Доматените разсад се сушат - причините за това какво да се

Доматите са един от най-често срещаните зеленчуци на нашата маса. В кухнята от всяка националност има ястия, в които има домати.

За да се получи голям брой домати, всяка операция е важна за тяхното отглеждане, от засяване на семена до събиране на реколтата.

В нарушение на правилата за отглеждане, градинари имат проблеми - вятър листа от растения, появата и развитието на вредители.

Защо сухите кнедли от домат изсъхнат?

Не забравяйте, че често не можете да напоявате малките доматени насаждения, това трябва да се извършва само когато почвата изсъхне, но се полива изобилно. Поливането е по-добре да прекарате 2 пъти седмично. Ако спазвате основните правила за отглеждане на домати, те бързо се установяват, растат добре и донасят голяма реколта.

По каква причина сушенето на доматите изсъхне и какво ще ви помогне да направите прост анализ:

1. • На първо място, трябва да анализирате поливането на разсад. Ако влагата е малко или прекалено много, тогава листата започват да избледняват и жълто. Това може да бъде причинено от неподходящ състав на почвата (прекалено лека почва, която не може да задържи влага или много тежка почва без отводняване). Възможно е да се отстрани такъв проблем с пресушаването или липсата на влага чрез презасаждане на растенията в друга почвена смес;

2. • Необходимо е да се анализира количеството на наличните хранителни вещества за разсад. По време на растежа и развитието на разсад, тя се нуждае от много органични и минерални елементи;

3. Освен това развитието на патогенни микроорганизми в почвата може да повлияе на листата. Някои насекоми също ядат зеленина. След намирането на причината е необходимо да се положат усилия за решаване на проблема.

Ако разсадът започне да изсъхва върховете на листата, това е много лошо.

Доматите ще растат добре, ако почвата има съдържание на влага от 85-90%, можете да го определите, ако вземете шепа земя в шепа и я стиснете. Ако остане бучка, но при натискане, влажността за домати е подходяща. Ако почвата се разпада, тогава влагата не е достатъчна, ако земята се слее в плътна бучка, тогава почвата е твърде влажна.

Правилно напоени доматени разсадници се нуждаят сутрин, преди това с изправена вода. Не можете да намокрите стъблото и листата на растенията, е по-удобно да се води директно под корена на малка поличка.

След кацане на постоянно място, доматените разсадки често не се поливат, но земята трябва да бъде добре навлажнена с напояване. Поляното поливане уврежда тази култура, няма да има достатъчно влага. Честото и изобилно поливане също няма да донесе ползи, водата ще понижи температурата на земята, което ще влоши свързването на плодовете.

Вкоренените разсад от домати трябва да се напоят така:

• По време на образуването на яйчниците почвата трябва да е влажна, така че разсадът да има достатъчно влага;

• От отварянето на съцветието и образуването на плодове е необходимо да се поддържа умерено съдържание на влага;

• В горещ период трябва да напоявате растенията сутрин и преди залез слънце;

• В облачни дни трябва да напоявате домати по всяко време.

Навременното коригиране на недостатъците ще позволи на разсада да развие нова зеленина и отново да получи сила. За да елиминирате източника на проблемите във времето, трябва непрекъснато да наблюдавате растежа на разсада и бързо да отговорите само на възникващи проблеми.

Причината може да бъде:

• Сух въздух. Облаците на домати обичат въздуха с нормална влажност. Този проблем може да бъде коригиран чрез пръскане на растенията. С помощта на пулверизатор можете да превърнете водата в прах, леко да се настаните върху листата;

• Соленост на почвата. Повърхността на почвата в кутиите с разсад може да бъде покрита с бяло покритие, което показва, че в почвата се натрупват много соли, които при високи концентрации предотвратяват растението да абсорбира хранителни вещества от почвения разтвор. Премахване на този недостатък може да бъде пълна замяна на почвата или (с леко соленост) отстраняване на горния слой от почвата в саксията;

• Липса на калий. При недостиг на калий, върховете на листата на разсада също могат да станат жълти. Това може да бъде коригирано чрез захранване на растенията с инфузия на пепел;

• Липса на влага. Тя може да причини смъртта на корените, в резултат на зелената маса на растението изсъхва, след което цялото растение умира. В този случай е необходимо редовно да напоявате разсад;

• Излишна влага. Също така зле вреди корените. Ако прекомерно поливане, корените получават малко въздух и започват да гният, ако този процес е започнал, тогава спасяването на завода е почти невъзможно.

Често се появяват бели разсади в доматените разсад, след което листата започват да изсъхват и се разпадат. Това се случва с такива проблеми:

1. • Слънчево изгаряне. На листата има петна върху растения, които се развиват с липса на светлина. В този случай е необходимо да се коригира проблемът, но разсадът все още не е свикнал с нормалното осветление, за да предпази от директните лъчи на пергамент и фуража "Епин".

2. • болест на Septoria. Това заболяване е трудно да се излекува, разпространява се през почвата. Поради тази причина се предприемат превантивни мерки, преди засяването на семена, почвата трябва да бъде нагрята за 2 часа при температура от 90 градуса;

3. • Слънчево изгаряне. Друга причина за появата на бели петна по листата. Те се появяват на листата под силни потоци слънчева светлина. Разсадът е по-добре покрит от слънцето или преместен в малка сянка.

Понякога разсад на домати суха след бране на разсад, това се случва, когато корените са повредени. Или се гмуркайте разсад много рано.

Запазване на унищожителните растения - болести и вредители

Понякога листовите остриета започват да изсушават разсадките на домати след пресаждане до постоянно място. В този случай е необходимо внимателно да се изследват болните растения. Най-често сушенето започва поради стрес, който растението е получило по време на трансплантацията. След известно време разсадът ще свикне с новите условия и отново ще започне да се развива. Но растенията често се увреждат от различни болести и вредители.

Сред основните заболявания на домати често се срещат:

• Фусариумът ще причини изсъхването на растението, болестното растение изглежда така, сякаш отдавна расте без напояване;

• Кафяво петно ​​- на долните листа се появяват кафяви петна, с течение на времето потъмняват, пълзят по листото, което изсъхва;

• Septoria - на листата се забелязват мръсни бели зони с по-тъмна граница;

• Фитофтороза - върху храстите на доматите, листата се завъртат и изсъхват.

Не е лесно да се лекува болен доматен разсад, поради тази причина е необходимо да се предотврати появата на гъбични заболявания. Инфекцията засяга растенията в топло време с висока влажност, поради което като превантивна мярка е необходимо постоянно да се регулира влажността на въздуха. Тези заболявания се разпространяват през почвата, за да се предотврати инфекция на здрави растения, трябва да се обработват правилно почвата преди да се засадят.

За да се предотврати замърсяването на доматените разсадници с късна мътека, те могат да бъдат третирани с Hom и Oxychom съединения. Но те могат да се използват само до появата на яйчниците на храстите. За храстите, на които се появяват яйчниците, се използва препаратът Fitosporin.

Share:
Comments