6 декември: какви са днешните празници, събития, рождени

Празници 6 декември

Католически ден на Свети Николай

Сезонът на коледните празници за католиците се открива на 6 декември - денят на Свети Никола, смятан за покровител на децата и пътуващите. Досега не са стигали толкова много факти за живота му, все повече легенди - например за това как той хвърля монети в бедни обувки за бедни деца. Със сигурност от тази легенда е, че традицията е отишла - в нощта на 6 декември децата си слагат обувките си извън прага и на сутринта откриват в подаръците си от Свети Никола. Произведен в Германия, този обичай се разпространи в цяла Европа, където, макар и с различни териториални характеристики, се отбелязва досега.

Ден на въоръжените сили на Украйна

През 1991 г. на 6 декември беше приет Законът "Във въоръжените сили на Украйна", който обявява създаването на професионална украинска армия. Две години по-късно, през 1993 г., президентът на Украйна подписа указ, определяйки 6 декември професионален празник за всички военни и други лица, свързани с армията. Украинската армия премина през трудни времена и процесът на реформиране продължава да продължава. Обаче на този ден всички нещастия са забравени и военните имат възможност да забележат участието в такава благородна професия.

Ден на Конституцията в Испания

Испания е древна държава, затова много хора не знаят, че нейната конституция е на няколко години. Той беше приет на 6 декември 1978 г. в национален референдум, с което се прекрати френската диктатура. Интересен детайл е, че денят на Конституцията традиционно е бил отворен ден в испанския конгрес, така че всеки, който го интересува, да види как депутатите работят в парламента.

Ден на независимостта на Финландия

6 декември, декември 1917 г., финландският парламент реши да се отдели от Русия. Оттогава този ден е известен на всички финландци като ден на независимост. Празникът се празнува много широко и с голям мащаб - организират се церемониални услуги, по улиците се провеждат паради и шествия, а вечер всичко свързва непременно с фолклорни фестивали или по-формални топки. Денят започва с вдигането на националното знаме, символ на независимост; По-късно градът буквално се превръща в националните цветове на Финландия.

Основаването на столицата Кито в Еквадор

Жителите на Еквадор на 6 декември празнуват Деня на столицата - град Кито. За датата на основаването е приета на 6 декември 1534 г., когато испанският конквистадор Себастиан де Беалкасер влезе в града. Кито е един от най-красивите градове в Южна Америка, той е право в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Денят на столицата винаги се празнува в голям мащаб - понякога празненствата траят цяла седмица. Кулминацията обикновено се превръща в специална борба за бикове, в която се откроява видно тореро от цялата планета.

6 декември в националния календар

Ден на Митрофанов

День памяти епископа Митрофана Воронежского, жившего в XVII—XVIII веках. Епископ активно боролся со старообрядчеством, ратовал за развитие православия и образование духовенства, строил новые церкви и за свою деятельность на благо христианства был причислен к лику святых. В Ден на Митрофанов традиционно наблюдали за погодой и предсказывали, каким будет лето. Если выпадал снег, дул северный ветер, то лето обещалось ветреным и дождливым. Также в этот день крестьяне отмечали становление санного пути, в честь чего устраивали веселые гуляния с пирогами и пивом. Угощение готовили всей деревней, а позже катались по вновь укатанным дорогам.

Исторически събития 6 декември

6 декември 1492 г. - експедицията на Кристофър Кълъмбъс откри остров Хаити.

6 декември 1492 г. года, спустя 40 дней после своего первого открытия (острова, который Колумб нарек Хуаной, а мы знаем, как Кубу), экспедиция знаменитого мореплавателя наткнулась еще на один прекрасный остров. Ему было решено дать название «Эспаньола» («Испанский») укрепив, таким образом, право государства на эту новую землю. Примечательно это открытие в первую очередь тем, что именно на Гаити была основана первая европейская колония в Новом Свете, положившая начало новой вехе в мировой истории.

6 декември 1768 г. - Първото издание на Енциклопедия Британика е публикувано в Единбург

"Encyclopedia Britannica", или ако устройството е пълно име, "Енциклопедия Британика, или речник на науките и изкуствата, съставен от новия план" - най-старият и най-пълната универсална енциклопедия в света. Тя е основана в Единбург, Шотландия, гравьор Андрю Бел и принтер за книгоиздаване Колин Макфаркар. Първото издание, издаден през 1768, работят общо три тома - в последния, 15-то издание, том 32. Тя е вече около 32 000 страници! Енциклопедията продължава да се публикува и актуализира в наши дни, но сега издателите са решили да се откажат от традиционния формат в полза на електронните.

6 декември 1921 г. - подписаха англо-ирландския договор относно независимостта на Ирландия.

Подписването на този договор бе кулминацията на Ирландската война за независимост, която започна през 1919 г. Съгласно нейните условия ирландската държава е била призната като автономно господство, т.е. не е излязла от Британската империя, а е получила право на самоуправление. По-късно през 1932 г. ирландските закони са значително променени и състоянието на държавата се променя, но договорът от 1921 г. се превърна в ключов етап в процеса на световно признаване на независимостта на Ирландия.

6 декември 2000 г. - химичен елемент с атомно число 116 - Unungexium е открит.

Този радиоактивен метал сега се нарича Livermory, в чест на американската лаборатория, която участва в откриването на елемента. Името "Unungeksiy" е временно създадено от серийния номер 116. Официално елементът е синтезиран в Съвместния институт за ядрени изследвания в руския град Dubna с участието на Националната лаборатория в Ливърмор от САЩ.

6 декември се раждат:

Николас Леблан (1742-1806 г.), френски химик-технолог.

Николас Леблан больше всего известен, как автор первого в мире метода промышленного получения соды, за который он получил премию Французской Академии Наук. Этот метод был революционным для своего времени — Леблан смог построить завод, производивший более 320 тонн продукта в год, что для XVIII века было невиданным масштабом.

Жозеф Луи Гей-Люссак (1778-1850 г.), френски химик и физик.

Учил е при Клод Бертолет в Париж, а по-късно е бил негов помощник. Най-известните са може би в областта на физиката изследвания (право газ Gay Lussac-) и химически свойства (халогенни съединения, алкални метали, бор и борна киселина, и т.н.). Въпреки това, постигането на тази Gay Lussac не приключи, той е много ползотворни учени - съвършена обемния метод, изобретил нов метод за получаване на сярна киселина и оксалова киселина, както и нов метод за производство на искра. Име Джоузеф Gay-Lussac като най-великите учени на Франция, които могат да бъдат намерени на първия етаж на известния Айфеловата кула е в списъка.

Фредерик Базиль (1841 - 1870), френски художник.

Известният художник Фредерик Базил се смята за един от основателите на тази тенденция в живописта, като импресионизма. Учи в Париж, където за пръв път се срещнал с Клод Моне, а по-късно с Август Реноар, Пол Сезан, Алфред Сисли. Базил умира във войната на възраст само 28 години, но изоставя значително културно наследство, което оказва влияние върху развитието на живописта в бъдеще. Най-известните картини на художника се съхраняват в музея Орсе в Париж - сред тях "розовото", "Семейство", "Работилница по улиците на Ла Кондамин, 9, в Париж."

Николай Михайлович Амосов (1913 - 2002 г.), съветски и украински хирург, медицински учен.

Известен кардиохирург, академик и герой на труда Николай Амозов е роден на 6 декември 1913 г. в село Олхово, в семейството на служител. Амозов е известен като автор на много новаторски и революционни техники, публикува множество книги (специализирани и популярни). В допълнение към кардиохирургията Амосов работи по такива проблеми като изкуствен интелект, геронтология, социално инженерство. За услугите си към обществото се нарича "човек на века в Украйна".

Михаил Сергеевич Евдокимов (1957 г. - 2005 г.), художник, актьор, хуморист.

Михаил Евдокимов спечели славата на филмов актьор, благодарение на роли във филми като "Не се забърквай", "Не изпращай пратеник", "Стар Нагс". Въпреки това, любители на хумористичния жанр успяха да го опознаят още по-рано - художникът изпълни много в популярната програма "Around smile" с монолози и пародии. През 2004 г. Евдокимов спечели избирането на губернатора на територията Алтай, но политическата му кариера не беше много успешна. След една година актьорът загина трагично при автомобилна катастрофа.

Ник Парк (1958 г.), британски аниматор.

Може би не всеки познава името на Ник Парк, но неговият главен мозък - оживен анимационен герой Уолъс и Громит - вероятно знаят всичко. В допълнение към поредицата за приключенията на нещастен изобретател и своето верен куче, паркът участва в създаването на такива известни карикатури като "Escape from the Coop" и "Shaun the Sheep". Неговият характерен стил на анимация пластелин не може да бъде объркан с никой друг.

На 6 декември:

Александър, Алексей, Борис, Григорий, Митрофан, Федор, Максим, Никита, Руслан

Share:
Comments