клони се отрязват с улавяне на здрава тъкан. Обработката се извършва отново в края на цъфтежа.

От специфичните вредители на черешовите плодове, заслужава да се отбележи, че кърлежката е червеникава. В резултат на дейността си върху листата се образуват гълъби - растения, подобни на брадавици. Фотосинтезата се влошава, растенията отслабват и умират. За да се борят с вредителя преди цъфтежа на пъпките, черешови череши се изсипват от съдовете за напояване с гореща вода и след прибиране на реколтата те се третират с Carbophos, Aktara или Karate.

Share:
Comments