Блестящи в градината: есенно засаждане на зюмбюли.

Блестящите растения остават любимите природи, те се отглеждат навсякъде.

Въпреки това, мнозина смятат зюмбюлите капризни цветове, които не са лесни за размножаване.

Но това не е така!

Нищо не е сложно в това, просто трябва да знаете някои правила за есенното засаждане на зюмбюли.

Описание цветка гиацинта

Цъфтящ зюмбюл започва през първите пролетни месеци, което привлича градинари. В началото на вегетационния период растенията растат с листа и се оформя цветно острие. Цветята на зюмбюла се събират в красиви съцветия под формата на конус. Цветът на растението е много разнообразен: бял, кремав, розов, червен, лилав, лилав, жълт.

Залогът за красива цъфтеж зависи от спазването на всички условия и срокове на есенното засаждане на зюмбюл в земята. Цъфтящото растение се нуждае от годишна трансплантация, в противен случай цъфтежът е отслабен. Не го чакайте, по-добре е да актуализирате посадъчния материал навреме.

Есен - време за засаждане на зюмбюли в земята

Всяко растение има свои собствени растящи характеристики, хиацинт не е изключение. Засаждането на луковици трябва да се извърши през есента. Условията зависят от климатичните условия и района, където се отглеждат зюмбюли.

В средната зона крушките се засаждат в края на септември - началото на октомври. В регионите с топъл климат, есенното засаждане на зюмбюли в земята може да бъде удължено до ноември. Но в този случай, леглата са покрити със суха зеленина или дървени стърготини.

Вкореняването на крушките трае около месец, така че времето за засаждане трябва да бъде изчислено така, че растението да успее да се утвърди добре преди появата на студа. Ако времето е топло, кацането може да бъде отложено за 1-2 седмици.

Важно! Ранното засаждане на луковици оказва неблагоприятно влияние върху състоянието на растението и пролетното цъфтене.

Подготовка на почвата за есенно засаждане на зюмбюли

Зюмбюлите предпочитат неутрален свободен праймер. Ако почвата е твърде гъста, към нея се добавят пясък и торф. Наличието на дренаж е друго условие при засаждането на зюмбюл. Заводът не толерира стагнация на влагата.

Подгответе предварително леглата за засаждане. Почвата се изкопава чрез добавяне на минерални торове. Същевременно азотните препарати се оставят да се хранят с пружини. Под есенното копаене се препоръчва:

• суперфосфат;

• магнезиев сулфат;

• сернокислый калий;

• зрял компост или хумус.

Подготвеното легло е покрито с филм и оставено до момента на засаждане.

Важно! Растения зюмбюли годишно на едно и също място не се препоръчва.

Как да изберем посадъчен материал

Красотата на зюмбюла се крие в цъфтежа му, който завладява цветовете му. Правилно подбраният материал за засаждане зависи от здравето на крушката и педала.

1. Когато купувате крушка, трябва да обърнете внимание на обема й. Една здрава крушка има диаметър от 4 до 6 см. Малките крушки не са подходящи за есенното засаждане на зюмбюла.

2. Здравата крушка трябва да е гъста, без пукнатини, гниене, петна, повреди. Слабата крушка е много нестабилна за заболявания и може да зарази цялото легло.

3. Твърде големи крушки се използват за домашна дестилация до различни тържества.

Как да засадим крушка от зюмбюл през есента, снимка

Успехът на цъфтежа зависи от правилното засаждане на крушки в градината. Всеки посадъчен материал се нуждае от специална подготовка и лечение.

• Преди засаждането, луковиците се сортират, засегнатите и повредени са отстранени.

• Приготвените крушки са дезинфекцирани. Те се напояват в разтвор на калиев перманганат или фунгицид за половин час.

• Отглеждайте зюмбюли в редове, разстоянието между които е 25 см.

• В кладенците се засаждат луковици, отдръпващи се на около 15 см една от друга.

• Важен фактор за засаждането на зюмбюли през есента е дълбочината на вграждане на луковиците. Стандартният засаден материал е засаден до дълбочина до 20 см, а плитък лук е 10 см.

• На дъното на всяка дупка е поставен дренаж от пясък с пепел, което предотвратява различни заболявания. Дебелината на дренажния слой е около 5 см.

• Ако есента е суха, след засаждане леглото трябва да се напоява.

Хиацинт грижи след цъфтежа

След цъфтежа, крушката трябва да възвърне силата си. През този период тя е в земята. Поливането на зюмбюли постепенно се намалява, след което напълно се спира. Препоръчително е да се направи допълнително торене на растението с минерални вещества, което ще допълни доставката на хранителни вещества за бъдещото цъфтеж.

Кога да копаете зюмбюл?

Определянето на времето за събиране на крушката ще помогне за появата на растението. Обикновено крушките се отстраняват от земята, когато листата стават жълти и наклонени.

Опитните производители се съветват да изкопават ежегодно луковици, в противен случай те ще станат болни с времето, което води до дегенерация на леглото. А също така и една годишна трансплантация помага да се следи състоянието на посадъчния материал, навреме, за да се отделят децата и да се актуализира засаждането.

Изкопайте зюмбюлите с лопата, тъй като луковиците се вкарват дълбоко в земята. Освен това те се измиват и дезинфекцират. За тази цел приготвените крушки се държат в разтвор на карбофос или гореща вода. След това посадъчният материал се сортира, суши и изпраща за съхранение.

Съхранение на крушки от зюмбюл преди засаждането

Периодът на почивка на луковиците е много важен етап в отглеждането на зюмбюли. Трябва да обърне специално внимание. В този момент в крушката се образува стрелка с цвете.

За съхранение изпращайте изсушени и обелени луковици. Те се поставят в готови кутии на един слой. Малките крушки се съхраняват отделно. Ако засаждането е малко, то може да се опакова в специални хартиени торби.

Важна точка във фазата на съхранение е температурата в помещението. Първо лампите се съхраняват при температура от около 25 градуса. Този етап трае два месеца, след което допълнително съхранение се извършва при ниска температура, близо до 5-8 градуса. Можете да поставите крушки в хладилника или избата. Там посадъчният материал остарява за 7 дни. След това подготвените крушки се засаждат в градината.

Важно! По време на съхранение зюмбюлите са способни да образуват много малки малки луковици. Те се отглеждат у дома.

Проблеми при отглеждането на зюмбюли

1. Някои градинари засаждат зърна от зюмбюл не през есента, а през пролетта. Това не може да бъде направено, защото естественият процес на развитие е зашеметен. Цъфтежа в годината на засаждане вече няма да бъде. За да се образува дръжка, заводът се нуждае от специални условия, които могат да бъдат осигурени само чрез ежегодно копаене.

2. Зюмбюлите цъфтят лошо, ако мястото на кацане е неправилно избрано. Тези растения са светлолюбиви, имат нужда от топлина. Мястото за кацане е избрано без чешми, на открит слънчев участък.

3. Луковици на зюмбюл са болни и гниене от близостта на подземните води. Леглата се накланят така, че да няма стагнация на стопителната вода.

4. Съцветия на зюмбюли са къси, падат от розетката, цветята са недоразвити. Това се дължи на ранно засаждане, излишна влага в почвата или неправилно съхранение на крушки.

Плюсове на есента засаждане на зюмбюл

Гледайки капризите на зюмбюла, често се отглежда в овощни градини. Цветето е интересно, защото засаждането му се осъществява през есента и дори на рамото на новак! Грижата на растението е проста, и при спазване на всички правила на засаждане, можете да постигнете ярка памет на цъфтежа.

Share:
Comments