Джинджифил: култивиране и грижи. възможно ли е да растете

Джинджифилът е многогодишно тревисто растение, родом от Индия.

Въпреки любовта си към топлината, "рогът корен" се отглежда в много райони на нашата страна.

Той узрява достатъчно дълго - важно е, че измръзванията не идват до края на септември. И ако климатичните условия не позволяват - растителна джинджифил у дома.

Растението рядко се отразява на болестта и насекомите "изплашат" специфичната си миризма. Грижата за засаждане няма да отнеме много време на лятото - дори и един аматьор ще се справи.

Има само един начин да се разпространява джинджифил - разделянето на корена.

Сортове джинджифил за отглеждане

Семейството Джинджър включва около 140 вида джинджифил. Растението има плътен, гъст корен с интерстици на корените на аксесоарите.

Неговата надземна част е няколко изправени стъбла с интегрални дълги листа, насочени в краищата.

Приятно откритие за много начинаещи градинари е фактът, че джинджифил може да цъфти.

Съцветия са остри, събрани в аксили от листа, жълто-оранжев или червено-кафяв оттенък.

Отглеждане на джинджифил, не само ще направи лечебни резерви за зимата, но и украсяват сайта.

Джинджър рядко цъфти през първата година от живота си. Но ако го оставите на зимата в земята, за следващия сезон можете да се насладите на красивите цветя.

Цъфтящ джинджифил

За дълго време джинджифил е отглеждан като градинска култура. Развъдчиците извеждат различни сортове растения, които се различават по някои начини:

• според цвета на коренището - светло зелено, жълтеникаво, зелено, бледо жълто със зелени вени;

• дължина и форма на коренището - удължена, "ръка", "юмрук", "рога";

• с мирис - аромат на трева, нотки на лимон;

Характерна характеристика на всички видове е острото вкус.

Всички сортове джинджифил, въз основа на метода им за обработка на коренища, могат да бъдат разделени на 2 вида:

Черно (Барбадос), Заводът се характеризира с по-горещ вкус и суров аромат. Езиците не се почистват, а просто се преработват с вряща вода и се изсушават на слънце.

Бял (бенгалски), Rhizomes не са толкова остър вкус. Джинджифилът е добре почистен (при промишлени условия - остарял е в слаб разтвор на сярна киселина) и е изсушен.

Тъй като правилата за отглеждане и грижи за джинджифил на различни сортове са практически едни и същи, при избора на посадъчен материал трябва да се съсредоточите върху вкусовите характеристики на растението.

Къде да расте джинджифил?

Джинджър обича топлината и слънцето. Опитайте се да зарадвате нов жител на района и да го засадите на източната или западната страна на къщата. Изгарящото слънце ще навреди на засаждането и поради това лехите трябва да бъдат засенчени през деня. Силният вятър и повишената влажност ще окажат неблагоприятно влияние върху развитието на корените. Същото правило важи и за домашния джинджифил.

Растението обича неутрална или леко кисела, лека, питателна, добре дренирана почва. Като хранителна смес за засаждане на джинджифил може да се използва следният състав: смляна трева, листен хумус и пясък в съотношение 1: 2: 1. Нямате време да подготвите специален субстрат? След това внимателно изкопайте зоната за кацане и захранвайте земята с минерални торове. Ако водата е захваната на мястото, осигурете допълнителен дренаж чрез изсипване на слой (1 см) чакъл в отвора за засаждане. Тъй като ядливи коренища расте близо до повърхността на земята, не копаят твърде дълбоки канали за посадъчен материал - 15-20 см ще бъде достатъчно.

Джинджифил у дома се отглеждат в плитки плоски контейнери с дупка на дъното, за да се отцеди излишната влага. Поставете слой дренаж на дъното на пота.

Подготовка на джинджифил за засаждане

Като посадъчен материал ще използваме корена на растението. В дивата природа джинджифилът вече не расте - няма къде да се получат семена. Те не могат да бъдат получени дори от животновъдите в условия на промишлено развъждане. Единственото, което остава за летния собственик, е да закупи посадъчен материал на пазара на зеленчуци. Ако искате да получите "екзотичен" вид растение (например, което има характерна миризма на терпентин), коренищата ще трябва да се търсят в специализирани детски градини. Попитайте дали те са във вашия район.

Оптималното време за закупуване на посадъчен материал е зимните месеци.

Качествен джинджифил за засаждане:

• лъскава,

• гладка,

• без следи от гниене,

• не е пресушена

• не измръзване,

• с пъпки.

Корен на джинджифил с бъбрек

На пъпки "оживя", точно преди засаждането, спускайте корените на джинджифила за няколко часа в топла вода. Ако планирате да засадите не целия корен, а само част от него, изрежете го с разтвор на калиев перманганат или пепел от прах.

В бъдеще можете да увеличите и джинджифила. Част от културата може да се използва за предназначението, а останалото - да се разреши разширяването на леглата. Изкопайте коренището, почистете я от земята и го изсушете. С остър нож, нарязани "скок" на корена, след обработка на резени. Готовият засаден материал може да бъде засаден в земята или да бъде запазен за засаждане през следващия сезон. Поддържайте го хладно - мазето е перфектно, където държите картофи и други кореноплодни растения.

Отглеждане на джинджифил у дома

Растителни растения започват Февруари и март.

Заводът отнема много време, за да стане по-силен - точно в средата на лятото някои екземпляри ще бъдат готови за употреба. Поставете посадъчния материал в отвора с "очите" нагоре. Силно него не заглубляйте - пъпките трябва да бъдат поръсени със слой почва само 2-4 см. Налейте почвата.

Младите издънки трябва да се появят вече след 2-3 седмици.

Оптималната температура за това е 18-22 ° C. Ако термометърът на термометъра падне надолу, джинджифил попадат в "хибернация" - До края на сезона определено няма да видите реколта от полезни корени. Не насищайте растението, само понякога го пръскате, за да предотвратите изсушаването на земята.

Отглеждане на джинджифил на открито

Засаждането на корен на джинджифил директно на открито се препоръчва само в топлите райони на страната, където вече до март се установява стабилното топло време. Но дори и при умерен климат за засаждане е най-добре първо да покълнете у дома или в оранжерия. Правилата за подготовка на джинджифилови посадъчен материал са същите като в случаите на отглеждане в домашни условия.

Джинджифил кълнове

Когато ударите стават по-силни, а на улицата има стабилна висока температура, можете да трансплантирате джинджифила в градината. Силно корени не погребвайте. С правилната грижа растението ще започне активно да расте.

Грижа за джинджифил

Основните изисквания за грижа за джинджифил - изобилието от светлина и навременно поливане. Много градинари дори не хранят растенията, защото при благоприятни метеорологични условия се развиват добре и без торове.

Можете да определите някои правила, които ще ви помогнат да получите обилна реколта от полезни корени в края на сезона:

Поливането. Почистете почвата малко, но често. Ако почвата е пресушена, корените ще умрат поради липса на хранителни вещества. И в дома и в градината в горещо време, пръскайте въздушните части на растението. Направете това вечер, тъй като върху лъчите на горещите слънчеви капки, падащи върху листата, може да причини изгаряния. Седмица преди прибиране на реколтата, спирайте напояването изобщо.

Хранене. Джинджифилът ще бъде много по-голям и вкусен, ако веднъж на всеки 10-15 дни през вегетационния период, оплоди земята със сложна превръзка. За образуването на клубени използват органични, а от средата на лятото, въведете повече и поташ торове.

Осветление. Въпреки факта, че джинджифилът не може да расте без светлина, пряката слънчева светлина за него е фатална. Когато се отглеждате вкъщи в горещи дни, прехвърлете контейнера с джинджифил на полусферата. Ако балконът не е много горещ, растението понякога може да бъде извадено да "диша".

Разхлабване. При усещането, че почвата е разхлабена редовно, ще получат повече въздух. Направете това след всяко напояване, така че земята да не образува коричка. Дълбочина на плевене - 1-3 см. Ако е необходимо, премахнете плевелите.

В топлите райони много лятни жители напускат зимен джинджифил в земята. Че растението не умира, температурата на въздуха трябва да е 8-12 ˚С. В този случай вероятността за нейното цъфтене значително се увеличава през следващия сезон. Ако използвате оранжерия за зимно засаждане, тогава джинджифил за студените месеци може да бъде преместен тук. При 17-20 ° C засаждането ще се развие допълнително. Има още една възможност - да се запази растението през зимата у дома, след като го трансплантирате в подходящ контейнер.

Кога и как да съберете?

Джинджифилът, в зависимост от специфичното разнообразие и климатичните особености, узрява през август или края на септември. Докато се събират коренища, земята без напояване вече трябва да изсъхне - това стимулира коренищата до допълнителен растеж. Ако няма да продължите да държите растението в градината, можете да изкопаете корените.

Изкопани от земята джинджифил

Извадете джинджифила, когато стъблата и листата станат жълти и избледняват.

Внимателно премахнете полезните корени от земята. Те могат да бъдат използвани незабавно за тяхното предназначение - добавя се като подправка в съдовете. А тази част от плодовете, които ще изпратите за съхранение през зимата, трябва да бъде напълно почистена от почвата (изплакване с вода) и да се изсуши в топла, добре проветрявана стая. По-добре е да не използвате домакински фурна - има риск от изсушаване на коренища.

За хранителни цели можете да използвате листата на растението.

Корените на джинджифил могат да бъдат съхранявани в сутерена, тъмен шкаф в кухнята или на долния рафт на хладилника. Тук продуктът се очаква в продължение на няколко месеца, без да губи полезните си свойства. Ако сте събрали голяма култура, тогава ризомите могат да бъдат замразени, опаковани в отделни опаковки цели или нарязани на парчета.

Как да се предпазим джинджифил от болести и вредители?

Джинджифилът има специфичен вкус и вкус, който го предпазва от заболявания и атаки от насекоми вредители.

Много от проблемите, свързани с отглеждането на джинджифил, са свързани с неправилна грижа или неподходящи условия за задържане. Растението може да изхвърли листата, което ще покаже на производителя лекото засенчване на растението от пряка слънчева светлина и ще осигури изобилно поливане. Ако водата остава в аксилите на листата или съцветия за дълго време, това може да доведе до разпадане на надземните части на джинджифил.

Джинджифил, особено онези екземпляри, които растат у дома, могат да бъдат атакувани паякообразни акари. Един малък бъг се хранва със сок от растение - изобщо не се "уплаши" от остър вкус на зелената маса. Веднага ще забележите наличието на паяк акари на засаждане - от долната страна на листата ще се появят бели точки и с течение на времето насекомото започва да плете всички части на растението с тънка паяжина. Условията, които са оптимални за вредителя, са прекалено сухият въздух. За да предотвратите появата му, можете да поставите буркан с вода близо до контейнера с джинджифил, което ще осигури допълнително овлажняване на въздуха.

Надземната част от джинджифила се изплаква обилно с вода. Това ще помогне за измиване на листата на насекомите и техните ларви. Лечението е не само растението, но и перваза на прозореца, върху който стоеше гърнето. Ако зачервяването не е помогнало или има опасност акулата да удари и да се засажда наблизо, използвайте химически препарати за третиране на растението. Инсектициди, когато акари паяк нахлуват не купуват - няма да бъдат объркани. Това ще помогне на други средства - инсектоакарбаиди и акарициди. Добри препарати от първите унищожителни вредители и техните ларви.

За да бъдете навреме, за да вземете мерки, редовно проверявайте джинджифила за наличието на болести и наличието на насекоми. Ако други растения се разболеят, за превантивна поддръжка е възможно да се обработят средства за защита и легла с джинджифил.

Share:
Comments