9 март: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 9 март

Световен ден на DJ

Денят на DJ е по-скоро неофициален празник, който се отпразнува в клубната индустрия от 2002 г. насам. Според идеята на организаторите събитието има дълбок мотив. Целта на празника е не само да развесели тълпата хора, но и да "разпръсне" хората за благотворителни дарения, имащи за цел да помагат на децата. И свързани тези две явления - танци и благотворителност - компанията "Nordoff Robbins Music Therapy", специализирана в лечението на хора с помощта на музикална терапия. Навикът на Световния ден на DJ-то заповядва на всички диджеи на клубове и радиостанции да изпращат приходите в различни детски фондове. Всяка година, на 9 март, много известни музикални медии на света подкрепят благотворителното събитие: Галактика, Емити, Хелоу, Вяра, Сестра Блис и др.

Ден на геодезиста на Украйна (2013 г.)

Денят на геодезиста (или, както все още се нарича в Украйна - денят на наемателя) се отбелязва годишно на втората събота на март от 2000 г. Целта е да се подкрепи инициативата на Комитета по земните ресурси на Украйна, както и на Съюза на земеустроителите на страната, изпълнението на реформите, свързани със земята и нейното рационално използване. В допълнение към поземления указ, издаден от президента на 11 декември 1999 г., Украйна има редица поземлени кадастъри: "Относно управлението на земята" (от 2003 г.), "Отграничаване на държавни и общински земи" (от 2004 г.) и др. Такъв важен професор геодезист винаги е ползвал уважение в Украйна, защото е свързан с най-важното богатство на страната - нейната земя. Представители на тази професия гарантират, че тя се използва рационално, съобразно целите и много внимателно - за бъдещото поколение на страната.

Родителска събота (2013 г.)

9 март 2013 г. православното деноминация отпразнува деня на честването на всички мъртви - родителска събота. През първото хилядолетие е създаден християнски празник. По правило християните празнуват този ден няколко пъти в годината - в събота преди месечната седмица, а също и преди Троицата. Свещениците легализираха дните на спомен за отпътувалите с цел да отпочиват душите си. Много хора умират от неестествена смърт. Това, според църквата, е трудно да се намери мир. Ето защо те трябва да помогнат с помощта на спомен, а църквата на свой ред насочва душите по пътя, които са истински чрез псалмопенията и погребалните молитви.

9 март в националния календар

Ден на Иванов (Иванов)

На 9 март хората празнуват деня на св. Йоан Кръстител, или по-скоро деня на придобиването на главата му. Писанията казват, че Йоан Кръстител е непосредственият предшественик на Христос - той предсказа идването на Месия. Свети Йоан живял в пустинята, проповядвайки кръщение. Кръстителят беше екзекутиран, като му отряза главата, поради коварните интриги на кралицата на юдейския Иродиада и дъщеря й.

В Русия Йоан се моли за освобождение от болка, за здравето на децата и бъдещите потомци, за защита на земите и плодородието. Смята се, че от деня, когато птиците Иванов започват да черпят гнездата си. Техните прадеди направиха всичко възможно, за да помогнат в това, да строят нови къщи за птичи къщи. Жените на този ден бяха забранени да се измият и максимално да се защитят от "водни" случаи и процедури.

Гледах хора и знаци. Например, ако птиците изградят гнездо на слънчевата страна на двора, то лятото ще настигне. Многогодишният опит в наблюдението на птиците показа, че своевременното им пристигане обещава добра реколта. Малката кучка ще пее - за да бъде топла, но дългият и жален пеене символизира глада. В дните на Иван хората също са инсталирали корита за хранене, така че пернат хора да не гладуват. Да видиш щъркела в този ден беше смятан за добър знак.

Вниманието, което този ден даде и времето. Така че хората забелязали: ако снегът излива люспи, тогава април ще бъде същият - снежен и влажен. Но отсъствието на сняг говореше за обратното. "Иванов ден в снега, а след това през април в снега, а ако целта, а през април от това" - селяните хареса да се каже.

Исторически събития 9 март

9 марта 1822 год - Изобретателят на американския Чарлс Греъм получи патент за изкуствени зъби. Хората се опитват да имплантират изкуствена челюст от древни времена, но никога не е имало намерение някой да патентова фалшивите си зъби, докато Чарлт Греъм "не поема такава отговорност" върху себе си.

9 марта 1958 год - Изобретателят от САЩ Алберт Потс получи патент за първата пощенска кутия в света, която беше метална кутия-контейнер, прикрепен към дървен стълб. Първата пощенска кутия имаше две дупки: първата беше за изходяща поща, а втората за входящи.

9 марта 1932 год - Президентът на Република Хинденбург издаде указ за защитата на националната икономика. Съдържанието на документа предупреди другите правомощия за увеличаване на присъдата за кражба на индустриални идеи и тайни до пет години. По онова време съветският шпионаж "ходеше" в Германия, който се разпрострял до много широки, заплашителни мащаби. Годишните загуби на Германия бяха повече от една четвърт от един милион долара. Сталин използва тези тайни за собствените си цели - да изпълни плана да превърне СССР в силна индустриална сила.

9 марта 1953 год "Настъпи последният ден на сбогуване със Сталин". След това започна погребението на лидера. В Москва в този ден е възможно да се влиза само по специална поръчка или чрез пропуск. Въпреки това хората пристигнаха незаконно, за да му кажат сбогом. На червения площад бе открита траурна митинг и по заповед на Хрушчов беше направен двоен надпис върху мавзолея "Ленин". Сталин. По-късно обаче тялото на лидера е повторно погребано и надписът с името му на мавзолея е бил заличен.

9 марта 1959 год - Първата колекция от кукли Барби, най-популярните кукли за момичета, се продаваше. Но откъде започва историята на елегантната играчка? И всичко започна с Ruth Handler. Това беше тази жена, която излезе с идеята да създаде "женствена" кукла, наречена Барби - в чест на дъщеря си Рут. Първите копия, пуснати за продажба, се продават със светкавична скорост. С течение на времето моделите са усъвършенствани, "обрасли" с облекла, аксесоари, мебели и дори автомобили и къщи.

9 марта 1961 год - Първият изход на "човека" в откритото пространство. "Човекът" е вид робот-манекен на име Иван Иванович. За идеална прилика Иван Иванович носеше смокинг и на лицето му беше прикрепен лист с надпис "макет", за да не плаши в бъдеще онези, които можеха да го намерят в огромните пространства преди спасителите. За да провери връзката, в оформлението бе монтиран касетофон с гласове и песни.

9 март се раждат

- През 1451 г. е роден Америго Веспуччи - човек, в чиято чест континентите наричат ​​Америка. След като банката му фалира, Веспучи отиде до безграничния, просто отворен континент. Експедицията не можеше да се сблъска с богатство, но самата Америка стана известна като умен, но предпазлив навигатор. Неговите вълнуващи истории наистина очароваха хората. Той стана легенда на своето време. Това е причината, поради която и двата континента са били кръстени на него. Веспуци умира през 1512 г. в гордост, без семейство, но със слава.

- През 1814 г. той е роден Тарас Шевченко - Украински поет и художник. Съдбата му е дала талант, но животът на изключителен поет никога не е бил захар. За "скандални стихове" той многократно е бил подложен на арест, подиграване и осъждане.

- През 1837 г. е роден Адам Опел, Млад мъж от ранна възраст се отличава с голямо желание, на 25-годишна възраст има свой завод, специализиран в производството на шевни машини. Скоро фабриката започна да прави велосипеди, а дори и по-късно време - автомобили.

- През 1934 г. легендарният Юрий Гагарин - първият космонавт на нашата планета. Първият полет в космическото пространство продължи само 108 минути, но Гагарин го издържа с достойнство, след което получи Херовата звезда, заглавието на голяма и световна слава.

- През 1943 г. започва историята на Робърт Фишър - единадесетият и най-скандалният шампион по шахмат в света.

Наименования на 9 март

Екатерина, Франческа, Илларион, Иван, Софроний.

Share:
Comments