9 ноември: какви са днешните празници, събития, рождени дни,

Празници 9 ноември

Ден на украинското писане и език

Президентът на Украйна Леонид Кучма през 1997 г. издаде указ за честването на деня на украинското писане. Днес все още има проучвания, но се смята, че началото на украинския език е дадено от Монк Нестор Хрониката. Имаше няколко варианта на украинското писане: кирилската азбука е от древен произход и естествен характер, глаголицата е създаването на един човек. В Северния Черноморски район се използва азбука, подобна на гръцки или римски букви, а източните райони (скити и сарманци) използват оригинални сарматски знаци. В Украйна е и църковен празник, на този ден е извършена първата украинска работа - акатистът на Теотокос на Холм на украински език.

Международен ден срещу фашизма, расизма и антисемитизма

Този ден се отбелязва в памет на скандалната "Kristallnacht" - масовото екзекутиране на евреите в Германия през 1938 г. Черната нощ положи основите за Холокоста - масовото унищожение на евреите. Около 6 милиона евреи са засегнати по време на Холокоста. Политиката на превъзходството на нациите се оказа несъстоятелна, но досега един голям световен проблем е ислямофобията. Други хора може да не са като нас, но винаги трябва да си спомняме какви ограничения на правата могат да доведат на национална основа. Мотото на този ден е "Никога повече!"

И също и в този ден:

Падането на Берлинската стена

Днес германската държава празнува няколко незабравими дни. Последното запомнящо се събитие беше падането на Берлинската стена през 1989 г. и началото на процеса на обединение на Източна и Западна Германия. От дните на Студената война телените бариери се превърнаха в мощна бетонна структура на височина пет метра с бодлива тел на върха. Целта на стената е да се ограничи движението на хора между части на Германия. Дължината му е била 45 километра, а още 120 километра продължила около източната част на Берлин. По време на съществуването на стената мнозина се опитали да го преодолеят, като за незаконни опити за преместване в западната част бяха убити 1065 души. В памет на тези събития бе открит музей. Това е възстановена част от Берлинската стена за 200 метра с описание на различните устройства, използвани от жителите на Източна Германия, за да стигнат до западната част. Повечето стени са демонтирани за сувенири.

9 ноември 1923 г. в Мюнхен потискат "бирата пуч"

Така приключил опитът на Адолф Хитлер да се възползва от властта, като италианския диктатор Мусолини. Самият Хитлер бил хвърлен в затвора, но останал само няколко месеца. През 1932 г. той получава властта в резултат на демократичните избори.

И на 9 ноември 1918 г. в Бавария се случва свалянето на монархията. Кайзерът абдикира, а Германия е обявена за демократична република.

Фестивал на маслините в Испания

Събирането на реколтата в Испания е свързано с деня на маслините и зехтина. До този ден в маслиновите дървета реколтата свършва и в малкото градче Баена се организира тържествена благодарност за земните дарове. Забавна музика и танци, придружени от щедри ястия. Хиляди туристи идват на почивка, готови да опитат местни сортове маслини и ястия от италианска кухня. Андалусия е столицата на отглеждането на маслини, около града има 400 квадратни метра. км. градини и гори. Маслините били възхвалявани от Омир и Аристотел, Лорка им посвещава стихотворения, а Хипократ знаеше полезни свойства. Днес магичното зехтин и нефтът му се оценяват много повече от други продукти. Събирането на маслини е истински ритуал. Фестивалът на маслините е подреден със специален обхват, тъй като маслиновото масло и маслините са нетрайни продукти, те не могат да бъдат съхранявани дълго.

Календар на хората 9 ноември:

(27 октомври, според стария стил) - Сбогом на Параскева

Параскева - християнски мъченик, живял през III век. Тя е родена в Мала Азия в семейството на богат сенатор, но изоставяйки лукса, води аскетичен живот. По време на преследването на християни тя била подложена на жестоки мъки и била обезглавена. На този ден хората правят обещанията си, обещават и правят планове. Изпълненият обрек обеща изпълнението на желанието с помощта на Параскева. За да отнеме неприятностите от дома, беше необходимо в пълна тишина да се даде обрек и да се изпълни, а след това да се помоли в църквата "Света Параскева" и да я помоли за помощ. Проблемът изчезна на следващия ден.

Исторически събития 9 ноември

9 ноември 1520 г. - имаше масова екзекуция на хора, "Stockholm Bloody Bath"

През 1520 г. кралят на Дания Кристиан II разпорежда изпълнението на стотици благородници и представители на шведската аристокрация. Най-трагичният епизод в историята на Швеция е провокиран от фалшиви документи, излагащи вярващите в ерес. Това събитие е резултат от интригите на архиепископ Густав Трол, който е лишен от ранга си и депортиран от страната. Отмъщението му беше много жестоко. Той убеждава шведския крал на Норвегия и Дания да нахлуят в Швеция и да вземат шведския престол. Новорегистрираният крал обеща на гражданите на страната амнистия, но не спазил обещанието си и наредил екзекуцията на жителите на града. Преследването на шведите спря въстанието на Густав Ваз, което впоследствие положи основите за нова царска династия.

9 ноември 1799 г. превратът от 18 г. Брумайър сложи край на историята на Френската революция

Името на преврата е взето от новия революционен календар на Френската революция. Организира се от прочутия по-късно Наполеон Бонапарт, пламенен антимонархист и защитник на революцията. Според постановлението на съвета той е отговорен да гарантира сигурността на републиката. Конспирацията на върха и подкрепата на армията позволиха на Наполеон да стане командир на Парижкия военен окръг и да установи диктатура на трите консула. Самият той заема поста на първи консул, всъщност става държавен глава. Страната стана по-модерна и съдбата на много държави се промени с Франция.

Роден на 9 ноември

Гейл Борден (1801-1874 г.), известен изобретател

Малко хора знаят, че рецептата за обикновено кондензирано мляко не винаги съществува. През 19-ти век Гейл Борден прекарва много време, опитвайки се да разбере как да се запази млякото. Веднъж в секта той видя нещо, което го тласна към идеята - вакуумна тиган. Той прилага това върху млякото и получава истинско кондензирано мляко, способно да запази свойствата си за дълъг период от време при всякаква температура. Това не е единственото му изобретение. Готварска печка на плажа, механични лодки на параход, въртяща се маса за закуски и други са патентовани изобретения.

Иван Сергеевич Тургенев роден (1818-1883 г.), руски писател

Известният руски писател от 19-ти век остави богато литературно наследство ("Муму", "Наглебник", "Провинзиалка", "Заетихи", "Бележки на ловеца" и др.). Най-известните му романи са "Бащите и децата", "Рудин", "Нобеловото гнездо". Той бил погребан в гробището Волковски в Санкт Петербург.

Александра Пахмутова (1929 г.), известен и обичан от цялата страна съветски композитор

Александра Николаевна беше много надарена от детството си. Първите дела, които написа в детството си, но войната не й позволи да получи образование в младостта си. Завършва консерваторията през 1953 г., следвана от следдипломна квалификация и дисертация. Като автор на песни тя пише около 500 произведения, които са добре познати и традиционно се превръщат в хитове. Освен това тя притежава няколко симфонични композиции, мелодии за детския хор и музика за балета.

Велимир Хлебников (1885-1922), руски поет и прозаписец на Сребърната епоха

Хлебников е истински реформатор на поетичния език. Той създава теория за руския футуризъм и авангард. Митовете и космологичните мотиви в изпълнението му оказват голямо влияние върху работата на много писатели и поети от 20-ти век. Неговото очарование със славянската митология и народния фолклор оказва влияние върху творческото си творчество, той приема славянското име Велимир (той носи името Виктор при раждането). След революцията той пише няколко творби по модерна тема. Най-важната работа на "Зангези" Велимир Хлебников пише в жанра "излишен".

Михаил Нехемьевич Таль (1936-1992 г.), шахмания майстор-майстор

Майкъл от детството си беше гений. Сгънете в ума си трицифрени фигури, той вече можеше да стане на 7 години. Споменът му беше съвсем съвършен, в същата възраст той предава лекциите на баща си - учител в медицинския институт. Очарованието от шаха започна след 10 години, когато той дойде в шахматния клуб. До 17-годишна възраст той получава титлата латвийски шампион, на 21 години става шампион на СССР. В световното първенство за първи път участва в 1959 г., спечелен в него, печелейки 20 от 28 точки. През следващата година спечели световното първенство на гросмайстор М. Бовинник. Тал е най-младият в историята на световния шампион на състезанието. Михаил Тал също е основател и редактор на списание "Шах". През 1988 г. става абсолютен световен шампион в блиц игри, побеждавайки Анатоли Карпов и Гари Каспаров.

Карл Саган (1934 - 1996), американски астронавт

Карл Сейгън е истински пионер на космическата биология. Като учен-биолог, астроном-учител, той изследва повърхността на Венера. По време на експедицията "Венера-4" през 1967 г. се състоя потвърждение на неговите предположения. Той е този, който организира послания към неземни цивилизации, които се прикрепят към космическите сонди. През това време ученият получава многобройни награди: НАСА, Еми, Юго и други.

Емил Габорио (1832 - 1873), френският писател

Емил Габорио является основоположником детективного жанра («Дело вдовы Леруж», «Дело под № 113», «Преступление в Орсивале», «Золотая шайка» и мн. др.). Его творчеству подражали Артур Конан Дойл, Стивенсон и другие последователи, творившие в жанре детектива.

Роналд Джордж Норриш (1897-1978), английски химик

Norrish спечели Нобелова награда за научноизследователска и развойна дейност в областта на химията - ултра бързи химически реакции.

Наименования на 9 ноември:

На този ден празнуваме имената на собственици на имена: Иван, Капитолина, Максим, Андрю, Атанасий, Уили, Марк, Нестор, Степан, Теренти, Николай.

Share:
Comments