Диария при котка: възможни причини и усложнения. какво ще

Страданието на домашен любимец води до неприятно преживяване на собствениците им. Особено, когато не е ясно защо котката изведнъж стана бавна, апетитът й изчезна и се появи диария. Ами ако котката има диария?

Как да диагностицираме диария при котка

Диария при котки - не е заболяване, а симптом, който се причинява от различни патологични състояния. Не само хората, но и котките могат да страдат от диария. Диария синдроми са чести Призоваваме тоалетни столове в по-малка сума, отколкото обичайното време. Цвят на изпражненията може да варира от черно до тъмно червено, ако има кръв. Обикновено, диария придружено от гадене, повръщане, коремни спазми, подуване, което в крайна сметка води до тежка дехидратация, както и много стрес за животното. Ето защо е много важно да се веднага, веднага след като първите признаци на нарушено храносмилане, започнете правилното лечение.

Причини за диария при котка

Причините за диария при котки са много, особено сред неопитни собственици. Не се притеснявайте, ако в котето се появи диария. Течните изпражнения при котенца са характерни при незрялост на стомашно-чревния тракт. При нормално здравословно състояние, котката има дефекация 1-2 пъти на ден, столът е оформен ясно, мек и влажен. Ако изпражненията станат прекалено мокри, гъсти, воднисти и чести, тогава това са прояви на диария. Ако се появят диария при възрастни котки, трябва да се имат предвид следните причини.

Неправилно избрана храна или рязка промяна в храненето. Това е най-честата причина за проблеми с костите в стомаха. Но това се случва, че собственикът е принуден да промени марката на храната или дори да премине от суха храна към натурална храна. Същото може да бъде причинено от храненето на котка с храна или консерви от икономична класа;

Диарията може да се появи на фона на алергия към всяко лекарство. Най-често това са червеи, шампоани и бълхи, аерозоли от кърлежи. Проблемът може да възникне и след рутинна ваксинация;

Червеи. Паразити тайни токсични вещества, когато те се намират на лигавиците на стомаха. Тези вещества също предизвикват диария в котката;

Вирусни и бактериални инфекции. Тези причини се характеризират с повишена телесна температура, повръщане и общо потисничество;

Стрес. Когато се движите с други съпътстващи заболявания, когато отивате в болница, когато атакувате животни или грубо боравене с животно, може да се появи диария. Така тялото на котката реагира на различни външни стимули;

Отравяне от развалена храна или липсваща храна;

Чуждестранното тяло навлиза в червата на животното. С помощта на диария, тялото на котката се опитва да премахне чуждо тяло от червата;

Сериозни заболявания. Такива като панкреатит, бъбречна недостатъчност, чернодробна патология, диабет, рак.

Диагноза на диария у дома

В дома, диарията може да диагностицира диарията с цвета на изпражненията.

Жълтата диария обикновено не е опасна за здравето на котка. Обикновено това се случва, когато храната е лошо усвоена. Опасен е фекалиите на портокал, това е типично за увреждане на черния дроб или излишък на билирубин;

Диарията на блатистия цвят е характерна за гнилостните течове в стомашно-чревния тракт. Има шанс котката да изяде гнила продукт;

Бял цвят показва проблеми с жлъчния мехур, блокиране на жлъчните пътища;

Диарията, състояща се почти от вода, показва проблеми с червата, без да уврежда лигавицата;

Диарията от мляко е нормална за котка;

Диарията и повръщането са характерни за хранителното отравяне;

Диарията с кръв изисква незабавно лечение на ветеринарния лекар, тъй като показва сериозно заболяване;

Сърбежната диария е характерна за възпалението на дебелото черво;

Първа помощ за диария при котка. Какво мога да направя?

Преди да започнете лечението, опитайте се да си спомните какво е било последното хранене на животното. Ако става дума за мляко, прясна риба или свинско месо, тогава в този случай не се изисква лечение. Необходимо е водата да се напоява с чиста вода през спринцовка, за да се предотврати дехидратацията, и вече да не се дават тези продукти.

Ако диарията се появи след преминаване от стар фураж към нов, например коте, то е въпрос на малко чакане или намаляване на броя на храненията.

Когато никой от горните методи не е подходящ за вашата котка и се наблюдава в допълнение към диария, както и повръщане, треска и загуба на апетит, трябва да прибягвате до лекарства. Животното трябва да получи една таблетка активен въглен на 10 кг тегло, да извади цялата храна за един ден и да осигури голямо количество прясна вода, за да предотврати дехидратацията.

Таблетката трябва да бъде натрошена с лъжица, смесена с вода и спринцовка с тази смес от вашия домашен любимец.

След временно гладуване, котката трябва да се подава постепенно, като увеличава дозата на храната, за предпочитане за чувствително храносмилане.

Ако няма възможност да се консултирате с лекар и диарията на котката е черна и неприятна, можете да дадете антибиотик като трикопол в доза от 15-25 mg на 1 kg телесно тегло, дневната доза трябва да бъде разделена на 2 пъти.

Във всеки случай, не е необходимо да се ангажира самолечение без крайна необходимост и в близко бъдеще е необходимо да се обърнете към ветеринарна клиника.

Лечение на диария при котка

Ако диарията на котката продължава по-дълго от един ден и не се наблюдава видимо подобрение, тогава в този случай е необходимо да се свържете с ветеринарния лекар. В клиниката, за да направим правилната диагноза, котката ще направи тестове:

изпражнения върху яйца от червеи;

изследване на латентно кървене;

изследване на урина и кръв;

ще бъде възможно да се направи рентгенов или ултразвуков анализ, за ​​да се изясни диагнозата панкреатит, както и влизането на чуждото тяло в тялото на котката.

Когато се открият червеи, ще бъде предписана антихелминтна терапия. Ако има чревна инфекция, ветеринарният лекар ще предпише антибактериално лечение. И също така за възстановяване на загубата на течност котката ще бъде доставена капка с глюкоза, аскорбинова киселина и натриев хлорид.

Профилактика поноса

За да избегнете неприятна изненада под формата на диария при котка, можете да предприемете няколко необходими мерки. Такива мерки включват превантивно лечение на паразити, приемане на антихистамини преди рутинните ваксинации, контрол на свежестта на естествените храни, както и правилния избор на суха храна. Важно е котката да има постоянен достъп до прясна вода, както и липса на достъп до лекарства. Когато играете с малки предмети, трябва да сте сигурни, че котката не може да ги поглъща. Трябва да се внимава с пълнителя в тавата, има случаи, когато котката е гравирана с гранули от котлета.

Сега, ако внезапно котката ви започне диария, вие ще знаете какво да направите. Основното нещо е да разберете, че сериозно заболяване може да бъде зад проблема със стомашното разстройство, така че не се самолекувайте и се свържете с компетентен специалист. Хранете домашния си любимец с пресни храни и висококачествена храна, а след това храносмилателните проблеми на котката ви няма да бъдат застрашени.

Share:
Comments