7 април: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 7 април

Световен ден на здравето

Праздник приурочен ко дню создания 7 апреля 1948 года Всемирной организации здравоохранения. Постепенно к организации присоединялись все больше и больше стран, и сегодня более 200 государств являются ее членами, включая Российскую Федерацию. Согласно Уставу, подписанному президентами этих стран, каждый гражданин на государственном уровне приобретает право на здоровье, а государство берет на себя ответственность за здоровье своей нации, указывая на нерасторжимую связь важного аспекта с развитием страны, укреплением науки и общей безопасности населения. Основная деятельность Всемирной организации здравоохранения (ВОЗ) заключается в сплоченном стремлении человечества бороться с опасностями, которые несут реальную угрозу для здоровья и жизни людей. Световен ден на здравето с 1950 года ежегодно отмечается 7 апреля. Каждый год этот праздник затрагивает какую-либо определенную проблему в сфере здравоохранения и, как правило, подкрепляется традиционными пропагандистскими акциями.

Рожден ден на Runet

Runet е само малка рускоезична част от световната мрежа, а всяка година на 7 април се празнува рожденият му ден. Руското езиково домейн "ru" е регистрирано и вписано в международната база данни през 1994 г. По този начин Русия беше официално въведена в Интернет. Съгласно споразумението отговорностите за техническа поддръжка и администриране на домейна "ru" са прехвърлени на РИП. От 2009 г. на територията на Руската федерация започна използването на още една домейн - Русия. За разлика от предишната, домейна "rf" с всички имена на второто ниво е написан изключително на кирилица.

7 април в националния календар

Благовещение на благословената Богородица

Празникът на Благовещението се пази в памет на деня, в който архангел Гавриил обожеше Дева Мария за предстоящото раждане на Божия Син. Продължителността на великата православна почивка варира от един до три дни. Ако Благовещението съвпада с християнския Великден, тогава вярващите празнуват двоен празник, наречен "Кириопашея". Обаче такова съвпадение е изключително рядко (следващата Крийопаша ще бъде през 2075 г.) В Русия, Благовещение беше взето много сериозно и със специални трепетливости. Той бе класиран сред най-важните събития на годината. И това може да се брои на пръстите. Както е известно, Благовещението пада върху периода на Великия пост. Въпреки това, на този празник, той може да бъде леко отслабен. Традицията на този ден е задължителната подготовка на kulebyaka - овал-продълговата пай с риба или зеленчуков пълнеж. В деня на Благовещение е било забранено да се извършва всяка работа, тя се смятала за голям грях, така че хората се опитали да преобърнат цялата необходима работа в навечерието на празника. Според общоприетото убеждение на 7 април, самият Бог слиза на Земята, за да я благослови и всичко, което роди. Ето защо, хората в деня преди празника поръсеха мястото със светена вода и осветяваха семена за засаждане. Също през нощта беше обичайно да изгаряш собствените си сламени матраци, скачайки над огъня и изгаряйки красивите дрехи с дим. Такъв ритуал се провежда с цел унищожаване на болести и укрепване на аурата им (че злото око и корупцията не трябва да се привързват към човек). Днес специално внимание беше обърнато на времето. Смятало се, че ако Благовещението вали, тогава ще се произведе ръж. Но силна буря предвещаваше изобилието от ядки.

Исторически събития на 7 април

7 април 1348 г. - База в Прага за първи път в първият университет славянски свят universitetaOsnovatelem в Прага стана Чешката крал Карл IV, и го нарече Карловия университет. В различни периоди, възпитаници на това са такива домакински имена като Ян Хус (религиозен публична личност), Августин Стал (ботаник), Алберт Айнщайн (физик), Ернст Мах (философ), Томаш Масарик (президент на Чехословакия), както и много други научни и обществени фигури. До днес Карловия университет е една от най-престижните висши учебни заведения. Обучава около 45 000 студенти от петдесет страни.7 април 1820 г. - AS Пушкин завърши стихотворението "Руслан и Людмила" "Руслан и Людмила" - най-голямото стихотворение на Пушкин. В светлината тя излезе само четири месеца след дипломирането, но Александър Сергеевич вече не беше в Санкт Петербург - той беше изпратен в изгнание на юг. В продължение на три години авторът създава своето brainchild. За основа на писането, Пушкин взе тези приказки, които медицинската сестра му разказа в детството си. "Руслан и Людмила" постави поета на първо място сред всички руски писатели на онова време. Започнали да говорят за него в Европа и да споменават името му в различни литературни публикации. 7 април 1899 г. - В Москва стартира първият електрически трамвай. До края на 19-ти век конските трасета вече не са в състояние да се справят с огромния поток от пътници. Освен това състоянието на железопътните структури беше толкова жалко, че въпросът за тяхната подмяна беше остър. И така, през 1898 г. започна реконструкцията на три големи линии. До март 1899 г. строителните работи бяха почти завършени, а дизайнерите започнаха изпитание на електрически трамвайни линии. Продължи масовото обучение на оперативния персонал. На 7 април същата година, след някои корекции, стартира движението на електрически трамваи в Москва.7 април 1925 г. - По време на болшевишката преследване на православната църква Тихон направи обвинителна реч, като призова духовенството, както и всички вярващи, да се борят с новосъздадения режим. Положението беше особено ожесточено, когато властите през 1922 г. започнаха да се възползват от църковните ценности. Тогава патриархът успя да събере девет милиона души, за да помогне на нуждаещите се. Тихон се опитваше по всякакъв начин да спре богохулството, за което скоро беше арестуван. Съдът постави вината за патриарха за всички несъществуващи жестокости. Година по-късно Тихон бил освободен, а през 1988 г. той бил канонизиран от църквата.

7 април се раждат

- Джеймс Глейшер (1809-1903 gg.) - английски метеоролог, авиокомпания. През 1850 г. Глейзър основава Метеорологичното дружество и няколко години по-късно организира Аеронавтичното общество на Великобритания. През 1862 г. той прави поредица рекордни полети в балон, които са били бити само половин век по-късно. - Джеки Чан(роден през 1954 г.) е американски филмов актьор от Хонконг, каскадьор. Наскоро режисьорът и продуцентът на филма. На седем години родителите му дадоха Чан на училище по бойни изкуства. Според актьора тя го научила да преживява болка, да развива воля и на всяка цена да се стреми към победа. След дипломирането си, Джаки става каскадьор, а малко по-късно той е поканен да участва във филми. Сред първите му забележителни творби са филми като "Пияният майстор", "Змия в сянката на орела", "Бойно оръжие". Джаки Чан бързо се изкачи на стълбата на кариерата, а през 1995 г. беше поканен да действа в Америка. Героят на бойците винаги е забавлявал зрителите с лекото си хумористично пристрастие, както и със зашеметяващи трикове, повечето от които без застраховка.

На 7 април

Александър, Херман, Хенри, Едуард, Савели (Сава), Джъстин, Тихон.
Share:
Comments