Домашно грозде - естествено! други ликьори от грозде у дома:

Готвенето на грозде е много по-лесно от виното.

Това питие ще удовлетвори всички.

Голям плюс от ликьор от гроздето е, че е приготвен без добавяне на химикали и мая.

Оказва се, че натуралната напитка има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Разбира се, ако го използвате умерено.

Пълнене на грозде у дома - основните принципи на готвене

За да приготвят ликьор от грозде у дома, те идват с ароматни и сладки сортове, например, Лидия или Изабела.

Заздравеното грозде се измива добре, остава в стъклото цялото количество влага и се отстраняват плодовете от четките, наклонени на гниещите. Гроздето се прехвърля в подготвен цилиндър, покрит със захар и покрит с воден печат. Балонът е оставен топъл за около месец. Процесът на ферментация трябва да спре напълно. След това болтът се отстранява и пълнежът се бутилира, предварително се филтрира през марля. Опаковките с ликьор са плътно запечатани и изпратени за съхранение в мазето или хладилника.

Рецепта 1. Изливане на грозде у дома с водка

Съставките

два килограма грозде;

килограм гранулирана захар;

малко плодове от зрели череши;

литър водка.

Метод за приготвяне

1. Извадете гроздето от четката. Стъклената бутилка се измива и изсушава. В готовия контейнер се изсипва слой грозде, слагам няколко череши и се поръсва със захар. Така че, полагайте плодовете в слоеве, докато контейнерът е пълен. Нагоре трябва да има слой гранулирана захар.

2. Напълнете контейнера с водка от плодове и плътно затворете капака. Оставете бутилката да се затопли. Препоръчително е да го оставите на прозореца, където падат слънчевите лъчи. От време на време разклатете контейнера, за да позволите на захарта да се разтвори напълно. Ние настояваме да изливаме половин месец. Смята се, че желанието на ликьора се определя от цвета на плодовете. Ако те са бели, пълнежът е готов.

3. След определеното време се опитваме да изсипваме захар. Ако напитката е кисела, добавете малко захар и оставете за още три дни. След това пълнежът се филтрира и се излива върху чисти стъклени бутилки. Добре запечатани и изпратени за съхранение в мазето или друго хладно място.

Рецепта 2. Изсипете гроздов сок у дома

Съставките

литър гроздов сок;

пакет ванилова захар;

литър водка;

три бутона гвоздики;

три стакана сахара;

щипка канела.

Метод за приготвяне

1. Изплакнете узрялото грозде, леко изсъхне и отстранете от четката. Отстраняваме листовки и повредени плодове. Поставяме плодовете в дълбока купа и внимателно ги стискаме с ръце. Натрошете гроздето с миксер в пюре. Прехвърляме гроздовата маса в марля и изцеждаме сока.

2. Изсипваме гроздовия сок в чист, сух трилитров буркан и го смесваме с чаша захар и водка. Затваряме буркана с капак, разклащаме го добре и го оставяме на тъмно хладно място. Ние настояваме за пълненето в продължение на две седмици. След определеното време, изсипваме пълнежа през слой от марля.

3. Изсипете чаша вода в тенджерата, изсипете останалата захар, разбъркайте, докато напълно се разтвори, и гответе сиропа. Достатъчно е да се вари само три минути след варенето. Разбъркваме непрекъснато, така че да не гори. Извадете сиропа от топлината и го охладете напълно.

4. В инфузията, изсипете сироп от захар, добавете подправките и разбъркайте добре. Приготвяме бутилките и ги изсипваме с помощта на фуния. Пастата се затваря плътно и се оставя на хладно място до окончателното узряване. Ние настояваме за пълнене за поне още десет дни. След това ще бъде напълно готов за употреба.

Рецепта 3. Домашно грозде "Изабела" с подправки

Съставките

половин килограм грозде от Изабела;

една трета от канела пръчки;

пет сто. л. захар с пързалка;

четири пъпки от карамфил;

200 ml варена вода;

един бр. кардамон;

половин литър водка;

лимон.

Метод за приготвяне

1. Измиваме и изсушаваме гроздето. Отрязахме плодовете от четката.

2. Изплаквайте лимон, изваждаме и отстраняваме от него коричка с помощта на най-малката ренде.

3. Извадете сиропа от захарта и водата и го охладете до стайна температура. Ние преместваме готовите плодове от грозде в контейнер от стека. Изсипваме водка и сироп, добавяме подправки. Затворяваме контейнера с капачка, разклащаме я добре и го слагаме на хладно и тъмно място на месеца за двама.

3. След това време пълнежът се филтрира и излива в сухи, чисти бутилки. Изтласкано запушена и изпратена в мазето. Питието е готово за употреба.

Рецепта 4. Налейте бялото грозде у дома

Съставките

килограм бяло грозде;

два лимона;

два щипа кимион, индийско орехче и бадиан;

осем пъпки от карамфил;

варена вода - 50 ml;

корица — две палочки;

ванилин - саше;

литър водка;

захар - 400 гр.

Метод за приготвяне

1. Изсипваме гореща вода в тиган, добавете захар и добавете ванилин. Разбърква се непрекъснато, докато кристалите на гранулирана захар се разтворят напълно. Не позволяваме карамелизация!

2. Охладете сиропа, докато се затопли и излейте водка в него. Лимоните се изплакват, избърсват се от салфетка и се отстраняват от тях. Добавете го към сиропа с водка. Тук поставяме настъргани канелени пръчки, елда и други подправки.

3. Капачката със сироп и подправки затваря капака и излиза. Колко време да настоявате зависи от това колко ярък е вкусът на подправките, които искате да почувствате в едно питие. Половин час ще бъде достатъчно, за да се усетят леко подправките. Ако оставите няколко часа, подправките ще се чувстват по-добре.

4. Филтрираме пикантното пълнене. Гроздето се измива, премахваме плодовете от четки и ги поставяме в бутилка. Напълнете гроздето с пикантна тинктура под гърлото. Ние настояваме за пълнене на грозде около месец и половина.

5. След определеното време пълненето се филтрира два пъти, опитаме напитката за крепостта и захарта. Ако е необходимо, разредете с вода или сироп. Оставяме се още две седмици. След това отново се изми и се изсипва в приготвен стъклен съд.

Рецепта 5. Гроздово сирене у дома "Изабела"

Съставките

грозде Isabella - килограм;

гранулирана захар - стъкло.

Метод за приготвяне

1. Измийте четката за грозде. Разделете плодовете от клонките и ги прехвърлете в дълбока купа. Леко ги дръпнете с ръцете си и ги прехвърлете в чист, сух трилитров буркан. Капацитетът трябва да бъде запълнен с плодове около два литра.

2. Поставете захарта, разклатете добре и затворете гърлото с марля. Оставете контейнера в тази форма за няколко дни, след което го затворете с воден печат. Изчакайте, докато процесът на ферментация приключи. Изсипете бутилките в бутилки и плътно корк.

3. Добавете захарта към останалата гроздова маса. Неговото количество трябва да бъде най-малко 30% от общата маса. Изсипете варена, хладна вода. Течностите трябва да са толкова, колкото и течността излезе. Покрийте с воден печат и оставете да се скитате поне за един месец.

Рецепта 6. Изливане на грозде у дома на коняк

Съставките

половин килограм синьо грозде;

800 ml филтрирана вода;

половин литър коняк три звезди;

четири ябълки изсушени;

ванилия;

чаша гранулирана захар;

четири грах от сладък пипер;

две клонки от изсушен мента.

Метод за приготвяне

1. Измийте четките за грозде под крана и ги прехвърлете в тигана, без да ги изваждате от клоните. Добавяме тук ванилия, сладък пипер, суха мента и сушене на ябълки. Заспиваме със захар и изсипваме филтрирана вода.

2. Поставете тигана върху печката и гответе сиропа с грозде за една четвърт час след варенето. Извадете тавата от огъня, го изпратете на балкона и леко го охладете. Измивам стъкления буркан и го изсушавам. Изсипваме топъл сироп в готови съдове и смешно. В студен сироп се налива коняк. Затворете капака.

3. Оставяйте изливането в продължение на пет дни, като периодично го разклащате. По-добре е да го настоявате в мазето или килера. След определеното време, филтрираме през ситото. Плодовете се изхвърлят, те вече са изпълнили своята функция. Изсипваме приготвената течност върху стъклени бутилки, запечатваме я и я съхраняваме в мазето. Можем да лекуваме гостите с ароматна, вкусна водка от грозде.

Рецепта 7. Пълнене на грозде у дома без водка

Съставките

четири килограма грозде;

литър филтрирана вода;

килограмм сахара.

Метод за приготвяне

1. В дебел стенен сатен се изсипва захар и се напълва с филтрирана вода. Изпратете ястията до огъня и гответе пет минути след варенето. Непрекъснато се смесва и отстранява пяната от повърхността. Охладете сиропа до малко топло състояние.

2. Гроздето се измива под чешмата, отстраняват се плодовете от четката, отстраняват се повредените и изгнили плодове. Прехвърленото грозде се прехвърля в чиста трилитрова бутилка и се пълни със сироп. Той трябва да покрие плодовете с три сантиметра.

3. Свържете гърлото с парче марля и оставете в топла стая в продължение на три дни. Веднага щом се появят признаци на ферментация, марлята се отстранява и на врата се монтира водонепроницаем капак.

4. Изсипете листата на топло място без достъп до светлина за месец и половина. Щом процесът на ферментация спре, пълнежът се филтрира през марля и се излива върху чисти, сухи стъклени бутилки. Изпратете контейнера с ликьор за съхранение в мазето. Напитката може да се съхранява при такива условия до три години.

Рецепта 8. Гроздът се излива в дома на алкохол

Съставките

килограм тъмно грозде;

карамфил;

спирт — пол-литра;

питейна вода - 100 ml;

половин килограм гранулирана захар.

Метод за приготвяне

1. Изплакнете четките под кранчето. Леко изсъхвайте и премахнете плодовете, като отстраните сухи и гнили плодове. Поставете прехвърленото грозде в купа и го разбийте с ръце. Преработеното грозде се прехвърля в трилитрова бутилка. Напълнете плодовете със захар и поставете контейнера на място, където директната слънчева светлина удари няколко дни. Разклатете буркана ежедневно, така че захарта се разтваря в гроздовия сок.

2. След три до четири дни, изсипете получената смес с алкохол. Добавете в него две пъпки от карамфил. Покрийте плътно и го поставете на топло, тъмно място в продължение на поне три седмици.

3. Начупете напитката през тензухата. Плодовете на гроздето са леко пюре, за да извлекат сока изцяло от тях. Добре филтрирайте течността и я изсипете в бутилките. Не изхвърляйте гроздето, могат да бъдат направени от конфитюр или да се използват за печене. Запечатайте бутилките и ги съхранявайте на хладно място, където няма светлина, поне за шест месеца.

Рецепта 9. Изливане на грозде у дома с канела

Съставките

половин литър хранителен алкохол;

300 ml питейна вода;

половин килограм тъмно грозде;

три бутона гвоздики;

500 г сахара;

канела стик.

Метод за приготвяне

1. Зрелите гроздове се изплакват под кран и се изсушават. Плодовете са отделени от гребените. Декортизираното и повредено грозде се отстранява. Леко обърнете гроздето с ръце и го поставете в чист стъклен буркан. Заспиваме плодовете с непълна чаша захар. Добавете подправки и излейте алкохол.

2. Затворете буркана с капак, разклатете го добре, докато захарните кристали се разтвори напълно. Изпращаме контейнера в мазето. Всеки ден разклащайте сместа.

3. След един месец течността от контейнера се филтрира и се изсипва в емайлирана тенджера. Изсипваме 300 мл вода за пиене в задушаване, покриваме 300 грама гранулирана захар и готваме сиропа пет минути след варенето. Напълно го изстийте и го изсипете в тенджера с гроздова течност. Разбъркваме я добре. Изсипваме пълненето на бутилки, запушваме ги и ги изваждаме за десет дни в мазето. Питието е готово за употреба.

Изливане на грозде у дома - съвети и трикове от опитни винопроизводители

  • Преди да поставите грозде в купата, препоръчва се да замръзнете леко, за да получите повече сок.

  • Не отваряйте контейнера по време на ферментацията, за да предотвратите навлизането на нежелани бактерии и кислород.

  • Ако добавите подправки към пълнежа, не го натискайте повече от три часа, така че подправките да не пречат на вкуса и аромата на гроздето.

  • По-добре е течността да се излее в контейнер от тъмно стъкло.

  • По време на инфузията периодично разклащайте контейнера, така че дъното да не образува утайка и захарта напълно се разтваря в гроздовия сок.

Share:
Comments