28 януари: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 28 януари

Ден на армията в Армения

Държавната власт на Арменската република прие решение и създаде Комитета за отбрана на държавата, а това събитие датира от 1991 г. След това, според постановлението на президента на Армения, Vazgen Sargsyan е назначен за поста министър на отбраната. Дванадесет месеца по-късно проектът е финализиран, а Националната армия е създадена на територията на Република Армения. Vazgen първоначално описано това историческо събитие и обяви, че Армения има относително кратък период от време, да бъдат подложени на различни сериозни предизвикателства, която се състоеше от ужасните войни и безконфликтно изграждане на армията. Този исторически период само омекотява армията, поради което се превръща в истински обект на гордост и уважение. Ако говорим за различни исторически фактори, които повлияха върху формирането на арменската армия, трябва да разграничим три основни етапа. Първоначално Армения и Азербайджан бяха в центъра на конфликта. По това време доброволците отговаряха за сигурността на страната, които бяха обединени в отряди. Вторият етап е създаването на национална армия в условия на война. След това дойде времето за третия етап, между другото, не е завършено в наши дни. Този период може да се нарече "армия". Според министъра на отбраната, мирни условия доста позволяват да се концентрира основният фокус върху развитието на различните видове войски, и ви даде възможност да се засили връзката, която съществува между армията и оторизиран от компанията. Понастоящем се работи активно за подобряване на условията на живот на отговорните за службата. През 2007 г. в Армения бе организиран празник, посветен на петнадесетата годишнина от основаването на Националната армия. Според експерти Армения стои на мястото на честта сред другите, най-богатите подкомплекси в региона. Като се започне от това, правителството и гражданите на страната имат за какво да се гордеят и с какво да се стремят в бъдеще.

Ароматен пагода фестивал

Фестивалът се провежда всяка година, започва честването на петия ден от първия месец от лунния календар и завършва в края на третия лунен месец. Този фестивал се счита за най-дългата почивка във Виетнам, който се празнува в продължение на два месеца. Ароматната пагода е една от най-древните виетнамски будистки храмове. Той се намира в провинция Khatai, на 65 километра от Ханой. Всяка година за три месеца пролет тя става център на будистки поклонение от всички части на Виетнам. Посещавайки го в началото на Луната, трябва да повдигнете в това свято молитвено място на Бог за себе си и, разбира се, за близките си. Обикновено се смята, че по този начин хората ще могат да защитят собственото си семейство от нечисти духове и за една година добрите сили ще подкрепят във всички предприятия. Пагодата е основана през петнадесети век. В наше време, това не е просто един обикновен църква и голям комплекс, който се състои от планински и пещерни пагоди и гробници, свещената Комплексът е смятан за един от mnogoznachimyh исторически обекти във Виетнам. Освен многобройните поклонници, известната пагода е посещавана от много туристи. Всяка година този исторически комплекс се посещава от 600 000 души.

28 януари в националния календар

Павлов ден

Празднику дали такое название в память о церковном празднике, который называется - День памяти святого Павла Фивейского. Известно, что Павел Фивейский являлся первым христианским монахом. Согласно преданию, он жил в полном отшельничестве 90 лет. Питался он финиками и хлебом, ему их приносил ворон, а когда было холодно, укрывался как одеялом пальмовыми листьями. Если верить житию, Павел отдал Богу душу во время святой молитвы, это произошло в 341 году. В народе у этого дня было еще одно название, этот день называли День колдунов. Крестьяне верили, что именно в этот день знахари, и колдуны имеют возможность передать свою силу своим ученикам. Однако, это было чревато различными неприятностями для обычных людей, потому что ученики должны были опробовать полученную силу. Знающие люди советовали защищаться в Павлов ден от порчи и негатива. Для этого люди принимали соответствующие меры предосторожности, это были и церковные обряды и языческие. Крестьяне в этот день чаще молились, стучали по дереву, плевали через левое плечо, в общем, были более суеверней, чем обычно. В Павлов ден, люди замечали, что начинает прибавляться день, ночь становилась заметнее короче, а солнце светило намного ярче, это говорило о том, что зима пошла на убыль. Люди наблюдали за погодой в этот день. Если на небе блестели звезды, значит, в этот день будет морозец. Если на севере были видны тучи, оттепели можно не ждать. В этот народный праздник крестьяне пытались предсказать, каким же будет лето: если светило солнце, лето будет жарким, если дул ветер, летом будет холодно, а если шел снег, крестьяне ждали дождливого лета.

Исторически събития на 28 януари

28 януари 1077 г. победата на папата над император Хенри IV

Така нареченото унижение на Канос и ходенето до Светият престол за покаяние е поучителен случай в историята на средновековната Европа. Причината за прецедента беше борбата на Светия престол с капризните и независими императорски фамилни имена на Свещената Римска империя. В този сблъсък на политически и църковен властта, спечели религиозна фракция, в лицето на папа Григорий VII. Възползвайки се от невежеството и религиозен фанатизъм на средновековните жители, по-високи духовенство, манипулират не само на масите, но и държавните глави: императори, крале, принцове и царе. Конфликтът между германския император Хенри IV и папа Григорий VII се разгоря по политически причини. Папският съд не е доволен от факта, че Хенри, назначава своя народ за висши държавни и църковни длъжности. Папата се опитал да отлъчи Хенри от църквата. В крайна сметка, победата в конфронтацията беше спечелена от папа Григорий VII. Папата даде Хенри живота анатема, освободен васали си на императора на клетвата, която ефективно свален Хенри като суверенна. Сложната политическа и религиозна момента, Хенри, като държавен глава загубили бдителност и смелост, освен църковната пропаганда от това време не даде възможност да се подчини на папата, след смъртта на получаване на небето. Хенри IV на, бе начело на силна държава, има огромен боеспособна армия, ако не се беше поддал на папския подвежда войските му, че ще се осмелят и всичко папската държава, и папската резиденция и непокорните васали, това е възможно и би сложило край на историята на католицизма в Европа , Но вместо решителни действия, императорът отива да се поклони на папата, за да прости на неговата прошка. Въпреки това, той допуска до замъка Папския, само три дни по-късно, има в Canossa боси в мизерен облекло, той със сълзи, които просят прошка от папата и го получава. Въпреки това, борбата на европейските монарси с неограничена папска власт, това не свършваше там. В nachale14-ти век френски крал Филип панаира бе заловен на папата в Avinene там, на територията на Франция, папата са били по-лоялни, а не като упорит, както преди. По-късно папата се завръща в Рим, но вече няма власт и влияние върху европейските държави.

28 януари 1897 г. е разработен дизелов двигател, подходящ за серийно производство

На 28 февруари 1892 г. изобретателят и физикът Рудолф Дизел патентоваха производството на едноцилиндрови и многоцилиндрови двигатели. В бъдеще датата 28 януари започна да се отбелязва като ден на създаването на дизеловия двигател. През този период Дизел успешно изпробва двигателя с вътрешно горене, в който е изградено устройство, което запалило течното гориво. Новият двигател на цена е два пъти по-евтин от другите видове устройства. Рудолф Дизел също се опитва да превърне в реалност теорията за топлинния двигател, която френският изобретател Никола Карно предлага, но по-късно Дизел значително се оттегли от теорията на Карно. Само принципът на високото вътрешно налягане остана непроменен. Над създаването на дизелов двигател Рудолф работи около седемнадесет години. Първата компания, която започва да произвежда нови дизелови двигатели, е заводът в Аугсбург, в бъдеще ще бъде наречен "загриженост MAN". В Русия за първи път е проектиран и произведен дизелов двигател през 1899 г. в Санкт Петербург в завода "Лудвиг Нобел". Дизайнът и техническите възможности на руския двигател досега се смятат за най-добрите в света. Съдбата на дизеловия двигател Рудолф Дизел беше много по-щастлива от създателя му. Известно е, че Рудолф Дизел, изчезнал безследно, докато пътувал от Антверпен до Лондон.

28 януари 1906 г. Първият в Политехническия институт за жени в Русия бе открит в Санкт Петербург

През януари 1906 г. в Санкт Петербург е открита първата в Русия, по-висока политехническа образователна институция, за жени. Историята на висшето образование за жени започва в Русия в края на 19 век. Първите висши учебни заведения за жени бяха отворени за Санкт Петербург и Москва, курсовете за висше образование "Алархи и Любинка". Тук жените биха могли да получат висше медицинско образование. Инициаторите на създаването на такива образователни институции са: правителството на Русия и руската научна общност. Сред многобройни банки бяха открити средства за набиране на средства за развитие на образованието на жените, работещи в Санкт Петербург, и сметки за дарения. Обществеността популяризира и развитието на образователни институции, където жените биха могли да получат селскостопанско образование. През 1879 г. в Казан са организирани курсове за висше образование за жени, желаещи да изучават история и философия. И в Москва в същото време се организира висше училище за жени, които са решили да се посветят на физиката и математиката. В началото на XX век във всички краища на огромната руска империя са организирани женски училища и курсове. През 1912 г., в курсовете за висше образование за жени имаше около 25 000 жени, от които повече от половината са изучавани в Москва и Санкт Петербург. След болшевишката революция, курсове жените са елиминирани, а жените получиха право да влизат висши учебни заведения от всякакъв тип, наравно с мъжете. Така че жените са изравнени в правата с мъжете в образователния сектор.

28 януари 1986 г. трагедия «Челенджера»

По време на стартирането на американския космически кораб "Challenger", в зоната на космодрума във Флорида, той стана аномално студен, температурата на въздуха падна до -27 градуса. Инженерите-дизайнери на компанията "Мортън Тайокол" поискаха да отложат старта на кораба. Специалистите се опасяваха, че твърдото гориво от студа ще се втвърди и ще загуби своята пластичност, а плътността на радиационните канали ще бъде нарушена. Въпреки това, НАСА настояваше за пускането на совалката, а стартирането все още беше направено. Целта на полета беше стартирането на комуникационен спътник в близката орбита, чиято стойност надхвърли сто милиона долара. Освен това астронавтите трябваше да направят спектрален анализ на кометата на Халей, за да измери нивото на радиация във всички отделения на кораба. Специална особеност на екипажа на кораба беше участието в космическата експедиция на учителя на началното училище Кристина МакОлиффе, която трябваше да преподава учениците от нейния клас от космоса. Учителят трябваше да каже на децата си за работата на космическия кораб в космическия си урок, за да запознае студентите с членовете на екипажа. Стартирането беше извършено на 28 януари 1986 г. в 12 ч. Следобед, на борда имаше седем астронавти. Полетът обаче не трае две минути. На надморска височина от четиринадесет километра над повърхността на Земята Challenger избухна неочаквано и останките му паднаха в Атлантическия океан. Свидетели на ужасната трагедия бяха и учениците на Кристина МакОлиф, които дойдоха да прекарат своя учител на космическо пътуване. Правителствената комисия установи причината за бедствието, трагедията се дължи на разкъсването на уплътнителните пръстени около твърдото гориво, което допринесе за изгарянето на газове и необичайно ниската температура на въздуха. Имаше нещо за това, което всъщност, и предупредиха експертите, още преди началото.

28 януари 2003 г. във Великобритания изобретил биогориво, базирано на майонеза

На 28 януари 2003 г. търговията на дребно с биогорива започва във Великобритания, която отчасти се състои от същите елементи, от които се произвеждат маргарин и майонеза. За закупуването на ново гориво е било възможно в обичайните супермаркети на компанията Sainsbury's. Производство, ново екологично гориво, грижата Greenwich. Основата на иновативното гориво е бензин с особено ниско съдържание на сяра и етанол, но с висок процент на рапично масло. Според разработчиците на новото гориво, използването му намалява вредните емисии в атмосферата с "цели" 5%. Биогоривото е сравнително евтино в производството и следователно е по-евтино от конвенционалния бензин, а освен това консумацията му за автомобила става значително по-евтина от бензена. Той може да бъде използван без проверка за зареждане с гориво на автомобили от всякакъв клас и модификация. Британските медии обаче силно критикуват иновациите. Както казаха известните информационни агенции, не можем да говорим за безопасно гориво, можем да говорим само за леко намаляване на вредните емисии в атмосферата, тъй като 5% не са решение на екологичните проблеми на Земята. Но производителите са уверени в успеха на предприятието, изобретателите на биогорива, твърдят, че ако всички или по-голямата част от шофьорите ще преминат към използване на нови горива, общият брой на това значително ще намали общите емисии в атмосферата. Сега компанията-разработчик се надява да получи одобрение от правителството и значителни данъчни ползи. Важно е да се отбележи, че тъй като изобретяването на първия биогоривото през 2003 г., неговата производствен процес се подобри значително и сега някои от своите марки намаляване на вредните емисии с 10 до 20% е възможно в близко бъдеще, тези числа ще растат и до 50%, а в бъдещето и до 90%.

28 януари се раждат

Михаил Романов (1798 - 9 септември 1849 г.), Великият херцог

Великият херцог Михаил Романов е роден на 28.01.1798 г., годината, в Санкт Петербург, и е четвъртият син на императорския двойката Павел I и Мария Фьодоровна. Той беше по-малък брат, бъдещият император Александър I и Николай I. Михаил беше голям фаворит в кралското семейство, е психологически много привързан към по-големия си брат, Николас, и в хода на тяхната братска дружба на всички отлежала. Миша също поддържа добри отношения с брат си Константин. Майкъл по природа е демонстративен човек, например, в присъствието на военните, но се държеше строго и е важно, обаче щедър, но в сърцето той е мил и добър. Военната кариера на Майкъл доказал себе си смел и с опит като цяло, той взе участие в Отечествената война от 1812. През 1820 г. Михаил създава артилерия в Санкт Петербург. По негово настояване, в Царско село е основана офицери училище, където обучени инструктори по малка способност да армейски полка и охранителни звена. Великият херцог има значителен принос за развитието на артилерията в Русия. В обществените дела, той не проявява голям интерес, предпочитайки ролята на близък приятел и колега на тогавашния си брат. Независимо от силна конституция, Майкъл, обаче, е в лошо здравословно състояние на възраст от 51, годината той умира внезапно от инсулт, за да го прекъсне.

Артър Рубинщайн (1887 - 20 декември 1982 г.), изключителен пианист

Артур родился в крупном польском городе Лодзь, 28.01.1887 года. С детства стал проявлять интерес к музыке и с 8 лет он стал обучаться музыке в Берлине. Его преподавателем был Генрих Барт — ученик Ференца Листа. Впервые Артур выступил перед публикой в Берлинской филармонии, при симфоническом оркестре. В первое время критики встретили юного пианиста довольно сдержанно, скорее даже прохладно. Первые успехи и признания пришли к юному музыканту в 1920-е годы, а после гастролей в Соединенных штатах, его популярность выросла весьма значительно. В 1941 году опасаясь фашистских преследований, Рубинштейн перебрался в США, а после войны вновь вернулся в Европу и поселился во Франции. Прославился Артър Рубинщайн главным образом, как талантливый исполнитель произведений великих композиторов, Фредрика Шопена, Ференца Листа, Роберта Шумана, Иоганнеса Брамса. Произведения он исполнял в элегантном, но в тоже время ярком тоне, среди многих пианистов, Рубинштейн отличался богатейшей архитектоникой. Множество своих концертов музыкант записал на грампластинки, а в дальнейшем и на виниловые диски. В последние годы своей жизни Рубинштейн оказывал поддержку молодым, но обязательно талантливым музыкантам. Оказывал помощь в развитии музыкального искусства в Израиле.

Леонид Жаботинский (1938 г.), изключителен украински поддръжник

Леонид Иванович Жаботински е роден в Украйна, в село Успенка, регион Шум. От младостта ми се любих на спорта: борба, бокс, атлетичен спорт. Леонид завърши само 7 класа и веднага отиде да работи в завод за трактори в Харков. Паралелно с работата, Леня започна да работи във вдигане на тежести. Като вдигане на тежести, Леонид за пръв път участва в украинските състезания през 1957 г., където заема трето място. През 1961 г. в състезанията "Всички съюз" в Днепропетровск в триатлон се класира втората сребърна седалка. През 1963 г. Жаботински счупи световния рекорд по вдигане на 165 кг в изхвърлянето, а след това той става член на националния отбор на СССР и спечели третото бронз на световното първенство в Швеция. През 1964 г. по време на Олимпийските игри в Токио, Леонид Иванович, поставя редица световен рекорд вдигане на 517 кг в триатлон, 167.5 кг в изхвърлянето и 217,5 кг в изтласкването, за тези печалби, Жаботински стана световен шампион по вдигане на тежести. Леонид Иванович повтори своите записи на Олимпиадата в Мексико през 1968 г. След тази олимпиада Леонид Иванович падна тежко болен, но успя да преодолее болестта и да се завърне в спорта. Последният му световен рекорд през 1974 г. е бил 183,5 килограма. След като се пенсионират от спортни дейности, Леонид работи като треньор и по-късно е съветник по военните въпроси в Мадагаскар. От 1991 г. той пристига в пенсионна възраст.

Джовани Алфонсо Борели (1608-1679), основоположник биомеханики

Той е роден на 28 януари 1608 г. в покрайнините на Неапол в Италия. След дипломирането си от колегиума той влезе в преподаването в Римския университет, където учи медицина и математика. От 1635 г. Джовани учи в Университета в Месина. През 1649 г. той получава степента на професор по математика. В началото на 40-те години ученият се запознал с голямата Галилея. Бордъл продължи проучването на открития от "Галилео", четирите сателита на Юпитер. В енциклопедията "Теория Medichiyskih планети", Борели до заключението, че за спътниците на Юпитер, както и за другите планети, законите на Кеплер са ефективни. В същото издание ученият е формулирал не съвсем съвършен, но фундаментално нов и, както се оказа по-късно, правилният закон за универсалната гравитация. През 1656 г. Борели ръководи Катедрата по математика в Университета в Пиза. Тук той се среща с лекаря Марчело Малпий, който е извършил изследване на микроскопа, използвайки примитивен микроскоп. Борели също се интересува от света на микроскопичния живот, в резултат на изследванията си Джовани направи редица открития в тази област. Ученът изследва кръвта на животните и листата на растенията под микроскоп. Борели първо предложи възможността за създаване на устройство за дишане под водата. Ученият основава нова наука - биомеханика и публикува основната си работа по тази научна дисциплина - "За движението на животните".

Владимир Соловьов (1853-1900), руски поет и философ

Владимир Соловьов родился 28.01.1853 года в Москве. Отец Владимира, был выдающимся историком, мать происходила из дворянского рода. Подражая примеру отца, Владимир окончил Московский университет и получил специальность историка и филолога, затем он успешно защитил две диссертации, магистерскую и докторскую. Вскоре он знакомиться с Федором Достоевским, это событие сыграло огромную роль, в деле признания Соловьёва как именитого философа. Достоевский использовал образ Соловьёва в своем знаменитом романе, «Братья Карамазовы». В 1881 году в результате теракта погиб император Александр II, и Соловьёв хлопотал, что бы участников покушения не казнили, а заменили казнь каторгой. В результате своего оппозиционного выступления, Владимира Сергеевича, сняли со всех должностей в университете. После этого ученый занялся научной и литературной деятельностью. Мировоззрение Соловьёва переплетается с философскими взглядами Достоевского, основными принципами которых, являются: религия как реальная движущая сила, мировое просветление и красота. Поэзия Соловьёва довольно сильно пропитана аллегорией и содержит множество таинственных намеков и знаков. Основные темы его стихов, это женственность, мировое сознание, предчувствие и предвиденье. Некоторые литературоведы называют Соловьёва, поэтом-мистиком.

Име дни на 28 януари

Прохор, Елена, Вениамин, Максим, Павел

Share:
Comments